fredag 26 februari 2010

Efter regn kommer sol

Ja det var ett riktigt oväder i går kväll. Förutom att det regnade och haglade, blåste det alldeles enormt. Vi har en taklucka av metall i hallen (för att komma åt parabolantenner och varmvattenberedare som finns där uppe) och jag kan lova att det smattrade ordentligt både av regnet och framför allt av haglet. Katterna tyckte inte att det var särskilt roligt, utan kom springande till mig när det satte igång.

I dag känns allt som nybadat, allt det gröna är lite grönare och inte så dammigt, även om mycket sand har följt med regnet så att man knappast kan kalla saker och ting "rena". Här ser man före och efter på en och samma bild:

Grannens bård av tegel är avsköljd på sina ställen, men där ett skyddande tak
har suttit i vägen är det lika sandigt och dammigt som tidigare.

Ingenting i det här landet är byggt med tanke på stora vattenmängder, inte mer än sådant som ligger väldigt nära Nilens stränder. Inte så konstigt eftersom naturen inte bjuder på regn vidare ofta. Men när det där stora regnet väl hälsar på, då får det konsekvenser. Vägarna blir översvämmade och jag vågar inte tänka på hur en del människor som bor i lågt liggande delar av staden har det.

Översvämning på Alexandria Desert Road, precis utanför porten till vårt område.
(Fotot taget med mobilen.)

Jag var lite skraj för att det skulle regna in genom takluckan i hallen, så som det gjorde på gamla stället. Där fick vi ställa ut hinkar och polstra med handdukar så fort det kom några regnstänk. Men den här takluckan visade sig vara av bättre virke och jag hade inte behövt plocka bort alla jackor och stolen etc.

Däremot visade det sig att en kontakt i köket läckte, där rann det sandigt vatten ner på köksgolvet, längs väggen. Jag tänker inte använda den kontakten förrän det har varit torrt och varmt ett tag, jag lovar.

Ett annat ställe som visade sig inte vara vidare tätt var entrén på gatuplan. Dels rann det tydligen in vatten (och sand) genom ena dörren, dels måste det ha stänkt in vatten (och sand) genom glasväggen - som ändå är dold bakom buskar hos grannen och grannens tak över deras carport! Jag blev inte vidare glad när jag såg det, för jag städade där nere i går.

Nedstänkt stol.

Bordet är alldeles nedstänkt av sand och vatten.

Här har det runnit in vatten och sand genom dörren. Golvet ska
alltså ha den färg det har i förgrunden.

Sand och vatten i hörnet vid dörren.

Men jag tänker inte städa undan det i dag. Vädret är vackert i dag, men känns lite ostadigt med, visserligen vita, moln som svävar runt på himlen och en vind som friskar i rätt ordentligt emellanåt. Det där otyget ligger bra där det ligger, jag har ingen lust att dubbeljobba en gång till.

PS. Och Internet är just nu som norska blinkers - fungerer, fungerer icke, fungerer, fungerer icke ...

26 kommentarer:

Annika sa...

DET var ett oväder, det. Jösses! Alltid dramatiskt.
Vilken cool bild du fick av blixten igår!
Här är det vansinnigt blåsigt, orkanstyrka i vindbyarna. men ingen snö, den drog norrut.
OCH det har regnat in genom en kontakt hos dig, gulp...
Precis, inte använda den på bra länge nu..
Just det, bäst att vänta med städet tills allt är "färdigblåst och regnat".
Kramar!!!

S w e F l o sa...

Regnar det ofta där i öknet? Kan tänka att det måste fräscha upp en hel del i naturen, med all sand som finsn överallt! Ha en bra helg, kram!

Marianne sa...

Annika: Så ni har också storm! Hoppas alla de här ovädren går över snart så att man kan njuta av sol och värme igen. Kyla för din del : )

Ja städa får man göra tillräckligt ändå, onödigt att göra för mycket : D

Kramar!!!

Marianne sa...

SweFlo: Nej, det regnar väldigt sällan. Nu har jag slutat bokföra, men cirka tio gånger per år. Och då är det mesta lite duggregn i kanske fem minuter och sedan är det över. Det är bara någon enstaka, kanske ett par, gånger per år det blir så här.

Ha en skön helg du också!
Kram!

Fröken Anki sa...

Usch då!
Läckage är aldrig roligt. Men skönt att du inte behövde ställa ut hinkar i a f.

Hoppas det inte blir nåt mer av det utan ni får en vackert väder helg!

Håller tummarna för internet-uppkopplingen.

Trevlig helg och kram

Marianne sa...

Anki: Ja, ta i trä, nu har Internet hållit ett tag. Och det är tur att det inte är sånt här väder så ofta, med tanke på hur tätt det är där nere i entrén!

Kram!

Marianne sa...

Usch. Inget vidare när det regnar in, men du har ju bra torkväder emellanåt så förhoppningsvis blir det inga skador.
Kram

Anne sa...

Verkligen läcker bild på blixten igår. Jag tänkte fråga hur ofta det regnar så här, såg att du svarat på det. Förstår att det inte finns någon försvabar ekonomisk anledning att göra annorlunda i samhället då regn av den här omfattningen kommer så sällan. När det väl händer får man antagligen ta att det blir lite kaos och regnar in med mera.
Hoppas du får en regnfri och fin helg!

Otta sa...

Jag är så hjärtligt trött på vinter, som jag skrev innan, så jag hade tagit ovädret istället! Jag hörde av Nour om busvädret och det regnade och blåste massor i Sharm, till omväxling för den extra varma vinterna! Rätt otroligt med dessa väderväxlingar. +5 här idag och det fortsätter att töa, jag hoppas att våren är på väg så man kan må lite bättre!
Kram

Desiree sa...

Det var ett riktigt skyfall som kom igår. Det framgår att det inte direkt är byggt och påtänkt just för sådana där skyfall. Inte kul att behöva städa igen efter stormen men jag tycker att du gör helt rätt som idag passar på att njuta av det fina vädret. Visst är det underbart då naturen blir helt "rentvättad och fräsh" på det där sättet. Man ser stor skillnad på takpannorna som du visar. Ha en fin helg.
Kram

Taina sa...

Norska blinkers? Hahahaha!

Men du, den där kontakten lär du väl ändå låta någon kolla upp innan du använder den. Inte bara vänta till det har torkat. Akta dig!!!

Tänk vilka skillnader det är var man bor och hur vädret påverkar boendet osv.

Ge fan i att städa för det kommer säkert en åsksmäll till...

Trevlig helg och stor kram på dig!

Saltistjejen sa...

Oj vilken dramatik på väderfronten! Men ofta blir det så skönt efter sådana där regn. Liksom uppfriskat och det brukar kunna dofta underbart. Grönska får nytt liv.
Hoppas du får en riktigt fin helg!
kramar!

Helly (Svensk tjej på sicilien) sa...

Tycker du gör helt rätt i att njuta av vädret istället för att städa :). Vi hade oxå busväder för ett par dagar sedan och min bil har ett tunt lager med sand som blåst över från Sahara. Tänk att vi faktiskt bor så nära varandra att vi har nästan samma oväder. Som tur var hade det lugnat ner sig lite innan det kom hit, men ändå...

Hoppas du får en härlig helg med vackert väder.

Kram H

Bloggblad sa...

Bildas det inte mögel av vattnet som rinner in? Det är vår värsta plåga med trähus... livrädda för vattenskador.

Att man inte bygger för väder som kommer så enstaka gånger, det förstår jag, men här... att man bygger tåg som inte klarar snö och kyla? Det är lite knepigare.

Förresten töar det här, rätt rejäla vattendjup i en del gatukorsningarna. Blir nog lattjolajbans när ALLT smälter samtidigt.

Melting Pot sa...

Grannens tak säger ju allt om hur dammig tillvaron är!

Det är många som undrar varför vår maid måste sopa och tvätta golven på nervåningen varje dag, men den röda sanden/dammet vi har här tränger in överallt och inte ett fönster eller fransk balkongdörr är tät. /Lena

Kristallena sa...

Vi har nästan samma sak här med snön som ni har med regnet i Egypten: Dvs att de nya husen och idrottsanläggningarna här i Sverige inte längre är byggda för att hålla stora mängder snö och därtill vattenmängderna som blir när det smälter. Vi har tex på mitt jobb som är en flaschig byggdad med massor av fönster och platta tak (byggd 2004) jätteproblem med istappar och smältvatten som rinner in i huset!

Suzesan sa...

Usch nej vad det sölat ner. Så surt när det nyss är rengjort.

Men nu vet du var det läcker OCH att det läcker i en kontakt det var ju TUR du såg det innan du rörde det. Jag vet en gång när kökschefen spolade hela köket med högtryckstvätt. Han var renlig men hade fått ett spel och spolade allt. Även maskiner. Han var rolig men lite elak.Tuff!

Vi kom på kvällen jag och min jobbekompis och det var Alex som startade grillen och stod vid sidan när han gjorde det och det small och stod en blixt rakt ut från grillen. Shit. LIVSFÀRLIGT. Haha rolig Norgehistoria.

En gång regnade det här i Halland och då kom det röd sand i luften som hade färdats från Afrika. Hmm vilket år var det nu. Tvåtusenett tror jag det var och allt utomhus var rött och kladdigt. Allt. Jag fick tvätta bilen och det var lite otäckt innan vi visste vad det var. Men det var i nyheterna sen. Tänk hela den långa vägen hade detta moln med sand färdats och det är alldeles sant.

Hoppas internet skall funka bra nu. Hoppas det inte är vatten i de kontakterna med.

kram
/Susanne

A home far away sa...

Men hjälp vilket oväder ni haft, skönt att solen torkar upp allt snabbt...hoppas jag?

Kram Gunilla i Singapore

Marianne sa...

Marianne: Nej fuktskador behöver man nog inte vara rädd för här. Däremot kan man reta ihjäl sig på att plattläggarna som fixar gången på baksidan spolar med vatten en timme efter att jag har städat undan allt som har läckt in så att det rinner in mer IGEN! Ja, ja, sånt är livet!

Kram!

Anne: Fast man borde ändå bygga lite tätare, för trots att det inte är regn och snö som kommer in så ofta, så kommer sanden in hela tiden och jämt. Så jag fattar inte att de inte försöker täta bättre. Eller sätta in fönster i rätt storlek, och liknande : )

Kram!

Otta: Så då kanske Nour fick en ledig dag? För inte vill väl turisterna ut i öknen när det är oväder?

Hoppas nu att våren kommer till Sverige snart, och du står ju först på tur eftersom du är längst söderut!

Kram!

Marianne sa...

Desirée: Det är verkligen underbart när regnet tvättar rent i naturen, för även om regnet här innehåller rätt stora mängder sand så märks det skillnad. Men man ska inte vara ute i vita kläder när det regnar, då blir man alldeles svartfläckig!

Kram!

Taina: Det blir inte nödvändigtvis bättre bara för att en elektriker tittar till saker och ting. Vår f.d. städare spolade vatten rätt in i kontakten ute på terrassen (say no more, say no more ...) en gång så det blev kortslutning i halva huset. När elektrikern kom så ruckade han lite på ledningarna i en dosa och sen funkade det ...

Kallt som attan i dag! Bara 23, så det kommer nog mera!

Kramar!

Saltis: Jag skulle vilja se öknen efter ett regn, så där på riktigt som man har hört talas om när hela öknen vaknar och börjar blomma. Men de delar av öknen jag har sett efter regnet blommar inte.

Kram!

Marianne sa...

Helly: Läste just att det är världens oväder i västra Europa! Hoppas att inte du är drabbad, för det är tydligen alldeles förfärligt i Frankrike och Spanien etc.

Tänk, vi bor nästan grannar : ) Synd att vi inte gör det på riktigt!

Kram!

Bloggblad: Det torkar upp alldeles för fort för att hinna bilda mögel. Tror jag i alla fall. Och golven är mestadels av sten/marmor, väggarna av betong, så jag tror att risken är ganska liten. I förra huset hade vi trägolv i tre rum på övervåningen, nu har vi inte ett enda, allt är sten och marmor. Så mögel luktar det inte, däremot kan det lukta avlopp ibland, och det är inte kul!

Förr hade man väl snöplogar på tågen? Det borde man väl kunna ha igen. Det tar säkert längre tid att åka en viss sträcka med snöplog, men fram borde man komma i alla fall?

Hoppas ni slipper översvämningar och läckage från allt tövatten! Det blir nog fina gräsmattor i år i alla fall!

Lena: Ja det behövs egentligen städas varenda dag, så jag förstår folk som har maid. Jag har ju valt att ha det sandigt i stället, för jag själv orkar inte städa varje dag. Det får räcka med ett par gånger i veckan.

Kram!

Marianne sa...

Kristallena: Det är verkligen konstigt att man inte dimensionerar för mycket snö när man bygger nytt, för man vet ju att det kommer riktiga vargavintrar emellanåt. Att man inte har råd att tänka på alla eventualiteter i ett land som Egypten är ju en sak, men i Sverige ...

Hoppas ni får bukt med istapparna, det har ju hänt många svåra olyckor med istappar i år!

Suzesan: För att inte tala om hur surt det var när jag väl hade städat upp allt (legat på knä och skurat) och plattläggarna hade spolat med vatten så det rann in ännu mer sand! Ja, ja ...

Fy så läskigt, vilken kock! Inte kan man spola på elektrisk utrustning! Vad tänkte han med? Stekpannan?

Jag förstår att det var lite läskigt med sanden innan ni visste vad det var. Sverige är ju rätt förskonat när det gäller väder från Afrika.

Kram!

Gunilla: Ja det är inte som hos er där det alltid är fuktigt, här är det tvärtom alltid torrt som i ... en torkugn : ) Så det torkar rätt fort och sedan är det "bara" att sopa ihop sanden och skura.

Kram!

Petra H sa...

Här är inte heller gator och vägar byggda för störtregn trots att vi har det ett antal ggr varje vecka!! Det blir översvämningar och asfalten spricker och får stora hål... Och det regnar ju in hos oss också, lite mindre efter att de renoverat fasaden i typ 8-9 månader!! Men nu har innerväggen spruckit exakt där det brukade sippra in regnvatten så snart regnar det in igen. Enligt byggarna är det hyresvärdinnans problem eftersom de har installerat våra orkanluckor fel!? Tur att vi flyttar snart...
Kram

Marianne sa...

Petra: Visst blir man trött på att vissa saker inte kan göras ordentligt! En vägg ska ju tåla regn i ett regnrikt land, tycker man, i alla fall när det är relativt nybyggt. Och här tycker man att de borde tänka på att fönster och dörrar ska passa ihop så att sanden inte yr in.

Har ni datum för flytten än?

KRAM!

Petra H sa...

Hi hi, det är många som frågar om flyttdatum.. Men frågan är vad som syftas på:
- Os sista arbetsdag i PR är 31 mars
- vi funderar på att stanna över påsk och bara semestra några dagar, antingen i lägenheten om hyresvärdinnan går med på det eller på något hotell i SJ eller någonannanstans (det är mitt uppdrag att kolla priser etc, vilket jag inte har gjort än)
- flyttlasset går förhoppningsvis sista måndagen i mars, det är inte vi som ska boka flyttfirma utan det görs av en relocation-firma
- vår sista dag i PR? Någongång efter påsk, flyger antagligen till Bryssel via Spanien och stannar några dagar där...
- Os första jobbdag i Bryssel? antagligen runt den 15 april...
Hoppas att du fått lite bättre hum om våra icke-exakta planer nu, hi hi ;-)

Marianne sa...

Petra: Hihi, ja nu vet jag ordentligt hur det ser ut för er den närmaste tiden!

KRAMAR!