onsdag 29 augusti 2012

Någon slags orkidé?

Är det någon som vet vad det här är för blommor? Bildkvaliteten är inte någon höjdare, de är tagna med ajFånen på min springrunda i skogen, så jag var lite andfådd när jag tog dem (bra med något att skylla på). Blommorna växer ganska höga, blommorna är rätt höga och finns i två olika färger. De är väldigt vackra. Kan man gräva upp några och flytta till sin trädgård, eller är de fridlysta? Det finns ganska många, det är som hela snår där de står.
Det går bättre och bättre att springa, i dag behövde jag bara stanna en enda gång på rundan, och jag orkade till och med uppför sista backen till "stora" vägen. Tur att man märker resultat ganska fort, det blir roligare då.

I kväll kommer Maken hem igen, han sitter på tåget nu så han är nog här om någon timme eller så.
12 kommentarer:

Musikanta sa...

Har aldrig sett sådana blommor förr. Ska bli spännande att höra vad det är för några.
Duktigt att springa nästan en hel runda - nästa vecka klarar du hela.
Kram!

Marianne sa...

Ingrid: Inte jag heller! Jag får nog be Bert komma in och kika, han brukar kunna blommor.

Jag känner mig rätt duktig! : ) Och jag blir mycket piggare under dagarna, det är som om blodet får en rejäl skjuts och sätter igång pigghormoner!

Kram!

Anonym sa...

Det är balsaminer! Himalayabalsaminer tror jag. Du behöver inte alls gräva upp några plantor, de är nämligen ettåriga, utan ta lite frön bara. När frökapseln är mogen sprätter den iväg fröna. Så den är inte alls fridlyst på nåt sätt utan nåt man kanske ska fundera på om man vågar ta in i trädgården.... Den sprider som sagt fröna långa vägar och de kan ligga "på vänt" länge. Men visst, de är fina! ellem

Bert Bodin sa...

Balsaminer är det. Helt rätt från ellem.

Bert Bodin sa...

... glömde....

De har inget med orkidéer att göra utan är ett eget släkte, om jag inte minns fel.

Flitiga Lisa är en nära släkting.

Marianne sa...

Ellem: TACK! Vad mycket du kan! Jaha, jag ska kanske tänka mig för innan jag tar några frön. Ska kanske nöja mig med att njuta av dem där de står i skogen. Jag springer ju ändå förbi dem varje dag.

TACK än en gång!


Bert: Ja Ellem hann före! Mina vanliga bloggisar brukar annars inte kunna svara på sådana frågor, så jag tänkte det var bäst att fråga dig. Jag får googla på balsaminer. Kul att Lisa är släkt.

Tack!

olgakatt sa...

Så inte dem i trädgården, de är ett besvärligt ogräs!
Kallas ibland oegentligt för "springkorn" eftersom fröna sprätter långa vägar. Men visst är de vackra! Njut av dem i skogen!

olgakatt sa...

http://www.ely-keskus.fi/swe/nyheter/nyheter_elycentralerna/Sidor/Hjalpnaturen-plockajattebalsaminer.aspx

Kanske bra att läsa detta!

Desiree sa...

Tyvärr är jag inte så bra på blommor så jag kan inte svara på om det är en orkidée eller inte men de var väldigt fina. Nog påminner de om orkideér iallafall. Liknar de vanligaste Phalaenopsis (kommer inte exakt ihåg hur det stavas).
Härligt jobbat med löpturen. Det är kul när man känner att man blir lite starkare och orkar lite mer för varje runda. Kul även att din make kommer hem snart.
Kram!

Marianne sa...

Olgakatt: Okej, så det jag ska göra är att plocka dem och sätta dem i en vas, där kan de sprätta hur mycket de vill, för det växer nog inte på golvet eftersom vi har passerat stadiet med stampat jordgolv : ) Tack för broschyren!


Desirée: Himalayabalsamin! Och som Olgakatt skriver, det är ett ogräs som håller på att sprida sig och förstöra våra inhemska växter, så man kan gärna plocka dem och sätta dem i vas. Men ta INTE hem dem till en trädgård, för då invaderas trädgården.

I dag regnar det något alldeles förfärligt. Hoppas det lättar om en stund så att jag kommer ut på min dagliga runda. Å andra sidan antar jag att en vilodag är okej, bara det bara blir EN och inte fler.

Kram!

Musikanta sa...

Så intressant! Den växt som jag efterlyste namnet på är tydligen också en sorts balsamin. Bäst att göra sig av med den medan tid är...
Kram!

Marianne sa...

Ingrid: Jag måste leta reda på det inlägget med din blomma! Ja om det är en likadan så är det bäst att du tar dem medan du kan!

Kram!