tisdag 3 juli 2012

TulpanfrönJag har lärt mig att man ska låta lökväxter "växa tillbaka" ner i löken, det vill säga att man inte ska ta bort de vissnande bladen, utan låta dem stå där och se fula ut. Så det har jag gjort. Som belöning har jag fått tusentals med tulpanfrön! Och enligt vad jag läser på nätet är det bara att så dem där man vill ha dem, och sedan ha tålamod i 3-5 år, så får man massor av nya tulpaner.

Hm, det gäller att tänka efter, inte bara så dem hur som helst, eftersom de sedan ska stå där och vissna i all evighet!


11 kommentarer:

olgakatt sa...

En bekant lärde mig hur man kan vrida ihop bladen efter lökväxterna och snurra ner dem och gömma i annan växtlighet så att de kan vissna ifred. Om man nu ids. Även förfallet har sin skönhet... Och bladen blir ju kompost och så är kretsloppet igång.

Marianne sa...

Olgakatt: Vad bra, det ska jag tänka på till nästa år. I år hade jag liksom ingenting att dölja bladen i : )

Jag tar med mig frön till dig på lördag.

Juliannie sa...

Nämen, inte visste jag att det gick att sätta frön från tulpaner! Fast det verkar lite tålamodsprövande... men har man inte bråttom så... ;-)

Marianne sa...

Eva: Haha, nä man får inte ha bråttom. Men jag ska spara dem tills vi gör om trädgården, framför allt ska vi jämna till gräsmattan och lägga ut ny jord, bygga nya gångar och lite till. Och man har ändå inte råd att köpa så många lökar på en gång, så det gör inget att det tar lite tid. Tänk en vår om några år, vad det ska prunka!

Millan sa...

Oj... och jag som gick till attack i min tradgard forra veckan och drog upp alla de vissna tulpanbladen bland annat .. Nu vet jag battre tills nasta gang!
Lustigt nastan att en blomma som ar sa fin ser sa otroligt trakig ut nar den ar overblommad. For att inte tala om parlhyasinter ...

Jag hade jattebra hemma i ehlgn tack och jag tankte allt pa dig dar jag svishade forbi skane och blekinge med taget. Jag var bara hemma pa sjalva festen och akte sedan tillbaka for om tva veckor slutar Nils skolan och da aker vi alla hem. Till goteborg nasta gang dock.

Vad fint det blir dar uppe forresten! Harligt med nytt kontor. Allt ser sa nymalat o fint ut. Jag tycker redan att vara vaggar borjar se lite dassiga ut.

Harligt med barnbarnsbesok ocksa! Moa ar val granntjejen som Mathilda blivit sa bra kompis med?

Kram!

Musikanta sa...

Verkar lite enklare att köpa tulpanlökar i alla fall. Men lycka till - vi får väl en rapport om några år :-)!
Kramar från Ingrid

Marianne sa...

Millan: Fast nu har de ju stått ganska länge, så det kanske inte gör något att du tog bort dem nu? Och det är väl inte första året du har dem, så jag tror du sköter dem som man ska! För mig är det ju det allra första varvet med trädgården, har aldrig haft trädgård förut. För jag räknar inte den i Kairo, där skötte ju Trädgårds-Muhammed allt : )

Läste någonstans om några speciella lökkorgar som man kan ha tulpanerna i, så lyfter man upp dem och låter dem stå och vissna ihop någonstans på baksidan när de har blommat över. Ska se om jag hittar dem igen, för det hade varit rätt bra.

Går Nils fortfarande i skolan?! Vad länge de går! Men det är kanske tre terminer i stället för två? Om ni ska någon sväng till Blekinge sedan när ni är hemma hela familjen hade det varit roligt om ni tog en liten paus i Älmhult! : )

Ja, det stämmer Moa är Mathildas Best Friend Forever som hon lärde känna här förra året. Så jag ser henne inte så jättemycket när hon är här, men det gör inget för hon är ändå här så jag får krama om henne mellan varven!

KRAM!

Marianne sa...

Ingrid: Haha, MYCKET enklare. Men jag kan ju inte bara strunta i alla dessa frön, när jag nu har fått dem av tulpanerna själva! : )

Kramar!

Millan sa...

Ah jag onskar att jag hade en tradgards-muhammed har i bristol. Jag ar verkligen inte bra pa det dar med tradgardsarbete och ska jag vara arlig ar jag lite radd for alla kryp som kommer upp och halsar pa nar man drar bland buskarna. usch!

japp Nils gar i skolan till 19e juli. De har sex terminer pa 6 veckor och lov daremellan. Sa de hade en vecka nu i juni, sedan gar de sex veckor och har sedan 6 veckors lov. Den har sista terminen ar alltid valdigt rolig med mycket som hander, typ skoldiskon, sportvecka och andra aktiviteter. Men nu ar vi redo for lov maste jag saga.

Blir ingen resa soderut for oss i ar utan vi haller oss i Goteborg och runt dar. Mojligen tar vi en avstickare till Astrid Lindgrens varld. Vi far se.

Kram!

Saltistjejen sa...

Så vackra de är fröna!!
och du min mamma hade speciella korgar av plast tror jag som hon alltid satte lökarna i. och när de blev sådär superfula och övervissnade (bladen och blommorna alltså) grävde hon helt enkelt upp korgarna ur rabatterna och grävde ner dem igen i en mer undanskymd del av trädgården. Då kunde hon plantera nya blommor i de rabatter där tulpanerna 8och andra lökväxter stått) men ändå fortsätta ha lökarna i jorden så där som man ska.
Ett litet tips bara!
:-)
KRAM!

Marianne sa...

Millan: Åh, det låter lite jobbigt att tycka så illa om krypen! Jag håller med om att de inte är trevliga, och jag ser gärna upp och undviker närkontakt, men har inga större problem. Rejäla handskar och långärmat, hjälper det?

Annars tycker jag att du ska göra om och ha en stenlagd trädgård med stora och många krukor. Där är det inte lika många kryp, så de blir lättare att sköta om. Jag tror i alla fall att man kan låta krukorna stå ute om man har härdiga växter och paketerar in dem om vintern. Annars blir det så klart lite besvärligt, om man ska baxa in dem någonstans varje vinter ...

Haha, ja för en svensk låster det ju konstigt med så många terminer, men det är nog lika bra som två. Kanske bättre att få ordentlig ledighet lite då och då för de små.

Hoppas ni får en superskön semester sedan!!!

Kramar!


Saltis: Ja de är nästan genomskinliga! Jag har hört talas om sådana där korgar! När jag har lite mer ordning på trädgården är det någonting att satsa på, då kan man ha tulpaner lite mer oplanerat. Fast om alla de här skulle ta sig skulle jag ruinera mig på korgar : D

Jag ska göra en liten påse och ge till Olgakatt som du sedan kan ge till din mamma, ifall hon gillar tulpaner! Kanske ta med och ge till dagis? Fast det ska ju ta 3-5 år innan det ger resultat, så det är kanske för långa tidsramar för de små ...

KRAM!