fredag 21 december 2012

Våra fåglar

Världen gick inte under i dag! Det var väl tur. För annars hade jag stått och slitit vid spisen hela dagen helt i onödan. Nu är i alla fall köttbullar, sill, skinka, leverpastej och rödkål klart. Tårtbottnarna ligger i frysen så det är bara att göra fyllningen och sätta ihop den på julafton. I morgon ska jag göra jansson och risgrynsgröt. Städa. SEDAN är det jul.

Just nu har jag bara snabbpaus, för jag måste igenom den enorma strykhögen, den kan ju inte ligga framme när svärföräldrarna kommer och det är jul.

I Kairo hade vi katter att mata. Här är det fåglar. Det är två skator, Skatis och hans fru Skatta. De gillar jordnötter. Och så har vi en koltrast, hon heter Birdie. Hon vill gärna äta från golvet på balkongen, så nu måste jag ha frön liggande lite här och var på balkonggolvet också. Hon är söt, hon bryr sig inte om ifall jag står på blakongen och pratar med grannarna på gatan, hon landar i alla fall och äter det hon ska.


Här är Birdie.

Talgoxarna är ganska många, jag har lite dålig koll på vem som är vem av dem. De gillar mest hampfröna i alla fall, och de har ett himla sjå med de där små fröna. Först hämtar de ett frö på fågelbordet, sedan flyger de in till korgstolarna och sätter sig där och knackar sönder skalet innan de kan äta upp det. Det är ett himla knackande och bankande här ute om dagarna, kan jag säga. Innan jag fattade att det var talgoxarna trodde jag nästan att det spökade.


Jag tror det här är Einar. Det är han som knackeli-bankar mest för att få i sig hampfröna.

Nähä, nu är det slut på bloggpausen, åter till strykbrädan!

Just det hörrni, det är vintersolstånd i dag. Nu går vi mot ljusare tider!


6 kommentarer:

olgakatt sa...

Jösses, vad mat du lagar!
Bra att du tar hand om era fåglar.Här är det maken som sköter fågelrestaurangen.
Men du får döpa om din Birdie för han är en pojke! Koltrasthonor är bruna och har inte gul näbb.
På tal om kolstrastar hade jag en skolkamrat som berättade om sin farsfaster.Tanten berättade stolt att hon hade en sån trevlig talgoxe som kom åt hos henne på fönsterblecket varje dag. Den var stor och svart och hade gul näbb...

Anna, Fair and True sa...

Vad gör du för tårta?

Marianne sa...

Olgakatt: Hahaha, ja där ser man! Fast jag har hela tiden varit högst medveten om att jag inte har en susning om vare sig vilken sorts fåglar det är (har tagit reda på talgoxarna som jag först trodde var blåmesar) eller vad de har för kön. Försökte med skatorna, men så står det att man inte kan se skillnad, ingenting står om talgoxarna och där någonstans gav jag upp. : )

Ska genast döpa om Birdie, han får heta Benny!


Anna: Jag ska göra en Hallonbrownie, recept av Linda Lomelino. Hade tänkt länka till receptet här, men hon har inte det på bloggen, bara i boken. Vill du ha receptet kan jag mejla!

Om den är så god som den ser ut ska den få bli vår jultårta. Fast ärligt, varför jag valde just den just nu, är för att den ser förhållandevis enkel ut att göra : D

Suzesan sa...

Ha ha vem som är vem. ROLIGT Marianne och jag håller med om att der är en pojke som bor på din balkong. Sjunger han för dig?? Kul att han är kvar när du är där för de är ju inte speciellt sociala. Fast de går ju att tämja. Jag har en han sjunger så fint här utanför och det är lite unikt då de INTE ska sjunga nu sisådär. Men när det blev MÅNGA minus då tystnade han.

Guu' vad mat du gjort så gott. Lite mysigt nu hemma i Sverige med nytt kök.

GODJUL OCH GOTTNYTT år Marianne. Låt julefrid råda. Vem som är vem.... Dagens andra skratt;)

Kram
/Susanne

Desiree sa...

God Jul i stugan. Vill önska dig en riktigt god jul och ett gott 2013. Småfåglarna är så fina. Mina föräldrar matar dem också och pappa har byggt och målat ett eget litet fågelhus till dem. Det är mysigt att sitta i deras kök och kika ut och se vilka fåglar som kommer.
Må strykhögarna försvinna snart och julefriden infinna sig hos dig.
Kram!

Marianne sa...

Suzesan: Haha, ja det är ju lite svårt att hålla reda på de där småttingarna : D Nej, Benny sjunger inte för mig, inte än. Men han är ganska sällskaplig. Nu kan jag till och med gå ut på balkongen när han är där, och han sitter kvar och fortsätter äta. Bara kollar lite vem det är.

KUL att din sjunger för dig! Man behöver påminnas om att det ska bli vår när det är så här kallt. Antar att ni känner av stormen värre än vi gör, men attan vad kallt det är nu.

GOD JUL till dig också! (Nytt år får vänta lite) : )

Kramar!


Desirée: Visst är det mysigt med småfåglarna! Du kan ju sätta upp något på balkongen, så får du lite sällskap tills du åker.

GOD JUL önskar jag dig också!

Kramar!