fredag 6 juli 2012

Min lilla jungel


Här är min lilla jungel, alldeles vid ytterdörren. Här trängs allt möjligt, och de verkar gilla trängseln:

Hortensian längst till vänster har massor av knoppar, så den kommer att bli en riktig skönhet. Minns inte riktigt vad det var för färg, men jag är rätt tvärsäker på att det antingen är rosa eller vit. Vid fötterna har den sallad och en pytteliten aubergine, tillståndet för den kan sägas vara skört men ändå hoppfullt. Två krukor med chili står vid några gamla tulpanstänglar som nyss har delat med sig av alla sina frön, och den ena chilin har antydningar till blomknoppar. Bakom dem en röd dahlia som vi fick i present, en färgklick som behövdes!

Vid väggen två höga chili, men de är inte våra, vi vaktar dem åt en kompis. Och framför dem står en liten vit hortensia som tyvärr skyms av något som jag tror ska bli en solros. Vi får se, jag är inte jätteförtjust i solrosor och om den tänker skymma hortensian länge till så får den gå hädan.

En bunke skira sommarblomster bor bakom två salladshuvuden, och mitt bland dem finns faktiskt en hortensia till, men den frös ihjäl i våras och bestämde sig för att växa från rötterna i stället, så den är pytteliten och ska inte blomma i år. Det är bättre den växer till sig.

Jaha, sedan har vi en boll timjan, en liten rosmarinbuske, persilja (som Moa har upptäckt är väldigt gott att ha som färdkost när man går hem) och mer sallad som omringar en kruka med tomater. Inga tomater synes än, men den blommar i alla fall.

Visst borde man kunna trycka ner några vitlökar här någonstans?

I dag ska jag börja med att ringa Olgakatt för att höra hur stor grop jag ska gräva till mitt träd som jag ska få i morgon. Iiiiiii vad spännande!PS. Till nästa år kanske jag ska försöka planera jungeln lite bättre. I år blev det så här bara för att jag hade några stackars salladsplantor som skulle döden dö om de inte fick komma i jorden, och tidsbristen gjorde att jag kastade ner dem i närmaste lilla jordplätt. Och så fortsatte det. Men det hela stämmer ändå med hur jag faktiskt vill ha det: Jag vill blanda blommor och ögongodis med ätbara skönheter!


14 kommentarer:

Musikanta sa...

Spännande jungel du har. (Trodde det fortfarande stavades djungel, men det har väl moderniserats som så mycket annat.) Visst är det en solros, jag har en hel liten rad med sådana på sydsidan av vårt hus. Mest för att fåglarna älskar fröna.
Kramar från Ingrid

Taina sa...

Säger som Musikanta, jag trodde också det stavades djungel...

Nu blev jag sugen på att fota min jungel. Ja inte MIN då utan trädgårdens om du förstår vad jag menar. Skulle verkligen behöva råd från både dig och Olgakatt för jag kan absolut ingenting om allt som växer i min trädgård (jungel).

Kram kram

Marianne sa...

Musikanta: Du har så rätt! Det mest ironiska är att jag just satt och retade mig på "skrupellös" i Svenskan. 😜 Nä, det är för pilligt att svara på telefonen, jag får skriva mer sedan. ❤

Katarina sa...

Vad roligt med en egen kryddhörna! Du verkar få en riktig djungel med allt du planterat. Hortensian är vacker när den är i blom. Kram

Suzesan sa...

Hahah gullig jungel. Haha. Asså var inte så entusiatisk med att odla vitlök som jag var en gång. Det blir ju massor av bara en klyfta. TYP. Så jag skulle fortfarande ha vitlök kvar så här tio år senare om jag inte klokt nog gett bort alla..


...åhh bara jag kommer i balans med allt som jag har runt mig så kommer jag och hälsar på....ser fram emot det så mycket. Guu' vad kul det ska bli...

...måste bara ner på jorden först. Jag går på moln nu BOKSTAVLIGEN.....!!;)

Mysigt med en kryddhörna.

Tänk jag som är KÄR nu i en -trädgårdsmästare - och hunk...ojojoj...så fint det kan bli....i....min framtid....!

Kram
/Susanne

Desiree sa...

Massor med gott och härligt i din djungel. Du har lyckats få plats med jättemycket där. Finns inget godare än att skörda sina egen kryggor och grönsaker.
Kram!

Marianne sa...

Ingrid: Nu är det senare. Mycket senare : ) Solrosor kan vara fina när de är planerade och har en speciell plats, men inte bara en enstaka så där mitt i. Jag får se vad jag gör med den.

Kram!


Taina: Hon har rätt! Det stavas DJungel! : ) Usch, vad är det för felstavning jag håller på att sprida! : (

Jag kan inte heller så mycket, men jag lär mig efter hand. Olgakatt är däremot duktig, hon kan allt. Och det är många fler som kan väldigt mycket! Så gör det, skriv om din DJungel och ställ frågor, det har jag gjort mängder av gånger, man får oftast bra svar!

Kram!

Marianne sa...

Katarina: Ja det blev en riktigt lyckad liten hörna. Närodlat så det förslår : ) Jag älskar hortensior, de är så vackra. Vi har en på baksidan också, den hittade vi under ett träd först när den hade stora vackra blommor - trädet åkte väck fortare än kvickt för det var en giftfläder och ändå inget att ha.

Kram!


Suzesan: Det låter bra att det blir mycket vitlök av en klyfta, för jag gör åt mängder. Tror jag köper en fläta i månaden, ungefär. Ska konsultera Olgakatt i morgon, om det är dags att stoppa ner det nu eller när man ska göra det.

Men åh! Har du träffat kärleken? Vad ROLIGT! Vad GLAD jag blir för din skull! Och trädgårdsmästare till på köpet! Så roligt, Suzesan!!!

Ja när du har landat lite får du komma och hälsa på!

KRAMAR!

Marianne sa...

Desirée: Nu står där två krukor med var sin avokadokärna också. Vi får se om det blir något av dem, men man kan ju alltid försöka. Det blir nog inga frukter, men det kan ju vara trevligt ändå : )

Ja visst är det gott med det man själv har odlat! Den godaste paprika jag någonsin har ätit drog jag upp i ett söderfönster i Stockholm. Jag hade ingen balkong i den lägenheten : ) Hoppas du kan odla lite snart!!!

Kramar!

Suzesan sa...

Spetsen på vilöken uppåt och ner med dem i jorden. har du tor hinner de sätta fart. Juli är ju nte bästa planteringsmånaden men nu växer det ser jag. På balkongen. Så peta ner några.

Vitlök är gott. Mums.

Jo jag är kär som en klockarekatt och pirrig i magen för han kommer imorgon och DET ÄR ju snart.


Detta är så sjukt kul och annorlunda och så rätt.Vet jag redan fast vi bara känt varandra enochenhalvtimme efer åvr färsta dejt som började på toa på HARRYS i Varbeg.Haha går att läsa om.

NU längtar jag. Tänk att man ska bli gammal innan den oförklarliga knockouten kommer. Imorrn blir jag säkert övertygad om att han är mannen i mitt resterande liv. Vi får se om han är såsom han är i telefon.SEN är han ju så SNYGG!

Smart och rolig. Vi träffades så sent den kvällen så vi fick för lite tid.Imorrn så.

Rapport kommer.
Oj ja vitlök var det ju här och jungel. Haha.
Kram
/Susanne

ExPIAtriate wife sa...

Oh vad roligt och vad fint det ser ut! Maken har borjat odlat chili, jordnotter och sa har vi en massa annat gront! Det ar en speciell kansla att ata egenskordade gronsaker!
Kram!

KARLAVAGNEN sa...

Å så roligt att läsa om dina nya äventyr i det lilla (Små) landet!!!

Snyggt blir det och ni är så himla fiffiga och fligtiga. Riktig inspiration!!!

Önskar en toppen söndag!!!

Musikanta sa...

Det var inte min mening att anmärka på din stavning - jag gör aldrig det hos mina bloggvänner om de skulle råka stava fel någon gång. Jag bara funderade på om det var en modernisering av stavningen.

Kommer ihåg när jag var så oerhört övertygad om att sebra bara kunde stavas med Z i början - tror att jag slog vad med en kollega t.o.m. Och sen fick jag se i SAOL att det NUMERA skrivs med S i stället...

Kramar från Ingrid

Juliannie sa...

Härligt att se odlingslusten spira! Du kommer att bli en hängiven trädgårdsmästare sen när ni kommer igång ordentligt!
Hälsningar
Eva