söndag 16 december 2007

Turkisk middag och tullar

Vi hade en urtrevlig turkisk middag hemma hos Meral i går kväll. Vi var ett internationellt gäng med svenskar, turkar, italienare, amerikanare och syrier. Och fick lära oss att om man bakar chokladkakan med lite oliv så blir det mycket godare. Det ska vi testa efter nyår när vi ska gå till Four Seasons på chokladprovning. En kaka utan oliv och en med. Jag är nu osäker på om det var olivolja eller en hackad oliv. Tror det var hackad ...

Och så fick vi veta att man kan inte be mamma skicka italiensk marsipan till jul om man bor i Turkiet. För då blir man kallad till tullen som tar ett prov och skickar till laboratoriet för analys. Det går bättre om hon lägger den i ett paket med böcker och skriver att det är kokböcker.

Jag fick nu också lära mig att här i Egypten kan man inte importera någonting utan att tullen lägger sig i. Jag köpte WordFinder, ett program med lexikon för att enkelt slå upp ord. Eftersom det inte gick att ladda ner pga taskig uppkoppling skickades det med DHL. Och nu vill tullen ha 600:- SEK i importskatt!!! : (

6 kommentarer:

Anonym sa...

Låter ju värre än turkiska tullen det där :)

KARLAVAGNEN sa...

Delar du med dig av receptet på chokladkakan med oliver? Ska det vara oliver fyllda med salmon, paprika eller ansjovis? ;0)

Marianne sa...

Recept:

Ät oliverna (valfri sort) tillsammans med lite ost eller annat gott.

Ät en vanlig chokladkaka till dessert. Utan oliver.

Det var faktiskt inte så gott, tyckte jag. Sedan får chefskocken på Four Seasons säga vad han vill : )

Anna, Fair and True sa...

Egentligen är det så i Sverige också om du importerar något från utanför EU. Min kille köpte ett bluetooth headset från någon amerikansk nätsida och när det kom hade man lagt på en massa tullavgifter + skatt :( Så man får se upp!

Marianne sa...

Anna: Och så måste man tydligen kunna en massa saker om vilka som har handelsavtal och vilka koder det ska stå för att det ska bli rätt. Ska luska lite i det där och se om man kanske kan importera lite godis eller så hit i alla fall. En hel vetenskap om man inte är bästis med tullverket.

Anna, Fair and True sa...

Verkligen en vetenskap!