onsdag 17 februari 2010

Skräddare och bloggpris

Först av allt ska jag tacka Fröken Anki och Musikanta för det fina bloggpris jag har fått av dem. Att jag inte har skrivit om det tidigare beror inte på att jag inte blev glad - för jag blev jätteglad och hedrad - utan på att jag är en riktig virrhjärna. Tyvärr vet jag inte vad jag gör för fel när jag försöker kopiera in bilden, jag lyckas inte. Och efter mycket funderande fram och tillbaka har jag bestämt mig för att jag ska härma Annika och inte skicka priset vidare, av den enkla orsak att jag verkligen GILLAR alla de bloggar jag läser. ALLA ni är värda det här bloggpriset, inte bara sju stycken av er. Och så får det bli i fortsättningen också, för vidareskickningen är en riktig vånda.

En annan regel för det här bloggpriset är att man ska berätta sju saker om sig själv, och det gör jag gärna:

1. Jag är Coca-cola-oman. Kan lätt dricka ur en stor flaska på en dag. Inte bra för tänderna, jag vet, men det är gott, uppfriskande och lagom sött. Det ska dock vara fetvarianten med socker, inte någon dietsort för det tycker jag smakar apa.

2. Jag måste ligga på höger sida när jag ska somna. Och så måste jag läsa mig sömnig, annars är det stört omöjligt, John Blund hittar mig inte om jag inte läser.

3. Jag är väldigt bra på att organisera saker och ting. Det har jag ärvt efter mamma. När jag hör talas om krångliga och hopplösa arrangemang inom företag och dylikt får jag rysningar.

4. Mitt skrivbord är just nu både smutsigt, stökigt och smuligt. Tack och lov har jag inte sett skymten av några minimyror här, så det blir inte invasion så fort en liten nanomikrosmula glöms bort, som det blev på gamla stället.

5. Jag kan för mitt liv inte lära mig mitt egyptiska mobiltelefonnummer utantill. Nu har jag lagt mig själv som en kontakt i mobilen så att jag lätt hittar det när jag ska ge det till någon.

6. Jag är fullständigt beroende av handkräm. Får jag inte smörja in händerna med jämna mellanrum torkar de ut och blir som papper och jag ryser när jag måste ta i något. Är jag ute på stan och inte har någon handkräm får ceratet duga som stand-in. Men det går inte med vilken handkräm som helst, den måste vara fet på rätt sätt och sugas upp ordentligt av huden med en gång, annars känns det som om händerna kvävs.

7. Jag är sjal-oman. Älskar sjalar och har en uppsjö i olika färger och mönster. Men det beror enbart på att jag har bott i Istanbul och nu bor i Kairo, för här kan man hitta riktigt fina sjalar för en spottstyver. Visserligen är de inte äkta pashmina (även om de gärna försöker påstå det), men det stör inte mig för de är av fin bomullskvalitet och håller bra i tvätten.

---

Städer som Kairo är praktiska att bo i, allt finns när man behöver det. Härom dagen när kompisen och jag var ute, gick min lilla väska sönder direkt när vi klev ur bilen - remmen fastnade i säkerhetsbältet och slets loss från fästet. Himla krångligt sånt där, ska man bära runt på väskan i handen resten av dagen, ska man köpa en ny att lägga den gamla i, eller hur ska man bära sig åt?

En av mina små väskor som jag har i stället för stor handväska. Den kan man
inte lasta full av tunga saker och spar därmed ryggen. Dessutom är den inte i
vägen när man ska fotografera, utan hänger så bra där den hänger.

Men vips, vad skådar inte mitt norra öga, om inte en skräddare som sitter på gatan och lagar kläder! Det var alltså bara att gå fram till honom och fråga om han hade tid och möjlighet att hjälpa mig, och det hade han. För 7.50 SEK fäste han axelremmen igen, och jag lovar, han gjorde ett riktigt bra jobb.

Skräddaren på Brazil Street i Zamalek. Det måste vara rätt mysigt att
sitta och jobba så där direkt vid gatan, man ser allt som händer och kan prata
med sina grannar lite då och då. Foto: CW


PS. Nu har jag äntligen svarat på alla kommentarer som har släpat efter en vecka drygt. Sorry för det, men nu har ni som sagt äntligen fått svar!

24 kommentarer:

Desiree sa...

Alltid kul att få lära sig lite mer om andra bloggare, lära känna dig lite bättre genom att få läsa lite udda detaljer. Kul att du har fått fina priser för bloggen. Det är du värd för du har en jättefin blogg. Det var ju toppen att det löste sig så lätt med med väskan och remmen som hade gått av genom att du hittade den där skräddaren. Riktigt billigt var det ju också att fixa väskan. Hoppas du mår bättre från förkylningen idag.

Kram

Suzesan sa...

Vilken tur med väksan åhhh fin bild på dig ju. Det ser ut nästan som om du håller händerna som om du vill hjälpa till för du tittar så focuserat på mannen. Kul läsning på det du skrev om. Tur att du slipper myrorna och jag gillar sjalar jag med och koftor gillar jag.

Haha jag kan också glömma mitt eget nummer både hem och på mobilen. Får ofta tänka en stund. Krya på er med förkylningarna.

Kram
/Susanne

Annika sa...

Men ÅÅÅÅ vi är LIKA Marianne!!!
jag somnar ALLTID på höger sida och jag läser mig till söms. Alltid.
Efter flera år med samma amrisnummer på min mobil kan jag det ÄNNU inte. Inte mitt svenska nummer heller och det har jag haft sen 99. Skyller på att jag är sifferrädd, men ja...
Coca cola Classic är den godaste drickan, alltid. men genom att ständigt tänka på vikten har jag lärt mig att dricka diet coke och coke zero. men äkta är fortfarande, efter ALLA dessa år, så BÄÄÄST!!!!

Jättekul att LÄSA!!
Jag kan tro att du är sjaloman!! det kan man tänka sig :-)

Och nej, jag vet...jag vill aldrig föra sånt här vidare med bloggutmärkelser. Alltså, nej...det går bara inte...
ALLA är ju bra man läser!!
Annars skulle man inte läsa!!

Stora bamsekramar!!!!

olgakatt sa...

Har en kompis som är gammal tandsköterska och alltid förbjudit sina barn att dricka coca cola. Gissa vad hon dricker när vi två är ute på "dåligheter"?
Men hon får behålla det för sig själv, jag dricker inte läskeblask öht.
Guld värt med riktiga hantverkare tillgängliga! Det är vi inte bortskämda med här i Sverige. Om man inte "kan själv" är det köpa nytt som gäller.

Helly (Svensk tjej på sicilien) sa...

En skräddare på gatan - Så perfekt! Det skulle jag oxå behöva. Mina knappar har en förmåga att aldrig vilja stanna kvar där de ska. Ett annat alternativ kanske skulle vara att köpa lite större kläder ;)

Kul att läsa om udda personliga detaljer. Fick oxå ett bloggpris för att jag överlevt rätt så solo på Sicilien i 6 år, men jag tror nog Kairo är ännu mer exotiskt...

Molly sa...

Vilken fin väska! Har du tips på någon superbra handkräm, som uppfyller alla dina krav? Själv gillar jag det franska märket Nuxe, doftar underbart och smälter in i huden.

Marianne sa...

Jag är helt övertygad om att bacelusker sprider sig genom syberspace nu. Jag har haft full koll på vad du haft för dig och så fort du nämde att du var förkyld började näsan rinna här. Så här är det som sagt lite däppt i näsan just nu, men jag tror inte det är nån större fara för flunsan.
Det kan i alla fall inte bero på värmen. Vi har fortfarande minusgrader och mer snö att vänta.
Men dina fina bilder gör gott, man riktigt längtar efter värme och sol. Men det dröjer nog ett tag tills att vi ser nån brödförsäljare här på landet. Det får man fixa själv.
Ha´ de bra och hoppas snuvan snart ger med sig.
Kram, kram :o)

Marianne sa...

Desirée: Tack, vad söt du är! Du är också värd alla bloggpriser i världen!!!

Jag har ju sett de där skräddarna tidigare, men har aldrig haft användning för dem, skulle inte gärna ta med kläder till honom för de kläder som låg där i en slarvig hög var rätt smutsiga. Men så här akut var det riktigt toppen. Hade han haft lite renligare förhållanden hade jag gärna lämnat in mer, däremot.

Den här förkylningen är en riktig pest. Fy bubblan säger jag, hoppas du inte får någonting liknande. Hoppas att morgondagen blir bättre.

Kram!

Suzesan: Hahaha, ja du har rätt! Jag är ju inte van att andra gör saker och ting åt mig medan jag bara står och glor, man vill ju vara nyttig jämt! Den gamle Luther som rider en på axlarna, antar jag. Och det syns på mig.

I Turkiet kunde jag alla telefonnummer, både på svenska, engelska och turkiska. Men nu är det kört, kommer bara ihåg prefixet och de tre första siffrorna. Är det åldern eller antal nummerkombinationer man utsätts för?

Tack, hoppas att de här hemska virusarna har dragit dit pepparn växer i morgon.

Kram!

Annika: Hahaha, du också! Och jag som trodde att jag var knäpp som alltid måste somna till höger : D Sedan kan jag vakna lite hur som helst, men somna till höger med en bok i handen! Och den där boken somnar jag ofta ifrån. Klas har installerat ett grenuttag med strömbrytare vid sin sida, så att han slipper sträcka sig över mig för att släcka min lampa : D

Mitt svenska mobilnummer kan jag, trots att det är rätt nytt (jag hade inte använt det förra på ett år, påstod Telenor, så de bara snodde det, med pengar och allt kvar på kortet). Fast det är så himla enkelt så det nästan är larvigt.

Just det ja, ni har ju Classic och den nya, äckliga. Den nya fick aldrig något namn, va? Heter bara CC? Jag var i US i mitten av 80-talet när den släpptes, men de fick snabbt ta tillbaka gamla receptet och kalla den Classic.

JÄTTEKRAMAR!

Marianne sa...

Olgakatt: Hahaha, vilka snälla dåligheter ni är ute på! Men visst är det typiskt, barnen får bara godis på lördagar, men föräldrarna har ett hemligt förråd högst upp i något skåp som de går och smaskar på när ungarna har somnat : D

Det är väl löneläget som gör att vi inte har några hantverkare i Sverige längre. Jag menar, 7:50 för det jobbet han gjorde, det är ju ingenting. Då tog han bergis i och dubblade för att jag är utlänning. Man önskar att det kunde finnas någon bra balans, men det är väl svårt. Jag vet i alla fall inte hur det skulle se ut. Billigt att använda hantverkare samtidigt som de har bra lön?

Helly: Haha, ja det kunde ju vara bra att köpa kläder i rätt storlek. Eller att införa fler skräddare på gatorna : D

Jag tror att våra länder är lika exotiska - fast på olika sätt. Jag läste att du har bott utomlands i en tredjedel av ditt liv redan, det är rätt länge!

Molly: Nuxe har jag aldrig hört talas om, men den ska jag hålla ögonen öppna efter. Just nu använder jag mest Swiss Formula St. Ives, Whipped silk. Åhléns fotkräm på olivolja är rätt bra också (för händerna, alltså). Och så har vi förstås det bästa av allt Clarins Hand and Nail Treatment Cream. Men den är dyr, så den tar jag bara när jag ska lyxa mig. I US finns en billig hand- och bodylotion som är riktigt superbra, Jergens heter den.

Marianne sa...

Marianne: Å nej! Förlåt, det var inte meningen att smitta dig! Du får inte skaffa dig den här förkylningen, för den är riktigt hemsk!

Jag läste att ni får behålla vintern ett tag till. Men tänk vad fint det ska bli i vår när det börjar tina, vilken skillnad det kommer att bli. För jag tror att det blir en sån där riktigt fin vår, det måste det bli efter den här vintern.

Kram!

Kersti sa...

Vilken tur att du hittade en så bra skräddare där på gatan.
Skoj att få reda på lite mer om dig.
Här i Stockholm snöar det idag igen. Nu längtar vi efter vår men det verkar som om det ska komma ännu mer snö innan den kommer.

Bert sa...

Då får man säga hjärtligt tack för utnämningen.

;-)

Jenny sa...

Jag kan inte annat än att hålla med Annika om 1 och 2 - och jag trodde allvarligt talat att jag var den enda i världen som måste somna på höger sida :-D! Vad lustiga vi människor är ändå, och vilka vanemänniskor!
Jag tycker också att vanlig Coke är absolut godast, men jag kan inte med att dricka så mycket socker, så jag håller mig till Coke Zero, efter år av Diet. Zero är faktiskt otroligt god, tycker jag, jag känner ingen bismak som med Diet, men däremot så är den ju aldrig lika "fullsmakad" eller vad man ska säga som vanlig. Älskar Cola :-)! Stor kram!... Och vad roligt att få se en bild på DIG i din Egyptiska vardag!!

Lena sa...

Här finns det gott om Indiska mini, mini, minimyror. Inget kan lämnas framme över natten. Då har man invasion....:(/Lena

Marianne sa...

Kersti: Ja det är inte klokt vad med snö ni har! Och samtidigt är det nästan ingen snö alls i Grönland, läste jag. Upp-och-ned-vända världen! Hoppas att våren blir en sån där riktig drömvår, när den väl kommer!

Bert: Du ska absolut ta åt dig äran!

Jenny: DU OCKSÅ! Haha, då är vi tre högersomnerskor! Tänk va! Zero har jag nog aldrig smakat, men eftersom jag behöver alla kalorier jag kan få så håller jag mig till Classic.

Hehe, nä det blir ju inte så många foton av en själv när man står bakom kameran hela tiden.

Kram!

Lena: Stackare! De är så himla jobbiga, och att behöva vara superpedant är inte kul. Mitt knep när det blev invasion var att fånga dem med diskmedel. Vi har ju katter, så jag kunde inte använda en massa gift. Men om man ringar in dem med diskmedel så kan de inte fly så lätt utan man kan torka upp dem och spola ner dem.

Kram!

Anna, Fair and True sa...

Jag tror din bild hamnade framför din text. Finns en lite bild i nanostorlek där, det står OBJ (objekt) på den. Kan du se den? :)

Jag gillar inte vanlig cola. Den är för söt för mig. Cola Zero är min favorit, mycket godare sötningsmedel än lightvarianten.

Jag snurrar runt en så där fyra gånger innan jag oftast somnar på sidan (höger eller vänster spelar ingen roll) eller på magen. Det tar också ett tag för mig att somna.

Jag är också helt beroende av handkräm och använder ceratet som nödlösning!

Kram!

Annika sa...

Exact Classic coke är vanlig cola...och den cola som är godast.
Diet coke finns såklart, inte så god.
Sen finns koffeinfri diet coke (bättre),
men sen finns det Coke Zero som är vääldigt god!! Den köper vi alltid...
Men om jag kunde skulle jag dricka Classic coke, you bet ya!!!
KUL att Jenny är som vi :-)))
GILLAR det!!
Kram bruttor!!

Marianne sa...

Anna: Nej, det ser inte jag! Vad knäppt? Undrar om det är fel för fler?

En annan variant jag kör (fast mest i Stockholm när man kan reglerna) är att gå till sminkavdelningen och "prova" handkräm, när det är kris, alltså. Haha, råkade göra det på något nytt svindyrt märke på NK en gång, och hon satte igång världens säljsnack. Det var bara det att handkrämen kostade i klass med 1.500!!! Det bidde inget med det, kan jag säga. : )

Kram!

Annika: En sån himla massa varianter det finns hos er! Här finns bara vanlig, Diet och Zero. Vad jag vet.

Visst är det KUL att vi är tre som är högersomnerskor!!!

KRAM!

Matildas fikarum sa...

"Nanomikrosmula" h aha hahaha, den måste då vara bra liten!

Marianne sa...

Matilda: Hehe, ja för du ska veta att man inte alltid kan se vad tusan de där små monstren är på jakt efter! Man tycker att man har torkat av och torkat igen, men icke, någonting ligger kvar, om så bara ett doftspår som får dem att ge sig ut på stort fälttåg.

Musikanta sa...

Haha! Här är en högersomnerska till. Måste vara ett nytt ord i den svenska vokabulären, eller hur? Vi kanske ska starta en fanclub på Facebook - Vi som bara somnar på höger sida :0)

När det gäller Coca-Cola är jag restriktiv sedan Mirren fick lägga en tappad tand i ett glas med CC på dagis och den var försvunnen dagen därpå...

Deu kanske inte har sparat bilden i rätt format?
Kramar/M

Marianne sa...

Musikanta: Du också! Haha vad roligt, nu är vi fyra stycken. Ordet är helt klart nytt och kanske ska anmälas till Språkrådets nyordslista : D

Jo, jag vet det där med tänderna och Cola, men jag sväljer fort : )

Kram!

Taina sa...

Ajajajajaj, det är INTE bra för tänderna. Dottern dricker en del och jag tjatar jämt om tänderna...

Jag tycker också om sjalar. Har inte så många eftersom det är ganska nytt för mig. Men det piffar upp en lite, om inte annat.

Kramar

Marianne sa...

Taina: Jag vet, det är jätteilla för tänderna. Men det är ju så himla gott!

Jag tycker att sjalmodet är himla bra, särskilt när det är kallt. För då har man något som både värmer och piffar upp!

Kramar!