onsdag 27 maj 2009

Avlopp och avskräde och alarm

Och lilla Mums-Mums som lyser upp dagen.

Sicken dag! Larmkillarna blev inte färdiga här förrän strax efter sju i går kväll, eller rättare sagt, då gav de upp för dagen. Det vill säga, de är här i dag igen, och i dag är de fyra i stället för tre. Så huset är fullt av larmkillar. I går när jag insåg att de skulle jobba så länge (jag mitt nöt trodde att man fixade det där på ett par timmar ...) fick jag rota runt i frysen och hittade köttpajer som jag kunde ge dem att äta. Det duger ju inte bara med te och muffins på en hel dag, även om de är hembakta. I dag stack jag upp till shoppingcentret och köpte pizza till dem. Visst, skulle ha kunnat ställa mig vid grytorna, men jag är inte så himla säker på att de skulle ha gillat min mat, bättre på det här sättet.

Dessutom blev det plötsligt stopp i avloppet i källaren med påföljande översvämning (och stank), så nu har jag haft hela gänget gubbs engagerade i att rensa stora avloppsrören ute i gatan. Det var stopp utanför våra turkiska grannar. En kille klättrade till och med ner där! Min hjälte! De lyckades dock inte lösa problemet själva, utan fick kalla på en som hade bättre grejor. Så nu är det problemet löst. Jag kan tillägga att jag ALDRIG kastar annat än toapapper i toan, jag är jätteförsiktig med det, så det är INTE på grund av mig det blev stopp.

Vi svenskar här i Cairo har en egen hemsida där jag bidrog med ett inlägg om att sortera sopor för att hjälpa till att göra sopsorterarnas liv lite drägligare. Jag publicerar det här också, om det kan nå ytterligare någon i Egypten och kanske i något annat land där det mänskliga sorteringssystemet tillämpas kan det inte publiceras för många gånger:


Att hjälpa sina medmänniskor till ett bättre liv utan att anstränga sig

Vi har nog alla känt oss hjälplösa inför allt mänskligt elände som möter oss här i Egypten. Vi är medvetna om hur hjälporganisationer sliter hårt för att åstadkomma en förändring, och undrar vad vi själva kan göra. Och så ser vi för oss hur vi borde engagera oss i olika projekt, ta oss an fadderbarn, utföra volontärarbete eller något liknande. En del av oss är duktiga och gör det, för en del av oss andra blir det liksom aldrig av.

Men det finns ett sätt att hjälpa människorna i sopbyarna – helt utan att behöva anstränga sig och utan att det kostar ett enda öre: Att sortera sina sopor. Det är lika lätt att slänga en sak i den ena påsen som i den andra.

Men det är inte det svenska sättet att sortera sopor som behövs. Tänk i stället så här: ”Om det var jag och min fyraåriga dotter som tvingades att leva på att sortera sopor, hur skulle jag då vilja att soporna levererades till vårt hem?”

Själv sorterar jag efter den här principen:
1. Matrester – att ge till (grisar) och getter.
2. Äckel – gamla blöjor, bindor, snoriga näsdukar, kaffefilter och annat som inte går att återvinna och som ingen människa borde behöva vidröra med sina händer, särskilt inte en liten flicka på 3-4 år.
3. Rent och förmodligen återvinningsbart, dvs papper och plast, läskflaskor, batterier, elsladdar, trasiga t-shirts och vad det nu kan vara. Hit hör också rengjorda mjölkpaket och liknande. Jag försöker så gott det går se till så att det inte ska stinka om mina sopor.
4. Förpacka (trasigt) glas och annat man kan skada sig på. Själv brukar jag lägga glödlampor och glasskärvor i ett mjölkpaket som jag sedan försluter med maskeringstejp, då blir det tydligt att paketet innehåller någonting och den som tar hand om det kan vara försiktig.

Den som vill läsa mer om sopsamlandet och Moqattam kan göra det bland annat här

Den cyniske säger nu att ”Jaha, men det är ju som en droppe i havet om det bara är några få svenskar som sopsorterar, vad hjälper det?” Ja, det stämmer. Men om det här kan sprida sig genom att vi alla pratar med arbetskamrater, barnens klasskamraters föräldrar, kompisar på gymet och liknande, kanske det här kan sprida sig så att de osorterade soporna till slut är det som framstår som en droppe i havet.

Den som läste CSA:s tidning Oasis aprilnummer har också sett att Lorraine Tinsley har skrivit en artikel om just det här. Se sid 88-89. Förhoppningsvis är det här alltså någonting som sprider sig.

Och visst, så länge de här människorna måste leva på sopor har de inte ett värdigt liv, men genom att sortera soporna kanske vi kan hjälpa dem att i alla fall slippa det värsta eländet.

24 kommentarer:

Otta sa...

Vad söt Mums-mums är!!! Vilken liten goding!

Vilka problem som du haft! Inget kul med stopp i avloppet - jag förstår det som att det är tillåtet hos er att spola ner papper i toaletten för på de flesta platser i Egypten är det inte det. Och det upplever jag som lite jobbigt...

Som svar på din fråga om Nours välkomnande till min familj kan jag säga det att min mamma har träffat honom för ett drygt år sedan när hon följde med mig ner runt jul. När hon väl hade kommit över vår åldersskillnad har hon välkomnat honom. Tyvärr pratar hon ingen engelska så det är jobbigt med att förstå varandra. Sedan han har kommit in i mitt liv har hon tapetserat allt från kylskåp och andra platser med hans bild (han förekommer betydligt fler gånger på bild än jag gör), hon är mäkta stolt över att hon har en så snygg svärson och det är något att visa de andra "tanterna". Då står de gärna och ojar sig över hans bild och säger att han ser så snäll ut - och det stämmer ju väl, han är den snällaste man kan finna! Och nu har hon glömt vår åldersskillnad!

Kram

Marianne sa...

Otta: Visst är det ett passande namn! Det är Karolina i Washington som kom på det!

Jag har aldrig hört att man inte skulle få spola papper här. Det här området är ju förhållandevis nybyggt, så det går nog. Det står förresten aldrig skyltar på de toaletter jag har varit på, det gjorde det överallt i Istanbul. Eller är det för att jag inte kan läsa? Men jag går ju mest på ställen som är lite "finare" och då borde det nog stå på engelska också i så fall. Allt annat gör ju det ...

Så skönt att Nour är välkommen i din familj också. Haha, att din mamma är så stolt över honom. Ja det var min också, hon sa alltid till mig att jag skulle vara snäll mot Klas. Fast då blev jag lite förnärmad för jag tyckte hon skulle förhöra sig om att han var snäll mot mig. "Det vet jag redan att han är", svarade hon alltid ... Ja, hon hade ju rätt i det förstås : )

Kram!

Truddelutt sa...

Inte så kul med avloppsproblem.
I mitt hus men i en annan trappuppgång (vi delar källare) har de problem med avloppsstank ända upp i lägenheterna (stinker i källaren oxå). Luktar INTE gott!!
Igår var den stora "avloppssugarbilen" här och sög i en brunn. Bla fick den upp en skurtrasa. (??) Vem i allsindar spolar ner en skurtrasa?? Inte undra på att det pluggar igen då.

Trevlig kväll!

Kramis

Anonym sa...

Åh, det låter som en riktigt jobbig dag med en massa strul! Tur för alarmkillarna att du är så snäll och fixar mat etc - tror att det är många som inte bryr sig på sådant!
I PR är det ofta ute på landet och på småöarna att man inte får spola ner pappret på toaletten. Även när det inte står någon skylt verkar folk slänga pappret i papperskorgarna bredvid eftersom de alltid brukar vara så fulla - jag blir konfunderad, står det inget så slänger jag nog automatiskt det i toan.
Jag kommer ihåg första (och enda) gången jag var i Grekland och jag läste i guideboken att man absolut inte skulle spola ner toapappret - jag frågade min grekiske vän som bekräftade det och då undrade jag varför han inte sagt något!! Jag hade ju redan hunnit vara i Grekland i några dagar och spolat papper som vanligt... Det är ju inte så lätt för en turist att veta!
Vilket jättebra initiativ med sopsortering, jag hoppas att fler hakar på!!
Stor kram!

Anna, Fair and True sa...

Usch det är så synd om de där sopsorterarna! Då måste man verkligen tänka som du gör! Och helst hoppas man att de inte behöver öppna påse nr 2!

Annika sa...

Vilken dag du har haft, marianne. Hantisar från bittida till sent. INTE kul!!
Men du är schysst som handlar mat och annat till dem!
GILLAR!!
Sopsortering ja, till min glädje ser jag att folk blir duktigare och duktigare på det även här i US. OCH många bäckar små...
Din sopsortering är jättebra!!
Kram!!!

Saltistjejen sa...

Marianne,
du ar en verklig hjalte tycker jag! Eller kanske en hjaltinna!! :-)
Att du har ett sadant engagemang for alla manniskor omkring dig kanns sa varmt i hjartat! En stor eloge till dig! Att leva pa att samla sopor kanns verkligen inte optimalt. Iallafall inte nar det handlar om denna sorts sophantering och inte att kora sopbil for att hamta soporna som i rikare delar av varlden.

Hoppas nu att du far ordning pa allt dar hemma. Du verkar ha blivit en projektledare/kock!! :-)
men skamt asido ar det inte sa skoj nar saker och ting blir sadar, men hoppas det reder ut sig. Och du kattungarna ar bara foooor bedarande!!! mitt hjarta smalter for dem med!!!!!! Trivs de med dig och du med dem??? :-)
Kramar!!

Laura sa...

Är du säker på att inte larmproblemet förblev olöst pga den goda maten du bjöd larmkillarna på? :)

Väldigt tänkbart inlägg du hade skrivit om sopsorteringen i Egypten och vad man kan tänka på. Förändringar sker inte på en gång, men detta är ju redan en bra början!

Ja, jag såg att de hade väldigt fina sjalar i Kapali Carsi, tyvärr är jag ingen "sjalmänniska", men för den som gillar sjalar finns det ju att välja och vraka mellan!

Kram!

Anonym sa...

Hej igen,

Sagt o gjort- nu ar sophantering ifort pa restaurangen from i dag. Fast jag ar tvungen att ta ett steg i taget, mina anstallda fattar inte vad jag haller pa med. Jag forklarar o forklarar men de vill iinte riktigt ta in det....tycker antagligen bara att jag ar knapp. Sa i dag har jag ringt o bokat en forelasare fran HEPCA. Det ar en egyptier som kommer och forklarar lite om kompostering, miljo osv.
Jag har tankt pa det har SA lange, men som sagt inte vetat i vilken anda jag skulle borja. Tack sa hemskt mkt for all din fina information och for att du fick mig att fa andan ur vagen!!
Jag var aven pa en liten after work idag och da sadde jag ett fro i managerns huvud pa en restaurang till!! Sa jag hoppas kunna sprida detta i Hurghada oxa. Det finns en lokaltidning har, tankte att oversatta texten du har skrivit till engelska och publicera den dar, vad tror du om det?

Stor kram
Malin

Suzesan sa...

Ja jag tycker också du är en hjälteinna Marianne.

Så fint tänk. Ett stort hjärta har du. Ja alla andra också som passar på att hjälpa lite här och där i de nya länderna. Eloge till er alla.

MumsMums är ju sååå söt.

Jag tycker också man kan kan bjuda hantverkare om det behövs.
Jag brukar baka kakor och bullar till de som jobbar på mitt hyresbolag.
Längesen nu, så jag får nog göra nåt snart igen.

Jag brukar alltid fråga om de vill ha kaffe om de börjar tidigt. Det uppskattas även om de kanske tackar nej.

Vilken tur du fick ordning på avloppsproblemet.

Visst är det vidrigt att små barn ska behöva gräva i sopor 2009. Jag blir ledsen av sånt. Asså även vuxna. Men tur att de har det som försörjning. Iallafall nåt.

Sov Gott
Kram
/Susanne

Lena sa...

Vet inte hur jag ska uttrycka mig! Du är helt makalös, jag som knappt har varit utanför Sverige har bara hört talas om sopsorterande människor, visste knappt om det var sant. Men så kommer du med dina kloka inlägg. Gud, jag tror jag älskar dig! Fortsätt att upplysa oss om hur det är där ute!
Kram på dig, och kissen.

Taina sa...

Sopsortering eller källsortering, är en självklarhet! I Sverige hade vi två soptunnor varav den ena var matrester, kaffefilter, hushållspapper och den andra vanliga sopor. Tidningar, glas, plåt och batterier åkte vi till återvinningsstationen med. Här sorterar vi också och ställer ut allt på uppfarten och när de hämtar de vanliga soporna så tar de även det sorterade avfallet. MYCKET bra, tycker jag.
Heja Marianne! Vi kan alla sprida detta budskap om alla drar sitt strå till stacken så kan vi göra livet lättare för alla.
Kramen!

Mia sa...

Hoppas att både larm och avlopp funkar som det ska nu! Visst kan man tänka att det gör väldigt liten skillnad om man själv sorterar eller inte, men om alla tänker så så kommer vi ingenvart. Man får börja någonstans. Sköt om dig. Kram!

Kersti sa...

Oj, jag har inte hunnit titta in här på ett tag, ser att du har mer än fullt upp. Tur att det blev ordning på avloppet. Att sortera sopor verkar vara ett enkelt sätt att hjälpa och varje droppe gör sitt till.

Marianne sa...

Truddelutt: Skurtrasa?!?! Jag undrar vad de hittade här ... De där avloppssugarbilarna är inte att leka med. När jag bodde inne i stan i Stockholm kom en sån en natt, utan förvarning. Jag vaknade och trodde det var världskrig!

Hur kan de ha avloppsstank ända upp i lägenheterna? Då måste ju hyresvärden göra någonting radikalt! Det är ju i Sverige!

Kram!

Petra: Jag brukade ha problem med det där i Turkiet. Jag kunde ju läsa skyltarna, även om de bara var på turkiska, och talade alltid om för mig själv varje gång jag gick in på en sån toa att NU skulle jag komma ihåg det. Men det är på något sätt en reflex att kasta det i toan, så de få gånger jag verkligen kom ihåg det så "länge" att papperet verkligen hamnade i korgen blev jag mäkta stolt över mig själv ...

Jag hoppas också att fler hakar på det där med sopsortering. Ska faktiskt prata med vår hyresvärds bror om det, han bor här i området och är överhuvud i familjen. Hans ord verkar vara lite lag ...

Kramar!

Anna: Det bästa vore om hela områden, som vårt, hade samma system, för då hade de vetat att när påsarna är ihopknutna är det bara att bränna. Och ärligt talat tror jag nog att de har lärt sig hur vi gör, för det är ju likadant hela tiden med att det är sorterat. Det är så hemskt att tänka sig ...

Kram!

Marianne sa...

Annika: Larmkillarna var här ända till efter nio på kvällen i förrgår! Och blev ändå inte färdiga! Hemskt var det, hemskt. För de är ju gäster men ändå inte gäster, så det är svårt att slappna av när man har hantverkare hemma. Och ja, de måste ju äta de också, hur ska de annars kunna göra ett bra jobb. Alternativet hade varit som i Sverige, "nu är det lunchrast så jag är tillbaka om två timmar" och så hade det tagit ännu längre tid. Men med den skillnaden att de här killarna inte gav sig iväg för att äta lunch.

Det är så bra att sopsortering sprider sig över världen, oavsett om det är maskiner eller människor som sorterar efter en. Det finns de som säger att "men de är vana", det tycker jag är så hemskt!

KRAM!

Saltis: Nej, jag är absolut ingen hjältinna! I så fall skulle jag har tagit tillbaka f.d. städerskan som kom här med nyfödd baby på armen, den sjunde ... Men jag tog på mig kalla handen och nu går jag och mår dåligt för det. Men jag kan bara inte. Det funkar inte. Man blir lite tokig ibland av att önska att man kunde hjälpa, men det är nog lika bra att inse sina begränsningar också.

Nu är alla projekt klara här för den här gången (Inshallah!), i alla fall för helgen. Så äntligen en lugn dag ensam hemma med Klas. Vi ska inte göra ett dugg i dag - ja förutom att tvätta, jobba ... Haha, men vi ska i alla fall vara totalt och komplett osociala!

Jag köpte en leksaksråtta till ungarna. Den är ju klart spännande, men lite för läskig än så länge. Så de har bara nosat jätteförsiktigt. De ska INTE trivas med mig, de är vildkatter som bara får aningen bättre start i livet genom att mamman har lite mer näring i mjölken än om hon hade fått jaga i soptunnorna. Fast de är inte så rädda för mig längre : )

KRAM!

Laura: Haha, ja de kanske sölade lite för att få komma tillbaka och få mer mat : ) Nä, men det är ett ganska stort hus och så var de ju tvungna att ta hänsyn till att vi har katter. Rörelselarm ... Vi vågade inte sätta på det i natt. Jag vet inte.

Jag vet ju att det samlas sopor i Istanbul också, men där verkade det inte som om de tog hem eländet osorterat i alla fall. På vår gata kom de med sina stora säckar och plockade till sig det de ville ha, sedan kom sopbilen varje kväll och hämtade resten. Just det, sedan stod deras lastbilar på en gata ner mot stranden och så gick de dit och lastade av säckarna och band ihop pappen osv. Jag tror de körde direkt till återvinningsstationerna, tror inte de tog hem någonting. Och de flesta var vuxna, det var mycket få barn jag såg som samlade sopor.

Vi kom ju förresten direkt från Sofia till Istanbul, och det kan jag säga, att även om romerna i Istanbul kanske har det eländigt på många sätt, så har de det MYCKET bättre än i Bulgarien. I Bulgarien var de flesta undernärda och det lyste elände om dem, men i Istanbul ser de i alla fall välnärda och rosiga ut. Hela och rena. Glada och fulla av energi. Friska.

KRAM!

Marianne sa...

Malin: Jag blir så GLAD!!!! Du är ju TOPPEN som sprider det här i Hurghada! Helt underbart! Vet du vad, jag har fått förfrågan om att översätta texten till engelska från annat håll också, och så kom jag på att man kan ju alltid försöka få in den i Daily News och Al-Ahrams engelska upplaga, så jag kan ta på mig att översätta. För då ska ju inte heller länken till min blogg vara med, jag får leta upp lite andra ställen på engelska. Jag fixar det!

Om du skriver till mig på nyaaventyr /at/ gmail.com så ska du få min riktiga mejladress (vill inte lägga ut den på nätet) och så får jag din så jag kan skicka när jag är klar.

KRAM!

Suzesan: Nej, hjältinna är jag INTE. Som jag skrev till Saltis här ovanför, så hade jag i så fall sett till så f.d. städerskan fick jobb igen ... Moder Teresa var hjältinna, det finns många som verkligen jobbar i slummen, bosätter sig i slummen för att hjälpa människor. DE är hjältar och hjältinnor. Jag går här i min privilegierade låtsasvärld ... Men det är i alla fall bättre att göra det man kan i det lilla än att inte göra någonting alls.

Du är go du som bakar till dem! Kan tänka mig att det blir uppskattat, du är ju dessutom proffs! Jag får såna där ryck och bakar mycket ibland, men sedan kan det gå evigheter mellan varven och då får folk hålla till godo med köpe : ) Just det, hittade Annas pepparkakor i affären! Fast inga vanliga, bara med cappucino, vanilj, choklad och apelsin ... Goda i alla fall.

STOR KRAM!

Lena: Vad du är gullig! Men så fantastisk är jag inte! Det är som sagt inte speciellt jobbigt att kasta en grej i en påse i stället för en annan, de står ju bredvid varandra. Det kostar inte ett öre heller, för man använder ju de flimsiga plastpåsarna från affären.

Kram!

Marianne sa...

Taina: BRA att man sorterar även hos er. Jag tror mig minnas att man sorterade papper och glas redan 89-90 i RI? I Sverige är det så bra på en del ställen där man har olika färg på påsarna också, så att komposten kommer rätt från början. Eller som hos er, olika tunnor. Man ska ALLTID underlätta för andra när man kan, SÄRSKILT när man inte ens behöver anstränga sig för att göra det.

Kramar!

Mia: Jo, nu funkar allt, ta i trä ... Eller, rättare sagt, larmet funkar säkerligen, men vi har inte vågat prova än. Haha, det tjuter ju så förfärligt när det går igång!

Helt rätt, man måste börja med sig själv, annars kommer vi ingenstans. Det är det som är så konstigt ibland, politiker som pratar och pratar och pratar, och så lever de precis tvärtom. De om några borde ju leva sin livsåskådning.

Kramar!

Kersti: Jo, här har varit fullt upp, det var därför det var längesedan jag var inne hos dig också. Men nu ska det lugna ner sig? Det finns egentligen inget enklare än att sortera sopor. Ett par påsar extra under diskbänken, det är allt!

Laura sa...

Det här med sopsamlarna i Istanbul.. Du vet, de som går runt på gatorna med stora säckar på hjul efter sig.. De som ropar "Eskiciiiiiii", eller "Demirciiiii".. De samlar på gamla grejer som går att återanvändas och metall, som de sedan säljer vidare till större företag som behöver dessa råvaror. Frågade faktiskt Ahmet om detta förra veckan. :)

Nu har jag varken sett Panda och Pingu eller den lilla grå katten på över en vecka, jag börjar bli rädd att de är borta helt och hållet.. :( Men kanske de ännu dyker upp en vacker dag, hoppas!

Kram!

Marianne sa...

Laura: Men det är nog olika, tror jag. Eskici och demirci är väl de som samlar skräp så som du säger, men romerna med säckar som inte ropar utan rotar i soptunnorna samlar papp och plast. I alla fall var det så hos oss. Det ser liiite lustigt ut för en västerlänning i början när romerna som rotar i soptunnorna plötsligt sliter upp senaste modellen av Sony Ericssons mobil och börjar prata ...

Men att Panda och Pingu och Lilla Grå har försvunnit!!! Är deras mammor där, eller är de också borta? Om de också är borta kanske de bara har flyttat ungarna? "Mina" tre föddes ju i grannens trädgård, och flyttade sedan hit. Hoppas verkligen att dina kommer tillbaka!

Nu har Du Lilla (Hej Du Lilla låter som Al-hamdulillah) också fått sina ungar, men jag vet inte om de lever och var de är. Tror det var i går hon fick dem, för dagen innan hade hon stinn mage, i går såg jag henne inte, och i dag är magen som en tom påse. Sedan är det väl bara Maja Gräddnos kvar för den här gången ... Maja Gräddnos är syster till Mamma Cleopatra. Tror jag. Rätt säker på : )

Kram!

leopardia sa...

Nu finns det en lamptunna här, men innan så gjorde jag precis som du, jag lade glödlampan i en kartong.. Det märkliga var att jag var den enda, förutom familjen, som verkade göra så i min bekantskapskrets... Okej att det finns handskar för sopgubbarna, men det finns ju katter och andra djur som kan skadas oxå...

Emmama sa...

Du jag blir så glad över ditt engagemang! Det fantastiska är att du ser vad en människa kan göra genom att sprida ett viktigt budskap och göra skillnad! :)

KRAM och trevlig helg!

Musikanta sa...

Man kanske skulle göra som i Kina i Kairo. Sätta in en pedalhink vid toan där man slänger "kisspapperet".

Kineserna själva stoppar aldrig detta papper i toaletterna (om de överhuvudtaget använder det för det lilla behovet).

Vi praktiserar alltid detta när vi har varit i Kina och har aldrig fått stopp i vår toalett som många av turisterna på hotellet brukar få.

Man kan ju förstå att även Kairo som är en mångmiljonstad kan få stopp i sina avlopp...

Så skönt att det finns så mycket empati kvar hos dig fast du har bott utomlands så länge. Det brukar ju annars försvinna efter ett tag...Bra initiativ att ta upp sopsorteringen!
Kram/M

Marianne sa...

Leopardia: KONSTIGT att folk i Sverige inte tar mer hänsyn till sopgubbarna! Deras handskar kan ju gå sönder, de kan få en påse mot benet och skära sig, vad som helst! Det där fick jag lära mig redan som liten, och jag har för mig att det har varit kampanjer om sånt. BRA att du och din familj tänker i alla fall!

Emma: Jag försöker bara härma dig! I det lilla, förstås. Vi människor måste lära oss att ta hänsyn till andra runt omkring oss, och när det inte är svårare än att kasta en grej i två påsar i stället för en, typ, då är det ju larvigt att inte göra det. Ska sätta mig och översätta till engelska sen och se om det är någon tidning som vill ha texten : )

KRAM!

Ingrid: Ja, så gör man i Turkiet också, fast i de nyare delarna av Istanbul behövs inte det. Bara i de äldre, och de är ju rätt gamla, drygt 2000 år. Haha, kanske inte avloppen, men ändå.

Den dag en människa inte har någon empati kvar är det dags att ... jag vet inte, men göra någonting åt det. Man kan inte hjälpa alla, jag kan inte rädda världen (även om jag önskar att jag kunde), men jag kan göra det där lilla, lilla. Det är viktigt, kanske ännu viktigare?

Kram!