måndag 4 maj 2009

Pytonväder och Cairo Vikings

Hoppas vi slipper kaninflunsa.

Fy hundan ett sånt riktigt pytonväder vi har här i dag! Det är en rejäl sandstorm och trots stängda fönster ligger det ett lager sand och damm överallt här inne. Fy bluttan blä! Inte nog med att halva Sahara blåser runt i dag, det var likadant i går, så det börjar verkligen likna beach party här inne. Man känner sig i alla fall som om man har halva playan på huden och i håret och i näsan. Allt man tar på är sandigt och äckligt, och inte är det någon idé att göra någonting åt det hela förrän det har blåst färdig heller. Och jag som trodde att sandstormsperioden var över. Tji fick jag.

Ovan på det regnade det nyss. Haha, alltså regnade med egyptiska mått mätt. Det vill säga det kom ungefär tre droppar och sedan var det klart. Det var nionde gången på ett halvår.

Martin här i Kairo är en toppenkille som har ordnat en svensklista och svenskklubben Cairo Vikings. Nu även med egen hemsida! Om du är svensk i Egypten och vill ha kontakt, vill veta vad som är på gång (en svennnemiddag den 14 maj) eller hålla dig allmänt informerad, gå in på Cairo Viking's hemsida! Länken till hemsidan ligger i min högerspalt för dig som glömmer att spara den i din egen dator, här kan du alltid hitta den.

I övrigt kan jag meddela intresseklubben att vårt besök åkte i dag, det var bara en snabbvända han gjorde här på Kontoret. En riktigt trevlig kille från Tjeckien som nu jobbar i Rumänien. Han är alltid välkommen tillbaka!

17 kommentarer:

Mia sa...

Usch och fy för sandstorm! Låter inte roligt alls. Vet ju hur trist det är att ha håret fullt av sand efter en dag på stranden, men då är det ju självvalt i alla fall! Kram!

Anonym sa...

Tänk sandstormsperioder var väl inget du någonsin trott att du skulle uppleva ;-) Det är svårt att föreställa sig att ens hem skulle bli alldeles sandigt - ska inte klaga nästa gång jag måste dammtorka!
Trevligt med en svenskklubb, jättebra initiativ! Vi bjöd på brunch igår och umgicks med en "ny" svensk - svensk-fransk till och med som jag "hittat" på AF! Vi lånade ut svenska filmer till honom, han blev så glad!
Kram!

Suzesan sa...

Måste nog sluta klaga när det dammar i min lägenhet:)

Ni får bygga sandslott inomhus så länge. Usch det känns nästan som man kan förstå hur det är att gå och spotta sand. Knastrar överallt.

Hoppas resten av dagen blir bra och NEJ ingen kaninflunsa inte. Min kanin låter de bli!Vilken fin kanin på bilden.

Det här med grisarna i inlägget nedanför är ju vansinne. Stackars de som förlorar sin försörjning.
Kramar
Susanne

Laura sa...

Usch vad otäckt det låter med sand överallt.. Även om jag älskar att borra ner tårna i sanden på stranden på sommaren så är det ju en helt annan sak att ha sand INNE I SITT HUS! :S

Haha, ja, jag hade en jättetrevlig promenad igår och vill såklart besöka den andra sidan flera gångern också.. Men tanke på att det tog oss nästan tre år att komma iväg på denna lilla tripp så ska det bli intressant att se hur många det tar tills nästa.. :P Speciellt nu då Ahmet har börjat jobba och bara har ledigt en dag i veckan..! Klart jag kan åka ensam också, eller med någon kompis kanske, men jag vill helst ha med mig min "el-Pojkvän" (ett tidigare skede av el-Make som jag har sett att du har) på mina rundvandringar... :) Tack för tipsen i alla fall! Vad intressant det där med kyrkomötet i Kadiköy, det hade jag faktiskt ingen aning om! :)

Kram!

Marianne sa...

Mia: Jag får låtsas att jag är nyss hemkommen från stranden och duscha innan jag går och lägger mig : )

KRAM!

Petra: Hehe, nej, och den här gången tycker jag det har varat längre än de 50 dagar som det sägs att den varar. Den här senaste är den värsta jag har varit med om, ska bli skönt när vinden mojnar!

KUL att ni har träffat en ny svensk! Haha, en som du kan hålla din franska vid liv med dessutom. Antar att det inte finns tillräckligt många svenskar för att bilda en klubb i PR, men här visar det sig att vi är en 60-70 stycken, om inte fler. Helt otroligt.

KRAM!

Suzesan: Hahaha, sandslott var en bra idé! Efter det här kommer jag aldrig att klaga på damm jag heller. Kommer nog inte ens märka dammet : )

Lite tjabbigt att skylla på djuren för flunsorna. Men kaninerna kommer nog att klara sig från sådana påhopp. I alla fall din! Vad heter den?

KRAM!

Marianne sa...

Laura: Eller hur! Sanden ska vara på stranden, inte på mitt skrivbord och mitt sängbord och min dator och ...

Å, har Ahmet börjat jobba? Det missade jag, måste in till dig och läsa ikapp mig också, inte bara det senaste. GRATTIS till jobbet!

Haha, fast du får inte kalla honom el-pojkvän, för el- är ett arabiskt förled och du vet ju vad turkarna tycker om att bli ihopblandade med araber : D

Jaha, så den enda lösningen för att få dig att se allt vackert runt Bagdat Caddesi är att jag kommer över och släpar med dig? Ingen dum idé!

KRAM!

Suzesan sa...

Marianne Min kanin heter Ängla:) Fint va. En mycket slug kanin. Hon uppför sig som en trotsig barnunge när jag städar buren...vill inte gå in. Hoppar iväg och sätter sig precis överallt där jag inte kan nå henne och när jag kommer så sticker hon.

Sist blev vi osams.

Det är vanligtvis min son som städar den buren och HON LYDER HONOM... går efter honom som en hund:)Snäll som en katt och nästan spinner;)

Men jag älskar henne för hon är så söt. Bra med en kanin som kan tänka och har en vilja. Vilket temperament sen då.
Kram
Susanne

Saltistjejen sa...

Men su marianne,
kasnke skulle du verkligen gora det!!!!????!! Ett BEACH PARTY menar jag!!
Bjud in de dar vannerna ni ville bjuda, samt andra ni kanner och lagg ut handdukar o solstoplar i ngt rum. Lite paraplydrinkar och ngn badboll ocksa! Sedfan Voila sa har ni ett beach party!!!!! :-)
Later som om det skulle kunna bli skoj. Kladkod strandvanligt....
;-)
Annars laterdet som ni haft det bra med besoket aven om det blev kortvarigt.
kram!

Marianne sa...

Suzesan: Så gulligt! Hahaha, jag har aldrig sett någon vara osams med en kanin : D Och tänk att hon är så förtjust i din son, eller vill hon bara göra dig sotis?

Kramar!

Saltis: Hahahahaha, vad roligt! Fast jag vet inte om folk här i Kairo skulle uppskatta ett beach party efter den här omgången! Och än är det inte över, det kan nog hålla på i ett par dagar till. Men jag gör INGENTING åt städning förrän det har slutat blåsa, det är ett som är säkert.

Kramar!

Millan sa...

Usch vad trist med kass vader! Sarskilt om det innebar att du maste stada inomhus efterrat dessutom!
Vad kul med en svenskklubb i Kairo! Vi har ju nagot liknande har och det ar faktiskt himla skoj. Kram!!

Grekland nu sa...

Låter inget vidare med sandstorm! Hoppas det inte blåser vidare hit till oss också, för det gör det ju ibland... Ibland kommer "sandblandat" regn som gör bilarna alldeles prickiga, till och med uppe hos oss i norr.

Tina sa...

Jag funderar bara på hur ni har det med färskvatten med tanke på att det regnar så lite? Dricker ni flaskvatten?

Laura sa...

Men Ahmet hör ju till en arabisk släkt som ursprungligen kommer från Jordanien, så jag kan visst kalla honom för El-Pojkvän! :P Visserligen så förstår herren i fråga bara några få meningar på arabiska (själv har jag lärt mig "eshe mint?" - "hur mår du?" och "ana meli" - "jag mår bra", samt det viktigaste ordet av alla: "SANNOORA" vilket betyder "KATT" på den arabiska dialekt de talar) men hans pappa och faster pratar flytande och de är ju alltid lika stolta över att påpeka att de är araber från Siirt, även om ingen i släkten har varit i Siirt på över 80 år... :P En mer turkisk variant kunde väl kanske vara Pojkvän Bey i så fall? Vad tycker du? :) Men El-Pojkvän låter bättre tycker jag.. :)

Japp, Ahmet har börjat jobba för två veckor sedan på ett företag som har med försäkringar att göra, de hjälper nödställda resenärer (både turkiska och utländska) i olika olyckor och sjukdomsfall, så nu kommer han antagligen att jobba där tills november då han åker in i armén. Samtidigt så går han i skolan också, nu är det bara 3 veckor kvar innan han tar examen!

Haha, ja, jag tror nästan att du måste komma hit och visa mig runt på den andra sidan, antar att du inte skulle gå vilse där lika lätt som Ahmet heller.. Så nu väntar jag bara på att du ska komma hit så kan vi gå och knäppa en massa kort tillsammans! Du med din professionella kamera och jag med min lilla Kodak. :)

Hoppas stormen har mojnat och du har fått städat den mesta sanden nu!

Kram!

Marianne sa...

Millan: Jo, städa är bara förnamnet! Fy bubblan!

Visst är det kul att ha lite kontakt med svenskarna i bygden! Även om man inte umgås med alla är det kul att träffas ibland.

Kram!

Ingabritt: Ja den där sanden blåser visst rätt långt! Ända upp till alperna har jag hört. Inte klokt. Kan man lägga ett lock över, tro?

Kram!

Tina: Kranvattnet kommer från lite blandade källor, det är allt från Nilen till borrade brunnar. Vårt kommer från en brunn vilket inte på något sätt borgar för att det är rent. Så vi dricker flaskvatten. Det är enda alternativet. Vi köper 20-liters dunkar som de levererar varje torsdag. Småflaskor är onödigt för miljöns skull, även om jag ska erkänna att jag tar sådana med mig när jag ger mig ut. Och så har jag tre småflaskor som jag fyller på från stora dunken, som jag går och sölar i mig om dagarna när jag är hemma. Det är enklare att hålla koll på att man får i sig tillräckligt med vätska på så sätt tycker jag, och så har man locket på så att flugor och sand och spill stoppas.

Jag ska erkänna att jag inte vet var flaskvattnet kommer ifrån, men de gjorde ett stort test för ett år sedan, och den sorten vi köper var den som fick bäst godkänt. Innehåller det det ska och ingenting annat ...

Kram!

Marianne sa...

Laura: Hahaha, ja det var ju en himla skillnad! Då tycker jag att du ska kalla honom el-pojkvän! Här i Egypten heter katt 'otta'. Jag kan inte många ord jag heller ... MÅSTE lära mig snart!

Grattis till jobbet! Jag tror jag vet vilket företag det är, M någonting har jag för mig. De jobbar bland annat med Europeiska? Ni kan verkligen behöva lite påspädning i kassan efter att han har pluggat.

När jag kommer och vi tar vår promenad på asiatiska sidan ska jag bjuda dig på lunch på Zanzibar, en av mina absoluta favoriter. Man känner sig så himla lyxig när man sitter i deras trädgård även om det inte är svindyrt (men dyrt) och där jobbar (jobbade?) min favoritservitör. Å, jag längtar!

KRAMAR!

Laura sa...

Haha, när kommer du då? :)

Arabiska är nog ett ganska svårt språk att lära sig då bokstäverna är så annorlunda också. Men jag hoppas också på att en dag få lära mig arabiska, men det får vänta ett tag till. Men du kan ju ett av de viktigaste orden i alla fall: OTTA! :) Undrar hur man säger FLERA KATTER? :)

Nej, det är inte de som jobbar med europeiska, utan det här är ett företag som jobbar mest med turkiska försäkringar, t.ex. Anadolu Sigorta, AkSigorta och några andra. Företaget heter Tur Assist. Ja du, vår kassa kan verkligen behöva fyllas på lite.. Men det tar ju sin tid, man kan ju inte få allt på en gång. :) Men detta är i alla fall en början!

Hoppas att du har det bra, det låter inte allt för trevligt att torka bort sanden av alla småprylar hemma... Som om det inte räcker med det vanliga dammlagret som samlas! :S

Kram!

Marianne sa...

Laura: Ottalar? Haha, nä, jag vet, tyvärr kör de inte turkisk grammatik, då hade det inte varit så svårt. Tror den egyptiska arabiskan är lite lättare än standardarabiskan i alla fall, här lär de ha samma ordföljd som i svenskan.

Samma typ av bolag i alla fall som det jag tänkte på. Jag tror det hette Marmara någonting, men hur mycket gör inte det ... Det blir skönt för er när lumpen är klar och ni kan börja ordna med livet på riktigt!

Jag tycker också att det borde räcka med det vanliga dammet. Men vet du, jag undrar om inte allt damm kommer från Sahara, att det är Saharas fel, liksom? Kan man lägga ett lock över Sahara? Hehe.

KRAMAR!