måndag 15 februari 2010

Innanför stadsmuren

I måndags tog vi oss en tur till en gammal stadsdel alldeles bakom de kända basarkvarteren Khan el-Khalili, området heter Gamaliyyah och är enligt mitt tycke mycket roligare att gå i än själva basaren som är fylld av plastpyramider och byster av Neftertiti. För att inte tala om turister och försäljare som gör allt de kan för att locka in turisterna i just deras butik. Då föredrar jag de här gamla hantverkskvarteren där verkstäder och butiker ligger blandat och dit bara de modiga turisterna hittar. Dessutom har de renoverat stora delar av de här kvarteren, särskilt huvudgatan Shari al-Mu'izz Li-Din Allah som i dag är belagd med gatsten i stället för sand, moskéer och gamla skolor har rustats upp och man håller framför allt rent. Inga sopor som ligger i högar!

Klicka gärna på bilderna för att se detaljer.

Den gamla stadsporten Bab al-Futuh. Här gick vi in.

Stadsmuren. Alldeles innanför porten på bilden ovanför har de anlagt
en liten plantering där man kan sitta på bänkar och vila sig och titta på folk.

En butik som säljer metallvaror.

En butik säljer färgglad plast. Det blåste rätt ordentligt när
vi var där, så hela familjen inklusive den lilla flickan hjälptes
åt att hålla ordning på grejorna. Lillstumpan verkade tycka
att det var jättekul när någonting blåste iväg så hon kunde springa efter.

Skruvar och muttrar.

Vattenpips-serverings-ställ.

Diverse gamla grejor och några nya.

Bröd.

Handslagna rep.

Verkstaden där vår lampa är tillverkad. Här passade min kompis på
att köpa en egen lampa eftersom hon har velat ha en sedan hon såg vår
första gången. Här kostar den cirka 900 SEK, i Sverige tar de 8.000 SEK!

Kattungar finns överallt.

20 kommentarer:

Magnolia sa...

Imponerande sätt att bära brödet på!

Matildas fikarum sa...

Jag är också fortfarande imponerad av hur de kan balansera bröd på det där viset. Att de inte glider av!

Desiree sa...

Vad kul att få se de här små söta specialbutikerna. Muren var väldigt vacker. Måste dofta gott när brödgubben kommer bärande på sitt färska bröd.

Annika sa...

Snacka om specialbutiker. SÅ läckert!!
Brödkillarna är det bara att beundra!
Häftigt med vattenpiporna!
SÅ annlorlunda och coolt allting!
Och vilken fin stadsport!!!
KRAMAR!!!

Musikanta sa...

Vilka fina bilder du har tagit! Naturligtvis är det MYCKET intressantare att gå omkring i dessa kvarter än i basarerna, där alla turister flockas.

Men man ska naturligtvis veta om det och helst ha med sig någon som du för att våga att gå dit.

Så stolt han är, han med brödplåten på huvudet!

Tack för alla trevliga och intressanta kommentarer på min blogg. Jag har svarat på alla tror jag...
Många kramar/M

Petra H sa...

Fina och intressanta bilder. Det påminner mycket om den gamla stadsdelen i Jerusalem och basaren i Marrakesh. I Jerusalem bar de också bröd på stora brickor på huvudet, imponerande!
Vilken prisskillnad på lamporna i Sverige och Egypten!! Var tillverkas de, i affärerna eller i fabriker någonstans i Egypten?
Kram

Otta sa...

Härligt att du är tillbaka! :-)

Ni verkar ha haft en mycket hrälig vecka tillsammans. Som vanligt när jag ser dina bilder, så saknar jag Kairo!

Jag har precis hämtat ett paket från Adlibris: Barbra Nadels senaste när det gäller Ikmen (Death by Design) och Hancock (Sure and Certain Death). Det skall bli härligt att slänga sig över dem!
Många kramar

Bloggblad sa...

Jättekul att få hänga med i hantverkskvarteren. Problemet som turist är ju att man inte hittar själv - jag blir himla sugen på att åka ner och titta på allt och känna dofter och smaker, du borde jobba åt egyptiska turistbyrån!

Saltistjejen sa...

Vilka härliga bilder! Och sådana otorligt peciella affärer/hantverkarstånd. Så mysigt!
Ja jag förstår att man hellre promenerar runt här än i exploaterade tursitkvarrter...
Kram!!

Anna, Fair and True sa...

Mysigt och intressant kvarter! Jag vet precis vad för lampa din väninna köpte!

olgakatt sa...

Stackars alla små katter med snor i näsan och magen stinn av mask! Det verkar länge sedan egyptierna ansåg katten vara gudomlig om man ska döma efter denna lilla rufsiga sak.

Katarina på Filippinerna sa...

Trevligt med alla de små butikerna. fina bilder!

Marianne sa...

Magnolia: Visst är det imponerande! Många bär väldigt mycket på huvudet - så är vi i Afrika också. Och med tanke på hur mycket ryggvärk vi har i västvärlden borde vi kanske fundera på att härma det här sättet.

Matilda: De har någon liten mjuk rundel som ligger mellan, så att det blir lite större stödyta. Men jag hade aldrig klarat det hyr många sådana smarta saker jag än fick till hjälp!

Desirée: Tänk att den är så vacker fastän den är så gammal, muren. Den är byggt 1087! Renoverad, visserligen, men ändå.

Kram!

Marianne sa...

Annika: Som jag skrev till Desirée här ovan, muren och porten är byggda 1087!

Det är kul med specialaffärer, sånt är man inte bortskämd med i västvärlden längre. Men här i öst finns de fortfarande. Pärlaffärer, repaffärer, skruvaffärer, hästmedicin ... allt för sig och gärna i sina speciella kvarter så att man lätt kan gå runt och välja det bästa.

Kramar!!!

Musikanta: Det är inte farligt i de här kvarteren, det är nog i så fall farligare i turistkvarteren eftersom den skämda frukten alltid samlas där i alla städer i världen. Det gäller bara att läsa guideboken lite noggrannare så hittar man dit. Man är alltid mycket tryggare bland vanligt folk och i kvarter där vanligt folk rör sig. Det är som du när du är i Beijing, du känner dig bergis tryggare på alla vanliga platser än vid muren och palatset?

Kram!

Petra: Ja alla de här gamla städerna är säkert byggda enligt liknande principer och ganska lika på så sätt, liknande kulturer.

Lamporna är tillverkade i den lilla verkstaden. Det sitter gubbar och knackar dem för hand och försilvrar dem. Helt gjorda för hand, alltså.

Kram!

Marianne sa...

Otta: Vi hade en toppenvecka, synd bara att veckorna går så fort.

KUL att du har senaste Nadel-böckerna! Du får tala om ifall de var bra. Har inte jobbat med Hancock på ett tag, hur går det för den lille mannen? : )

Kram!

Bloggblad: Jodå, det är lätt att hitta till de här ställena, som jag sa till Musikanta är det egentligen bara att läsa guideböckerna lite noggrannare än man kanske gör när man är på semester. Man fastnar lätt vid det som är känt, och hoppar över det andra eftersom man inte riktigt vet vad det är. Men det är oftast det som är värt besväret.

Saltis: Dessutom är det billigare och bättre i de här kvarteren. Jag har fler bilder, men det får bli några i taget.

Kram!

Marianne sa...

Anna: Ja du har säkert sett den i den där inredningsaffären, vad den nu heter. En sån där inne-affär som är svindyr! Fast de har utan korantext, det är den texten som gör vår lampa lite mer speciell. Texten är motsvarande det som finns i Bibeln, det där om "varde ljus" osv.

Kram!

Olgakatt: Det är blandat, faktiskt. Många tar också rätt bra hand om katterna och matar dem och älskar dem, andra far ganska illa. Det är svårt det där ur vårt perspektiv - det funkar inte att säga till folk att de ska ta bättre hand om djuren än de kan ta hand om sig själva och sina barn. Transporten av djur till exempel, det är ganska självklart att kor transporteras på öppna lastbilsflak när människor transporteras på samma sätt. Och har man inte själv råd att gå till doktorn när man är sjuk tar man knappast en gatkatt till veterinären ...

Katarina: De är underbara de där små butikerna. Och inte sliter de och drar i en heller, det gör de bara i turistkvarteren.

Suzesan sa...

En härlig guidning Marianne. Åhh jag VIL ha ett handslaget rep. Tänkte köpt ett i somras men ändrade mig just då. Precis för jag var tvungen att ta ut pengar först och när jag kom tillbaka var de som redan var gjorda borta Sålda. Typiskt.

Kram
/Susanne

Marianne sa...

Suzesan: Jag ska tänka på dig nästa gång jag går förbi repslagarbutiken. Jag ska ju även skicka en sån där fröskida till dig, så då kan jag lägga med ett rep också. De är MYCKET billigare här, det kan jag sätta huvudet i pant på! Vill du ha ett grövre eller tunnare rep?

Kram!

Taina sa...

Vilka kontraster! Så olika typer av saker som säljs. Det är givetvis roligare att komma ifrån de där vanliga turiststråken och se det mer "lokala". Tur att du finns där ;)

Kramar!

Marianne sa...

Taina: Det är rätt praktiskt, man hittar nästan allt man kan tänkas behöva och som man inte visste att man behöver. Vad sägs om en jätteurna att koka bönor i? Hehe, nä, men de är rätt snygga, så jag funderar på en som dekoration, att ha björkris i eller nåt : D

Kramar!!!