måndag 1 februari 2010

Grattis Egypten!

I går vann Egypten Afrikanska mästerskapen (eller vad det heter) i fotboll. Grattis Egypten! Då kanske vi kan få lite lugn och ro framöver? Inga upplopp mot algeriska ambassaden, och lastbilarna kanske inte behöver tuta riktigt lika mycket om nätterna? Varför Egypten inte får vara med i VM i fotboll övergår dock mitt förstånd, eller kanske det beror på att jag inte har läst ordentligt. Intresset sträcker sig inte riktigt så långt att jag orkar läsa om halvlekar och passningar hit och dit. Men om någon vet blir jag glad för en förklaring.

Det flaggas i Egypten i dag. Den här flaggan utanför en av mina grannar.

Och apropå sport. Varför säger alla sportreportrar på svensk tv "jajemensan" hela tiden?

I går inventerade jag en "ny" livsmedelsbutik, Alfamarket, som ligger på andra sidan stan. Hade fått säkra tips om att de hade bra bryggkaffe till salu, och det stämde. Så jag passade på att bunkra några paket. Kan tipsa för er som bor i utlandet att Jacob's och Melitta har bra bryggkaffe, så bra att man som svensk kan dricka det och tycker det är gott. På Alfamarket hittade jag också ett bra sortiment kattmat, så nu har jag ett litet lager med olika Gourmetburkar till de bortskämda småttingarna.

I dag fick jag ge mig av i ottan - okej, klockan nio är inte ottan, men för den som är van att gå och sega på morgnarna är det rätt tidigt. Färden skulle gå till immigrationskontoret, trodde jag. Men det visade sig att uppehållstillstånden behandlas av Ministeriet för investeringar* och frizoner. Väl där möttes jag av en hjälpsam man från konsultfirman som hjälper till med dylika ting, och efter en liten stund fick jag skriva mitt namn med stora bokstäver på en prickad rad. Det var allt. Alltså sitta i bil en timme dit och en och en halv timme tillbaka för att skriva mitt namn med stora bokstäver på en prickad rad. Inte ens min signatur! Allt lär vara klart i morgon, men jag behöver inte åka dit och hämta passet, det sköter den vänlige mannen från konsultfirman. Tur det.

Området Masr Es-Sudan som vi åkte igenom på hemvägen verkar vara ett
bilmekarområde. Här skyltar man med bilvrak på taket.

Nya navkapslar, någon? Nu vet jag var man köper det.


* Nästa gång Maken tycker att jag handlar någonting som är för dyrt ska jag tala om för honom att han kan se mig som en investering.

21 kommentarer:

Petra H sa...

Ha ha, jag brukar alltid säga till O att det är en INVESTERING när vi köper något dyrt. Ekonom som han är så förstår han inte riktigt vad jag menar ;-) Jag gillar att utlänningarna ses som en investering i landet, för det är de (ni) ju säkert också!
Här i SJ finns det också områden som är specialiserade; området med en massa kliniker, områdena för begagnade bilar, inredningsaffärer + elektriker etc. O sa förra helgen när vi var på FYRA ställen för att hitta tre olika glödlampor (kyl, köksfläkt och badrum - hittade bara en) att det är som förr i världen när skråna hade sina egna områden i städerna.
KRAM!

Petra H sa...

Sccchhhhh, säg inget till de andra men jag tycker också att 9 är ottan ;-) Alltså om man ska vara klar och ute ur huset vid den tiden. Klockan är nu halv tio och jag sitter fortfarande i pyjamas och äter clementiner, min "för-frukost". Jag tänker som så att nu har jag två månader kvar som hemmafru och då ska jag njuuuta :D

Marcus sa...

Nja, det var nog helt enkelt så att de inte kvalificerade sig till VM. Tack Algeriet för det. Men vi håller med, skönt att kallabaliken på gatorna nu är över. Eller ja, mer eller mindre. Den vanliga kallabaliken lär fortsätta.

Otta sa...

Så många lyckliga Egyptier det finns idag! Inklusive Nour! Det var ju dessutom en historisk seger, då det var tredje gången i följd och det har ingen annan klarat av.

Egypten kvalificerade sig inte till VM, då de som sagt förlorade till Algeriet i kvalificeringsomgången. Afrikanska Mästerskapet ligger utanför det så att säga. Tydligen är detta något som alltid sker för Egypten, de blir tydligen så nervösa så kvalen till VM brukar de inte klara av, trots att de är en av de länder i Afrika som är bäst på fotboll, sista gången var nog 1992, om jag inte är felunderrättad.

Jag unnar dem lite firande, så kanske de för en kort stund glömmer bort det ofta hårda livet de lever. Jag slipper ju höra tutandet! :-)
Kram

marsipan sa...

Ja det där med fotboll övergår mitt förstånd. Släng med ett par bollar till, då skulle det antagligen bli mer intressant;)
Kramis!

Katarina sa...

Grattis! Så många glada Egyptier det måste finnas nu!

Ha en bra dag!

KARLAVAGNEN sa...

Grattis till Egypten!

Ottan kl. 9? Okay då... Fast ottan känns mer som kl 4 eller 5 kanske; för mig personligen då.

Å visst är du en värdefull resurs!

Suzesan sa...

Grattsi säger jag med till Egypten och resten fnissade jag åt och helst mest sista meningen. Bra tänkt det där. Såklart du är en investering. Haha.

Il Make hade fått vada i damm och stryktvätt och maten hade han fått laga själv och hålla sig själv sällskap.........! Bättre du får handla vad du VILL. Han skall vara glad att du handlar. Haha.

Eller hur Marianne att du klarade av att åka förbi utan att köpa navkapslar.

Cool bloggerfilm längre ner. Mera mera.

Kram
/Susanne

Emmama sa...

Ja hejja Egypten, vilken match! Fotbollsregler är jag faktiskt himla bra på, tittar massor på fotboll, alltid gillat det :) Kram!

Musikanta sa...

Ja, vem är inte en investering om man tänker efter. Men MM begrep faktiskt det när han tubbade sin pianistfru att söka till kantorskursen i Linköping i mitten av 80-talet. Jag är honom evigt tacksam för det, så roligt som jag haft sedan jag blev kantor! Och lite pengar har det också genererat (att göra av med, haha).

Så som du beskriver de här "affärs"områdena är det i Kina också. Man kan gå på en gata där det bara finns t.ex. musikinstrument eller cykeltillbehör i långa rader. Men det är naturligtvis bra för kunden - är priset för högt i den ena affären går man bara in i den andra.

Marianne sa...

Grattis Egypten. Jag tänkte direkt på dig när jag hörde på TV´n. Jag såg framför mig en massa tutande bilar och tjhoande folk.
Ottan, ja det har varit för mig ca 05.00 i 40 år. Men nu, vet du, jag är lycklig om jag är vaken kl 07.00. Och sen kan jag ju gå och dra så länge jag vill, nästan. Vilket lyxliv alltså ! Jag har inte riktigt vant mig än.
Kram , kram

Desiree sa...

Grattis Egypten till segern i fotboll. Jag är inte heller så sportinteresserad så jag förstår dig precis. Toppen att du hittade en ny butik som sålde bryggkaffe. Det är alltså inte så vanligt? Vilket kaffe säljer de normalt, är det mest kokkaffe? Finns det hela kaffebönor att köpa annars så att du kan mala själv? Gillar dina bilder från vardagen i Eygpten. Så annorlunda men kul att se.

Helly (Svensk tjej på sicilien) sa...

Vilken intressant blogg :) Hittade precis hit efter en rekommendation fràn Emmama. Skrev nàmligen att jag ska till Istanbul pà min blogg och hon sa att du kanske har nàgra tips och idéer pà vad man inte bòr missa. Kommer vara dàr fràn den 11/2-14/2.

Hòr gàrna av dig till: tjejpasicilien@yahoo.se

Bloggblad sa...

Hm... jag visste förstås inte att det varit nån match... eller rättare sagt: det är matcher överallt varje dag i varje kanal nån gång på dygnet.

Jajemensan! Det är nästan på väg ut ur språket... för ca 10 år sen sa ALLA det, varendra programledare. Nu tycker jag mest att det är: absolut! som svaras på de flesta frågor, vare sig det passar eller ej.

Jag ser inte sport om jag kan undvika, men det kan jag inte alltid, och då talas det om "legendar" som för mig är ett helt fel ord. En människa kan vara en legend - men legendar? Det måste höra till det märkliga fenomen som gör att ett ord blir "finare" om det förlängs. Att göra en frågeställning är liksom finare än att fråga.

Jag försöker att inte hetsa upp mig när ord används fel eller plötsligt blir poppis, men när skolan annonserade friluftsdag med affischen: OFTA ÄR DET SNÖ! då reagerade jag och frågade vad det betydde. "Men så säger ju barnen..." sa den ansvarige. Mina inv.barn har frågat mig vad "ofta" betyder, men den vanliga betydelsen har det ju inte när de hör det sägas så.

Anonym sa...

Nu börjar jag sakna Marianne i blogglandet. HOPPAS att är bra.
♥♥♥

Musikanta sa...

Jag har just skickat iväg en Award till dig. Du kan gå in och titta efter på musikanta.blogspot.com
Må så gott och kram/M

Marianne sa...

Petra: Det är bara vi som inte är ekonomer som förstår vad en investering är : D

Det är rätt praktiskt med kvarter för olika saker, det blir lättare att titta runt och se vad som finns och vilka priser som gäller. I Sverige måste man ju ofta fara över halva stan för att få en någorlunda jämförelse. Det är ju den österländska seden att ha olika kvarter, kan det vara så att spanjorerna ärvde det av araberna på den tiden araberna hade makten över Spanien?

Glödlampor är verkligen inte någon lätt historia! Det borde vara förbjudet med olika sorter : )

Lovar att inte säga någonting till de andra om våra sena morgonvanor! Klar som sjutton att du ska njuta av varenda sekund du har kvar som hemmafru!

Kramar!!!

Marcus: Men visst är det rätt härligt med den vanliga kalabaliken på gator och torg! Jag gillar det. Det är bara när det blir överdrifter, typ pga fotboll, som jag tycker det blir lite väl roligt.

Otta: Allt som kan stärka egyptiernas självkänsla är bra! För jag upplever att de har någon sorts mindervärdeskomplex - helt i onödan för de har ingenting att vara mindervärdiga för.

Ja det är så många turer med det där i sporterna så jag fattar ingenting, men det gör inte något. Jag är bara tacksam när det är paus mellan OS och VM och EM och SM och allt vad det är.

Kram!

Marianne sa...

Marsipanen: Håller med! Några fler bollar och i olika färger. Plus musik till, då kanske det skulle bli roligare. Fast bara kanske ...

Kram!

Katarina: Ja, de sträckte lite extra på sig dagarna efter vinsten, det var roligt att se, för som jag skrev till Otta här ovan har de tyvärr någon sorts underligt mindervärdeskomplex, verkar det som.

Karlavagnen: Hehe, jo, så är det. Men eftersom jag är så otroooligt segstartad på morgnarna måste jag gå upp redan vid 6 om jag ska vara ute ur huset vid 9. Och då är det väl nästan otta? : D

Kram!

Marianne sa...

Suzesan: Hahaha, ja tänk att jag kunde åka förbi så många navkapslar utan att handla en enda! Hahahaha! Du är för rolig du!

Kramar!!!

Emma: Såg du matchen? Det enda som skulle få mig att se en fotbollsmatch är nog om Klas eller någon av ungarna var med. DÅ skulle jag heja som tusan, bergis så mycket så de skämdes : D

Kram!

Musikanta: MM är en smart man! Han gifte sig med dig, bara det tyder på intelligens. Och sedan fick han dig att göra det du tycker är roligast. Jag har sagt det förut och säger det igen: MM är bra!

Visst är det kul med såna där kvarter! Bara knappar i varenda affär, eller bara vattenslangar, bara kylskåp ... Älskade de kvarteren i Istanbul, nedanför Grand basar.

Kram!

Marianne sa...

Marianne: Hu så tidigt du har stigit upp varje morgon! Halv sex tycker jag är gränsen för vad som är lagom tidig morgon. Så jag förstår att du njuter av fulla muggar nu!

Kram!

Desirée: Det vanligaste kaffet i butikerna är neskaffe. Äckligt utom någon enstaka gång. Och så finns bra espressovarianter. Arabiskt kaffe finns också, men det är smaksatt med kardemumma och vad det är, och det mår jag lätt illa av. Kaffebönor finns, och vi investerade i en kaffekvarn, men lyckades inte hitta bönor som vi tyckte om. Kokkaffe har jag ingen aning om ifall det finns.

Men för ett år sedan fanns bra bryggkaffe i alla butiker. Sedan plötsligt tog det slut och har inte kommit tillbaka. Så vi har fått importera allt kaffe från Grekland, Sverige och Turkiet. Där finns just Jacobs och Melitta som är alldeles utmärkta i det läget. Kanske inte lika bra som Zoega, men vad sjutton.

Kram!

Helly: Det var så kul att läsa om Istanbul hos dig! Och nu får jag läsa om Sicilien, toppen! Bra att du hittade hit så jag hittade till dig!

Marianne sa...

Bloggblad: Jag tycker också att det är sport hela tiden och överallt, de borde förlägga det till en tredje statlig kanal så man slapp plågas så ofta : )

Skönt att jajemensan är på väg ut. Det låter så fånigt hurtfriskt. Men jag antar att längden på ordet är praktiskt när man får en fråga, det ger några tusendels sekunder extra att samla tankarna. Samma blir det kanske av absolut! eftersom folk tenderar att betona u-et och göra det ganska långt.

Jag slog upp legendar i NE. Det finns bara belagt sedan 1968 och förekommer nästan enbart i sportjargong. De där sportfånarna använder sig av en hel del ord jag retar mig på, det låter så ... FÅNIGT!

URUSELT av skolan att skriva på det sättet. Skolan, om någon, ska väl för sjutton vara måna om språket så att barnen lär sig korrekt grammatik och stavning och utökar ordförrådet etc, etc. "Men så säger ju barnen", vad menar den personen, ska lärarna börja med keps och luvtröjor och sitta och sms:a på lektionerna också? Så gör ju barnen - om man låter dem. Varför blir man lärare? För att äntligen få vara bäst i klassen? Man skulle tro det när man hör så dumma saker. TUR att du finns där!

Carina: Tack söta du! Nu är jag tillbaka igen.

Musikanta igen: Ja visst ja, nu glömde jag ju IGEN! Och TACK igen!

Kram!