söndag 28 februari 2010

Lite söndagsbabbel

Äggbilen. Svårt att se kanske, bilden är tagen i mörkret med
mobilen från bilfönstret, men han har ägg under presenningen.
Och han har varit smart och polstrat med äggkartonger så att
repen inte ska krossa några ägg. Hoppas att han har bra fjädring
också så att inte guppen i vägen krossar hans dyrbara last.

Äntligen kom jag iväg till Bästa Brödbutiken och fick handlat några limpor surdegsbröd. Blev lite kallsvettig när jag kom in där och inte såg till "mitt" bröd, men det visade sig att de hade flera limpor i köket, så jag fick tre stycken. Det går utmärkt att frysa det brödet (även om färskt alltid är bäst) så det funkar perfekt att köpa flera åt gången.

Passade också på att ta svängen till Bästa Köttaffären. Förra gången jag var där hade de inga lammkotletter, men nu fanns det igen. Och så köpte jag ännu fler sorter av kryddorna från Nomu. Så nu har jag förutom African Heat och Lamb Rub även Steak Out, Indian Rub, Passion Chili Dukkah, Smokey Peri-Peri Rub, African Rub och Pistachio & Black Pepper Dukkah. Dukkah är en egyptisk kryddblandning som man använder att blanda i olivolja och doppa bröd i. Nomu har hottat till dem lite på olika sätt. Jag använde Smokey Peri-Peri på stekarna i kväll, och det var riktigt, riktigt gott!

Annars kan jag inte med bästa vilja i världen påstå att det har hänt så mycket här. Maken har jobbat nästan hela helgen och jag har pysslat med ungefär samma saker som vi alla måste pyssla med i våra hem. "Mamma är lik sin mamma, samma gamla damma", eller hur var det Siwans låt gick?

Kallt som attan har det blivit också, jag trodde jag skulle frysa ihjäl så fort jag stack näsan över täcket i morse. Det var riktigt iskallt i sovrummet under natten och när jag vaknade, så nu har jag satt på elementet vi har där inne. Det är ett fristående elelement som faktiskt värmer riktigt bra.

Hoppas ni alla har en skön söndagskväll och att våren kommer till oss alla snart!

18 kommentarer:

Anna, Fair and True sa...

Vad är kallt då, Marianne? ;)

olgakatt sa...

Det låter väldigt spännande med alla kryddorna!Men inte dammningen, suck. Kan tänka mig att all sand tär på tålamodet.
I kväll hade Aktuellt reportage från Egypten om kopternas svårigheter med attacker och nedlåtande behandling från muslimer. En kvinna menade att hon fick utstå påhopp för att hon inte bar slöja och att hennes kors om halsen gjorde att man i affärer ibland vägrade expediera henne eller inte gav växel. Är detta något du har lagt märke till? Talar man om det i egyptiska media? En grupp kopter ska ha blivit mördade på väg från gudstjänst i julas. Vet man om det var ett sk hatbrott pga religion?

Katarina på Filippinerna sa...

Mmm. dessa kryddor som du beskriver, tänk om man kunde dofta dem också! Tyvärr Filippinerna är inget kryddland.

Jag försöker nu få några kryddor att växa, men det är kanske för varmt..

Kallt, jag kan tänka mig att husen där du bor inte är bydgda för kyligare temperaturer, blir det rått?

Vi har alldeles för varmt för min smak just nu, när temp ligger över +30 C, då gör man liksom inget än är inomhus med AC.

Desiree sa...

Coolt med den där äggtransporten. Jag har aldrig sett något likande innan. Ja man får verkligen hoppas att han har bra fjädring på sin truck eller att vägarna är relativt bra i Kairo. Låter som du haft en bra helg även om det kanske inte hänt så mycket. Men du har fått handla fina ingrediser och äta gott. Ha en bra söndagkväll.
Kram

Melting Pot sa...

Tänk om det vore kallt i sovrummet.......Vet inte vad som tagit åt det indiska vädret, men det är grymt varmt. Dessa stenhus är bra på att konservera värme i väggarna får jag säga. Dessutom har maiden extremt svårt att förstå att jag inte vill ha balkongdörren i sovrummet öppen under dagen ut mot den stekheta terassen och att jalusierna skall vara nere. I förmiddags när jag kom hem efter läkarbesöket så stod dörren på vid gavel och 35 gradig värme strömmar in.....Pust! Orkar inte skälla. Hon skall sluta om en vecka. Kram Lena

Otta sa...

Kallt Marianne!!!! :-) Välkommen hit!

Dukkah bad jag Nour köpa när han kom hit i julas, en blandning hans mamma hade gjort och en som han köpte färdig. Har faktiskt inte ätit det innan, men det var gott. Nours mamma hade tittat konstigt på honom när han ville ha det, för det är en tradition av att vara fattiga som åt det (i varje fall innan) när de inte hade någon annan mat, så de i varje fall fick bröd, fett och kryddor i magen för att känna någon mättnad.
Kram

Helly (Svensk tjej på sicilien) sa...

Låter mumsigt med alla kryddor och bröd du kan hitta där. Tänkte att jag ska prova din djävulskyckling imorgon...

Om vägarna är lika dåliga där som här så kan man undra hur många hela ägg kom fram...

Annika sa...

Den där äggbilen ör ju obetalbar!! Helt otroligt vilka bilder du kan ta bara genom att gå ut och gå en kväll, eller en dag :-)
GILLAR!!!
Mamma är lik sin mamma...
Jo, så är det nog. Siwans gamla slagdänga. Älskade Siwan då jag var liten knodd. ja, jag gillar henne fortfarande också :-DDD
Kram!!!

Otta sa...

Kommentar till Olgakatt: Nedskjutningen vid kyrkan i julas, var inte ett så kallat hatbrott pga religion, i sig, det var en fruktansvärd vedergällning för att en 12-årig muslims flicka blivit våldtagen av några kristna män. Det var ju inte de som blev nedskjutna utan totalt oskyldiga människor. Just i den delen av Egypten är det en hel del problem mellan kristna och muslimer, så sådana saker har skett innan. Jag tror säkert att det stämmer som kvinnan i inslaget säger, att hon har upplevt problem, och det gör i sin tur muslimerna i andra affärer osv, men det normala är att kristna och muslimer bor i samexistens som grannar, det är i varje fall så i Kairo, där min man kommer ifrån. Jag har aldrig någonsin stött på några problem själv i Egypten, utan hijab, samtidigt respekterar jag dem som bor där. I grunden är kopters och muslimers kultur och tradition i Egypten mycket lika, därför delar de samtidigt många värderingar, bla. när det gäller moral och heder.
PS. Du har väldigt söt katt! :-)
Otta/Anna-Lena

Marianne sa...

Anna: En 12-13 grader är rätt kallt när man inte har uppvärmning : ) Dagarna är bättre, då går det upp till cirka 20, men den lilla värmen försvinner direkt när solen börjar gå ner.

Kram!

Olgakatt: Nu fick du svar av Otta längre ner här i kommentarerna och jag skrev om det i dagens inlägg ovanför det här inlägget : )

Dammet är verkligen tröstlöst! Men i morgon ska jag trösta mig med kyckling i Indian Rub!

Katarina: Vad konstigt att det inte finns gott om goda kryddor i Filippinerna! Det tror man ju att det ska. Fast jag kan tänka mig att örter är lite för känsliga för den värmen. Å andra sidan borde luftfuktigheten vara bra för dem, bara de inte står i direkt solsken?

Det blir väldigt rått inomhus när det är kallt eftersom man inte har centralvärme. Man kan sätta AC:na på omvänt, så de värmer i stället för kyler, men det hjälper inte riktigt ordentligt.

Och tänk vilken skillnad det är. När det är drygt 30 här är det perfekt, eftersom vi har torr luft, hos dig är det förfärligt.

Marianne sa...

Desirée: De flesta vägarna här är inte särskilt jämna och fina, bara en kort tid när de är nybyggda. De slits väldigt fort eftersom ingen bryr sig om maxlaster osv. Så jag hoppas han har bra fjädring!

Kram!

Lena: Jag känner igen det där problemet. Lyssna på vad arbetsgivaren säger??? Nä, det är bättre att göra som man alltid har gjort ... Det blir nog skönt när hon har slutat, hoppas du hittar en som lyssnar!

Hoppas det blir lite svalar för dig nu!

Kram!

Otta: Haha, där ser man, men kanske det är så att fattiga gör en konst av det lilla i stället för det stora, så att det är deras mat och traditioner som blir riktigt bra?

Kan du få recept på dukkah av Nours mamma?

Kram!

Marianne sa...

Helly: Vägarna är minst lika dåliga här. Minst.

Hoppas maten blev god! Jag kom på att jag inte bryr mig om det där med att gnida in med smör. Jag ställer in allt i marinaden och öser på lök och persilja ovanpå. Men det blir gott.

Kram!

Annika: Ja här finns så mycket att fotografera att man blir alldeles snurrig ibland. Men mycket är som man ser genom bilrutan, och allt går tyvärr inte att fånga. Ibland vill jag hyra någon slags bil där jag kan sitta på taket och bara fotografera åt alla håll!

Siwan ÄR bra! Vilken energi människan har! Jag gillar henne fortfarande, även om jag inte lyssnar så ofta på henne.

KRAM!

Otta: Tack, toppen att du skrev det här i nya inlägget också!

Kram!

Otta sa...

Jag skulle gärna vilja ha recept på Nours mammas Dukkah, men hon har allt i huvudet, kan inte skriva och läsa och om man frågar henne om hur mycket, så sker det på må få. Jag skall försöka hitta det som gjorde att jag frågade Nour, ett recept i Sydsvenskan från Lisa Förare-Winblad (tror jag bestämt hon heter...).
Kram

Matildas fikarum sa...

En lite språkfråga där angående äggkartongerna. Menar du möjligen bolstring istället för polstring?

Marianne sa...

Otta: Ja det är ju så man gör när man vet hur det ska smaka, men det blir som du säger svårt att få recept av sådana som kan i det läget!

Tack för receptet ur Sydsvenskan!

Kram!

Suzesan sa...

WOW vilken äggabil och vilken smart lösning. Med kartingerna runt om hihi.Tänker på om hur många ägg som kan vara krossade. Men men han kanske är en kunnig äggbilsförare. Skulle jag se en sån gå över ett bump skulle jag få HJÄRTSNÖRP:)
Tack för den roliga bilden.
Kram
/Susanne

Taina sa...

Snygg "ägg-bil"! Det skulle se kul ut om ICAs bilar kom körandes på samma sätt. Hahahaha!

Det här med kryddor. Don't get me started. När vi flyttade hit, fick vi inte ta med oss kryddorna och vi hade massor. Och när jag säger massor så menar jag MASSOR. Maken är tokig i kryddor av alla de slag och ska alltid experimentera. Nu verkar förrådet här börja fyllas på. Kryddskåpet är smockfullt! Salt och peppar kommer man långt med, brukar jag säga, men då tycker maken jag är så "finsk". Vad menar han med det??? Rakt på bara och inga krusiduller?

Kramar!!!

Marianne sa...

Suzesan: Det är garanterat många bumpar i vägarna här, så man kan undra hur många hela ägg han har när han kommer fram. Förhoppningsvis har han någonting mjukt i botten!

Kramar!

Taina: Ja vad är det för fel på din finska soppa? Jag bara undrar : D

Fick ni inte ta med er kryddorna??? Vilket trams! Okej för husdjur och blomjord och sånt som ska ut i naturen, men kryddorna skulle ju gå genom en viss reningsprocess innan de hamnade i naturen. Så tröttsamt! Fick ni kasta alltihop då? jag hade blivit tokig!

Kram!!!