onsdag 20 maj 2009

Vill ha, tror jag

Liten kille, stor brödbricka, mitt i brusande trafik.

Allra först, innan jag berättar vad det är jag vill ha, ska jag ge ett litet tips om en artikel i DN där man får tips om hur man fotograferar sina kära husdjur, vilket inte alltid är så lätt.

Nu ska jag tala om vad jag vill ha: Jag vill ha en Kindle, har jag fått för mig. Alltså en läsplatta från Amazon som man laddar ner böcker i, från Amazon då, så klart. Den lilla kan ha upp till 1.500 böcker i sig, plus att man kan läsa tidningar och bloggar och allt möjligt. Den stora har ännu mer kapacitet. Och Amazon har redan nästan 300.000 böcker tillgängliga för nedladdning, en hel del bra titlar och en hel del titlar som annars kan vara svåra att få tag i, eftersom de är utgångna från förlaget. Pris som en vanlig pocket, så det är okej.

Det stora abret är att det bara är amerikanska Amazon som har den här tjänsten. Det finns inte i Storbritannien. Och US Amazon kräver ett amerikanskt kreditkort samt att man har en amerikansk adress. Men jag har skrivit till dem för att kolla om det går bra med svenska varianter ...

Hur som helst, är det någon som har någon erfarenhet av sådana här läsplattor?

Jag tycker att det verkar himla smart, då slipper man få jag-har-ingenting-att-läsa-panik, man är inte beroende av vad ens bokhandlare behagar ta hem, man slipper vänta på beställningar, man slipper damma ännu fler böcker och ytterligare ett antal flyttlådor i nästa flytt, det är inte tungt att bära med sig (den väger 300 g), man kan sitta i solen och läsa, man kan ändra den till läs-högt-för-mig-läge och stoppa i ett par hörlurar. Ja och så var det andra bra saker enligt deras hemsida.

Haha, nu har jag gjort reklam för dem, och vad får jag för det? Inte ens ett svar på mitt mejl har jag fått, och jag kommer bergis inte att kunna köpa någon.

I Sverige lär det dröja innan vi kan ladda hem e-böcker på det sättet, nu kan man bara köpa svindyra hörböcker och låna på bibblan för att sedan sitta vid datorn och läsa, vilket inte går att jämföra med soffan och sängen. Läste i, jaha, det var också DN, att de svenska förlagen "tittar" på tekniken och "funderar" på vilken strategi och teknik de ska använda. Det är "på väg" mot Sverige. Jaha, det lär som sagt dröja.

Jag önskar verkligen att de svenska förlagen kunde samarbeta med några stora internationella förlag eller återförsäljare, så som Amazon, för att vi ska få tillgång till böcker på flera språk. Risken blir att vi svenskar bara kommer att få läsa böcker på svenska, att amerikaner bara får läsa böcker på engelska, att spanjorer bara får böcker på spanska och så vidare. Och DET tycker jag skulle vara synnerligen trist eftersom det finns många människor som kan fler än ett språk och som gärna vill läsa litteraturen på originalspråket, när så är möjligt. Bland annat jag. Nu verkar det som om de svenska förlagen inte ens kan samarbeta med varandra, så vi riskerar att behöva skaffa flera olika läsplattor och konton och allt vad som kan behövas för att kunna få e-böcker från fler än ett förlag. Det vore illa, mycket illa.


17 kommentarer:

Matildas fikarum sa...

Det där med att man måste ha amerikanskt kreditkort och address, gäller det just Kindle? För jag beställer ofta musik och böcker därifrån med mitt Australienska kreditkort. Jo, vänta... jag tror jag provade att joina Kindle, men att det inte gick för att jag var utrikisk. Men du, det finns en annan liknande läsare, om jag bara kunde komma ihåg vad den heter....

Matildas fikarum sa...

Ah, here it is. The BeBook. This is what I was considering and now I'm reminded of it again.

http://www.bestereader.blogspot.com/

Emil sa...

http://www.moderskeppet.se/live/arkiv/2008/att-resa-med-prylar-del-2-sony-e-reader/

Här är en som använder en liknande från Sony. Jag tycker också det verkar som en grymt bra pryl!

Ninni sa...

Ja det vore perfekt att ha! Speciellt när man bor så här och inte har tillgång till så mycket litteratur på de språk man vill ha. Här är det mesta på portugisiska och det klarar jag inte ännu. Engelsk och amerikansk skönlitteratur är mestadels bara en och annan klassiker eller bestsellers som man inte vill läsa.
Hoppas du får en skön helg!
Kramar!

Tina sa...

Du, det var en STOR bricka med bröd!!!

Annika sa...

Vill du ha en sån, du? ;-) den lockar mig noll.
Men visst kan jag förstå att den är smart.
Återigen, detta knepiga med kreditkort. Kort som kort kan man tycka! SÅÅÅ irriterande. Usch, jag avskyr det.
Hoppas Amazon svarar åtminstone. OM det hade varit så enkelt som att bara köpa den (kindle) till dig hade jag kunnat göra det, men jag antar att du måste kunna ladda ner böcker hela tiden med hjälp av kortet.
HOPPAS det löser sig!
Vill att du ska få din Kindle...

Håller helt med om att Amazon borde ha fler språk på sin sida...ÅÅH vad jag skulle önska att dom sålde en massa svenska böcker där. Så lätt det hade varit då, för Amazon är en sådan otroligt smidig sida, och leveranserna kommer alltid SÅ fort!!

KRAMAR!!!!

Laura sa...

Det där låter ju som en underbar uppfinning! Jag har aldrig ens hört talas om en sådan tidigare!

Ahmet har pluggat något som heter International Finance, så han kommer väl främst att kunna jobba inom börsen och med aktiehandel och sådant i framtiden, om han hittar ett jobb inom den sektorn, vill säga. Själv förstår jag mig inte alls på nummer och sådant, men det är väl bra att någon av oss kan det i alla fall! :)

Strykbrädan tror jag att vi köper tillsammans med alla andra möbler och husgeråd då det väl blir dags, det känns så onödigt att köpa något nytt till hemmet nu då vi bara ska vara kvar här i några månader till. Och som sagt så stryker jag ju inte så ofta och mycket heller. :)

Kram!

Anna, Fair and True sa...

Jag är väl lite gammaldags antar jag för jag vill läsa "på riktigt" och ha böckerna i bokhyllan. Men fråga mig om 10 år så kanske jag säger något annat..?

Suzesan sa...

Jag tycker också om vanliga böcker som man kan ta i men plattan verkar ju var ett mycket bra alternativ i dessa nya tider. Då kan ungdomar och andra ta del av mycket mer litteratur. Såna som ahr svårt att nå dem. Det är väl inte så inne just nu med att bläddra i böcker.

Jag har aldrig hört talas om en sån platta. Det är så mycket vi skulle behöva i Sverige som inte utvecklas. Teknologi som inte släpps in. Till och med inom sjukvården. Bra att du skickat brev till dem Marianne bra gjort.

Vilket balanssinne den lille killen har på bilden.
Kram
Susanne

Marianne sa...

Mathilda: Tack för länken! Ja, för just Kindle uppladdningar gäller att man måste vara amris, men med vanliga leveranser går det bra att vara utlänning. Jag har också handlat en del av dem. Samma med Waterstone's, när man ska köpa läsplattan (tvärtom alltså). Men nu har jag kommit fram till att jag tror att antingen Sony eller Cybook är bäst. DET vill jag ha. Suck, det värsta är att jag vill ha NU. Men jag får vackert vänta. Helt otroligt bra att man sedan kan köpa både svenska och engelska böcker, då får man ju tillgång till allt. Det här är superbra!

Kolla länkarna i mitt nästa inlägg!

Kram!

Emil: Tack för länken! En Sony eller en Cybook får det bli för min del. Helt otroligt bra att man sedan får tillgång till många, många fler böcker än i dagens läge. Se länkarna i nästa inlägg så får du också mer info!

Ninni: Ja, för dig vore det också perfekt! Det är skillnad när man har tillgång till flera stora bra bokhandlar, då kanske det inte känns så aktuellt. Men för oss som är lite utlämnade till vad som finns ... Fast jag ska inte klaga, här finns tre lite större bokhandlar som är rätt bra. Men som alltid gäller ju att de ska ha det man vill ha, och en sak är säker, de har inte Ajvides senaste, eller någon annas svensk!

Kram!

Marianne sa...

Tina: Ja den var ovanligt stor. Man ser folk som går med sådana där brödbrickor rätt ofta, men de brukar vara lite mer "lagom" stora.

Kram!

Annika: Tack söta du, men det är som du säger inte bara själva prylen, utan det stora problemet kommer när man vill ladda hem böcker. Det är då man måste ha det amerikanska kortet. Jag har köpt böcker av dem tidigare med mitt svenska kort, så själva läsplattan skulle jag nog få köpa.

Det är just det som är så suveränt med en läsplatta, att man kan köpa både svenska och engelska böcker, eller spanska och hindi om man vill : ), och låna på svenska bibblor. Kolla in den som Amazon har, de har den bästa grundläggande beskrivningen om hur det funkar. Det ÄR bra. Men köp inte Kindle, köp en annan så att du kan få Ajvides senaste bok ...

Annars håller jag med om att Amazon är jättebra, för de har allt!

KRAMAR!

Laura: Ja det är något för dig också sedan när Ahmet är klar med lumpen och ni har kommit på grön kvist! Visserligen finns det många bra bokhandlar i Istanbul, men de har inte heller några svenska böcker på svenska. Och Läckberg på engelska är liksom inte samma sak ...

Vi får hoppas att Ahmet hittar ett bra jobb inom sin sektor när han har lagt soldatkepsen på hyllan, vid det laget borde ju i alla fall finanskrisen ha vänt!

Och du, lova mig att du går upp till Hala och lånar en strykbräda nästa gång du ska stryka! Eller lägg åtminstone filten på ett bord så att du får hörnet som hjälp!

Kramar!

Marianne sa...

Anna: Hade du frågat mig för en månad sedan hade jag rynkat på nästan. Men jag har precis insett hur bra det är - i alla fall när man bor så här. Det är skillnad när man har tillgång till alla bra bokhandlare som finns i Stockholm och NK:s engelska bokhandel till på köpet, då finns det mesta. Men för oss i förskingringen är det super! Haha, påminn mig att jag ska fråga dig om tio år!

Kram!

Suzesan: Ja, det har du rätt i, en sån läsplatta kan nog öppna den litterära genen hos en del barn och ungdomar, för då blir det lite häftigare. Jag håller med om att det är mysigt att böckerna i handen och i bokhyllan, men som sagt, när man bor så här är det inte alltid så lätt. Och att få tillgång till otroligt många fler böcker är inte helt fel.

Tur att det inte var jag som bar den där brickan!

Kramar!

Ann Ljungberg sa...

Jag lånar e-böcker från biblioteket i Sverige och lägger över på min USA-köpta Sony Reader. Som jag dessutom läser alla manus av blivande författare på. Funkar jättebra,jag är så kär i min manick att jag inte kan sluta prata om den :-)

Marianne - vi har ett kul avtal på gång med Fay-boken, kolla dina mail nästa vecka :-)

Kramar
/Ann

thebromanders sa...

Sån tur att jag bor i Amerika då;)
Fast jag föredrar nog också gamla vanliga, hederliga böcker. De luktar så gott:)

Marianne sa...

Ann: Precis vad jag tror, jag kommer att bli stenkär i den!

Jag väntar med spänning!

Kramar!

Mz. Olsson: Haha, ja du har tur du! För du har bergis tillgång till en massa bra bokhandlar också? Visst är riktiga böcker bäst, men när man inte kan få dem på annat sätt än att släpa dem i resväskan ...

Truddelutt sa...

Var ju tvungen att gå in på amazon.com och se en Kindle var för något.
Vilken smart lösning!

Marianne sa...

Truddelutt: Ja, helst skulle jag vilja ha en Kindle, den verkar bäst, men den tar ju bara böcker från Amazon, så det blir omöjligt. Hade planer på att åka till stora shoppingcentret i dag för att se om det fann någon hos Sony eller i Virgin Megastore, men det kom ju larmkillar i stället ... Har jag tur får jag med mig el-Make i helgen : )

Kram!