söndag 19 april 2009

Jag finns kvar

Minareten vid Medborgarplatsen.

Jag har varit så trött den senaste veckan att jag i stort sett har sovit hela dagarna, därav ingenting skrivet. Jag har knappt ens satt på datorn. Men nu har jag som mål att hålla mig vaken hela dagen och läsa lite bloggar. Och komma igång och skriva lite igen. Jag har ju egentligen massor att skriva om, hela resan till Stockholm, bloggträffar, Fay Weldon, knäppa regler på Wiens flygplats ...  Nå, det får komma lite pö om pö.

Kan ju i alla fall berätta om konstiga regler i Österrike. När man flyger till destinationer utanför EU brukar man ju få handla tax-free i butikerna på flygplatserna runt om i Europa. I Sverige får jag till och med handla tax-free i vanliga butiker på stan och få pengarna tillbaka på Arlanda eftersom jag är bosatt utanför EU. Så icke i Österrike. Enligt deras regler räcker det inte med att jag ska åka till en utomeuropeisk plats, jag måste enligt dem vara MEDBORGARE i ett land utanför EU och dessutom handla för mer än 75 eurosar! Jag undrar om det stämmer med EU:s regler. Någon som vet vart man skriver för att ifrågasätta och anmäla dem?

24 kommentarer:

Emmama sa...

Skönt att höra ifrån dig, har tänkt mycket på dig!

Jag vet inte hur det ligger till med reglerna men jag tycker att det låter fullkomligt orimligt.. Ha en minimigräns verkar verkligen som ett olagligt påhitt men man tycker de borde veta bättre.. Hoppas nån annan vet!

Kram!

KARLAVAGNEN sa...

Hej! Fast egentligen har du inte varit borta, för vi är många som tänkt på dig. Låter bra att du sovit mycket. Sömn är nyttigt! (Åh Gud vad snusförnuftig jag låter!)

Intressant regel de har tycker jag!

Marianne sa...

Emma: Tack!

Visst är det orimligt, och nog borde samma regler gälla inom hela EU tycker man, i alla fall på det här området. 75 € är himla mycket pengar dessutom, så mycket handlar inte jag sprit och smink för!

Kram!

Karlavagnen: Tack vännen!

Högst intressanta regler. Antar att Österrikes EU-parlamentariker får handla tax-free även när de ska till Bryssel eftersom de är diplomater ...

Kramar!

Marianne sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jemayá sa...

Skönt att få ett livstecken från dig igen, har tänkt på dig alltid mellan varven. God fortsättning! kram!

Suzesan sa...

Äntligen!!
Men herregudihimmelen så glad jag blev att du är tillbaka i datorn Marianne.
Jag var faktiskt liiiiiite orolig. Inte konstigt alls om du sovit så mycket.

Resan och alla intryck och sen sorgen. Luften måste väl ha gått ur dig totalt. Du har kanske inte riktigt slappnat av efter dina boköversättningar heller..och allt.

Jag har också sovit mycket nu den sista tiden. Mest när jag inte ska göra det helst och minst när jag ska göra det lixom.

När jag läser om Österrikes regler så låter det som ett eget hittepå.

Skriv till EU ...jag vet inte men gissar. Nu ser jag framemot att så småningom få höra om din resa och FayW o alltihop. Ta din tid.

Många kramar
/Susanne

Anna, Fair and True sa...

Kul att du är tillbaka! Ser fram emot att läsa om ditt Stockholmsbesök - men ta dig tid! Läste en intervju med Fay Weldon i Svenskan och de nämnde inte någonstans att du översatt boken. Dumt tycker jag!

Låter som Österrike försöker lura andra EU-medborgare! Tror jag i alla fall! Men tyvärr är jag osäker på vem man ska skriva till. Tullmyndigheten? Konsumentverket? Global Refund kanske vet? http://www.globalrefund.com/

Susanne sa...

Regler är till för att hållas, så är det bara ;) Skämt åsido.. tror nog du gör det lättast för dig att bita i det sura äpplet!

Skönt att du är tillbaka igen. Anade att det låg något posttraumatiskt bakom. Lyssna på kroppen, den vet bäst. Vila så mycket du kan och när du behöver.
Tänker på dig och skickar mina varmaste tankar!
KRAM!

StrandMamman sa...

Skönt att du kommer igång igen, sakta men säkert. Du har varit saknad!! Kram!

Saltistjejen sa...

Å Marianne!
Jag är GLAD att du är tillbaks nu. MEn förstår om du varit trött. Du hade ju en enormt stressig och fullbokad Sverigeresa och sedan detta med Skrållan när du kom hem igen. Sådant tar mycket kraft och energi.
Hoppas nu att du återför orken och lusten att blogga igen!
Jag hade ju egentligen tänkt maila dig lååångt tidigare och frågat om hur allt gick i Sverige. Hur hon är Fay Weldon...? Och hur du upplevde allt kring hennes nya boksläpp.
Men sedan kom detta emd Skrållan in och ja, sedan efter det så har jag själv haft fullt upp med mina sista veckor på jobbet.
Ser iallafall fram emot att få läsa mer på din blogg nu framöver.
Stora varma Bamsekramar!!!

Truddelutt sa...

Inte bara en Egyptenresa som tar på "krafterna" alltså.
Man kan tydligen bli lika trött när man åker åt andra hållet oxå alltså. :)
Hoppas du hade det bra här i Sverige iaf.

kramis

Mia sa...

Hej! Vad skönt att höra lite från dig igen. Men känn ingen stress att skriva en massa, ta det i ditt eget tempo och kom ihåg att vi finns kvar! Konstiga regler, hur kan man motviera det!!?? Kram!

Marianne sa...

Jemayá: Tack, jag har tänkt på alla er också men inte riktigt orkat.

Kram!

Suzesan: Tack sötnos! Jo, allt som har hänt den senaste tiden tog nog på krafterna. Visst är det skönt att sova när allt är jobbigt? Men jag har bestämt mig för att jag INTE ska sova mer på dagarna nu.

Jag tror också att Österrike har hittat på sina egna regler och jag tror inte att det stämmer med EU:s lagar.

Kramar!

Anna: Tack! Jag försökte hitta den där recensionen i SvD, men de verkar inte ha lagt ut den på nätet. Men de brukar nog skriva översättare? Mitt namn har lyst i tv:s rubriker i alla fall. Tyvärr blev ju Babel inställt pga akuta händelser för en i redaktionen, men man kan ju hoppas på att de skickar någon för att intervjua henne vid ett senare tillfälle. Jag lovar att skriva om allt snart!

Visst känner man sig lurad när det är så där! Och de lurar inte bara EU-medborgare, för man måste VETA OM att man efter att ha handlat i en tax-free butik på flygplatsen ska gå till ett speciellt bås för att få tillbaka pengarna - ovanpå alltihop. Tack för tipset med Global Refund, tullen och Konsumentverket. Ska ta och nysta lite i det där!

Kram!

Marianne sa...

Susanne: Tack vännen! Jag tar det så lugnt men vill bli glad igen. Det kommer, det kommer. Och jag har inte lust att bita i det sura äpplet, för jag känner för att kriga lite : ) De där tax-free reglerna har retat mig hela tiden, och när Österrike gör på det sättet är det ju att lura folk. Inte för att jag personligen förlorar särskilt mycket pengar, för jag handlar inte så mycket, men stilen retar mig.

Kramar!

Strandmamman: Tack! Inspirationen saknas just nu, men jag antar att den kommer tillbaka snabbast om man helt enkelt skriver.

Kram!

Saltis: Tack söta du! Ja allt som har hänt tog på krafterna och jag behövde nog sova. Det gör jag ju aldrig annars på dagarna, även om jag är trött, så när jag sover 5 dagar i sträck är det bara att lyssna på kroppen och sova.

Jag lovar att skriva om Fay Weldon (en mycket trevlig och rar och intelligent kvinna) och allt som hände i Stockholm. Känns bara inte rätt att göra det just nu när känner mig nere, då blir det inte rättvisande.

Å, i dag är din första dag på nya jobbet! LYCKA TILL!

Stora kramar!

Marianne sa...

Truddelutt: Ja det är nog jobbigare att åka åt andra hållet för i Sverige springer man runt som en skållad råtta : ) Jag ska gå in till dig och se hur du har haft det!

Kramar!

Mia: Tack! Jag vet inte hur de motiverar de där reglerna, för den enda jag pratade med var så klart killen i kassan och han vet ju bara vad som gäller, inte varför etc. Men det ska jag ta reda på!

Kramar!

Annika sa...

Åh marianne!!
Jag har saknat dig!!
jag är så glad att du är tillbaka igen.
verkligen!
Ser fram emot att läsa om hur det var därhemma.
Välkommen tillbaka!!!
Kram!!

KARLAVAGNEN sa...

Kilar inom och kollar om du är vaken! Nisse matvägrar den lille snobben. Så nu blir det inget godis eller specialmat (såsom köttfärs, kyckling eller så). Fast jag har redan fallit till föga och lagt upp hans favorit-mat istället för maten han vägrade.

Åh! Nu kom Nisse förbi för att se att jag avstavar rätt och om det finns chans till kel.

Marianne sa...

Annika: Tack söta du! Sakta men säkert ska jag väl vakna till liv igen.

KRAMAR!

Karlavagnen: Jo, jag lyckades hålla mig vaken heeela dagen i går och heeela dagen i dag.

Men vad har det tagit åt Nisse då? Han kanske vill att du sitter och håller honom sällskap när han äter? Skrållan skulle ju alltid ha sällskap vid torrfodret, och Tjorvan vill gärna att man sitter hos henne när hon äter blötmat. Jag tror jag går 2000 steg färre nu när Skrållan inte hämtar mig femtioelva gånger om dagen för att gå och äta.

Pussa Nisse från mig!

KARLAVAGNEN sa...

Åååh... Jag tror att Skrållan kommer tillbaka i en eller annan form till dig.

Det går iofs ingen nöd på Nisse för han har färskt och en dag gammalt vatten (två skålar), samt två olika torrfoder i resp. skålar att välja bland. Han gillar en dag gammalt vatten bättre än vanligt kranvatten.

Nu ligger han bredvid och sover mot mitt högra lår.

Anna, Fair and True sa...

Här är artikeln http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_2701821.svd

Marianne sa...

Karlavagnen: Lustigt det där vilket vatten och hur maten ska vara. Stina går ofta iväg en stund och kommer tillbaka och äter när maten har torkat lite i kanterna. Oavsett om jag tar den ur kylen eller ur skåpet. Och vatten är bäst i vattenkannan ...

Anna: Tack! Ska kolla den.

Marianne sa...

Anna: Aha, just det, det var intervjun. Nej, där nämns inte översättaren. Det som är konstigt är att recensionerna inte har publicerats. Varken i SvD eller DN vad jag har sett. Nå, det var ju en del på tv, och så får vi hoppas att det kommer så småningom.

Fritt ur hjärtat sa...

Jag tänkte bara att du nog behövt vila och sova- en paus helt enkelt.

Marianne sa...

Simone: Ja, det blev lite kortslutning här. Och då är det bra med paus. Jag sov ... vad blev det, fyra dagar i sträck, med matpauser.