lördag 28 december 2013

Stora slö-och-slapparedagen


Vi har haft hela stora stökiga, bökiga och härliga familjen A här över jul, totalt var vi åtta personer när vi var som flest. Det har varit skoj, men jag ska ärligt erkänna att jag är helt slutkörd vid det här laget. Det blir mycket mat under julhelgen, och när åtta personer ska äta blir det dessutom rätt stora volymer. Det räcker inte med lilla stekpannan, om man säger så, utan man får leta reda på de stora grytorna och ugnsplåtarna.

Men det blev väldigt lyckat, allt tyckte om maten och jag tror inte att de bara sa det, eftersom alla slevade i sig och det enda som genererade rester var julbordet. Annandagsmiddagen slutade med att jag och svärmor stod i köket och slickade serveringsskålarna efter saffransparfaiten.

Några nyheter blev framtida klassiker på julbordet:
Lingonglacerad leverpastej med baconkrisp - ur Allt om Mats julspecial 2013 (men jag hittar det inte på nätet, så jag kan inte länka)
Saffransparfait - från Ica
Saffranstryffel - från SvD

Nu gäller det att spara recepten så att jag hittar dem nästa år.

Och i dag är det som sagt stora slö-och-slapparedagen, efter att familjen åkte hem i går. Då börjar man med att sova till cirka 9 och dricker en kopp kaffe på sängen innan man äter frukost. Sedan kokar man sig en kopp te, och så tar man teet, boken man håller på att läsa, katten och maken och går och lägger sig igen. Det är helt frivilligt, men om man sedan vill somna om så får man, och så kan man snusa i lugn och ro till sent på eftermiddagen.

Det man inte ska göra (här gjorde jag fel), är att börja tvätta lakan och handdukar lite slött och tänka att det är ju inte så jobbigt. Risken är nämligen att torktumlaren beckar igen så att man får stå och rensa ludd i stora luddsamlaren. Detta trots att man alltid tar bort luddet från filtret, lika noga som man tar bort äggskal ur pannkakssmeten. Och då får man stå där och peta med en krokig pinne och hålla på så att halva tvättstugan till slut är nedstänkt med gammalt vått ludd.

Så nu gäller det att inte göra för mycket resten av dagen, utan möjligen sätta sig framför tv:n med stickningen.

God fortsättning önskar jag er alla!


6 kommentarer:

Anne-Marie sa...

Trevligt att se dig igen här på bloggen. :) Har kollat då och då under året som gått.
Beklagar din katts bortgång. Min mamma gick också bort - det var i slutet av juli. Det har varit mycket kring det men allt tycks ha löst sig med hjälp av en begravningsbyrå.
Ha en god fortsättning! Varm kram!

Marianne sa...

Hej Anne-Marie! Så tråkigt att din mamma är borta. Man förstår inte hur ont det gör förrän man är där. Men som med det mesta lär man sig leva även utan sin mamma - som man tror att man har gjort hela sitt vuxna liv. Skönt att det löste sig med det praktiska i alla fall. Du vet att du hade kunnat be om hjälp annars.

Hoppas nu att 2014 blir ett bättre år för dig!
Stora kramar!

Annika sa...

Så du har börjat skriva igen!! Ett år efter senaste inlägget nästan. HAHA! YAY!!
Vad trevligt.
Hoppas du kommer att fortsätta att skriva på din blogg.
Stora kramar och Gott Nytyt År!!

Musikanta sa...

Underbart att se dig på bloggen igen - jag har verkligen saknat dig! Säger som Annika - hoppas du fortsätter. Du har ju varit med sen jag började blogga 2007 som Annika.

Håller med dig om att det är mycket mat när man träffas så många. Man gör inte mycket annat än står vis spisen, äter eller plockar i och ur diskmaskinen...
Samtidigt är det ju väldigt roligt att träffa alla nära och kära.

Kramar från Ingrid som önskar dig och Klas ett Gott Nytt År!

Marianne sa...

Hej Annika! Jo, jag ska fortsätta nu, behövde väl en längre paus för att få lite balans. Det är nog lite så att om man en gång är fast i bloggandet, går ränderna aldrig riktigt ur. :-)

Stora kramar!

Marianne sa...

Hej Ingrid! Tack vad gulligt!

Som tur är tog Klas hand om frukostarna, och det var nog tur, för annars hade jag nog inte klarat av allt. Det var verkligen att stå vid spisen mest hela tiden.

Kramar till dig och Kent också!