torsdag 27 december 2012

Nu har jag bestämt nyårsmeny


Så var julen nästan slut för den här gången. Nu har vi nyårsfirandet att se fram emot, och håll nu tummarna för att svärföräldrarna ska kunna komma på lördag för att fira 2013 tillsammans med oss! Maken har frisknat till, även om han inte orkar hur mycket som helst än. Och jag har - ta i trä och tvi tvi tvi över vänster axel - klarat mig undan den hemska influensan.

Jag har klurat ut nyårsmenyn, vad tror ni om det här:

Gratinerad chevre

Baconstekt oxfilé med äppelmustsås, rostad rotselleri och haricots verts

Chokladfondant med apelsinkokta päron

Jag tror säkert att den där hallon- och balsamicocoulin som är i originalreceptet till fondanten är god, men varierar med päronen i stället eftersom jag har både päron och apelsiner hemma och eftersom det känns lite lättare efter en ganska mastig måltid. Minns inte var jag hittade det receptet, men om det är någon som vill ha det så gör man så här:

Apelsinkokta päron

2 päron
2 apelsiner, pressade
2 msk ljust muscovadosocker
1 dl vatten

Skala, kärna ur och skär päronen i tunna klyftor.
Blanda apelsin, socker och vatten i en kastrull.
Lägg i päronen, sjud under lock tills de är mjuka, ca 5-7 min.
Låt svalna i lagen.


GOD FORTSÄTTNING ÖNSKAR JAG ALLA!



19 kommentarer:

olgakatt sa...

Nog är det jul ett tag till! Fram till Tjugondag Knut, i alla fall!
Min nyårsmeny är också klar - tropisk planka från ICA, haha.
Det är stående här till nyår. Fräscht och gott och arbetsfritt. Passar mig precis den dan. Och de vanliga gästerna klagar inte, de brukar gilla att få den menyn en gång varje år.
Men din är helt klart mycket exklusivare och elegantare.

Marianne sa...

Olgakatt: Nu fick jag också lära mig att päron är bra att äta nu, men hallon är det inte - pga miljöpåverkan. Så det var ju ett bra val av mig, om än omedvetet.

Den där brickan låter god, har alla Ica-butiker den? Vad är det på?

Äventyret framtiden sa...

Det låter urgott det där!:)
Här blir det gås, en stor en som vi troligen kommer att äta på i en veckas tid.
Menar du hallon som kommer med flyg?
För här äter vi hallon plockade i Geta och det är himlagoda men närproducerade.

Karin med hostan

Marianne sa...

Karin: Gås är gott! Men ja, ack så stora fåglar, man behöver ha kalas för att göra åt en hel.

Ja, jag menar hallon som kommer med flyg så här års, det är inte särskilt ekologiskt och egentligen hade jag inte behövt "lära" mig det, bara att tänka lite : ) Hemmahallon är självklart alltid bra!

Har du hosta? Hoppas att du slipper den snart och kryar på dig!

Kramar!

Suzesan sa...

Låter ju alldeles underbart det där.

God Fortsätting du med Marianne. Tur din man är bättre. Jobbigt att vara förkyld.(ha feber)


Ha ha kul det där att göra om päron till apelsiner;)

Kram
/Susanne

olgakatt sa...

Om alla ICA-butiker gör planka vet jag inte, knappast alla. Den är säkert inte miljövänlig eller särskilt närproducerad. Förhoppningsvis är frukterna åtminstone fartygstransporterade. Man måste beställa i god tid för att den som ska göra plankan ska få till det med lagom mogna frukter som melon, ananas och andra "tropiska" varianter, inga hallon i alla fall.. Sen är det kallskuret av olika slag. Man kan äta helt vegetariskt om man vill, det är tilläckligt rikligt av frukt. Man får bröd med också och goda ostar.

Marianne sa...

Jösses, det där låter farligt gott. Själv har jag inte kommit till nyårsmenyn än. Det blir nog nåt enkelt men ändå lite festligt då vi ska fira nyåret hemma för oss själva i år.
Hoppas nu att flunsan inte kommer till dig bara.

God fortsättning till dig också.
Kram

Annika sa...

Oj, det där låter riktigt GOTT!
Mums vilken lyx att komma och äta nyårsmiddag hos dig.
Önskar dig en riktigt god fortsättning på julen!
OCH ett Gott Nytt År!!!OCH ja, på nyårsdagen är julen så över den kan vara i min del av världen.
DÅ river jag den. Rakt av!!!
KRAMAR!!

Kersti sa...

Låter super gott. Hoppas alla är friska och kan njuta av den goda maten. Vi smiter från matlagning och har bjudit hem oss till goda vänner :).

Anonym sa...

Hej! Vad roligt att du publicerar din meny tycker jag! Jag sitter just nu med precis samma uppgift; att få till något gott och mysigt till nyår. Eftersom vi i vanlig ordning gjorde 4-rätters med oxfilé i fokus på julafton så tänkte jag ta ett helt nytt grepp för nyår =). Vi kommer att fira med Johans kollega Graham. Din meny låter SUPER tycker jag! Bara favoritsmaker. Hoppas du får fortsätta vara frisk och slippa makens bacillusker. Kram och Gott Nytt År fina fina du! //Mimmi

ExPIAtriate sa...

Det lat valdigt gott!! Vi kommer att kora baby back ribs, kanske inte sa nyarsaktigt men gott!
Onskar er alla ett gott nytt ar!!!
Kram!

Suzesan sa...

GottNyttÅr Marianne. Mot 2013.

Hoppas nu middagen ska smaka underbart.

Kram
/Susanne

Desiree sa...

Gott Nytt År till dig Marianne. Mums, din meny låter väldigt god. Jag tror absolut på de apelsinkokta päronen. Jag hoppas att ni får en riktigt fin kväll. God middag får ni med all säkerhet.
Kramar!

Juliannie sa...

Menyn låter helt underbar! Chokladfondant måste jag prova att göra någon gång även om det verkar svårt att få till det!

Gott Nytt År till dig Marianne!

Kram Eva

Marianne sa...

Hej
Hoppar in som hastigast och vill önska Dig och din familj
Ett Riktigt Gott Nytt År.
Kramar

Marianne sa...

Suzesan: Det var gott, det bästa var att svärfar åt med god aptit hela helgen, han har haft lite svårt att äta senaste året. DET var det absolut bästa av allt!

Päronen blev riktigt goda. Nästa gång ska jag nog krydda till dem med någonting, så att de får ett litet sting.

God fortsättning!
Kramar!


Olgakatt: Det där låter jättegott, klart att man behåller den traditionen om man har hittat den. Jag tror inte de har den här, för de har ingen delikatessdisk, men konsum kanske har någonting. Värt att undersöka, faktiskt.

God fortsättning och stor kram!


Marianne: Det blev gott! Och som jag skrev här ovan, det bästa var att svärfar åt massor! Jag sa att de får komma hit och bo pensionat ett tag och äta upp sig. : )
Vad blev det för meny?

God fortsättning!
Kramar!

Marianne sa...

Annika: Det blev supergott! Fast jag bytte ut fondanten till panna cotta, för svärmor hade ätit det för första gången för ett tag sedan, och tyckte det var så gott. Och det är ju enklare, så varför inte byta? Dessutom åt svärfar med glupande aptit, och det gjorde mig gladast av allt, för han har knappt ätit det senaste året. DET var det bästa på hela nyårshelgen.

Ja nu vill jag bli av med julen. Ska ha vintertema nu i stället, vitt och silver tror jag. Det betyder en tur till Ikea för att byta kuddfodral, bland annat : D

KRAMAR TILL DIG!


Kersti: Skönt att slippa laga mat. Jag känner mig som om jag har stått i köket hela helgen. Men nu blir det rester några dagar framöver, så det lönar sig. : )

Och friska har vi varit allihop!
God fortsättning!


Mimmi: Jag såg som hastigast att du hade 17 rätter? Vad var det? Har du det på bloggen? Blev det bra? Hur gjorde du? : )

God fortsättning söta Mimmi!
Stora kramar!

Marianne sa...

Pia: Så gott det låter! Jag tycker att det viktigaste är att det är gott, och att det är något man är sugen på. Jag måste nog också göra ribs snart, för nu blev jag sugen på det!

God fortsättning, Pia!
Kramar!


Suzesan: God fortsättning igen! Kram!


Desirée: De var goda och enkla att göra, riktigt fräscha! Hoppas att ni också hade en fin kväll, att ni åt gott är jag också säker på!

God fortsättning fina Desirée!
Och stora kramar!

Marianne sa...

Eva: Jag gjorde aldrig fondanten, jag ändrade till panna cotta eftersom min svärmor hade ätit det för första gången för ett tag sedan, och tyckte så mycket om det. Och det är ju enkelt och stensäkert, så jag klagade inte över bytet. : )

God fortsättning till dig också Eva!
Kramar!


Marianne: God fortsättning igen! : )
Kramar!