onsdag 5 februari 2014

Onsdagsrecept: Pastakuddar med bacon- och grönsakssås

Bilderna är lånade från Paolos.se

Jag saknar onsdagsrecepten, kom jag på. Så jag tror jag ska ta upp den traditionen igen, och om det är någon som hänger på skulle jag tycka det vore jättekul eftersom vi alla behöver lite inspiration då och då för vardagsmaten. Även för festmaten, men just vardagsmaten kan kännas lite samma-samma ibland.

Just nu är jag helt tokig i pastakuddar med grönsakssås, och det är inte ofta jag blir helt tokig i helfabrikat. Eller helfabrikat plus hemlagat, blir det, eftersom jag gör såsen själv. Det allra godaste är faktiskt Paolo Robertos sort, en som heter GRAN PANZEROTTI RICOTTA, SPINACI E SCORZA DI LIMONE. Så god med citronzesten som piggar upp allt. Normalt brukar jag annars inte gå på det där med kändisar som plötsligt även är mästerkockar och jag vet inte allt, men den här killen kan uppenbarligen laga mat. 

Och så ett litet recept, då rå:

Pastakuddar med bacon- och grönsakssås

1 paket Gran panzerotti eller andra fyllda pastakuddar, de man tycker bäst om
1 paket bacon, jag föredrar Icas alspånsrökta som är lite tjockare och lite godare, skuret i bitar
1-2 klyftor vitlök, finhackade
purjolök, strimlad, lagom mycket
broccoli, i lagom stora buketter plus fina skivor av grenarna, lagom mycket
1 morot, slantad eller i tärningar
sockerärtor ... eller vad man nu tycker om för grönsaker, men det är ungefär vad jag brukar ta
1-2 tsk chipotlepasta
1-2 torkade och olivoljeinlagda tomater, hackade
2 msk crème fraiche (då menar jag riktiga skedar som man äter med, rågade)
cirka 1-2 dl grädde, så att såsen blir lagom tjock/rinnig
citronzest från 1/2 citron om man vill, det piggar upp ytterligare
salt
peppar

Till servering:
ruccola
mangold
babyspenat

1. Steck baconbitarna, ös sedan i grönsakerna att steka med när baconet är nästan färdigt. Turordning efter hur lång tid de olika grönsakerna behöver för att bli lite mjuka men ändå spänstiga.
2. Rör ner vitlöken, de soltorkade tomaterna och chipotlepastan. Chipotlepasta är så gott, om man tar bara en tsk blir det smak men inte starkt, och tar man mer kan man få det hur starkt man vill. Så ta så mycket du tycker blir gott.
3. Rör ner crème fraiche och grädde så att det blir en lagom tjock sås. Salta och peppra efter behag. Riv över citronzest och rör om.
4. Låt småputtra medan pastan blir färdig.

5. Innan du har kommit så här långt bör du ha förberett pastan så att den blir klar ungefär samtidigt som grönsakssåsen. Jag tycker att Paolo Robertos tillagningssätt är det bästa: En klick smör i en stekpanna, i med pastakuddarna och sedan direkt i med 3 dl vatten som får koka bort på hög värme. Koktid enligt paketet. Då kokar de inte sönder som de annars gärna gör i en stor gryta med vatten.

6. Vänd ner pastakuddarna i såsen.
7. Lägg en massa gröna blad av ruccola, mangold, spenat eller vad du tycker är gott på tallrikarna.
8. Servera.
9. Bon appetit!

Jag har nämligen tröttnat på att göra sallad, och har börjat lägga gröna blad på tallrikarna i stället. Enkelt, mycket gott och kan varieras lika mycket som en sallad.

6 kommentarer:

Anne-Marie sa...

Låter gott! Bra med litet tips på just vardagsmat - som ibland känns som samma om och om igen.
Tyvärr finns inte creme fraiche i mina trakter - vet inte om det finns i USA - men man kanske kan ersätta det med något annat.
Kramar!!

Marianne sa...

Anne-Marie: Så kanske det är, jag kommer inte ihåg nu vad Annika och Desirée och Saltis brukar skriva om det. Konstigt i så fall, fast det är nog någonting annat som finns som funkar på samma sätt i så fall. Det går ju bra med bara grädde också! :-)

Kramar!

Annika sa...

JUST det, ni var ju ett gäng som höll på med detta. KUL!!
Jomen, AM, creme fraiche finns i USA. OCH om du inte kan hitta det funkar sour creme lika bra!!
Bägge finns!!
HIHI!!
Kram!!!

Suzesan sa...

Låter jättegott. Jo han är duktig på mat. På gammalt italienskt vis så som han minns från hemma. Men så måste jag påpeka att FÖR den lönen de får för att laga mat i TV sååå.....TYP. Ha ha.

Jag är helt emot helfabrikat och halvfabrikat, men det är ju praktiskt för dem som är MINDRE bra än mig på att göra mat. Så det är ju lätt för mig att säga. Numera kör jag bara ekologiskt med allt allt allt. Ett måste. Helst KRAV märkt eller med "Lövet" och gärna Fairtråde. Äter bara grönsaker efter årstider. När de är säsong. Annars avstår jag.

Bra råvaror lagar sig själv och smakar UNDERBART.

Kul idé detta med recept på onsdagar. Trots allt tips ju. Jag nattaäter nu ..för jag var hemma sent. Annars hade jag blivit hungrig.

Kram
/Susanne

Millan sa...

Ah mums! Det dar lat som nagot helt i min smak. Det maste jag prova. Tack for tipset! kram

Anonym sa...

Tack för receptet. Måltiden blev god - mycket god. Och snygg dessutom!

Inga