tisdag 23 februari 2010

Främmande kryddor

Jag känner mig lite hängig i dag - igen - så i dag bjuder jag bara på lite kryddor som kanske kan pigga upp.

Knippena längst fram ser nästan ut som torkade dillkronor, fast de är mycket större och grövre.

De här svarta bullarna ska visst vara torkad lime. Lär vara väldigt gott, så jag får väl prova.

19 kommentarer:

Jenny sa...

Hoppas du kryar på dig fort, så att du kan gå ut och prova alla goda (och vackra) kryddor åt oss som får nöja oss med burk-kryddor :-)! Det är nästan så att man känner doften genom bilderna, härligt! Stor kram!

Otta sa...

Har också testat torkad lime (och citron). Fungerade bra i gryta, men ena gången var det gott och den andra var det inte det...ingen aning varför!

Krya på dig, känner mig också hängig, men i mitt fall det nog med att göra att jag har 60-80 timmars veckor..
Kram

KARLAVAGNEN sa...

Animo! Krya på dig! Å vad spännande med exotiska kryddor! Håller med Jenny att jag blev nästan killig i näsan av alla (inbillade) dofter! Underbart! Stor Kram!

KARLAVAGNEN sa...

Otta kan man torka hel lime själv alltså? Har bara testat uppskuren lime och då för att använda som dekoration.

S w e F l o sa...

Vad mystiskt med torkad lime, men varför inte! Hoppas verkligen du piggnar till ordentligt snart, inget kul att gå och dras på alls. Själv mår jag illa som bara den efter att ha vräkt i mig en halv påse salta bilar efter lunch (nej, ärligt talat kom bilarna innan lunch medan jag väntade på att den skulel bli klar.) Men gott var det. Kanske torkad lime hjälper mot magknip? ;-)

Helly (Svensk tjej på sicilien) sa...

Härliga bilder :) Är oxå fortfarande hängig och funderar på om det skulle hjälpa att träna lite eller om jag ska vänta lite till...

Massor med digitala "bli-frisk-och-pigg-snart"-kramar :-)

Saltistjejen sa...

Oj cad vardagsnära saker KAn vara så annorlunda när de har torkat!!!! :-)
Fina bilder.
och hoppas hoppas att du snart mår bättre igen! Otroligt vilka sega sjukdomar vi lyckats dra på oss du och jag....
Kram!!

Desiree sa...

Torkad lime såg ju spännande ut. Nu blev jag riktigt nyfiken. Vet du hur de brukar andvända den? Den borde vara rätt hård. Krya på dig och hoppas att du känner dig piggare imorgon.
Kram.

Katarina på Filippinerna sa...

Hoppas du kryar på dig! Jag önskar så att jag kunde känna dofterna också...

Christel sa...

Kryddor hos dig verkar vara dundergrejer, inte som de bleka släktingarna från Santa Maria... har sett många torkade frukter. När jag lärde känna min man på sent 80-tal samlade han på två saker. Det ena var torkade frukter som han hade på byrån i hallen. Torkad liten svart banan minns jag, för jag tyckte inte det var så hygieniskt... Nu samlar han inte på torkade frukter längre, men det andra samlarintresset sitter i efter alla år om än i annan form numera på Internets tid. han samlade då på tåg- och busstidtabeller och hade en hel hylla full i bokhyllan. Nu har han tillgång via bla a www.sj.se och andra "tågnörd-sidor". Det finns en sida där överintresserade lägger ut foton på tågspår och så ska andra gissa var bilden är tagen. DE ser det på växlarna och rälsen tror jag, men vad vet jag? Hoppas du kryra på dig snabbt, vad roligt att du visade ditt hus häromdagen, jag kikade men hann inte kommentera! Kram

Annika sa...

Krya på dig, vännen!
Nu är det dags för dig att bli 100 igen!
Intressant med torkad lime. det får du testa...
Kan faktiskt tänka mig att det funkar riktigt BRA!!
KRAM!!!

Magnolia sa...

Hur äter man torkade limefrukter då? Som dom är, i maten eller?

Marianne sa...

Jenny: Tack, jag vet inte vad det här är för sorts on-off -förkylning, ena dagen pigg, nästa hängig. Nå, det går väl över så småningom.

Jag ska erkänna att jag mest har burkförpackade kryddor jag också. Men jag ska testa de här limefrukterna.

Kram!

Otta: Tack! Och du, jag tycker du jobbar alldeles för mycket. Men du kanske passar på innan Nour kommer?

Det kanske var fel på limen andra gången? Eller var det olika recept och det ena var gott och det andra inte? Annars är det ju så, även mat som man har lagat i evigheter amen kan ju misslyckas ibland.

Vet du om man kan torka lime själv som Karlavagnen frågar här nedanför? Hur gör man i så fall? Vet Nour? Hans farmor kanske vet? : )

Kram!

Karlavagnen: Nu har jag frågat Otta en gång extra. För jag har ingen aning själv.

Och tack, i dag är det bättre och jag hoppas att det håller sig nu!

Kram!

Marianne sa...

SweFlo: Hehe, ja men då är det ju självförvållat : D Klas köpte ÄCKLIGT smågodis när han var i Sverige! Nästa vecka får han göra ett nytt försök.

Hopas illamåendet har gått över nu!

Kram!

Helly: Jag måste börja på gymet men jag har bestämt mig för att jag måste vara frisk först, för att BÖRJA träna när man är hängig tror inte jag är bra. Samma gäller bergis dig, även om du är fortsättings : )

Här kommer massor av krya-på-dig-kramar i retur!

Saltis: Ja vad är det här för knäppa virusar! Bort bort med dem! Nu vill jag bli pigg så jag studsar! Hehe, nä, kanske inte riktigt så pigg : )

Kramar!!!

Marianne sa...

Desirée: Jag tror man krossar den och låter den koka med i grytor. Men jag är inte säker. När jag väl kommer ihåg att köpa det blir jag tvungen att ta reda på det ordentligt och då kan jag berätta.

Och tack, i dag är jag piggare. Hoppas jag är pigg i morgon också!

Kram!

Katarina: Tack! Men du måste väl ha massor av härliga dofter i Filippinerna???

Christel: Haha, vad roligt! Gissa mitt spår! Antar att de alltid tittar på På spåret också : D

Du har rätt, jag köpte en Santa Maria-krydda som såg god ut när jag var i Sverige sist, Chili & Lime heter den, men det smakar inte mycket av varken det ena eller det andra tycker jag ...

Tack! Och jag ska visa mer av hemmet snart. Nu är de klara med gången på baksidan så vi kan lyfta ut alla utemöbler, så då kan jag filma som jag har tänkt mig.

Kram!

Marianne sa...

Annika: Tack sötnos! Ja, nu fill jag bli helt frisk och klara mig utan Nezeril och näsdukar.

Jag tror också att torkad lime kan vara bra. Hm, kanske kan ta en liten expedition till de kvarteren i helgen. Om inte Klas ska jobba förstås ...

Kramar!!!

Magnolia: Jag tror man krossar dem i rätt fina bitar och låter dem koka med i grytor och liknande. Men jag är inte säker. Ska ta reda på det när jag väl har dem här hemma!

Anne sa...

Torkad lime, det hade jag aldrig gissat på om du kört en gissningstävling på de bruna, skrynkliga bollarna. Jag hade kanske trott nån form av passionsfrukt. Det låter rätt spännande i alla fall.
Tack för infon om kryddor också, så rub är bara ett tjusigt namn på vanliga kryddor. Där ser man.... allting ska heta nåt "fint" idag...

Otta sa...

Till Karlavagnen och Marianne!
Jag har aldrig torkat lime själv utan köpt i en av mina "arabaffärer" på Möllan (om jag inte minns helt fel). Jag skall fråga Nour! :-)

Jo, jag jobbar för mycket, men just nu hägrar en jobb/nöjestripp till Dubai i maj, så just nu går det lättare! :-)
Kram

Marianne sa...

Anne: Allt för att sälja mer, vet du. Man bara döper om någonting och så låter det modernt och nytt ...

Kram!

Otta: Om inte Nour vet kanske de vet i arabaffären?

Härligt med Dubai att se fram emot!

Kram!