söndag 18 november 2007

Systembolag och kackerlackor

I Sverige har vi Systembolaget dit vi måste ta oss för att köpa sprit. Här i Egypten kan man också handla starka drycker, dock inte ens öl i mataffären (förutom den alkoholfria varianten). Här får man antingen ta sig till DRINKIS som har ett par butiker i stan eller så ringer man dem och de både svarar och levererar. Mycket enkelt och bra. Vinet är visst av tveksam kvalitet, men ölen är det inget fel på.

Följetången om kackerlackorna verkar äntligen ta slut! Ta i trä, tvi tvi tvi och alla andra försiktighetsåtgärder. För några dagar sedan hade vi en man här som duttade små klickar av en pasta på väl utvalda ställen i hela köket (i lådor, skåp, under köksbänken osv), i alla badrum och i köket i källaren. Sedan dess har jag bara sett två DÖDA kackerlackor. Den magiska pastans kraft tar säkert slut om ett tag, men då kanske det bara är att dutta dit ny. Dessutom har vi ju hela köket fullt med dödskamrar för kackerlackor, det är små hus som de gärna går in i och får med sig ett gift på fötterna som dödar hela boet. Inte visste jag att jag var så mordisk ...

Förra helgen var vi i gamla Kairo, dvs innanför de gamla ringmurarna i närheten av basarkvarteren Khan el-Khalil. Ett väldigt fattigt område i närheten av de Dödas stad. Fullt av hantverkare på sandiga gator och fullt av gamla moskéer. Vi köpte en jättefin lampa hos en lamptillverkare, två stora vackra fat och en vattenpipa som Klas skulle ge i present till en födelsedagsfirande vän. Dessutom något som jag inte kan skriva om för det ska bli julklappar!

Nu har jag för tillfället flyttat ut kontoret på balkongen. Det är ju fortfarande som det är med Internetuppkopplingen, ännu inga lediga linjer hos televerket. Så jag tjuvar på en grannes trådlösa, vet inte vem det är men jag är mycket tacksam. Det går inte överdrivet fort, men bättre än telefonuppkopplingen som har lagt av helt. Och än så länge är det varmt nog att sitta ute (just nu 25°).

Och i torsdags morse gick Sorgens arv iväg till tryckeriet. Det är andra delen av Barbara Nadels serie som utspelar sig i London under blitzen. Hjälte är den lite udda begravningsentreprenören Frank Hancock. Rekommenderas, det kanske kan vara ett bra julklappstips. Den bör vara i handeln cirka 12-15 december.

Nu ska jag fortsätta att jobba med Nadels femte bok i Istanbul-serien. Harem heter den och kommer i januari 2008.

1 kommentar:

Ann Ljungberg sa...

Vad kul att du fortsätter med Nadel-böckerna! Ska samla på mig några när vi kommer hem till Sverige om ett tag!