tisdag 27 december 2011

Hej då granen!

I dag kom en stor bil och parkerade utanför oss, och så satte den igång att brumma högt. Vad är det, tänkte jag och kikade ut. Det var trädhämtarbilen!

Äntligen är vi av med stora fula granen som snodde ljus och plats för oss, och utsikt för grannarna. Och nu behöver vi inte vara oroliga nästa gång det stormar, för den här granen kommer inte att ramla på varken bilar eller hus.

Granen var säkert jättefin en gång i tiden, men har fått växa sig alldeles för stor. Här är ändå toppen knäckt, så ni förstår att den var stor!

En bit i taget sågas av och langas över till lastbilens flak.

Granen krymper en bit i taget.

Wow, kolla! Det finns ett hus där bakom!

Puts väck! Vi ska gräva lite runt om stubben, så kan trädmannen sedan dra bort stubben.

Nu återstår bara björken på baksidan, men det måste bli tjäle i marken innan man kan ta den, eftersom bilen måste kunna köra in på gräsmattan. Risken är annars att den sjunker ner och blir stående till nästa vinter, och det vill vi inte.


8 kommentarer:

Suzesan sa...

Jösses vilken stor gran så hög. Tur ni tog ner den nu för det ska blåsa rejält på torsdag.

Men hade de inte en sån hacka sönder- stubben-maskin??? Det hade de här när det tog ner de stora popplarna. Stubbarna blev flis. Jag tycker det är smart med det att såga av dem så som de gjort.Fiffigt

Kram
/Susanne

Saltistjejen sa...

Du, DET kallar jag julgransplundring!!!! :-)

Anne-Marie sa...

Det var en stor gran. Tur att den inte blåst omkull tidigare. Även om jag tycker om träd och vill ha dem runt omkring mig kan det vara bra att inte ha så stora träd alldeles inpå huset. Kram!

Annika sa...

Jäkligt BRA beslut.
Bort med dystra granar från tomten. De gör ingen glad. Tvärtom.
Vad skönt det måste kännas NU!!!
Som Saltis säger; DET var julgransplundring det.
AV bästa slag!!
Kram!

Bloggblad sa...

Gissningsvis hade vi haft en lika stor om vi inte sågat redan för ca 15 år sen. Och jag snodde en liten söt granplanta för 13 år sen (skogsdag med skolan) och satte den utanför ett fönster... i ett par år funkade den som adventsgran med ljus, men i somras nådde den nästan till nocken på huset, så maken tog fram sågen. Nu har vi bara buskar runt huset. Det räcker.

Musikanta sa...

Jag gillar inte granar, varken utom- eller inomhus, så jag tycker det var utmärkt att den kom bort. Så skönt för er att få fri sikt från fönstren. Vi hade stora tujor som växte framför våra fönster när vi flyttade hit som vi tog bort efter några år. Rummet blev genast mycket ljusare.
GOTT NYTT ÅR utan gran önskar Ingrid!

Marianne sa...

Suzesan: Ja den där granen var hemsk, den tog allt ljus och stod bara i vägen.

Smart med en sån där maskin, men den som tog den har ingen sån. Å andra sidan var han nog bra mycket billigare också : ) Men han sa att om vi gräver runt om stubben ska han kunna dra upp den.

Skönt att vara av med den nu i alla fall.

Kram!


Saltis: Hahahaha, JAAA, vi har haft julgransplundring!

Kramar!


Anne-Marie: Vi har en björk på baksidan som måste tas också, den är så hög att den riskerar att ramla på något hus om den ramlar, och det har vi inte råd med. Sedan får man plantera något annat träd i stället, så att det finns träd men i hanterbar storlek. Man ska ta dem medan man kan fälla dem själv när de står så här i villaområden.

Kram!

Marianne sa...

Annika: Ja den har verkligen stått i vägen! Bara att gå från bilen till dörren, och så mycket jag har velat plantera just där! : ) Men nu ska jag ändå vänta och planera trädgården bättre innan jag sätter någonting på riktigt där.

Ja DET var en julgransplundring som hter duga!!! : D

Kramar!


Bloggblad: Jag tror man ska ta träden medan man kan ta dem själv, då hinner de inte bli för stora. Körsbärsträdet ska få fungera som ljusbärare sedan om vintrarna, det måste inte vara en gran. Och granar försurar visst marken, har jag hört. Det ska vara småträd och buskar, det räcker.


Musikanta: Vi hade också stora tujor utanför, men vid ytterdörren. Man såg inte ens numret på huset. Det var ett nästan ännu större lyft att bli av med tujorna än nu när vi blev av med granen. Himmelskt skönt, såna där barrväxter är otäcka i en trädgård.

Kram!