lördag 25 april 2009

Lite allmänt småprat och EU-valet

Nu lider helgen mot sitt slut för oss här i Egypten eftersom man är ledig fredag-lördag i stället för lördag-söndag. Arbetsdag i morgon alltså. Men den tänkte jag förgylla lite för el-Make, jag har bakat en morotskaka som han ska få ta med sig och bjuda alla på. När jag bakade låg ett gäng småkatter i köksfönstret och tittade på, de hoppades säkert att det var till dem, men de fick bara det gamla vanliga torrfodret.

El-Make shoppar inte så ofta, men i dag slog han till på ett par långbyxor och tre skjortor! Heja, nu kanske vi kan slänga någonting av det där gamla tråkiga?

Piratdiskussionen är i full gång i alla medier. Jag tycker nog att det hela spårar ur lite när man hävdar att det är mänskliga rättigheter och yttrandefrihet och allt vad det påstås, till syvende och sist handlar det om att folk inte vill betala för att lyssna på musik, se film eller vad det kan vara. Om det är rätt eller fel tänker jag inte diskutera här, men det vore ju tacknämligt om man kunde vara lite saklig i debatten i stället för att flumma ut och låtsas att det är någonting det inte är.

SVT skriver en del på sin hemsida om EU-valet. Där finns också uppgifter om våra representanters närvaro vid omröstningar i parlamentet. Jag tycker att det är svagt när de som är utsedda att representera svenska folket knappt kan se till att vara närvarande vid omröstningarna! Visst, en viss frånvaro kan man ha, ibland krockar saker och ting, men om de krockar regelbundet kallar jag det dålig planering och ingenting annat. Dessutom visar det sig att en person (fler?) har varit mammaledig under sin mandattid i EU. Eftersom man inte får ha någon vikarie måste jag säga att jag tycker att det är usel planering. Det finns preventivmedel och har man ett av de få svenska mandaten i EU-parlamentet kanske man kan tänka sig att utföra sitt uppdrag och vänta med att utöka familjen till efter mandatperioden? Och till den som nu säger att "ja men vissa har väldigt svårt att få barn ..." så svarar jag att man får prioritera. Söka ett annat jobb under den tid man önskar och försöker få barn och kandidera efter det - eller slutföra uppdraget innan man börjar försöka.

Jaha, nu har jag väl skaffat mig en hel hord fiender ...

13 kommentarer:

KARLAVAGNEN sa...

Nä jag håller med du.

Lia sa...

Hej hej! Ville bara kika in och höra hur du mår nu, när vardagen blir annorlunda utan din kära vän? Om man skapar sig fiender endast genom att våga ha en välgrundad åsikt, så är det "vänner" man ändå inte vill ha, som man förlorat =). Alla behöver inte tycka lika för att kunna tycka om varandra ju! Tycker att du är modig och klok. Kram

Suzesan sa...

Bra gjort av din El-Make! haha småkatterna ville ha morotskaka tro sjutton det så gott som det är. Faktiskt min favoritkaka;)

Jag håller med dig Marianne.Helt och hållet!

Jag har ingen aning om hur jag ska tänka. Vi måste bara ha dit rätt personer. Jag tänker också mycket på närvaron. Annars är det ju så att de uppehåller en plats och vi får inget gjort...eller sagt.
Engagemang/Personlig utstrålning är viktigt inte bara positionen och lönen!! En som vågar säga och uttrycka sig ärligt.

GodNatt
Kram
Susanne

Tina sa...

Va? Vaddå, får inte ha någon vikarie? Är det verkligen så? Men det är ju helt galet ju!!! Varför?

Fritt ur hjärtat sa...

Tycker nog vi borde lobba för att de som i riksdagen ska få vikarie istället. Verkar mer rätt på något vis, känns det som. Hmm, ska fråga min partikamrat om vi inte kan skriva en motion om det faktiskt! Det skulle ju öka jämställdhetens chanser i EUparlamentet också. Tack Marianne, denna idé är din förtjänst!
Jag får nog också ovänner idag för mitt inlägg är bitskt.

Emmama sa...

Nej, var inte rädd för att få fiender, även vänner emellan tycker olika! :) Familjeliv står över allt annat för mig och barnafödande är för många människor extremt svårplanerat. Förstår det rimliga i att ej få ha vikarie eftersom det då blir nån som inte varit vald, väl? Eller är jag ute och cyklar nu? :) Detta med närvaron är ett SKÄMT på många plan i svenska politiken. Lokalpolitiker som fullkomligt struntar i möten och diskussioner är INTE ovanligt. Jag förstår din irritation om detta är väldigt utbrett i EU-parlamentet hoppas jag verkligen att detta uppmärksammas ordentligt och att man bara tar på sig detta uppdrag om man känner att man har tiden och engagemanget till det!

Du imponerar nåt vansinnigt på mig med dina 45 ord - wow!! :)

Kram och ha en skön helg!

Marianne sa...

Karlavagnen: Vad bra : )

Lia: Hej sötnos! Tack, jag mår lite bättre nu även om det nog alltid kommer att kännas tomt här utan lilla Skrållan.

Visst är det så, även de bästa vänner har olika åsikter om saker och ting ibland, det var nog mest ett sätt för mig att uttrycka att jag var medveten om att jag stack ut hakan. Tack och lov har vi människor olika åsikter om saker och ting, om vi inte hade haft det hade världen stannat av.

Kramar!

Suzesan: Ja det är svårt det där när det är hälften personval, hälften partival. Det är varken eller på något sätt. Jag går här och diskuterar med mig själv fram och tillbaka för att kunna bestämma mig. Som tur är KAN jag åka till ambassaden och rösta också om jag tar för lång tid på mig innan jag kommer till skott.

Visst är morotskaka gott! Det var inte sista gången jag bakade det, bara första.

Kramar!

Marianne sa...

Tina: Nej, enligt vad SVT skriver får de inte ha vikarie. Svårt det där, om det är ett personval så funkar det ju inte med vikarie, å andra sidan är det partiet man röstar på och genom att kryssa person hjälper man bara till att putta fram den på partiets lista. Så med tanke på det borde de kunna ha vikarier. Särskilt när det gäller en längre tids frånvaro. Då hade man ju också löst det där med att slippa prioritera och lika rätt till karriär i alla åldrar osv. Fast till och med Obama har ju faktiskt en vald vikarie, det kanske EU-parlamentarikerna också borde ha, en vald vice?

Simone: Toppen! Skriv en motion om det! Och det är faktiskt väldigt bra att diskutera fram och tillbaka, som jag skrev till Tina här ovanför borde man kunna välja en vice till den ordinarie i varje val, precis som Obama har en vice så kunde pralamentsledamötena ha en! Då funkar det med både partival och personval. För visst är det svårt att planera varje steg i ens liv, det vet ju jag också.

Kram!

Emma: Jo, visst får vi ha olika åsikter, det var som jag skrev här ovanför att det nog var ett sätt för mig att tala om att jag var medveten om att jag var kontroversiell : )

Jag vet att det är svårt att planera föräldraskap, för en del är det extremt svårt. Samtidigt kanske det är bättre att vänta med sin kandidatur i det läget om man är medveten om att man inte får ha vikarie. Men som jag skrev här ovan till Tina och Simone - om man vid varje val även väljer en vice för varje kandidat så skulle det ändå kunna funka. Till och med Obama har ju en vikarie om det skulle behövas. Utsedd i demokratiska val.

Politiker som missköter sina uppdrag - för det är det ju om man struntar i diskussioner och omröstningar - borde sparkas och nyval utlysas. Varför ska du och jag ha närvaroplikt på våra jobb medan de slipper? Och som det är i Sverige så röstar vi ju på partier, inte personer (kryssen gör ju bara att de kommer längre fram på partiets lista) så det är egentligen bara att ersätta dem med en annan person ur partileden. Samma gäller de sk politiska vildarna tycker jag. Om jag hamnar i riksdagen pga min partitillhörighet och sedan går ur det partiet så borde platsen fortfarande tillhöra partiet tycker jag.

Nu är jag inte så himla politiskt insatt, men det kanske är det som behövs för att inte krångla till det hela så in i baljan som det verkar vara i dag?

Kram!

Matildas fikarum sa...

Vad gäller fildelning kan jag ju bara tala för mig själv, och på mig funkar det så att sedan jag fått möjligheten att få smakprov t ex via youtube så har jag börjat köpa musik mycket mycket mer! För mig är fildelningen, om man nu ska kalla det så, bara ett sätt att få mig sugen på att beställa en massa nya härliga artisters CD för att få bäst ljud.

Otta sa...

Håller med dig Marianne! Är för övrigt hjärtligt trött på personer som använder sina barn som ursäkter för smått och stort!

Morotskaka är gott!!! Hoppas du gjorde en med valnötter i och med megagod glasyr! Kissarna hoppades nog på en smakbit...

Under min korta tur till Sharm fick jag läst dina översättningar av Nadels Hancock-serie. Jag blev verkligen förtjust i honom, precis som Cetin är han speciell och ingen person i dussinformat. De var mycket trevliga! Har några böcker att läsa innan jag kan kasta mig över den allra senaste Nadel, från i år, med Cetin i. Jag nästan väntar på det rätta ögonblicket för jag är så glad för honom! :-) Det gör i och för sig att jag saknar lite Turkiet, men det får jag leva med.

Ha en bra start på veckan, min startar inte förrän imorgon, men jag vet redan nu att det blir en helvetesvecka! ;-)

Marianne sa...

Matilda: Det är nog olika det där, men den totalt ogrundade känsla jag har när det gäller de flesta (inte alla) fildelande ungdomar är att det går i stil med resten av den attityd som en hel del (inte alla) yngre har i dag: "Jag har rätt att ..." "Mina rättigheter." Däremot sällan skyldigheter. Men det är en annan diskussion som jag egentligen inte riktigt mäktar med just nu. : )

Otta: Jo då, valnötter och megagod glasyr, smaksatt med lime.

Vad ROLIGT att du har läst om Hancock! Och att du gillar både honom och Cetin Ikmen! När man läser de där Istanbul-böckerna kan man riktigt drömma sig dit.

Trist att du får en jobbig vecka! Hoppas du kommer igenom den utan alltför tuffa tag i alla fall!

Kram!

Anna, Fair and True sa...

Jag förstår också att det är svårt att ha en vikarie på en politisk post men den som var näst på listan men inte kom in kanske? För det är ju svårt att planera det här med barn och sådant. Sedan tycker jag att hon borde ha kunnat jobb samtidigt som hon hade en bebis - hur många politiker gör inte det?! Att bli politiker är ju mer ett kall än ett jobb. Hon tjänar ju säkert tillräckligt för att anställa en barnvakt ett par timmar då och då. Och hon har väl en man antar jag?

En helt annan fråga dock är detta med medias rapportering om EU-valet. Tycker det är så trist att de bara pratar om hur få som brukar (och kommer?) rösta och hur få omröstningar parliamentarikerna närvarar vid. Detta får ju inte fler att gå och rösta! Koncentrera er på det positiva istället säger jag!

Marianne sa...

Anna: Eftersom det är partival i första hand, personbiten är ju bara att man puttar upp dem på partiets lista, så borde man kunna ha en vikarie när det handlar om längre och planerade perioder. Och du har helt rätt i att hon borde kunna ha råd med barnvakt, det är ju hushållsnära tjänst dessutom och avdragsgillt. Plus att man vet att parlamentarikerna tjänar hutlöst och har hutlösa förmåner.

Håller helt med om att media tar upp EU-valet alldeles för dåligt och helt knäppt vinklat när de väl tar upp det. Visst är det bra att undersöka närvaron, men inte bara det. Partidebatter och presentation av program vore mer än önskvärt. Mycket märkligt faktiskt.