söndag 25 oktober 2009

Pyramiderna i Giza

De enda av världens antika sju underverk som fortfarande finns kvar är pyramiderna i Giza. Och jag bor faktiskt bara cirka tio minuters bilresa från underverken! Så nu är det verkligen på tiden att jag visar dem lite bättre än bara som förbipasserande vyer genom bilrutan. Får passa på nu när jag har rykande färska bilder från utflykten i fredags.

Gizaplatån med pyramiderna ligger ungefär tjugo kilometer sydväst om centrala Kairo, på västra sidan av Nilens strand. Här ligger de tre största pyramiderna i världen – Cheops, Chefren och Mykerinos, eller Khufus, Khefre och Menkaure som de egentligen heter på egyptiska.

Alla bilder är klickbara.

Pyramiderna i Giza. Khufus, Khefre och Menkaure. Kairo i bakgrunden.

Cheopspyramiden byggdes cirka 2580 f.Kr. och var från början 146,6 meter hög, ända fram till 1439* var den också världens högsta byggnad. Än i dag räknas Cheopspyramiden som ett av jordens största byggnadsverk. Den består av 2,3 miljoner stenblock (kalksten och granit) varav de flesta väger 2.500 kg styck, totalt består pyramiden av cirka 5 miljoner ton sten. Hur det gick till att bygga pyramiden tvistar de lärde om och jag lägger mig inte i den debatten. Farao Khufu regerade under den 4:e dynastin mellan år 2551 – 2528 f.Kr. och har gått till historien som en ganska hårdför härskare som stängde templen och tvingade folket att arbeta hårt. Men han är också känd som en stark härförare som vann många segrar på Sinaihalvön.

Cheopspyramiden, eller som den egentligen heter, Khufus pyramid.

Ingången till Cheopspyramiden. Jag är tyvärr alldeles för harig, så jag vågar inte gå in.

Chefrens pyramid är den näst största pyramiden. Den byggdes 2548 – 2535 f.Kr. av Khufus son Khefre. Pyramiden är byggd på en liten kulle, varför man lätt tror att den är större än Cheopspyramiden.

Khefres pyramid. Lite av den ursprungliga kalkputsen finns kvar på toppen.

Menkaures pyramid är den minsta av de tre pyramiderna, uppförd 2540 – 2520 f.Kr.

Menkaures pyramid, den minsta av de tre.

Pyramiderna var ursprungligen täckta av kalkputs, som har slipats bort under årtusendena.

Drottninggravar bredvid Cheopspyramiden. Och fullt av turister. Den moderna rampen är ljusrampen som används för Sound and Light Show.

Staden har krupit alldeles för nära.
Bakom pyramiderna brer Sahara ut sig.

Turister, turister, överallt turister.

Där det finns turister finns det också krimskrams.

Unga kamelförare som väntar på att någon turist blir sugen på ett äventyr.

Där det finns turister finns även turistpoliser, här ridandes kamel.
Turistpoliserna ser till så att turisterna har en trygg och trevlig semester.




* Domkyrkan i Strasbourg byggdes 1439 och övertog då rollen som världens högsta byggnad.

21 kommentarer:

Otta sa...

Härliga bilder!
Kram

Marianne sa...

Otta: Tack!

Kram!

Kristallena sa...

Jag blir sugen att åka till Kairo efter detta intressanta inlägg!

Bloggblad sa...

Jag som aldrig varit i närheten av några pyramider, njuter av bilderna. Och blir förvånad över att de ligger så nära stan, jag ser den i bakgrunden på en av bilderna. Jag trodde att de låg långt ute i öknen.

Matildas fikarum sa...

Tänk så lite man vet när man inte vet. Jag har alltid tänkt mig pyramiderna liggandes långt ut i öknen och att det tar en halv dag att bege sig dit från staden. Och så ligger det så nära befolkningen! Det betyder att många som fotograferar pyramiderna undviker att visa staden i bakgrunden. Kanske det blir mer exotiskt så?

Fritt ur hjärtat sa...

Kära nån så "skraltigt" det ser ut! jag fattar ju att om de stått i alla år så står de säkert, men jag trodde liksom de var mindre gropigheter, mer slät yta liksom.
Tänk jag har ingen längtan alls dit. Konstigt!

Ebba Christina sa...

Underbara bilder Marianne. Skulle gärna åka dit för att se underverket....../Ebba

anna of sweden sa...

Hm. Tror att jag kanske nämnt det någon gång tidigare. Men åh, vad jag blir sugen på att hälsa på dig med min kamera! :)

KARLAVAGNEN sa...

Waow! Tänkte på dig igår när jag hörde om järnvägsolyckan i Kairo. Hoppas du inte känner någon som var med ombord. Jätte-ruskigt.

KARLAVAGNEN sa...

http://www.gp.se/resor/1.228854-egypten-kraver-skinn-pa-nasan

Marianne sa...

Kristallena: KUL! Hoppas att det blir en Kairoresa! Det kommer mer om Sfinxen mm, jag ville inte lägga allt i ett inlägg.

Bloggblad: Jo, förr i tiden låg pyramiderna långt ut i öknen, men i dag har stan krupit ända upp till kanten på högplatån. Alldeles, alldeles för nära. Och trafiken fräter på stenen, stackars sfinxen håller på att fräta sönder. Sfinxen kommer i morgon.

Matilda: Urbaniseringen går alldeles för fort, som tur är lyckades Unesco stoppa vägbygget som skulle dra en stor motorled tätt inpå pyramiderna och ringa in dem. Men folk bor nästan vid foten av pyramiderna, kanske inte så konstigt med tanke på att turisterna är en viktig inkomstkälla.

Marianne sa...

Simone: Förr i tiden hade de en slät, glänsande fasad, men kalkputsen som täckte dem har slipats bort av gravplundrare, väder och vind genom årtusendena. Håller med om att det ser lite skraltit ut, men det är enorma stenblock som ser små ut eftersom byggnaderna är så enormt stora.

Alla kan inte bli lockade av allt : )

Kram!

Ebba: Tack! Ja, du får komma hit och uppleva dem på nära håll!

Anna: Gör det! Så går vi ut med kamerorna!

Karlavagnen: Jag vet ingen som var ombord. Tydligen skedde olyckan inte långt härifrån, men jag vet inte var järnvägsspåren går.

Tack för länken! Bra artikel, så är det!

Fröken Anki sa...

Kul att få läsa lite om pyramiderna och se dina fina bilder. Vilken tur du har som har så nara till underverken! Det är verkligen fantastiskt att de kunde bygga sådana stora grejer på den tiden.

Kul att pyramiderna fortfarande är såpass öppna för turister som de är, men också lite synd för att man kanske nöter ner dem onödigt mycket. Och även om det kan kännas som att turistströmmen är alldeles för omfattande emellanåt så ger den ju arbetstillfällen för de små kamelskötarna! Allt har både för- och nackdelar.

Hoppas ni har en fin söndag. Ser att det är varmt hos er även fast det är höst. Hur kallt blir det egentligen där i Kairo?

kram

Marianne sa...

Fröken Anki: Tack! Ja visst är det svårt det där med avvägningar - ska man bevara det antika med silkevantar eller ska man låta folk försöka få ett bättre liv? Jag röstar nog ändå för det senare om man måste välja, idealet hade så klart varit både ock. Om några år kommer i alla fall alla mindre föremål, som Tutankhamuns skatter till exempel, bli bättre omhändertagna. De håller på att bygga ett nytt museum inte så långt från pyramiderna, och det tror jag blir bra med klimatanpassade miljöer etc.

Jo, det är varmt här fortfarande. Det har varit en ovanligt lång och het sommar som vi alla hoppas ska övergå i "inte-sommar" snart. Vinter är lite att ta i känns det som, även om det kan bli ganska kyligt här runt nyår. Det kan gå ändå ner mot nollan på nätterna, men dagarna brukar bli en 20-25 grader och solen värmer året om. Det ser lite roligt ut här om vintrarna när turisterna kommer i shorts och t-shirts och vi andra går omkring med boots, ylletröjor och halsdukar : D

Hoppas du har haft en skön helg!
Kram!

Desiree sa...

Häftigt och interessant med den där riktigt gammla kulturen och historian. Man har svårt att förstå hur mycket jobb och hur mycket sten som krävs för att bygga dessa pyramider. Man ser hur stora stenblocken är när man tittar på fotot med folk vid ingången. Shit det är ju inga små stenblock direkt. Interessant att du bor så nära alla dessa kända pyramdider. Läckert att se hur Sahara berder ut sig bakom pyramiderna. Man förstår att det är mycket turister som sammlas här året runt.

Anne sa...

De är så mäktiga och det häftigaste av allt är ju att de är så gamla. Nu när jag läser mer siffror och fakta i ditt inlägg (2.3 miljoner stenblock!!!!) så går det ju inte att bli mest imponerad över att dessa fantastiska saker klarades av att byggas för så länge sen. Hur sjutton bar de sig åt egentligen. Imponerande som sagt.
Är det väldigt tyst där ute eller hör man bruset och livet från stan?
(eller stojet från alla turister är kanske snarare det som dominerar???).
Jag tänker mig att det ska vara tyst, bara vinden som blåser in lite sand från öknen är det enda som hörs...

Saltistjejen sa...

Jag tycker att pyramiderna är ngt av det mest fascinerande som människor skapat vad gäller byggnadskonstruktioner!!!!!! Både de hos er och de som indianstammarna i syd- och mellanamerika (inka och azteker) byggde på sin tid. Så oerhört fantastiskt och konstigt att de kunde skapa OCH bygga dessa enorma byggnader. Särksitl på den tiden!!!!!! Jag iner såklart även att det är måååånga människor som dött när de byggde dessa underverk. Slavar gissar jag att det var som byggde dem. Men trots deta är det fantastiskt. Dessa liksom kinesiska muren som också är ett sådant där verk man inte riktigt kan förstå hur de kunde uppföra för så länge sedan.
Jättefina bilder och TACK för titten! Måste även tillägga att det är hur coolt som helst att du faktistk bor ca 10 minuter från dessa underverk!
varm kram och hoppas du kunde sova lite i helgen iallafall!

Marianne sa...

Desirée: Jag hade tänkt sätta mig in i den antika historien, men det har inte blivit av. Måste försöka komma dit. Men det är så mycket på vägen, jag vill gärna försöka förstå den moderna historien först, för att förstå hur landet har blivit som det är. Men bara det är så himla mycket och invecklat med engelsmän och fransmän och mamluker och jag vet inte allt vad! En vacker dag kanske jag lyckas komma ända till den antika delen.

Stenblocken är enorma. Tänk att de har transporterats med båtar på Nilen ända från södra Egypten, och sedan staplats på det här sättet. Otroligt. Hade vi ens grottfolk i Sverige på den tiden?

Som tur är bor vi tillräckligt långt från pyramiderna så att vi inte märker turisthorderna.

Kram!

Anne: Ja man fattar inte hur de bar sig åt! Men så spekuleras det ju friskt och olika arkeologer och byggnadstekniker kommer hela tiden med nya teorier.

Precis vid pyramiderna är det alltid så mycket folk och det är så nära stan att det är ett ständigt babbel och trafikbrus. Men när vi var ute och red i öknen bakom pyramiderna var det tyst. Då var det bara vindens sus och hästarnas hovtramp. Det var häftigt. Så var det nog förr i tiden, på den tiden när man var tvungen att rida ut till pyramiderna.

Kram!

Saltis: Hur visste du att jag inte kunde sova i natt? Och att jag inte får sova i natt som kommer eftersom våra gäster landar 01.50? Är du tankeläsare? : D

Det finns visst en teori om att det inte var slavar som byggde pyramiderna. Men jag vet inte, jag låter de belästa tvista om den saken. Fantastiskt är det i alla fall, att de lyckades uppföra de här enorma byggnaderna. Och det bara som gravar! Eller för dem var det kanske inte bara, det var kanske den viktigaste byggnaden eftersom det var då livet började?

Ni får komma hit så får ni också bo tio minuter från pyramiderna!

Kram!

Musikanta sa...

Visste heller inte att pyramiderna låg så nära stadsbebyggelsen.

Varför vågade du inte gå in i Chsopspyramiden?
Kramis/M

Taina sa...

Jag har alltid fascinerats av dessa byggverk. HUR i helskotta gjorde de egentligen? En sten som väger 2,5 ton slänger man ju inte upp på axeln så där bara!

Det skulle verkligen vara kul att se dessa underverk någongång! Mäktigt.

Tack för visningen.

Kramen :D

Marianne sa...

Musikanta: Vet inte, men det lär vara en smal och trång gång som går djupt in i pyramiden och det känns inte så himla lockande. Lär inte vara mycket att se där inne heller, det är mest det där att ha varit där. Så jag nöjer mig med att ha varit VID pyramiderna : )

Kram!

Taina: Hehe, jag bollar inte ens gärna med en sten som väger 2,5 kg : D Vi får se om de lärde lyckas lösa gåtan någon gång.

Och som sagt - KOM HIT!

Kram!