lördag 20 februari 2010

Här bor vi!

Egentligen hade jag tänkt ta panoramabilder och visa hur det ser ut här hemma, men för att göra det måste jag faktiskt få torka av golvet först. Låter kanske fjantigt, men ni anar inte hur det ser ut på ett golv som ska vara blankt och som är fullt av sand efter att inte ha skurats på en vecka. Jaha, säger ni, men varför skurar hon inte då, människan? För att människan inte har något vatten i kranarna! Suck. Ibland längtar jag faktiskt hem till Sverige där det alltid finns vatten i kranen och el i ledningarna. Och inga sandstormar.

Men eftersom jag nu äntligen har lärt mig att ta skärmdumpar (jag vet, alla andra har kunnat det i åratal, alla utom jag), gick jag i stället in på Google kartor och letade upp området där vi bor så att ni kan få lite satellitbilder:

I det här "nyckelhålet" bor vi. De gula strecken till vänster är Alexandria Desert Road,
uppåt i bilden är mot Alexandria. Vårt hus ligger i nedre delen av den runda ringen med
poolen i mitten. Ser ni att det är två hus som ligger närmare varandra än de andra
husen? Vårt hus är det vänstra av de två.

Uppe vänstra hörnet av bilden ser ni en massa konstiga streck och en stor pool.
Det är hotell Oasis.

Här syns vårt hus i den runda ringen. Till höger om den lilla vägen ligger Klubben. Den översta poolen är för barnfamiljer, och poolen längst ner i högra hörnet är bara för vuxna. Ni fattar vad nära vi har det till Klubben!

I nedre högra hörnet vårt område där vi bor i dag. I övre vänstra hörnet ser ni ett
mer rektangulärt område, också det med två pooler. Det var där vi bodde förut.
Alexandria Desert Road är de gula strecken mellan de två områdena.
I gamla området bodde vi i mitten av rektangeln, kan man säga.
Längre än så flyttade vi inte.

Ovanför vårt gamla område syns en stor grå blobba, det är palatset som transportministerns bror (enligt ryktena) håller på att bygga.

I mitten av bilden i underkant ser ni tre markeringar, A B och C, det är pyramiderna i Giza.
Vi bor till höger om det gula strecket (Alexandria Desert Road) i övre vänstra hörnet.

13 kommentarer:

ab sa...

Spännande! Och ni har ju inte alls flyttat långt. Pyramiderna ser ut som om de ligger mitt i stan - men det kanske är en synvilla?

Jag har lyckats ta en skärmdump en enda gång och glömde omedelbart bort hur man gör!

Suzesan sa...

Guuu' vad fräckt att kunna göra så. Men med mitt lokalsinne skulle jag aldrig hitta ändå.....Säger man till mig så här. "Det är baaaaaaaara att gå rakt fram" så har jag säkert hunnit svänga tre gånger innan jag fattar att jag gått vilse. LOKALSINNE ehhh!

Tänk så kort sträcka ni flyttade så hade du allt bara över vägen. Jag är så glad för din skull.

HA EN BRA LÖRDAG!!!!

Kram
/Susanne

Marianne sa...

ab: Pyramiderna ligger precis i kanten av stan. Tyvärr har staden krupit alldeles för nära, men tack och lov har i alla fall en väg stoppats som var tänkt att gå bakom pyramiderna. Då hade de blivit ännu mer omringade av avgaser.

Du har väl också Mac? Det finns ett program som heter Skärmavbildning. Testa, det var rätt enkelt.

Suzesan: Jag kan väl säga att det tog något år innan jag började få lite koll på Kairo. Det har nog mycket med de främmande namnen att göra, i och med att man inte kan läsa och förstå vad stadsdelars och gators namn riktigt betyder så blir det svårare. I Istanbul fick jag snabbt grepp om läget, men då kunde jag också lite turkiska så att jag kunde yxa mig fram. Klas är däremot fenomenal på att hitta, så jag är aldrig nervös när vi kör vilse. Han får alltid hem oss : )

Ha en skön lördag du också!
Kramar!

olgakatt sa...

Så fräsigt att kunna se det från ovan! Google maps är fantastiskt!

Marianne sa...

Olgakatt: Ja det är riktigt roligt!

Laura sa...

Vilket fint område ni verkar bo i, det verkar ju vara rätt så välplanerat!

Har du provat google maps nya funktion med streetview (vet inte om den är så ny men den har i alla fall precis haft premiär i Finland)? Egypten och Turkiet är nog inte kartlagda men en stor del av Norden är kartlagd och det känns precis som om man själv står på gatan och ser sig omkring! Jättecoolt!

Kram!

Marianne sa...

Laura: Jo, här är jättefint.

Har inte testat Streetview än, men jag har hört talas om det. Vem vet, Istanbul kanske finns som Streetview? Det är ju trots allt en världsmetropol.

Kram!

Petra H sa...

Ha ha, skärmdumpar, vad är det? Jag vet hur man sparar ner bilder på datorn, är det det du menar?
Kul att se hur det ser ut från ovan där ni bor.

Marianne sa...

Petra: Hehe, det är när man liksom fotograferar av det som syns på skärmen. Jag skulle t.ex. kunna ta en bild av hur det ser ut nu när jag skriver kommentaren, och spara det. Ännu en som inte kan, med andra ord? : )

Kram!

Petra H sa...

Aha, en "print screen"? Det finns ju en sådan knapp på tangentbordet och det använde vi ofta i jobbet på Kommissionen - när man skulle lära sig ett nytt program med olika moment, "print screen", skriva ut och använda som manual. Hade ingen aning om att det hette så, och vet nog inte riktigt hur det funkar om man ska lägga upp det på bloggen.

Anna, Fair and True sa...

Jag trodde ni flyttade mycket längre! Men jag förstår ändå att ni flyttade. Det här området och lägenheten verkar ju mycket bättre. Och klubben är ju som din trädgård! ;)

Anna, Fair and True sa...

Bor de förresten mest egyptier eller expats i ert område?

Marianne sa...

Petra: Jag vet inte hur det funkar i pc, men jag sparar som .jpg och sparar in i bildprogrammet iPhoto. Sedan beskär jag och lägger ut som ett vanligt foto. I Mac heter det Skärmavbildning, så det går inte direkt till printern.

Kram!

Anna: Det är blandat i det här området, ganska många diplomater, vilket man kan se på de grönskyltade bilarna. Under oss bor en fransman och en libanesiska. Vet inga procent, men tror det är en aning övervikt för egyptier. Ungarna i området pratar alla engelska oavsett vilket land de kommer ifrån, så man kan prata med alla. Det är kul.

Kram!