torsdag 18 februari 2010

Dörröppnare

Hu vilken hemsk förkylning det här är! Någon sorts supermonstervirus, och det verkar svepa över hela jorden för jag hör talas om folk både i Indien och USA som är lika uschliga som jag. I dag känns inte hjärnan som en enda stor kokande snorbobba i alla fall, det får man väl vara tacksam för.

Ringer det ofta på dörren hos er? Jag menar så där helt plötsligt och utan att ni väntar att någon ska komma? Här ringer det på dörren mest varenda dag tycker jag, det var likadant på gamla stället. En hantverkare som undrar om allt är bra eller en hjälpsam mr Kamel som vill tala om att vattnet har kommit och hjälpa till att bära upp det, en elräkningsman som vill lämna elräkningen eller en vakt som kommer med någon förvirrad bilhämtare och söker mr Ahmed. - No mr Ahmed henna. Mumkin (pekar). (Ingen herr Ahmed här. Kanske där.) I morse - okej då, förmiddags - när det ringde på dörren och jag satt här i febersvettigt nattlinne, tog jag mig för ovanlighetens skull friheten att inte öppna. Oklädd, genomförkyld kvinna har rätt att strunta i att öppna, tänkte jag. Och fick genast dåligt samvete och tänkte vidare att jag kanske stod i duschen och inte hörde, jag kanske sov djupt och inte hörde, jag kanske satt på toa och kunde inte komma ifrån ... Händer det er att ni inte besvarar ringsignaler? Får ni dåligt samvete då? Det borde man väl inte behöva ha?

Här kommer lite bilder från affärsidkarna i Downtown:

Innan någon får spader och börjar rya om att tvinga småflickor att dölja sig för män, så betänk att den absoluta majoriteten av kvinnor har sjal på huvudet här i landet, även om de är läckert sminkade och iklädda tajta jeans och en tajt t-shirt. Det här är ett traditionellt klädesätt hos folk som bor i en öken. Jag har inte heller sett några småflickor som täcker huvudena, även om deras mödrar klär sig i niquab och döljer ansiktet. Jo, kanske någon enstaka, men verkligen enstaka. Och små flickor vill ofta klä sig som stora flickor. Jag lägger alltså inte så stor vikt vid det här och det är en av de få galabejor (som tunikan heter) med sjal jag har sett. Jag reagerar ärligt talat mer när småflickor går runt och ser ut som om de är redo att ställa upp i Fibban (finns den fortfarande?).

Sjalar utgör en stor handelsvara här i landet. Och man kan ju inte låta bli
när de bara kostar en 25 SEK styck.

Man är ändå inte prydare än att man kan handla sina undisar på gatan av en man.

Men jag vet i tusan var man ska prova bh:arna.

Varudemo. Finn fem (okej ett) fel på dockan.

Någon som vet vad det här är för frukt? Ser ut som äpplen och doftar som äpplen,
men de är ungefär stora som körsbär. Glömde provsmaka innan de hade blivit lite övermogna. Otta, vet du?

Ja, som ni ser säljs det mest "vanliga" barnkläder.

En fika är bra mitt i shoppingen. Här kan man köpa en puff också.

Döm om vår förvåning när vi fann en spritbutik. De enda spritbutiker jag kände
till var Drinkies och Taxfree. Men det finns tydligen en Orphanides också. Här kan man
köpa den berömda drycken VAT 20.

Kan ju inte låta bli att avsluta med ett par katter.

38 kommentarer:

Desiree sa...

Usch då att du blivit så dålig. Inte kul att känna sig så där riktigt hängig och snuvig. Hoppas att det blir bättre snart. Här ringer det inte på dörren speciellt ofta och det tycker jag är skönt. I Sverige ringde det inte heller på dörren speciellt ofta om det inte var så att man väntade på att någon skulle komma. Jag gillar inte direkt att öppna dörren för främmande människor som jag inte vet ska komma och fixa eller laga något osv. Det händer rätt ofta att jag faktiskt struntar i att ta upp telefon eller svara om jag sitter tajt och inte inte riktigt har tid eller om jag skulle vara sjuk som du är nu. Jag får faktiskt inte speciellt dåligt samvete över detta. Fina bilder igen och lite roliga med underkläderna på det stora bordet. Den ena kissen var dock väldigt mager så jag hoppas han fick sig ett fint skrovmål ur påsen.

Marianne sa...

Desirée: Jaa, jag hoppas också att jag blir frisk snart. Fy vad det är trist att vara sjuk. Tack!

Som svensk är man inte riktigt van vid att det ringer på så där ofta. Nu ringde någon på för en stund sedan igen, men jag öppnade inte då heller. Orkar inte i dag. Annars brukar jag alltid göra det. De flesta har ju en maid som öppnar dörren, så de stör inte "herrskapet". Jag skulle tycka att det kändes ännu mer knasigt.

Den lilla kissen är unge, så jag hoppas den fick mat både ur soporna och av sin mamma.

Kram!

anna of sweden sa...

Trist med den envisa förkylningen! Hoppas att det vänder snart.

Härliga bilder som alltid. jag hade velat komma dit med min kamera. Har jag sagt det förr ..? :)

Inte bara med kameran förresten. Plånboken skulle också få följa med. Sjalar för 25 kronor. Åhhhhh.

Jenny sa...

Här ringer det inte speciellt ofta på dörren heller, men dessvärre ska man nog se till att i alla fall visa sig vid dörren om det gör det, då det är ett vanligt knep som inbrottstjuvarna använder; De ringer på dörren och öppnar ingen, så går de runt till baksidan av husen och tar sig in den vägen! Vore ju lagom kul att sitta där i sin myspyjmas och vägra öppna och istället kommer det otäcka tjuvar och slår in altandörren... hu :-)! Fast jag förstår helt vad du menar, jag tycker inte alls att man ska behöva öppna, om man inte vill och om man inte väntar besök! Fast det låter lite gulligt att få sina räkningar levererade personligt :-)! Hoppas verkligen att du kryar på dig snart!! Kram!!

Otta sa...

Skönt att du verkar må bättre?! Inte behöver du öppna dörren, det är inte alltid jag svarar i telefonen, speciellt om jag ser att det är någon som försöker sälja något.

Jo, jag har sett dem också och tror jag och Nour har pratat om dem. Har glömt vad de heter, men skall skaffa info till dig! :-)

Jag blev lite sugen att köpa en lampa till när jag såg bilden från lampverstaden där du hade köpt lampa. Jag har en mer klumpig modell, men skulle just vilja ha en med de där små hålen, precis som på bilden. Har du lust att dela med dig var just denna verkstad ligger så kanske Nour kan åka dit och handla en? Han skall ju på intervju på ambassaden i Kairo den 16:e mars! :-)

Kram

Grekland nu sa...

Jag förstår vad du menar när du säger att du får lite dåligt samvete när du inte öppnar, så känner nog jag också, lite i alla fall. Förr funderade man nog inte ens på saken, man öppnade alltid. Nuförtiden har väl de flesta porttelefon och stängda portar och då är det lättare att strunta i att öppna. Fast jag är nog lite nyfiken också och vill gärna veta vem som ringde på...Gillar de där puffarna! Påminner mej om mitt barndomshem där vi hade en liknande. Krya på dej snabbt!

Ewa sa...

Så trist att du är så förkyld. Har haft en släng av den förkylningen i flera veckor. När den avtog något och jag kunde svälja igen så fortsatte den vidare till hosta och så vidare genom huvudet till ögonen osv. Man blir helt matt.

Så roligt att se alla bilder här på bloggen. Det inspirerar mig inför vår Egyptentrip som jag skev till dig om. Tyvärr så får vi endast ha 20kg bagage ;) så jag får köpa fina lampan som jag blev så sugen på när jag såg bild här hos dig, nästa gång vi åker.

Sjalar blir det säkert och jag ska ju egentligen bara sikta in mig på halsbandernas halsband ;). Bara jag hittar till butiken. Har försökt att titta på en google karta men det verkar som om stavningarna på gatorna är lite olika från halsbandsaffärens hemsida och google kartan...nåja det löser sig helt säkert.

Krya på dig!
Kram

Freedomtravel sa...

Härlig inblick i en värld som känns väldigt exotisk! Här är det ALDRIG nån som ringer på dörren. Om det händer är det så udda att man börjar undra om det brinner i trapphuset eller nåt... Men vi är (minst) lika förkylda!

Anonym sa...

Hoppas din snuva släpper snart.- Jag gillar schalar, huvuddukar, plågg hette det i Jämtland, passar i olika väder och är särskilt bra att ha under moppehjälmen, minskar vindsuset. men här i Grekland är det omodernt , bara jag och några andra gamla tanter går med huvudduk och det är svårt att hitta nya snygga. Jag får väl ta en tur till Turkiet här mittemot nån gång i sommar och inhandla en packe.
Monica P. Kalymnos

KARLAVAGNEN sa...

Ytterligare ett toppen inlägg och så mår du dessutom inte bra... Du är väl otrolig!

Hemma hos mig så går det upp och ner med att det rings på dörren. Entre dörren på gatuplan är låst så ibland ringer porttelefon och sk representanter vill bli insläppta för att sälja saker/tjänster. Jag släpper aldrig in dem.

Två magra men fina katter var det!

Marianne sa...

Anna: Det hade varit stenkul om du kom hit med kamera och sjalpengar! Jag måste snart ut på en ny sjalraid, för jag kom på att jag BEHÖVER några i starkare färger : )

Kram!

Jenny: Ja men fy, tjuvar vill vi inte ha in i huset! Här är relativt inbrottssäkert i alla fall, för dörrarna är av järnsmide och vi har inga fönster på gatuplan. Visst är det lite gulligt att de kommer med räkningarna personligen. Så gör tydligen alla företag också. Så halva stan är alltid full av folk som åker runt och lämnar räkningar och hämtar pengar. Nå, det håller folk i arbete om inte annat.

Kram!

Otta: Kompisen tog med den specifika adressen hem, men jag ska höra om hon har den kvar. Det är i alla fall i en verkstad på huvudgatan när man går in genom Bab al-Futuh, på vänster hand. En bit fram ... Ja du vet själv, inte så lätt att beskriva. Men jag hoppas hon har adressen kvar så ska du få den. Det finns en kille på Road 9 i Maadi som också säljer liknande lampor, men det är roligare att handla i verkstan, även om han i Maadi inte var dyrare.

Just det, standarden i verkstan är nu att lamporna görs i både silver- och guld(färgad) plätering, så om du bara vill ha silver måste du säga det till Nour och det tar ett par dagar så fixar de det. Ägaren tycker att det är lättare att läsa texten om den är guldfärgad, men det kanske vi svenskar inte är så intresserade av : )

Toppen om Nour vet vad det är för frukt/bär!

Kram!

Marianne sa...

Ingabritt: Jag brukar alltid öppna, men när jag satt här i nattlinnet hade jag bara inte lust. Och fick dåligt samvete. Och ibland tycker jag att det är ett himla springande på folk ...

Vi hade också en sån puff när jag var liten, och nu ligger den i ett förråd på Shurgard och väntar på mig. De är rätt sköna att sitta på. Tror inte jag har sett någon ha det sen den tiden, har du?

Ewa: Vad bra att du påminde mig! Jag ska ju googla rätt på det där hotellet ni ska bo på så att jag kan hjälpa dig hitta! Om du inte hör något senast i morgon, så mejla mig igen!!! Jag har så många obesvarade mejl i min inbox att jag skäms! Så lova att mejla mig om du inte hör något, som sagt!!!

Hoppas du blir frisk tills ni åker.

Kram!

Freedomtravel: Haha, ja så är det i Sverige. Man ringer minsann inte på oombedd : D

Hoppas ni också blir friska snart!

Marianne sa...

Monica: Jag tror alla gånger att det lönar sig att ta en båt över till Turkiet och handla sjalar. Allt är ju så himla dyrt i Grekland, som jag minns det. Har för mig att Klas brukar betala uppåt en 70-80 SEK för ett halvkilo kaffe i en vanlig matbutik i Thessaloniki, en affär som hans affärsbekanta har rekommenderat. Tror du kan göra riktiga klipp i Bodrum.

Karlavagnen: Försäljare kommer det som tur är inte i alla fall. Inga Jehovas vittnen heller : D Och muslimer missionerar inte, så sånt slipper man. Det är väl de enda som ringer på i Sverige utan förvarning, har jag för mig. Dammsugsförsäljare och Jehovas.

Kram!

Otta sa...

Nu har jag pratat med Nour! Han behöver nästan se frukterna på bild, men tror utifrån min beskrivning att det är Nabaa om det är hårt och med en hård kärna inuti eller Haranksh. Ja, som du förstår är inte stavningen helt säker. Vore spännande att testa dem!

Tack för ditt försök med lampan! Det vore kul att skaffa en sådan till vårt orientaliska sovrum! :-)

Kram

Suzesan sa...

Jag får inte dåligt samvete om jag inte öppnar alls. Men om det är ringklocka är det jobbigt. Så jag har skruvat av den. Tittar i ögat och har jag inte lust att öppna så gör jag inte det. Orka. Ofta är det Jehovas eller Mormonerna(men de könner man igen på kläderna)eller nån som skall sälja nåt. Men men man skall akta sig så det inte är tjuvar som är ute och "rekar". Kanske bättre att öppna lite ofta om man bor som du MEN har ni kedja...säkerhetskedja??Porttelefon är nog bra. Det fanns här förut, men nu har de tagit bort dem för de pajade alltid.

Om det är barn som ringer på så måste man stå en bit ifrån för några har som vana att kika i brevlådan om de ser fötterna. Speciellt i de tiderna när det går att få GODIS Påsk och så.

Ett kul inlägg med både det ena och det andra. Mest roligt med dicoakn i vattenet som har rumpan bakåfram eller?!

KRYA PÅ DIG Nu så segt med förkylningar så länge. Ta på dig rejält så du svettas rejält och öppnar porerna och ät vitlök och citron i mängder.

Jag har varit lite hostig sen december och det är också jobbigt. Näsan är stundtals som en kran som öppnas.

Kram
/Susanne

Suzesan sa...

Kairos systembolag häftigt. Det glömde jag. WOW vad mycket du ser nu när du flyttat. Marianne PÅ egna Nya äventyr;)

kram
/Susanne

Matildas fikarum sa...

Hoppas du känner dig piggare snart, man tappar ju all lust och energi av förkylningar.

Jag svarar inte heller alltid när det ringer, inte för att de ringer särskilt ofta hos mig, vare sig på porttelefonen eller i vanliga telefonen. Ibland har jag inte lust att hoppa ur soffan, sängen, stolen, eller var jag nu befinner mig för att stå i givakt och vara pigg och redo att prata med någon. Vilar jag så vilar jag, folk får väl försöka en stund senare igen. Någon telefonsvarare har jag inte heller. Nej, man behöver inte alltid finnas tillgänglig, tycker jag.

Anne sa...

Jag förstår helt klart vad du menar med att känna lite dåligt samvete över att inte öppna. Nu är det inte ofta det ringer oväntat och oplanerat på dörren här. Budbilarna som dumpar grejer ringer ofta på dörren, men de står aldrig kvar utan ringer bara för att (om nån är hemma) signalera att det kommit paket. De väntar som sagt inte utan åker genast iväg och lämnar bara paketet. Det har faktiskt varit några Jehovas också, vid de tillfällena ångrar man ju verkligen man öppnat dörren... Jag tycker dock de är mindre påstridiga här än i Sverige. Mer artiga och verkar nöjda om de får ge ett blad bara (öppnar man inte kan man hitta deras blad på dörrhandtaget har jag märkt).
Fördelen med dagens telefoner och alla displayer är ju att man kan se numret. Jag kan välja att inte svara ibland, även om jag vet vem det är, speciellt om jag jag är mitt uppe i nåt och ser att XX ringer. Då kan jag tänka att jag ringer upp henne sen när jag är klar. Ibland står det okänt eller hemligt nr, då blir det genast ett mer stressmoment, ska jag svara eller inte. Tänk om jag missar nåt viktigt samtal eller tänk om de bara vill sälja nåt...

Förresten, nåt jag tänkt på då jag kikat på en del av dina senaste inlägg med massor med fina bilder på affärer, grejer med mera. Måste fråga dig nu, hur bra är du på att pruta? Hur "på" är de förresten på kunderna när man handlar? Tror du att de i butikerna märker att du inte är en vanlig turist utan att du faktiskt bor i landet, kanske därför behandlar dig annorlunda?

Till sist, tusen tack för alla bra och intressanta kommentarer du lämnat hos mig. Jag är djupt imponerad och tacksam över att du orkade läsa i kapp och dessutom kommentera på varje inlägg. Jag har inte haft hyfs och vett att skriva enskilda svarskommentarer till dig på de äldre inläggen, men ville bara säga tack den här vägen istället.

Hoppas du får en snorfri helg!
Kram!

Helly (Svensk tjej på sicilien) sa...

Hoppas du mår bättre idag. Nu är jag sjuk, som typ aldrig har varit förkyld sedan jag flyttade hit för 6år sedan. Det kanske är något virtuellt virus som någon sa ;)

Som alltid ett trevligt och interessant inlägg :)

Anonym sa...

klart man inte måste öppna, men jag hade dött av nyfikenhet, det verkar ju vara spännande besök du får!

Melting Pot sa...

Ja här ringer det också på dörren många gånger om dagen. Det är budfirmorsom skall leverera brev till föregående hyresgäst (1 år sedan de flyttade), lakansmannen, moskitomannen som vill ha påskrift på att han kollat råtthål och spritt ut myggmedel, någon som skall leverara vatten eller ett kylskåp (som vi inte har beställt). Särskilt hektiskt är det första dagarna i varje månad då alla kommer hit för lön/betalning; Tv abonnemangsmannen, tidningsmannen, internetmannen, trädgårdsmästaren..... Varje dag 15.30 ringer också maidens son på för att komma och hjälpa henne att bära hem vatten. Jag kan med gott samvete säga att jag ibland struntar i att öppna när jag inte väntar besök. Jag vet att de kommer tillbaka om de verkligen vill något....och man kan ju råka vara i duschen. Kram och krya på dig! (maken är nu något bättre, men å andra sidan har han smittat chauffören som nu är dunderförkyld. Jag är OK än så länge och hoppas så förbli!)Lena

Millan sa...

Forst och framst: Krya pa dig!! Det ar manga som ar daliga nu.. inget skoj alls!!
Nej har ringer det sallan pa dorren sa dar utan att man vet vem det ar som star utanfor.Eller rattare sagt, ringer pa dorren gor det val ibland men da ar det nastan alltid sa att vi forvantar oss en leverans av nagot slag eller sa da.
Ibland hander det ju att man inte kan oppna for att man star i dushen eller sa och det brukar 'irritera' mig eftersom jag da tror att jag missat nagot viktigt. Men de fa ganger jag da skyndat mig for att kunna oppna sa har det varit nagon forsaljare av nagot slag... ;-).
Kram o trevlig helg

Marianne sa...

Otta: Han får titta på bilden. De är mogna nu i alla fall, vet inte hur det var med kärnor, för de han bli övermogna innan jag kom på att jag skulle tvätta och äta också ...

Kompisen jobbar i dag, och hon såg inte mejlet förrän hon var på väg i säng i går kväll, men hon ska se om hon har adressen.

Kram!

Suzesan: Hehe, skruva bort ringklockan skulle jag aldrig kunna göra, jag är alldeles för nyfiken. Går barn verkligen runt och ringer på dörrar för att få godis??? Det hade jag aldrig tillåtit mina barn, man vet ju inte vem som öppnar. Bara om vi bodde i ett område där vi kände till alla och då bara på skärtorsdagen. Jag tycker att det låter lite tiggit - och FARLIGT!

Vi hade säkerhetskedja på gamla stället, har behövs inte det eftersom vi har järnsnidesdörrar. Eller ja, förstås, det är ju när man öppnar man behöver kedjan. Tänkte'nte på det ... Kanske ska skaffa en. Fast jag använde den aldrig på gamla stället, så det verkar onödigt. Vi har ju vakter både på framsidan och baksidan så vem som helst tar sig inte in på området.

Precis! Dockans huvud är vridet så att den har både rumpan och ansiktet i vädret!

Hoppas din hosta går över snart!
Kram!

Matilda: Nej, det har du helt rätt i, man måste inte vara tillgänglig dygnet runt! Jag vet att jag reagerade på det redan när mobilerna och de bärbara datorerna kom, att folk skulle plötsligt vara tillgängliga för jobbet dygnet om. Förr gick det bra med folk som fick betalt för att vara jourer på sådana tjänster där det behövdes, resten fick vara lediga.

Oftast är jag alldeles för nyfiken för att inte öppna, men ibland känner jag precis som du skriver, man är inte alltid pigg och alert och har lust att prata. Man känner sig sunkig och vill bara somna om.

Otta sa...

Jo, det hade varit bäst om han kunde se bilden, men han kommer aldrig i närheten av en dator när han jobbar...det är ju från tidiga morgon till kväll, varje dag utan någon ledighet! Kul om din kompis hittar adressen.

Trevlig helg!
Kram

Annika sa...

Trist med förkylningen som inte ger med sig. Saltis verjar drabbad av samma elände, ja...
OM jag ser att ngn säljare kommer uppp till dörren från fönsret så öppnar jag inte. Jehovas vittnen och mormonerna kommer ibland. jag undviker dem som pesten.
Men vi har inte så mpnga dörrknackare, kanske ngn ggn i månaden, inte mer. Kanake mer sällan än så.
Vad jag däremot hårdscreenar är telefonen...Om det är okänt nummer så svarar jg inte, eller om det är ett 800 nummer för det är ju ändå bara säljare...
HATAR!!!!

Fina bilder, så fina!!!

Kramar!!

Marianne sa...

Anne: Så budkillarna lämnar paket obevakade vid dörren? Och de ligger alltid kvar? Vad händer om någon snor paketet, är det budfirman eller mottagaren som får stå för kostnaden? Eller är det bara för billigare saker som de gör så där, inte för datorer och kameror till exempel? Väldigt bra att det funkar att göra så i alla fall, tror aldrig det skulle gå i Sverige. Hemskt att känna så, men jag tror faktiskt inte det. Jag tror att någon skulle ta paketet där. I alla fall i en stad, i en trappuppgång.

Jag är jättedålig på att pruta. Riktigt urdålig. Klas är mycket bättre på det. Men i de flesta affärer är det fasta priser, som i Sverige, och då prutar man inte. Gatuförsäljare antar jag att man ska pruta av, men det brukar ändå vara så billigt och jag köper inte så mycket att jag tycker att jag har förhandlingsläge. Jag menar, 25 SEK för en sjal ... Går man i turistkvarteren ska man ABSOLUT pruta. Men å andra sidan handlar jag aldrig plastpyramider : ) Och av hantverkarna, tja, antar att man ska pruta där också, men om priset är någorlunda vettigt brukar jag inte bry mig om det. När någon av chaufförerna är med (som när jag skulle köpa vattenpipa åt en kille för ett par år sedan) då är det däremot hårda förhandlingar. Nä, jag är dålig på det där som sagt.

Haha, du är för rolig. Du behöver verkligen inte svara på en massa gamla kommentarer, du är full av hyfs och vett i alla fall! Du skriver ju så mycket intressant, så man bara måste ju säga någonting!

KRAMAR!

Marianne sa...

Helly: Å nej, har du också drabbats nu! Det måste vara någonting som sprider sig via kablarna i cyberrymden, bergis. Det är så många som är sjuka nu. Hoppas ditt går över fort!

Kram!

Pappabloggen: Hehe, jo jag öppnar för det allra mesta, men igår orkade jag bara inte. Jag är också alldeles för nyfiken för att låta bli.

Lena: Hahahahaha, jag kan inte låta bli att skratta högt! Indien tar allting ett steg längre, liksom. Lakansmannen! Vad gör han? Kommer han och byter lakan åt er? Tack och lov får vi själva åka och lämna och hämta kemtvätten, så den biten är eliminerad. Och Internet åker jag och betalar ett år i förväg så de slipper ränna här. De är faktiskt de enda jag känner till som är moderna så man kan betala via nätet om man vill!

Hoppas nu att du klarar dig från förkylningen! Det är ju inte många dagar kvar nu!

Kramar!

Marianne sa...

Millan: Tack, ja det är hemskt många som är förkylda nu, misstänker datorvirus : )

Visst är det irriterande när man skyndar sig ur duschen och så är det en försäljare! Framförallt i Sverige har de visst lagt sig till med den ovanan nu, mängder av försäljare som ringer. Det finns visst till och med någon lista man ska anmäla sig till så att man slipper. Inte klokt.

Kramar!

Otta: Tur att det inte är bråttom med adressen, för hon jobbar rätt länge i dag, så jag tror inte hon börjar leta förrän i morgon. Om hon inte hittar den ska jag se om jag har något foto jag kan skicka dig, som du kan skicka till Nour, så han känner igen sig.

Stackarn som måste jobba så himla mycket!

Kram!

Annika: Ja de där missionärerna är jobbiga! De ger sig ju inte heller, vad man än säger. Haha, om man drabbas av såna kanske man ska ta på sig huvudduk varje gång man öppnar dörren och säga att man är muslim, då kanske de blir rädda och sticker : D

Praktiskt med 800-nummer så att man VET att man inte ska svara. Fast man kan ju undra om det någonsin är någon som svarar ... Jo, ensamma människor som behöver någon att prata med, förstås. Och de handlar säkert också.

Usch ja, jag har inte varit inne hos Saltis (eller någon annan heller) än i dag, hoppas hon mår bättre. Hon var ju riktigt sjuk i går.

KRAMAR!

Anne sa...

Intressant att höra mer om prutningen!

Du är inne på helt rätt linje där, kameror, datorer och annat dyrt lämnar de inte. Då kräver de att man ska signera att man mottagit paketet. Men i övrigt, allting lämnas. Även om det "bara" t.ex. är ett lass böcker så kan ju den lådan innehålla en del böcker så man kommer upp i en summa som man inte vill förlora sådär bara. Eller andra saker som kanske inte känns exklusiva som datorer mm men ändå är paket som är rätt dyra (t.ex. ett gäng kuddfodral och överkast jag tidigare beställde, hade ju inte velat förlora det).
Men paketen får faktiskt vara i fred, jag har aldrig fått nåt stulet, aldrig hört om nåt som fått det. Systemet verkar helt enkelt funka. Och ja, det är imponerande. Haha, jag trodde innan att det skulle vara vilda västern i USA där man inte kan lita på nån. Men den här gammaldags hederligheten tycker jag, i rätt områden i alla fall, är betydligt större än i Sverige. I Stockholm lämnades en gång ett bokpaket (med en bok i) i trappuppgången (som dessutom hade kodlås) men den stals av nån. Så nej, det här systemer skulle aldrig fungera i Sverige. Det känns trist och tråkigt, vet inte riktigt vad det säger om svenska samhället.

ab sa...

Krya på dig! (Sägs med en viss kraft, så att det inte ska bli repris på förkylningen.)

Jag reagerar både på småflickor som är sexklädda och flickor som är muslimskt klädda - båda delarna är utslag av i grunden manligt tänkande som kvinnor ska rätta sig efter. Under en lång period hade Egypten inte särskilt mycket sjalar, det har kommit tillbaka på senare tid, har jag för mig. Så det är inte precis bara traditionell klädseli still med Rättviksdräkt.

ab sa...

"klädsel i stil med" ska det förstås vara.

Musikanta sa...

Jag njuter av att titta på dina fina bilder, som inte bara är vackra utan även spännande och intressanta.

Skrev en lång kommentar häromdagen om att jag tyckte du skulle samla ihop några bilder och ställa samman dem till en bok: "Det okända Kairo" eller något i den stilen. Du är ju bra på att skriva text också. En och annan pyramid kan du väl ta med också, haha!

Men kommentaren försvann tydligen innan jag hann skicka iväg den. Annars så vidhåller jag vad jag skrev då!

Apropå telefon sätter jag alltid den på "upptaget" när jag duschar. Den kan ju vara frågan om ett jobb...

Min mamma stängde alltid av sin telefon när hon skulle äta middag. Sen glömde hon att sätta på den igen, så vi var ofta tvungna att ringa till en granne och be henne ringa på eftersom vi blev oroliga för henne när det tutade upptaget hela eftermiddagen...
Varm kram/M

Melting Pot sa...

Nej så långt som till sovrummen kommer inte lakansmannen, men han kommer till dörren och hämtar och lämnar de lakan som skall manglas. Det kostar ca 3 kr/lakan. Vissa lakan av lite bättre kvalitet skickar jag inte ut. De stryker maiden (lyx - har aldrig stukna lakan i Sverige) men det tar tid för henne, och så skall ju lakansmannen leva också, så därför supportar jag honom med lite lakan varje vecka.

Marianne sa...

Anne, ab, Musikanta och Lena: Jag ska svara alldeles strax, men nu kom vattnet tillbaks, så jag ska passa på att torka av golvet! Återkommer!

Marianne sa...

Anne: Skönt att höra att det funkar så bra och att ingen stjäl grejorna. Jag tror också att de allra flesta människor är genuint ärliga. Här i Kairo tror jag också att det skulle fungera. I vårt område med vakter, definitivt, men även i fattigare områden eftersom de har rätt bra social kontroll, om jag har förstått saken rätt. Fatma och Hoda vet att Yasmeen fick ett paket och de vet att Mohammed och Ali var in i porten och kom ut med en påse som de inte hade när det gick in ... TROR jag.

Sverige är ett sorgligt kapitel, eller är det bara storstäderna och vissa områden i de mindre? Jag är faktiskt mer nervös när jag är i Stockholm än jag är här, att bli väskryckt eller att någon full tonåring har tråkigt och ska visa kärringen, typ.

Kram!

ab: Du har delvis rätt. Huvudduken (som visar ansiktet) HAR blivit vanligare bland medelklassen. Överklassen har det oftast inte (om jag har fattat rätt). Arbetarklassen och landsortsbefolkningen har i stort alltid haft det (fortfarande om jag har fattat rätt). Och en faktor i att huvudduken har blivit så mycket vanligare i Kairo är att inflyttningen från landsbygden har varit enorm under senare decennier. Enligt Gapminder.org var den urbana befolkningen 1960 (då inklusive Alexandria, Port Said etc) 10,5 miljoner. 2006 var siffran 31,8 miljoner. Jag vet inga exakta siffror för Kairo, officiellt bor här cirka 16 miljoner, men man tror snarare att det rör sig om 22 miljoner, kanske ända upp till 25 miljoner. Man ser också många män i galabeya (tunika) och en liten turban på huvudet, det är f.d. landsortsbor och de har så klart fruar och döttrar med sig.

Nå, jag ska inte påstå att jag KAN det här, det är min uppfattning om hur det är. Men jag erkänner också att jag är snabb att försvara muslimer eftersom jag tycker att mediadrevet drabbar så många oskyldiga. Jag tror att hälften av allt vi "vet" om muslimer är fördomar. Men som sagt, det är som jag TROR.

Jag ska i alla fall hålla ögonen öppna efter småflickor med huvudduk och rapportera! Barn-med-huvudduk-spotting : )

Marianne sa...

Musikanta: Vad trist det är när kommentarer försvinner på det där sättet! Jag har också varit med om det några gånger.

Jag har tänkt göra en sån där fotobok som Desirée och Anne har gjort flera stycken av. Det har bara inte blivit av än. Men en vacker dag ...

Hehe, kommer du ihåg att sätta på telefonen när du har duschat klart? : D Du kanske ska ha en telefonsvarare? Så kan folk tala in meddelande om du står i duschen? För jag förstår att du inte vill missa något jobb!

Kram!

Lena: Du gör rätt som supportar lakansmannen! Det är mitt dåliga samvete, att jag inte har någon maid som jag försörjer. Men jag orkar inte det längre. Jag får skänka en extra stor slant till Ramadan i stället.

Kram!

Petra H sa...

Vilka roliga bilder!!
När jag var i Wadi Rum-öknen virade jag en sjal runt huvudet för att det blåste (sand) och det var en massa flugor. Det var ju inte alls för att "se ut som nomadkvinnorna" utan av praktiska skäl.
Ha ha, dockan var ju verkligen rolig, stackaren...

Marianne sa...

Petra: Ja jag är övertygad om att den där sjalen har sitt ursprung i rent praktiska skäl. Män har ju också huvudbonad som snabbt går att täcka ansiktet med.

Kram!