tisdag 12 maj 2009

Börja skolan

Nu äntligen, efter drygt ett och ett halvt år i Kairo, har jag registrerat mig för en kurs i arabiska! Så den 1 juni börjar jag en intensivkurs på en skola som heter Kalimat (betyder ord) och som verkar jättefin. Jag var där i dag och kollade läget, och eftersom det verkar så bra och jag har hört mycket gott om skolan passade jag på att registrera mig i stället för att fortsätta "tänka på saken". Kursen är varje dag i tre veckors tid, så det blir verkligen mangling av språkknölarna. De påstår att jag ska kunna prata med folk efter kursen, haha, vi får väl se, de vet inte vad det är de lovar!

Träffade några studenter som går där nu, de var från alla möjliga länder, även Danmark och Island fanns representerat.

På skolan kan man läsa både Standardarabiska som är den form av arabiska som används i tidningar och i de flesta arabiska tv-nät, det är också den formen som anses vara den bildade arabiskan. Men det är inte den arabiska man talar här i Egypten, här talar man den dialekt eller gren, eller vad man ska kalla det, som kallas egyptisk talspråksarabiska. Och det är vad jag ska lära mig i första hand, syftet är ju faktiskt att kunna prata med folk, inte att läsa tidningar. Jag kommer förmodligen inte lära mig skriva och läsa, eftersom man inte skriver egyptisk arabiska mer än till husbehov.

Min Trevliga Granne följde med och inspekterade skolan. Eftersom hon och hennes man ska flytta härifrån redan nästa år (TRIST) är hon tveksam om hon ska hänga med på en kurs. Vi får se, men roligt vore det. Efter skolinspektionen gick vi i alla fall till ett närbeläget Starbucks och fikade, och på väg tillbaka till skolan hittade vi en äkta Killaffär. Dvs en sån där affär som har skruvar och muttrar och duschslangar och diskbänkar och gångjärn och ... El-Make kommer att bli överlycklig för det var en riktigt fin affär som hade massor av grejor. Och jag kommer också att bli överlycklig när han har köpt en ny vattenkran till diskbänken i köket. En sån där som är lite högre och som man kan dra ut en liten dusch från så att man kommer åt i hörnorna på stora plåtar och liknande.

Ett par bilder från gårdagen:

Färgglada blommor. De här kvinnorna är förmodligen turister från Indien eller Pakistan eller där i närheten, för det här är en stil som egyptiska kvinnor inte brukar ha.

De färgglada blommornas makar? De vitklädda männen är även de klädda på ett icke-egyptiskt sätt eftersom deras galabeyor (kaftaner) bara går till vaderna. Egyptiska män brukar ha fotsida galabeyor. Och turister är turister, de här männen fotograferade lika vilt som jag.

Nu ska jag fortsätta läsa hos er, mina kära bloggvänner!

27 kommentarer:

Mia sa...

Åh vad spänannde att läsa arabiska! Det kommer du som har språköra klara galant! Ser fram emot att hör hur det är och går. Kram!

Marianne sa...

Mia: När jag var UNG hade jag språköra. Nu hör jag så himla illa : D

KRAM!

Millan sa...

Vad kul med sprakkurs!! Det maste ju kannas valdiggt motiverande nar du vet att du kommer ha sa mycket anvandning av spraket pa en gang. Och det gor sakert att man kanner sig annu mer hemma pa ett stalle om man i alla fall beharskar delar av spraket och kan gora sig forstadd!!
Vet ni alls hur lange ni kommer bli i Kairo??
kram

Saltistjejen sa...

Men vad roligt att du tanker lara dig arabiska! Det later fruktansvart svart tycker en annan, men det ar ju ett otroligt bra tillfalle att lara sig ett sprak nar man bor i det landet dar spraket talas. Sa mycket battre och enklare da att lara sig att anvanda spraket. Man hor det omkring sig och man kanner motivation att lara sig eftersom man da kan borja kommunicera med folk i sin omgivning! :-)
Kram!

Saltistjejen sa...

Marianne forresten, glomde fraga men kan du turkiska?? Tankte efter dina ar i din alsklingsstad Istanbul....

Sara sa...

Va skoj att du ska lara dig arabiska, lycka till!
Sara x

Marianne sa...

Millan: Ja, det är ju för att kunna få bättre kontakt och för att vardagslivet ska funka lite bättre som jag vill lära mig arabiska. Mycket enklare när man kan prata med alla! Annars hade jag nog aldrig kommit på idén. Vi kommer (om ingenting oförutsett händer) att stanna här till augusti 2012. Efter det har jag inte den blekaste aning.

Kramar!

Saltis: Jag tycker också att det låter fruktansvärt svårt, men jag ska i alla fall försöka. Bara att uttala en del bokstäver ... Tänk dig att du ska göra en ljudande halvharkling, långt nere i halsen, och direkt på det binda ihop en vokal. Ljudande-halvharkling-a-m-r. En kille på kontoret heter så. Fast jag vet, folk kommer att fatta vad jag försöker säga även om alla ljud inte är helt perfekta. Haha, annars får jag väl ta till kroppsspråket, som jag gör nu!

Jo, jag pratar lite turkiska. Inte alls så bra som jag skulle vilja, men jag klarar mig långt. Satte igång med språkkurs det första jag gjorde, men så dog mamma och då blev det ett långt uppehåll tills jag orkade ta tag i det igen. Så tyvärr hann jag bara med tre av sex delkurser. Fast turkiska är MYCKET lättare än arabiska. Grammatiken är busenkel, för det finns i princip inga undantag, allt följer reglerna.

Kramar!

Sara: Tack, det kan jag behöva, för arabiska är som sagt svårt. Men det ska bli jätteroligt att börja kursen. Kan nästan inte vänta!

Kram!

Taina sa...

Kurs i arabiska! Wow säger jag bara. Och du har rätt, det måste ju vara roligare att lära sig ett språk som talas av folk du möter i vardagen. Annars får du gå omkring och läsa trafiksskyltar, annonser och dyligt. I längden blir det lite tråkigt ;)
Kram!

Marianne sa...

Taina: Hahaha, men bildad skulle jag verka när jag gick runt där och läste på skyltarna och i tidningarna : D

Kram!

Desiree sa...

Modigt och duktigt att du bestämt dig för att ta en kurs i arabiska. Men det blir nog jättekul också. Jag får önska stort lycka till men det går säkerligen bra. Är uttalen svåra? Är det i huvudsak en kurs där man lär sig ord och enklare konversation eller ska du också lära dig skriftspåket för att kunna skriva? De var jättefina de där färglada dräkterna som de indiska kvinnorna hade. Ha en bra dag.

Annika sa...

BRA!
Arabiska måste vara ett jättesvårt språk att lära sig!
OCH ett så annorlunda alfabet!
Du är duktig som hoppar på kursen.
OCH du, jag är säker på att du har språköra! OCH ett bra ett därtill, tror inte att den hörseln blivit sämre ;-)
Lycka till!!
KRAMAR!!!

KARLAVAGNEN sa...

Himla kul! Klart att du ska lära dig ett nytt språk! Språk är jättekul!!!

Marianne sa...

Desirée: Jag kommer inte lära mig läsa och skriva, det hör till standardarabiskan. Så det blir att prata och det som skrivs får bli transkriberat till latinska bokstäver. Men det är inte en "hemmafrukurs", det finns också i "utlänningsgettot" i stadsdelen Maadi på utlänningscentret. Jag har valt att gå en riktig språkskola i stället för jag vill lära mig ordentligt från grunden, inte bara att fråga vad det kostar och be någon hämta kemtvätten : )

Uttalen är förfärliga, jag begriper inte hur jag ska lära mig vissa uttal. Så här skrev jag till Saltis här ovanför: "Bara att uttala en del bokstäver ... Tänk dig att du ska göra en ljudande halvharkling, långt nere i halsen, och direkt på det binda ihop en vokal. Ljudande-halvharkling-a-m-r. En kille på kontoret heter så. Fast jag vet, folk kommer att fatta vad jag försöker säga även om alla ljud inte är helt perfekta. Haha, annars får jag väl ta till kroppsspråket, som jag gör nu!"

Kram!

Annika: Ja, det är jättesvårt. Men jag tror att vietnamesiska är svårare för det har hur många toner som helst. Kinesiska och vietnamesiska kommer jag ALDRIG ens att försöka lära mig, även om vi bor där en vacker dag. Georgiska tror jag inte heller, för de har nästan inga vokaler : ) Haha, du hör att jag försöker tala om för mig själv att arabiska inte tillhör det svåraste?

KRAMAR!

Karlavagnen: Ja det är kul med språk och äntligen ska jag ge mig i kast med språket här i landet. Har faktiskt hemskt dåligt samvete för att det inte har blivit av än. Vi svenskar är ju duktiga på att kräva av folk som flyttar till Sverige att de "åtminstone borde lära sig svenska" ...

Laura sa...

Vad roligt att du tar tag i arabiskan! Då kan du snart tala om vad flera katter heter för mig också.. :P Är kursen VAR dag, alltså 7 dagar i veckan? I så fall är det ju jätteintensivt!

Saltistjejen sa...

Ja alla ljud som är svåra för att man inte "har öra" för dem. Men du SKRIVTECKNEN då!!!!! Är inte det ännu knepigare?????
Vad roligt att du kan turkiska även om det var en sorglig anledning till varför du inte hann alla kurserna där.Som uppvuxen i S-tälje har man hört en del turkiska omkring sig. :-)
Kram!

Marianne sa...

Laura: Nej, fem dagar i veckan, söndag till och med torsdag. Det tycker jag är intensivt så det räcker : )

Rapport om otta i plural kommer!

Kram!

Saltis: Skrivtecknen är jättesvåra. För de ser olika ut beroende på om de står först, mitt i eller sist i ordet. Dessutom skriver man inte ut vokalerna, utan man markerar dem bara, i bästa fall. Man ska liksom se på tecknen vilket ord det är i alla fall på något sätt. Som i hebreisk skrift, fast de kanske inte ens markerar, jag kommer inte ihåg. Jag slipper den biten till att börja med som tur är.

Kan du några turkiska ord?

Kram!

Otta sa...

Vad kul att du skall gå på kurs! Jag har gått en nybörjar kurs här i Sverige, men jag har varken språköra eller tid, då mycket av mina tjänsteresor och jobb tar mycket av mina krafter och då får där inte plats med så mycket mer i huvudet! :-) Jag fick lära mig standararabiska, men då läraren visste att jag har en man i Egypten fick jag lite ord därifrån också. Att uttala bokstäver och ord var inte det svåraste tyckte jag (att uttala de långa långa orden på turkiska upplevde jag som mycket svårare! Allahhasmalladik!!!), det gäller bara att lära sig uttala alla bokstäver, så jag kämpade en del med det, då bokstäverna inte precis kommer naturligt. Jag tror däremot att du verkligen får en riktig bra kurs där ni koncentrerar er på ord och meningar som är användbara, medan min lärare (som var mycket duktig och pedagogisk) startade från början så att säga, där man skulle lära sig allt. Min man klagade sedan på att hon hade lärt mig den arabiskan man kan se i koranen och i lagtexterna, dvs. där vokalerna är utskrivna. Detta förekommer inte annars och ingen skriver på det sättet, för sedan skall man bara veta var vokalerna finns i orden...Jag har inte gett upp, jag har bara en mycket mycket lång paus! Lycka till! Ha en bra dag!
Kram
(Min rapport skrider fram i hög takt, avrapportering imorgon!)

Bert sa...

Jaha - så då blir det så här i fortsättningen då?

Grekland nu sa...

Ska bli jättekul att få följa dina vedermödor med arabiskan!! För jag hoppas du kommer att rapportera din framsteg. Låter svårt, men är säker på att du klarar det! Inte heller svenska språket är ju särskilt lätt, jag ser hur min elev kämpar med alla ske- och tje-ljud och undrar hur i hela friden man ska kunna uttala sånt..Lycka till!

Marianne sa...

Otta: Jag tror också att det är ljuden som är svårast på det här stadiet, tills man börjar skriva. Men jag hoppas att det inte bara är användbara ord, utan att man lär sig strukturen på språket också. Jag behöver veta vad jag håller på med, har jättesvårt att bara lära mig lösryckta fraser.

Haha, turkiskan är busenkel. Enkla och få ovana ljud och när du kan stammen på ordet och grammatiken så blir det inte svårt bara för att det är långt. För det långa är alla ändelser som staplas på slutet. Gel-me-di-m = komma-inte-dåtid-jag, gelmedim eller jag kom inte ; D

Lycka till med slutet av rapporten!
Kram!

Bert: Hahahahaha, GUUUUD så roligt! Jag skrattar ihjäl mig. Måste försöka ta en skärmdump av det där och lägga ut som foto! Jag LOVAR och svär, dyrt och heligt, handen på hårddisken, att jag aldrig ska göra det här till en blogg skriven på arabiska!

Ingabritt: Nej, svenskan är inte heller lätt att lära sig med alla ljud och undantag. Och oregelbundenheter. Det är det jag är rädd för i arabiskan, att orden ser helt annorlunda ut i olika tempus och antal och allt. Och TACK, jo jag ska kämpa på!

Otta sa...

Jag gav upp turkiskan! Men du har rätt vi fick veta att grammatiken skulle vara enkel.

Rapporten är klar! :-)

Marianne sa...

Otta: GRATTIS! Vad skönt att ha den färdig! Nu kan du njuta!

Truddelutt sa...

*räcker upp handen och viftar ivrigt*
Jag kan faktiskt arabiska! Eller iaf två ord. :)
Laa Schockran (eller något sånt...) Alltid nåt. :)

Spännande med kurs i arabiska. Verkar ju vara ett väldigt svårt språk. Eller det kanske verkar...
Lycka till men kursen iaf!

kramis

Emil sa...

Vad kul! Du kommer inte att ångra dig även om det stundtals kommer att kännas svårt. En av mina lärare vid universitetet tipsade om just Kalimat så det är nog ett bra val.

Jag är faktiskt tillbaka i Sverige igen, tiden bara rusade förbi och oturligt nog så lyckades jag inte pricka in en endaste fotoklubbsammankomst. Den ursprungliga planen var att jag skulle stanna tills i början av Juni men det gick inte som jag planerat...

Men jag får fortsätta att läsa om Egypten på din blogg och jag är övertygad om att jag snart kommer ner igen.

Lycka till med studierna!

Marianne sa...

Truddelutt: Aiwa! Qwayis gidden! (Ja, jättebra!) Fast jag vet inte om jag har skrivit helt rätt och om det är rätt med grammatik och allt sånt. Men om jag säger så fattar i alla fall folk att jag tycker det är väldigt bra : )

Du är duktig som kan det efter bara en vecka!

Arabiska ÄR svårt, men det finns ju folk som lär sig, så lite borde jag väl kunna snappa upp. Emil här ovan har ju till exempel lärt sig arabiska.

Kram!

Emil: NEEEEJ! Har du redan åkt? Men vi hann ju aldrig ses! Hur är detta möjligt??? Lova att ringa nästa gång du kommer ner så att vi kan ses, en kopp kaffe borde vi verkligen hinna med i alla fall! Fy så trist! Jag som hade hoppats att du skulle komma till svenskträffen i kväll!

Nåväl, det är som det är. Du får ha det så bra i Sverige så länge och så ses vi via nätet, som tidigare.

Tack, jag ska lägga all energi på pluggandet under de där tre veckorna, jag vill verkligen lära mig att i alla fall klara av ett enkelt möte med folk i affären osv.

Jenny sa...

Vad roligt att lära sig arabiska! Det gör ju stor skillnad när man bor i ett land och man kan förstå lite mer av vad "medel-mannen" på gatan säger. Eller småprata i affären. Jag tror dessutom man att man får lite mer respekt och behandlas mindre turistigt, om man visar att man faktiskt har ett hum om vad de säger på sitt eget språk! Kul!! Kram!

Marianne sa...

Jenny: Det ska verkligen bli jättekul på flera sätt. Dels för att jag får åka iväg varje dag, och dels för att kunna begripa lite mer och kunna prata i alla fall lite med folk. Man lär sig enormt mycket mer om kulturen och människornas sätt att tänka genom att kunna språket. Även om man kan få massor förklarat för sig på engelska, så är det inte förrän man kan språket som man verkligen kommer in i kulturen.

Måndag, kan knappt vänta!
Kram!