söndag 3 maj 2009

Helgen

Indianhövdingar - Big Bear och jag i början av 60-talet.

Man skulle kunna sammanfatta den här helgen som förkyld (nä, jag tror inte att det är svininfluensan) och trött. Jag sov bort nästan hela fredagen och i dag är jag inte mycket piggare.

Fredagens sovande berodde väl främst på att torsdagskvällen var så trevlig. Vi fick sill och nubberöra till förrätt, lax med god sås till huvudrätt, och som avslutning äppelkaka. Riktigt svenskt med andra ord. Lägg trevligt sällskap till det så förstår ni att det blev en sen kväll.

Dagens trötthet har också sina randiga skäl, för i natt (halv tre för att vara exakt) anlände en kille från Företaget med ett nattflyg. Inte för att vi behövde hämta på flygplatsen, men öppna dörren och visa gästrummet kräver ju också att man är vaken. Efter det kunde jag inte somna om, utan låg och läste till halv fem ungefär. Jag vet, jag borde ha läst en riktigt tråkig bok, som Freuds Drömtydningar eller liknande, men just nu är jag inne i en alldeles för spännande bok med FBI-agenter och försvunna flickor och ...

Vi köpte äntligen en ny skrivare i helgen. Den gamla höll på att ta slut och jag höll på att bli tokig när det hela tiden krånglade och hakade upp sig och avbröt och höll på. Jag menar, en och en halv timme för att skriva ut 20 sidor, det står man inte ut med. Det bästa är att den här är kompatibel även med Mac, så nu kan jag inte bara printa utan även skanna! Som prov tog jag ett gammalt foto på mig och en indianhövding, någonstans i Kalifornien någon gång i början av 60-talet.

Lite blommor har vi köpt också. Jag ska ta foto av dem när jag har fixat till i trädgården. Söta är de i alla fall och jag har ingen aning om vad de heter - som vanligt. Vi ska köpa fler, men vi fick inte plats med fler i bilen på en gång eftersom de redan var planterade i lerkrukor. Jag begriper bara inte hur det kan vara så billigt, cirka 5 SEK för en fin blomma i kruka.

Och i fredags var det första maj. Officiell helgdag här som i många andra länder. Men eftersom det var fredag var det ju ändå ledigt, så det blev ingen extra ledighet den här gången även om det var många som menade på att man borde fått vara ledig i dag, söndag, som kompensation. Regeringen gick dock inte ut och proklamerade att man skulle vara ledig i dag, så det blev inget av med det. Här bestämmer man inte sådana saker lite i förväg så att man kan planera, utan "alla" hoppas ända in i det sista att det ska bli ledigt. El-Make räknade ut att man har fjorton helgdagar här i landet, så det är inte särskilt synd om folk när det gäller den biten trots allt. 


14 kommentarer:

KARLAVAGNEN sa...

Du klär i fjädrar! Kanske något för nästa påsk? Har du kvar huvudbonaden? Hur coolt som helst att ha varit i Kalifornien på 60talet.

Tina sa...

Hahaha, vad underbart! Att inte bestämma om helgdagar menar jag...

Marianne sa...

Karlavagnen: Haha, tänkte'nte på de'! Rena rama påskkärringen ju!

Ännu coolare är att jag fick min första Barbie redan då. Med balklänningar, cocktailklänningar etc à la amerikanskt 50-tal.

Tina: Visst är det underbart! Tänk i Sverige, om man inte visste förrän dagen innan om man fick vara ledig på julafton eller inte ... Och vilket datum det ska firas, det vet man aldrig heller, för det beror ju på månen när det är religiösa helger. Här är de jättestrikta med det, det duger inte att räkna ut hur månen ska stå ett visst datum, man måste SE att det är så!

jenny sa...

vilken härlig bild!

Saltistjejen sa...

Men vilken underbar bild! Hur kom det sig att du träffade indianhövdingen???
Hoppas nu att du kryar på dig också. Det är så trist och jbbigt att vara riktigt förkyld.
kram!!

Desiree sa...

Låter som ett riktigt trevligt valborgsfireande och en mycket god middag. Synd att du blivit förkyld. Vila är det rätta att göra. Här har vi inte heller någon ledig dag.

Laura sa...

Vilken fin bild på dig och indianen! Du verkar ha rest mycket i världen redan som yngre? :)

Idag har jag besökt dina territorier i Istanbul, gillade Moda väldigt mycket! :) Ska lägga in lite bilder därifrån nu, hojta till om jag har skrivit fel information om något ställe du känner till!

PS. Krya på dig!

Kram!

Bert sa...

14 helgdagar! Inte dåligt. Och ändå sägs det att vi i Sverige är rätt bra på att ha helg. Men jag får bara ihop 11, om man räknar jul- och nyårsafton som helg. Vissa lediga dagar (påskdagen t.ex.) är ju alltid en söndag, så den räknar jag inte.

Men man kan inte klaga. Vi har normalt 104 lediga dagar per år. Plus semester 25, och ovanstående helgdagar 11. Det blir 140 lediga dagar av 365. Mer än en tredjedel av alla dagar på året alltså!

Noga räknat så jobbar vi bara 2,6 dagar, och sen är vi lediga 1 dag. rätt hyfsat, va!??

Suzesan sa...

Big Bear och shit ingen hövding vem som helst det där. VAD FIN BILD PÅ DIG och vad söt du var när du var liten. men jag tycker nästan bilden ser ut som när du hade bild på Faraonens dotter*skrattar* Släktdrag!!!

Spännande att få se din plantering och så himla BILLIGT!

Jag har ingen scanner VILL HA!NU!

Hoppas du kryar på dig
Kram
Susanne

Marianne sa...

Jenny: Tack!

Saltis: Tack! Jag fick följa med mamma när hon åkte på tjänsteresa till LA. Och så åkte vi till Disneyland och allt vad det var. Jag minns inte exakt var det här fotot togs, men det var i någon sån där uppbyggd Vilda Västern-stad. Hon blev erbjuden en stationering i LA, men tackade nej för min skull ...??!!??

Jag är bättre nu, bara så in i baljan täppt i näsan. Men det finns nässprej.

Kram!

Desirée: Det var verkligen jättegott och urtrevligt, som alltid hos dem. Förkylningen är bättre, nu väntar jag bara på att näsan ska öppna sig igen ...

Kram!

Marianne sa...

Laura: Tack! Jo, mamma jobbade på SAS, så det blev en hel del resande, första gången var jag bara 11 månader.

KUL att du har varit i Moda! Jag har fortfarande inte läst ikapp hos en bråkdel av alla jag läser hos, men nu måste jag in till dig och se! Å, där är så fint! Såg du den lilla kyrkan under den grekiska restaurangen? Nä, du behöver inte svara på det, jag ska gå in till dig och titta.

Kram!

Bert: Vilken rolig uträkning! Den ska jag skicka till Klas, för han satt och räknade just på vilka helgdagar vi har och vilka som är här och i Turkiet och ...

Suzesan: Tack! Haha, ja du har rätt, det kanske är ett släktdrag det där!

Planteringen är inte så stor än, vi ska köpa fler blommor så att hela hörnan och sedan hela kanten är full med blommor. Men jag kan ju göra en "nästan före" och sedan "efter"!

Köp en skrivare med skanner! Det är superbra, för då kan man kopiera och skanna och printa. Det kan du nog hitta billigt i Sverige också. Fast jag måste säga att fotokvaliteten på den här inte var något vidare, att skriva ut foton på fotopapper alltså. Då ska man nog ha en speciell fotoskrivare.

Kram!

Otta sa...

Vad söt du är! :-)

Anna, Fair and True sa...

Jag mådde inte heller så bra efter vår valborgsfest...Hela fredagen gick typ bort. Tur att jag ändå inte planerat att gå ut och demonstrera! :)

Marianne sa...

Otta: Tack : )

Anna: Fast det är rätt skönt att tillåta sig en sådan dag lite emellanåt, att bara sova och slöa och inte vara ett endaste dugg nyttig!