onsdag 6 maj 2009

Tempen och lite till

Alltså, jag vet inte om det är sant, men ryktet säger att man nu TAR TEMPEN på alla resenärer som kommer flygande till Egypten. Detta då alltså för att stoppa eventuella fall av den beryktade flunsan. Say no more, say no more ...

Sandstormen har lagt sig, så gissa vad jag roade mig med hela dagen i går. Just det. Jag roade mig med att försöka flytta tillbaks drivorna (okej, nu överdrev jag) till Saharas vidder. Storstädning är bara förnamnet. Varenda pryl i det här huset måste torkas av. Jag snackar alla pennor i pennstället, varenda papper i högarna på skrivbordet, minsta kryddburk i kryddstället. Allt. Nu är det värsta avklarat, men jag har att göra ett tag framöver för att få rent allt.

Den som är intresserad av att veta vad de svenska kandidaterna till EU-parlamentet anser i konsumentfrågor kan kika på Plus. Sverker Olofsson frågar ut kandidater från de etablerade partierna om deras åsikter och hur de kommer att rösta i frågor som ursprungsmärkning, nyttighetsmärkning och liknande. Det tackar vi Sverker för. Apropå det har jag bestämt mig för att strunta i poströstning och i stället åka till ambassaden och rösta. Då kan jag passa på att gå på stan samtidigt, det låter mycket roligare.

En av våra grannar (tyskar) har tagit initiativ och letat reda på en rekommendabel skadedjursbekämpare som ska komma och spruta och greja så att vi blir av med flugor, myggor, myror (jippiiiii) och kackerlackor (som vi inte längre har - ta i trä - men som de tydligen kämpar mot). Vi har anslutit oss, även om det är ganska dyrt, för det vore ljuvligt att bli av med de där myrorna. De lär ska använda medel som är godkända i EU och som inte är farliga för barn och husdjur. Vi hoppas att det stämmer.

Ja annars har det väl inte hänt så förfärligt mycket mer än att det har blivit svalare igen. I morse var det bara 17°C och i skrivande stund har det inte nått upp till mer än 25°C. Solen skiner i alla fall och det är skönt. 

20 kommentarer:

Tina sa...

Menar du att även om ni har fönster och dörrar stängda så kommer sanden in ändå? Otäta hus, eller...?

Taina sa...

Låter inte så kul med sandstorm. Än mindre med ohyra. Jag verkligen avskyr småkryp. Speciellt inomhus! Köper tonvis med små dosor för att fånga dem. Här finns det ganska stor variation på bekäpningsmedel, så det gäller att läsa på så de inte är farliga för barn och husdjur eftersom vi har det i huset.
Läste också om att det finns scanners som används på flygplatser där de kollar om någon resenär har feber, för då finns ju risk att de har svin influensan. Ja mycket ska man få höra!
Ha en trevlig stund på stan på väg till röstningen!
Kram

Svensk chekchouka sa...

visste du att när du har sandstorm har vi "khamsin" tung hetta och luften full med sand?
Jag sâg pâ franska nyheter igâr, ett reportage om de fattiga kvarteren i kairo och dess svinuppfödare, dâ tänkte jag pâ dig och mannen undrade hur jag kunde vara sâ välinformerad om Egyptiskt sopsortering...

thebromanders sa...

25 grader låter vääääldigt skönt, tycker jag!!

Otta sa...

Jag kommer ihåg första gången jag såg kackerlackor i Egypten. Min reaktion var lite barnslig, men jag är inte så glad för småkryp (om det inte är spindlar!). Det var när jag och Nour hyrde en lägenhet i Kairo och jag skulle på toaletten mitt i natten...när jag tände ljuset raslade till och kackerlackorna sprang över golvet, då börjar jag skrika - på engelska!!!- "go home, go home" så halva huset hörde antagligen. Ja, barnsligt, men det har blivit ett litet skämt mellan oss sedan dess.

Kram!

Mia sa...

Det blir en riktig storstädning som resultat av sandstormen då! Och sand kommer ju verkligen in överallt! Hoppas ni blir av med myrorna, inte kul att få besök av sådana små kryp. Ha det bra! Kram!

Annika sa...

Jaja, jag säger inget om svinasjukan men jag tänker DESTO mer...(stor, trött SUCK)...
Oj, det där med sandstormar verkar bara vara för mkt, så jobbigt alltså.
Klart att du måste ha en "pest-service"...kan tänka mig att insekterna stortrivs i ditt klimat.
Just nu har vi lite svartmyror härhemma, inte så kul. Jag har en pest-man som kommer varannan månad som sprutar mot div kryp. Lika bra det, känner jag.

KRAMAR!!

Anna, Fair and True sa...

Åh, jag lider verkligen med dig! Otäckt och jobbigt med sand överallt. Men någon vill väl se till att du har något att göra och inte blir uttråkad :)

Anonym sa...

Även om media har överdrivit situationen och Egypten definitivt har överreagerat med grisslakten (men de var väl partiska mot grisar redan innan ;-)) så tror jag ändå att man ska vara lite försiktig. Enligt mina kompisar som jobbar på WHO så kan viruset hålla på att mutera och det kan bli värre... Men jag känner mig iaf lite lugnare över det mexicanska besöket nästa vecka!!
KRam

Kersti sa...

Att vara av med myrorna låter ljuvligt. Sand har vi också här inne. Kanske inte i samma mängd men i alla fall är mängden ansenlig. Hunden drar in, det fastnar i hans päls och lossnar nr det torkar i små drivor där han ligger. Utanför vårt sovrum, under köksbordet, i hallen och på flera ställen. Skulle behöva sanera. Nån gång ska vi kanske storstäda.

Susanne sa...

Nä, sandstorm låter inte för kul..
Antar att vanlig svensk Radar inte funkar på Egyptiska ohyror. Synd för här är det effektivt. Har nyss utrotat en parad med svartmunk (små svarta myror som med förkärlek drar sig mot skafferiet...)
kram!

Marianne sa...

Alla: Jag är jättetrött efter dagens utflykt, men jag lovar att svara på alla kommentarer i morgon! Och då kommer jag och läser hos er också!

Stora kramar till er!

Marianne sa...

Tina: Jäpp! Det hjälper inte att stänga fönster och dörrar. Eller jo, det är klart att det gör, men inte helt. Otätt är bara förnamnet. Här i arbetsrummet saknas en hel centimeter av fönsterruta. Vi har tätat med silvertejp ...

Taina: Jag avskyr också småkryp och jag hör inte till dem som försiktigt lyfter ut dem på en bit hushållspapper. Jag använder hushållspapperet som skydd för min ihjälslagande hand : D Vi har en sorts gegga som sitter i hörnen i skåp och lådor i köket, det har verkligen hjälpt mot kackerlackor. Minimyrorna är nästa projekt att bli av med. Som tur är är myror ändå den minst äckliga sortens småkryp.

Röstningen sätter igång den 17 maj. Så jag har den utflykten framför mig.

Kram!

Chekchouka: Så ni känner av eländet ni med? Ja det förstås, ni har ju en hel del ökenområden runt omkring er, Sinai, Sahara, Jordaniens öken, hela öknen i Arabiska halvön ... Och om sanden i Sahara kan flyga så långt som till Alperna är det kanske inte så konstigt om ni får lite ni också. Då vet du hur det är!

Hihi, ja det är mycket vi bloggare känner till som icke-bloggare inte har en aning om. Fast Klas har faktiskt börjat fråga lite ibland om det har hänt någonting runt om i världen som inte står i tidningarna!

Marianne sa...

Mz. Olsson: Allt är relativt. 30°C är perfekt här : )

Otta: Kackerlackor är SÅÅÅ ÄCKLIGA! Jag vet att de inte är farliga och bits eller liknande, men BLÄÄÄÄ! Vi hade dem i köket när vi flyttade in. Det tog några månader att bli av med dem och under tiden kunde jag knappt äta maten som jag fick tvinga mig att laga. Dessvärre var de väl redan hemma, alltså de kackerlackor som du sa till att gå hem : D

Kram!

Mia: Det blir riktig storstädning, det stämmer. Lite överdrivet noga tyvärr. Hemma i Sverige brukar det räcka med att damma ur själva pennstället, här måste man damma av varenda penna ... Måste ta och ringa den tyska grannen igen, har inte hört ifrån henne igen.

Kram!

Marianne sa...

Annika: Det ska bli intressant att höra hur det är med att ta tempen, Klas kommer hem från Thessaloniki i natt. Får se om han måste göra det eller om det bara var falska rykten.

Jag måste ringa den tyska grannen och höra hur det blir med den där pest-servicen (kul namn på pest-man!). Har inte hört ifrån henne och hon borde ha velat ha pengar av oss vid det här laget. Småkryp stortrivs i det här klimatet ...

KRAMAR!

Anna: Hahaha, jag kan tänka mig att änga tiden åt annat än städa, om jag nu skulle ha tråkigt någon gång. Kul det där med tråkigt förresten. Ibland längtar jag efter att ha tråkigt, jag hinner aldrig det! Man får ju frågan ibland när folk hör att man är hemmafru: "Men blir det inte tråkigt?" Som sagt, än har jag inte hunnit ha tråkigt ...

KRAM!

Petra: Visst ska man vara försiktig, men det haussas upp så in i norden ibland. "Smittoplanet" och "Svensksmittan" och allt vad det är. Knappast sakligt utan snarare med syfte att piska upp panik och lösnummerförsäljningen. Och nog finns det fördomar mot de stackars grisarna här i landet. Jag tror dock att det från myndigheternas sida är ett försök att rensa upp i slumområden. Det som skulle behövas är dock bättre organiserad sopsortering, för det är soporna som verkligen gör de där områdena farliga. Ja, ja.

KUL med besök från Mexiko! Jag tror inte att ni behöver vara oroliga, ni är ju välnärda utan underliggande sjukdomar, så det går nog bra.

KRAM!

Marianne sa...

Kersti: Hihi, jag kan tänka mig att det blir sandigt av hundar också! Du får skaffa en liten sandlåda till honom där han kan ligga : D

Susanne: Jodå, Radar hade nog funkat alldeles utmärkt, men jag vågar inte använda det för katternas skull. I stället hoppas jag att pest-mannen ska ha någon bra sprej eller annan gegga som han lägger runt huset, eller så. Svartmunk har jag aldrig hört talas om. Namnet alltså. Myror är myror är myror i min kryphatande värld : D

Kramar!

Truddelutt sa...

Jag som är i dammartagen (snart iaf) ska genast sluta sucka och stöna över hur trist det är att damma. Behöver åtminstone inte damma mina pennor.

Tempen på alla inkommande resenärer... Hihi, nu fick jag ju en väldigt rolig syn framför mig. Men antar att de, om så är fallet, använder örontermometer och inte rumptermometer. *fnissar*

Kramis

Marianne sa...

Truddelutt: Nä, du din lyckost behöver bara damma vanligt. Fast jag håller med, det är inget kul det heller.

Hahaha, jag har också sett den synen framför mig, men så illa kan det väl inte vara? Det måste väl vara en sån där grunka man går igenom, sån som man har sett på tv att de har i ... Japan tror jag. Aktare vilken tid det kommer att ta annars. Jag ser fram emot en rapport i natt. Nä, jag vill inte veta förrän i morgon bitti förresten.

KRAM!

Jenny sa...

Sandstom med tillhörande avtorkning skulle göra mig knäpp! Gudars så mycket extra städande "i onödan". Vi har faktiskt ganska bra "skadedjursbekämpning" i vårt nuvarande hus, för det ligger som inbyggt slangar med små hål i väggarna och så kommer det en gubbe en gång i kvartalet typ och sprayar in i väggen och så slipper vi en massa bekämpningsmedel regelbundet i huset. För tydligen bor ju de flesta kryp i väggarna ändå, så det är där medlet gör mest nytta, inte i hörnen inomhus (om inte krypen redan är där och tagit sig friheter i rummen förstås, men i preventivt syfte alltså). Kram!

Marianne sa...

Jenny: Jag håller på att bli knäpp ibland, och ibland bara blundar jag. Skafferiet har jag blundat i länge nu, så jag måste ta tag i det.

Vilket BRA sätt ni har! För det är ju just i väggarna de bor! Det där systemet borde man ju bygga in i alla hus, även i Sverige där det börjar bli ett problem. I redan befintliga hus som vårt, som har betongväggar, är det kanske svårt, men som sagt borde alla nybyggen ha det.

Kram!