fredag 31 augusti 2012

Grannar

Några av mina grannar.

Jag måste nog förtydliga det jag skrev i går: Jag tycker jättemycket om mina grannar och pratar gärna med dem, leker gärna med barnen och hjälper gärna till med olika saker när så behövs. Det är ingen som invaderar någon annan eller liknande, ingen som tränger sig på eller snokar eller tar för mycket plats. Jag tycker faktiskt att jag har fått VÄRLDENS BÄSTA GRANNAR!

Det är bland det bästa jag vet när vi sitter och pratar ute på gatan och barnen leker och ritar och cyklar och grejar.

Det jag menade med det jag skrev i går, är att JAG känner mig dum när JAG hör eller ser vad grannarna gör när det är sådant som jag inte har med att göra. Jag kan inte hjälpa att jag ser att grannarna kommer hem eller åker i väg, att jag råkar höra när de pratar med vänner eller familj som är på besök, etc. Men jag känner mig dum då, som om jag snokar och är nyfiken i en strut, fast det inte alls är så och jag inte heller vill bli sådan. Men när det inte är så mycket rörelse på gatan lyfts blicken liksom automatiskt när man hör att någon kommer gående eller åkande med bil.

Samtidigt är det bra att alla har lite koll. I somras var det till exempel några killar som stannade till vid huset mitt emot, och jag visste ju att de var på semester, så jag gick fram och undrade om jag kunde hjälpa till med någonting. De påstod att de hade åkt fel, och gav sig av. Det kanske stämmer, killarna kanske hade åkt till fel gata bara, men det kan också vara så att de kollade om någon var hemma för att ta sig in.

Och visst är det bra att man kan hjälpas åt att vattna blommor eller mata katter, det är ju så enkelt när det är så nära och man inte behöver ge sig av genom halva stan för att klara av sitt åtagande (jag har varit med om det en gång).

Som sagt, jag har VÄRLDENS BÄSTA GRANNAR!

9 kommentarer:

Pettas sa...

Jag fattar precis vad du menar!
När man bor nära så kommer man nära på ett sätt som man inte har tänkt sig alla gånger, man känner sig litet inkräktande i andras privatliv, fastän man inte är det.
Och jag tror att den känslan är mera påtaglig om man har goda grannar, som man är mån om

Det är skönt att veta att någon tittar till ens hus och ägor när man är borta, just på det sättet som du gjorde. Det finns ju oärligt folk, tyvärr

kram

Marianne sa...

Karin: Det har du nog rätt i, att det blir mer påtagligt när man tycker om sina grannar och verkligen inte vill vara nyfiken i en strut. Trösten är att de vet lika mycket om oss som vi om dem, så det går på ett ut.

Tänk vad skönt det vore om man kunde lita på alla! Om det inte fanns en massa dumma tjuvar och annat. Men, man är tvungen att låsa och hålla på varenda gång man går ut. Stackars Stina sitter här och väntar ibland, och då har jag bara varit en springrunda i skogen. Så kort borde man kunna låta dörren stå öppen för katten, men det hade tjuvarna snabbt fått nys om.

Kram!

olgakatt sa...

Uppmärksamma pch goda grannar är guld värt!
För många år sedan hade vi en granne tvärs över gatan som envisades att spela musik, typ P3, så det dånade över nejden. Man kunde inte föra ett samtal i vår trädgård. Dom blev ursura för att vi bad dem sänka volymen pch tyckte vi var urtråkiga och bara klagade och klagade. Det var en välsignelse när de skildes och frun flyttade. Det var nämligen hon som väsnades.
Nu har vi en yngling i huset bredvid som övar trummor, det stör inte tiondelen, låter faktiskt litet mysigt dovt, bara, och inga långa stunder heller.

Suzesan sa...

Haha så gulligt. Jag fattade jag med. Hur du menade. Jag lade bara till min egen känsla.

Bra att ha grannar ska man vara rädd om;)

Men samtidigt gäller det verkligen att ha pålitliga grannar om man reser bort. Guld värt. Jag har verkligen hört tragiskt där någon har litat på någon och så har de varit så som en tjuv om natten.

Kram
/Susanne

Katarina sa...

Förstår vad du menar:) Kram

Musikanta sa...

Jag missförstod dig inte alls - men det kan ju vara bra med ett förtydligande om någon av grannarna läser din blogg :-)!

När man har bott länge i hus tänker man inte på grannarna längre, om de inte stör naturligtvis. Bara noterar att "idag kom de hem sent" eller "nu har de köpt ny bil" t.ex. Vi brukar tala om när vi åker bort för de närmaste som alltid lovar att hålla utkik på något ovanligt.
Kram

Desiree sa...

Bra grannar som man tycker om och kan umgås med är guld värt. Vi njuter just nu för fullt av den vänskap vi fick med våra Amerikanska grannar. Känns viktigt att underhålla denna vänskap och känns underbart att vara här hos dem igen. De är som familj för oss. Goda grannar är något man ska vårda och uppskatta. Jag är glad att ni kommit till ett område med riktigt bra grannar.
Kram!

Marianne sa...

Olgakatt: Hu för sådana grannar som du hade! Visst händer det att någon spelar högt här också, men det är bara lite ibland då och då, inte alls särskit ofta. Och då är det bara trevligt. Och man kan mycket väl prata även när de spelar högt.

Däremot kan jag ibland höra på nästa gata att det är ungdomar som förmodligen har FF, för det blir ett väldigt fjortistjutande där ibland på lördagkvällarna. : )


Suzesan: Ja bra grannar ska man vara rädd om! Jag tror man kan lita på alla våra grannar, eller rättare sagt är jag säker på det.

Kram!


Katarina: Bra, jag var rädd att det kunde missförstås!

Kram!

Marianne sa...

Ingrid: Ja, jag var mån om att även alla bloggkompisar skulle förstå rätt, eftersom jag tycker så mycket om mina grannar och det inte alls var meningen som ett "gnäll" eller så.

Vi som har katterna måste ha någon som ser till f.a. katterna, men det blir ju huset också då, automatiskt. Och så blir det att man ser att bilen är borta hos någon, och då kastar man ett extra öga tills man ser att de är hemma igen.

Nu kom jag på vad som hände med en granne i Kairo. Ska kanske skriva om det, nu när vi inte längre är grannar med de hemska människorna. Jag hade ju mina Trevliga svenska grannar, men jag hade också min Otrevliga svenska grannar ...

Kram!


Desirée: Ja, jag vet ju hur mycket era grannar i Alabama betyder för er! Så roligt att ni kunde åka dit nu. Hoppas att de kan komma till er i Sverige också, det hade säkert varit en upplevelse för dem, att se ett så annorlunda land.

Ha det jättebra i Alabama!
Kramar!