fredag 29 juni 2012

Sommartider Hej, Hej!

Så här i sommartider gäller det att ta till vara på det naturen bjuder, i alla fall kan man ju ta hand om det man tycker bäst om och har tillgängligt. Så i går eftermiddags plockade jag fläderblommor som växer på vår baksida och satte saft.

Fläderblommor.
Hur enkelt som helst, och alla recept ser ungefär likadana ut som man hittar på nätet:

30 stycken stora fina blomklasar och 3 välskrubbade och tunt skivade citroner läggs i ett kärl som rymmer minst 5 liter och som går att sätta lock på. Sedan kokar man upp 1,5 liter vatten, och rör ner 1,5 kg strösocker och 50 g citronsyra. Och så häller man den heta vätskan över blommor och citroner. På med locket och låt stå så i 3 dagar. Sila sedan bort blommor och annat, häll upp på väl rengjorda flaskor - eller frys i lagom stora kuber. 

Jag ska frysa i sådana där iskubsfryspåsar, så tar man bara fram lagom mycket varje gång. Annars måste man antingen häva i sig saften eller riskera att den blir dålig.

Blommor och citron i en stor gryta.

Och i dag har jag gjort en extra järnrik müsli. Barnbarnet Mathilda är ju vegetarian, och hennes järnvärden är för låga. Jag googlade och hittade en hemsida som några dietister har, Matvett.se, och har följt deras recept:

160 g torkade aprikoser
350 g havregryn
100 g havregroddar
290 g pumpafrön
100 g sesamfrön

Jag finhackade aprikoserna, och sedan rostade jag hela härligheten i ugnen på 200°C i ungefär 10 minuter. Det blev gott, och absolut inte för sött. De skriver också att c-vitamin ökar upptaget av järn, så det blir bra att servera lite fruktsallad vid sidan av eller i yoghurten. Och så kan man så klart smaksätta müslin med kanel och kardemumma och vad man nu tycker om. Eller så kan man koka gröt på den, som omväxling.

Maken ringde vid halv femtiden.
- Vad gör du?
- Dricker en kopp te, hur så?
- Jag tänkte komma hem.
- Eh, jaha ...?
- Titta hur det ser ut ute.
Det spöregnade, så jag hoppade in i bilen och åkte för att hämta hem honom och cykeln. Men när jag kom fram var det nästan fint väder, så han tog sin cykel och trampade hem medan jag fick vända om alldeles ensam i bilen. Nu har han TRE VECKORS SEMESTER! Härligt! Han har inlett med att sätta sig och planera allt som ska göras - min garderob har prioritet tycker jag.

Och i morgon förmiddag åker Moa och jag och hämtar Mathilda från tåget! Det är så bra att i alla fall ett av alla X2000 stannar här i Älmhult, det som passerar 9:46 varje dag på sin väg söderut. Och om min väderapp har rätt (vilket den ofta har) så ska det bli strålande sol och 25°C varmt i morgon! Sedan kommer Daniel om om drygt en vecka och är här några dagar innan de båda åker vidare till mormor.

torsdag 28 juni 2012

Författarbesök av Christer Ackerman

Precis när jag kom in efter att ha plockat fläderblommor för att göra saft, så ringde telefonen. Det var författaren Christer Ackerman som hade vägarna förbi och ville titta in på en kopp te. Gissa om jag blev glad! Och vilken tur att jag hade bakat chokladbiskvier, så att jag hade något att bjussa på.

Christer Ackerman
Så kom han susande i sin fina nydekorerade bil.

Håll utkik efter den här bilen på vägarna i sommar.
Christer har skrivit en mycket spännande deckare, B5

Tio människor blir brutalt mördade i en attack mot en antikvitetsaffär på Östermalm i Stockholm. Är massakern en genomtänkt terroristaktion, eller något helt annat? Gruppen för Särskild Spaning, med Douglas Porter i spetsen, kopplas genast in på fallet. Tragedin visar sig bara vara början på en lång rad vansinnesdåd. På sydligare breddgrader arbetar konstnären Waldi Sant-Zignac med sitt gränslösa projekt "Big Five". När dottern till en svensk polischef försvinner spårlöst i Italien, på samma plats som konstnären och hans säregna assistent David Lupus befinner sig, går det att koppla till attentatet i Stockholm. B5 är den första boken i deckarserien om den ärrade och explosiva Douglas Porter och hans chef, den rastlösa men starka Jennifer Wall. Dåd som begås i konstens och religionens namn leder till en utredning som tar vår hjälte över stora delar av världen.Vi får också ta del av Douglas Porters inre – hans minnen från tiden i folkmordens Rwanda – och hans sökande efter mening med det liv han lever nu. B5 är en tempofylld, äventyrlig och hårdkokt kriminalroman med episka undertoner. Här får vi för första gången bekanta oss med GSS-rotelns Douglas Porter, polisen som personifierar en blandning av film noir och öga för öga, tand för tand.

Deckarförfattaren Varg Gyllanders blurb: "Spänn fast säkerhetsbältet och bered dig på en hisnande resa!" Eller som han sa när han hade läst ett kapitel: "Jag hann knappt andas! Jag vill ha mer!"

Och jag har haft den stora äran att få redigera boken. Så visst är jag lite partisk, men det här är verkligen en spännande bok som utspelar sig i flera olika världsdelar, som innehåller både kärlek och blod, och som verkligen berör. Jag blir faktiskt tårögd bara jag tänker på en del scener i boken, fortfarande. Dessutom är den intelligent, jag har lärt mig massor om både konst och folkmordet i Rwanda när jag har jobbat med den här boken. Så det enda jag har att säga är: LÄS DEN! 




onsdag 27 juni 2012

Baka: Chokladbiskvier

Äntligen fick jag en dag som jag kunde ägna helt och hållet åt att baka. Eller nästan i alla fall, eftersom jag var tvungen att uträtta en del ärenden först. Så jag kom inte igång förrän vid tvåtiden, vilket straffade sig, för jag var inte färdig förrän vid tio på kvällen! Om man är van bagare går det säkert mycket fortare, men jag måste ju läsa och tänka och fundera hela tiden också.

Av mandelmassan som jag gjorde kvällen innan bakade jag först bottnarna. Meningen var nog att man  skulle göra dem lite större, och bara 25 stycken, något som även det hade dragit ner på tidsåtgången. Jag råkade göra 65 stycken små, vilket gjorde hela saken desto pilligare.


Sedan blev det dags för den italienska smörkrämen. Ingredienserna vägs upp med noggrannhet och äggulorna stoppas i frysen för senare användning. I fransk smörkräm ska det vara äggulor, och i italiensk ska det vara vitor.


Första delen är snabb och lätt, att vispa upp vitorna med citronsaften.


Men sedan tar det lite tid, även om det inte är svårt. För sockret och vattnet ska koka ihop ordentligt, inte bara lite grann, och noga är det också. Sockerlagen ska bli 122°C och ingenting annat.








För att underlätta det hela har jag köpt en jättebra slev med inbyggd termometer. På så sätt kan jag röra så mycket som krävs utan att hålla på att fippla med en termometer på samma gång som bara är i vägen och ska hållas ovanför kastrullens botten för då ger det ju fel temperatur och ... 



När 122°C är uppnådda vispar man ihop sockerlagen med äggvitorna. Och sedan står man där och vispar och vispar ända tills smeten har kallnat. Det tar väl ungefär lika lång tid att få upp temperaturen som att få ner den.


Sedan ska smöret i. Och här snålas det inte. Hela paketet blandas i och rörs ihop till en lätt och luftig kräm i matberedaren.


Men krämen ska smaka av choklad, så klart, så det blir dags att smälta lite choklad. Nu förordar Jan Hedh att man enbart ska använda Valhrona, och det gör jag visserligen gärna, men inte första gången jag gör någonting och inte vet om det blir total pannkaka eller inte. Det får duga med Lindt till vardags. När chokladen har smält ska den svalna till 30°C.


Och hela tiden regnade det. Och regnade och regnade och regnade lite till.


När chokladen är blandad med den italienska smörkrämen är det dags att stryka på krämen på bottnarna så att det börjar likna kakor. Måste komma på något knep att få ytan jämnare.


Och så var det dags för den seriösa chokladsmältningen. Jag har ingen marmorplatta, så jag kunde inte tablera chokladen som proffsen gör, utan fick smälta den på amatörers vis. Först ska den värmas till 48-50°C, sedan svalna av till 27-28° för att sedan värmas upp till 31-32°. Orsaken till allt det här är att man ska få glans i chokladen, att den får rätt hårdhet samtidigt som den ska ha en smältande konsistens, och att den ska ha krympförmåga så att den lossnar från formar.



  Och när chokladen sedan har rätt temperatur är det bara att börja doppa.


Jag ska erkänna att det blev en del kladd, och av de 65 bottnarna blev det endast 62 färdiga chokladbiskvier. Någon hamnade på golvet, någon blev mos mellan mina fingrar och någon slant i väg över bänken. Och alla blev långt ifrån så fina som den på bilden. Men dem behöver man ju inte visa upp, de är bättre att äta upp. För GODA blev de.


måndag 25 juni 2012

Det är så mysigt nu på hösten

Man får tända en brasa att värma sig vid.


Man får användning för sina fina rosa regnkläder när man undersöker regnpölar och går till grannen för att klappa Mjauen.
Eftersom jag inte har föräldrarnas tillstånd att lägga ut en bild, passar det perfekt med en misslyckad bild. Ni fattar själva hur söt hon är!

Och så känns det bra att vara inne och baka.

Det är lätt att göra mandelmassa: Skålla och skala mandlar. Mixa sedan med samma mängd, i vikt räknat, socker. Jag använder min matberedare, det funkar bättre än mixern tycker jag. Packa in massan i plastfolie och låt ligga och mogna till dagen efter. Det blir då den mandelmassa som konditorerna kallar 50/50.

I morgon ska jag baka chokladbiskvier. Eftersom både Mathilda och svärisarna kommer till helgen, och eftersom Maken fyller år lagom framåt helgen, kan det vara bra att ha lite kakor att tugga på till kaffet. Då passar chokladbiskvier bra eftersom de kan frysas och därmed göras i lite god tid innan, så att man inte får allt i sista minuten. Tårta ska det förstås också bli, det blir samma som i midsomras.

Den här gången har jag lite bekymmer med matplaneringen. Mathilda är vegetarian, så det bästa är att laga antingen fisk eller den sortens mat där man bara kan steka upp en sojabiff eller liknande i stället för en köttbit. Alltså inte lasagne och liknande, för då får man laga två rätter. Och så är svärmor laktosintolerant, så jag måste komma ihåg att köpa alla mejeriprodukter av den laktosfria varianten. Svärisarna äter inte lök, och inte starkt, och Maken har fått för sig att han inte gillar citron, helt plötsligt. Lite vitlök går däremot bra. Någon som har några bra tips?

Men vad är det här för väder? I dag var det så mörkt som om det var mitt i vintern! Jag gick runt och tände överallt, men inte hjälper det särskilt mycket med dessa eländiga energisparlampor! LED är bra, de ger rejält ljus, men energilamporna ger exakt det slags skymningsljus som jag ser som sämst i. Måste se till att byta all belysning till LED, det blir ju billigare i längden dessutom.

söndag 24 juni 2012

Vilken härlig helg

Midsommartårta
Nu är denna helg snart till ända, men jag kommer att behålla den i minnet länge, länge, för det har varit en riktig toppenhelg. 

Det började med att vi fick besök från Borås, det var Janne (som har bott i Turkiet och var ballongpilot i Kappadokien) med familj som kom med sin nyinköpta husvagn och parkerade på vår uppfart. Så snart de hade installerat sig startade vi med en klassisk sillunch och jordgubbstårta till efterrätt. På kvällen blev det grillat och vi lyckades trots vädret ändå sitta ute. Efterrätten blev grillade jordgubbar och marshmallows, riktigt gott och pricken över i:et var faktiskt de där marshmallowserna (?). Jag tog en bara för att D 9 år hade dem med sig och så gärna ville bjuda på dem - han hade sett fram emot dem hela dagen - och det visade sig att det var nästan som grädde, så gott var det. 

Så söta barn de har, D och lilla E, 11 månader. Och så var det roligt, för D blev kompis med - nu blir det krångligt så håll tungan rätt i munnen - min Mathildas bästa kompis Moas lillebror M!

Midsommartallrik
Och i dag träffade jag finaste Petra med familj på Ikea för att visa det allra första Ikea-varuhuset som O ville se, kanske inte världens bästa dag att gå på Ikea eftersom rean började i dag. Jag har aldrig sett så många människor på det här varuhuset förut. Det var tjocksmockat med folk. Vi hade i alla fall trevligt, och när vi väl hade lyckats ta oss ut från det blågula huset åkte vi hem hit och fikade. Åh så söt han är lille V!!! En sån där riktig liten charmknutte som till och med får människor som står i en lååång kö att le och vara glada.

I går kväll satt jag dessutom med grannarna tvärsöver gatan på gatan mellan våra hus och skålade för sommaren, vi passade på mellan regnskurarna medan barnen lekte med alla vattenpölar. Tänk att vi har så trevliga grannar!

Det ska tydligen bli regnrekord i morgon. Kan det regna mer än så här? Okej för att det var faschinerande med regn när vi bodde i Egypten, men vädergudarna måste ha missförstått mig, för riktigt SÅ fascinerande tycker jag inte att det är. Det räcker nu. Snälla vädergudar, det är SOLEN som är fascinerande här i kalla Norden, kan vi få lite av den varan nu?

torsdag 21 juni 2012

Midsommar

Så blev det då midsommar, trots den kalla våren. Men vi firar inte förrän i morgon bara på grund av den där dumma lagen som har bestämt att vi ska fira en natt som bara nästan är längst på hela året.

Det svenska midsommarljuset är verkligen fascinerande, än mer längre upp i norr förstås. Det skulle jag vilja uppleva någon gång. Tills vidare får jag hålla till godo med det småländska midsommarljuset, och det är inte dåligt det heller.


Bilderna är tagna vid 22.30. Och nej, jag orkade inte gå längre t.ex. ner till sjön för att ta finare
bilder efter att ha lagat mat i sju timmar. : )

Jag har ägnat en stor del av dagen åt att förbereda maten till i morgon. Först var jag och handlade i en överfull affär, och någon blev lite tokig av trängseln och vrålade till att "Ja men, man kommer ju inte fram." Det var inte jag.

Sedan har jag förberett så mycket som möjligt till i morgon, det sista blev jag klar med för bara en tio minuter sedan. Menyn ser ut så här:

Till lunch blir det sill och potatis, sedan kaffe och jordgubbstårta.

Jag har naturligtvis gjort en vaniljkräm à la konditor Jan Hedh, resten av tårtan får jag göra i morgon.

Till middag blir det grillat:

Soppa på brysselkål med senapskryddad äggula
Sticky spare ribs med whiskeybarbecuesås
Sidfläsk och fläskfilé på pinne
Kryddiga kycklingspett
Färskpotatissallad med ruccola
Cole slaw
Fruktig sallad med grillad persika och ädelost
En vanlig grönsallad
Grillade grönsaksspett med småtomater, champinjoner, morötter, sparris och lite annat som jag inte kommer ihåg nu
Såser blir förutom whiskeybarbecuesåsen även en vitlöksyoghurt (älskad av många i familjen), klassisk BBQ-sås, chimichurri

Efter maten blir det grillade jordgubbar med glass, om någon orkar.

Nu önskar jag alla

EN RIKTIGT GLAD MIDSOMMAR!


onsdag 20 juni 2012

Jobbkväll

Håller på att korrekturläsa en vansinnigt bra novellsamling, och jag bör helst få den färdig i kväll. Så jag hoppar över bloggandet i dag - åter i morgon!


tisdag 19 juni 2012

Lite babbel i dag igen.

Man skulle nästan kunna tro att det här var ett vykort från forna
tiders Öststater, men det är en gata i Älmhult år 2012. Och just den här
vinkeln gör att det ser värre ut än det är. Som tur är.

I morgon förmiddag kommer sotaren. Det är tydligen kontroll och rengöring en gång om året, och det får man väl vara tacksam för. Eftersom det är första gången vi är med om ett rutinbesök av sotaren, vet vi inte riktigt vad det hela innebär, så vi har täckt golvet med papper, flyttat undan möbler och vikt upp stora mattan så att den inte ska bli förstörd. För vi har inte råd att tvätta den nu när vi är i Sverige!

För ett tag sedan var vi på Biltema - i mina ögon ungefär världens tråkigaste butik. Men de hade billiga soppåsar, så det köpte jag. Det gör jag aldrig om. De är så små att man knappt kan trä dem över sopspannen, och de når inte ner i botten på sopspannen, så om man har någonting tungt släpper de väl och glider ner och sedan blir det kladdigt.

Jag hörde att Assange har sökt asyl i Equador. Jag måste säga att mindre karl för sin hatt kan man väl knappast bli. Han sitter och kostar pengar för både svenska och brittiska skattebetalare bara för att han inte kan stå för vad han har gjort eller inte gjort. Wimp!

Det var hemskt vad det här inlägget blev negativt. Jaha, men då kan jag ju passa på att tala om att jag är hjärtinnerligt trött på denna tjatiga fotboll. Och efter det får man väl knappt en lugn helg förrän OS börjar och ska hålla på i en halv evighet även den. När kommer tv att lägga ner alla andra program därför att det är teaterfestival eller liknande?

Nä, nu ska jag inte sitta här och sura längre, bättre jag gör en snabbsurf och går och lägger mig.




måndag 18 juni 2012

Måndagspunkter

Gräslöksblomma.

  • Planeringen för midsommar är klar, det blir sillunch och sedan grillning på kvällen. Och så får vi gäster från Borås, vilket ska bli extra roligt eftersom det blir första gången jag träffar lilla E som redan har hunnit bli elva månader. Vad ska ni göra i midsommar?
  • Jag har väntat på att det ska hända, och i dag hände det: Jag la tvättmedlet i facket för sköljmedel och hällde sköljmedel i facket för tvättmedel. Men det var rätt bra, för nu fick jag äntligen ändan ur vagnen och blev tvungen att göra rent hela mojängen för medel. Jag tänker nästan varje gång jag häller i tvättmedel att jag ska göra rent den där mojängen sedan när jag har tvättat klart. Men när jag har tvättat klart har jag tankarna på annat håll än mojängen. Brukar ni komma ihåg det?
  • Har det regnat hos er också i dag? Här har det fullständigt vräkt ner under eftermiddag och kväll. Fast det resulterade bara i 7 mm. 
  • Ibland när man kommer att tänka på en sak som man normalt inte tänker på annars, så upprepar sig den där saken väldigt påtagligt. Jag kom för ett tag sedan att tänka på Biafra, det kanske inte är så många av er som kommer ihåg det, men det var en kampanj på 60-talet där man hela tiden blev påmind om hur illa ställt barnen i Biafra hade det. Nu kom jag att tänka på att jag inte visste var Biafra låg, och att det var länge sedan jag hörde någonting om landet. Vad hände med det, ett helt land? Så började jag läsa En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie - som handlar om just Biafras uppgång (och fall?)! Nu vet jag att det var ett land som endast existerade i tre år, 1967-1970, genom en utbrytning från Nigeria, och det var de östra delarna av Nigeria som utgjorde Biafra.
  • Min man är väldigt snäll. Jag hjälpte till att styra in två brädor rätt i spåren, och sedan sa han att jag kunde skriva på bloggen att jag också har lagt golv.
  • Jag har skaffat självvattnande krukor till mina köpe-örter-i-kruka. Nu överlever de äntligen mer än ett par dagar. Jag vet inte vad jag gjorde för fel förut, antingen fick de för mycket vatten, eller så var det för lite. Dog gjorde de i alla fall.
  • Jag är totalperiodare när det gäller godis. Just nu är det Schweizernöt i 200 g-kakor som gäller. Förut var det Plopp. Är ni periodare?
  • Just det, min man är snäll på många sätt, och ett annat sätt är att han kom ihåg att köpa tulpanlökar till mig när han var i Amsterdam nu i veckan. Att jag inte ska sätta dem förrän i höst, det vet jag, men jag är inte säker på hur jag ska förvara dem tills dess. Någon som vet?
Nu ska jag se vad ni har haft för er.

söndag 17 juni 2012

Golvläggarbestyr

Tiden rann i väg i dag igen, precis som vanligt. Frågan är varför man inte lär sig att dagen kommer att ta slut innan man knappt har hunnit börja på den.

Maken har däremot fått MASSOR gjort på golvet där uppe. Nu återstår bara en smal strimla längs ena väggen, och den smatt där jag hade mitt skrivbord och förmodligen kommer att ha skrivbordet sen igen när allt är klart. Han gav nyss upp för dagen, och jag hjälpte till att bära in sågen från balkongen och lite sånt. Men nu hör jag att han håller på i alla fall, lite svårt att sluta när det är så lite kvar. Jag vet hur det känns, men nu måste jag nog tvinga ner honom snart. 

Familjens golvläggare i farten.

Sågen får stå på balkongen, för den skräpar ner så mycket.
Min insats på golvet har varit att dammsuga innan och att flytta runt lite saker. Samt att stå på en bräda då och då för att trycka ner den. Och naturligtvis att förse golvläggarmästaren med mat och dryck. Nu ska jag förse honom med en kopp te.


lördag 16 juni 2012

Summerburst

Vill bara säga att jag tycker att det är tjabbigt att man blir för gammal. Jag vill också gå på Summerburst!


Lite lördagsbabbel

Hemskt vad fort den här dagen gick! Men vi har ändå fått en del gjort, i alla fall Maken som började dagen med att åka till tippen (vårt stamställe), och fortsatte med att lägga golv. Han har lagt ungefär en tredjedel av golvet, så till nästa helg ska det nog vara klart. Själv har jag jobbat.

Jag skrev ju för lääänge sedan att jag skulle börja baka, och då baka alla kakor i Jan Hedhs bok 277 sorters kakor. Men det har inte funnits mycket tid till några kakor under våren. De enda jag har hunnit med att baka lite av har varit enklare sorters småkakor, som de här bondkakorna. De blev goda, och jag har mer eller mindre varit beroende av småkakor hela våren.

Bondkakor på gång.

Färdiga!

Att jag inte har hunnit med mer avancerade kakor har delvis berott på annat än mycket jobb. För att kunna baka mazariner måste man ha mazarinformar, för att kunna baka vaniljhjärtan måste man ha hjärtformar, och för att kunna baka apelsinringar måste man ha savarinformar. Ju. Och det hade jag inte. Inte gick det att köpa här i Älmhult heller, men efter mycket om och men har jag hittat en del bra köksshoppar på nätet som har specialgrejor och inte bara häftiga tårtformar och cupcakesgrejor. Så nu är jag ganska välutrustad och hoppar av iver att få sätta igång. Men jag har en del grejor jag måste få färdiga först, innan jag kan börja. För jag kommer garanterat behöva en hel dag för att pilla ihop alla grejor som krävs för att göra den sortens kakor.


fredag 15 juni 2012

Show and Tell - Halvårskoll

Egentligen har jag mest bara gjort en sak under det här halvåret, och det är att jobba. Men hur kul är det att visa en datorskärm? Nej, inget vidare, så i stället ska jag visa vad som har hänt här hemma med huset. Obs att inredningen är långt ifrån klar, även om golv och väggar råkar vara det. Vi måste bli klara där uppe först så att vi kan packa upp alla våra saker, innan dess är det som det är. Bered er på en riktig bildbomb - å andra sidan blir det inte jättemycket text.

Ja men just det, innan jag börjar med bilderna ska jag ju säga att de som har hakat på Halvårskollen är:

Annika
Karin
Desirée
Nilla
Erica
Saltis

Hojta till i kommentarerna om du också hakar på, så att vi länkar på dig också!

När man kommer hem till oss ser det tack och lov inte längre ut så här.
Bara nästan, men plasten runt trappan är faktiskt bytt och nu är det meningen
att den ska skydda bottenvåningen mot byggdamm i stället för tvärt om.
Maken var lite snabb med att börja riva köket, det här var vid årsskiftet, bara några dagar efter nyår.
Men som ni ser var det inte vidare fräscht i det gamla köket, man hade till exempel bara målat över
kakelplattor och allt, men man hade inte orkat ta bort hushållsrullehållaren ... Hur det såg ut bakom
den gamla kylen och frysen vill jag helst glömma.
Ingen vidare kvalitet på den här bilden, men det var lite körigt just då. För om man ska bygga nytt
kök måste man också ha material till det hela. Vi trodde att man skulle kunna få det hemkört bara
dagen efter, eller i alla fall samma vecka, men det kunde man inte. Så det blev att ta plocklistan,
gå ner på Ikeas självplockslager, och plocka låda efter låda, hylla efter hylla, skåp efter skåp ... Och
köra upp hela härligheten till damen i kassan. Vi hade fem fulla vagnar. Snacka jag var stressad!

Efter mycket om och men blev i alla fall köket klart, och jag ÄLSKAR vårt kök! Det är riktigt
mysigt att stå och laga mat här, och det är lika mysigt att sitta här och äta och prata.
Före. Definitivt FÖRE.

Nu tycker jag däremot att det är så härligt att vara i badrummet att det tar
 evigheterför mig att bli klar. Vi ska ha upp duschväggar också, minst
en som skyddar fönstret. 

Jag är mycket nöjd med den lilla väggen som jag envisades med. Nu
slipper man snubbla rakt in på toastolen när man öppnar dörren till
badrummet. Mycket bra tycker jag.

Gästtoan är för närvarande trippeltoa, den gamla, den nya och katternas. 
Så här 70-talsmysigt var det på andra våningen.
I morgon, lördag, börjar vi lägga golvet där uppe. Återstår sedan dörrar
och fönster som ska målas/bytas. Det blir vitlaserat ekgolv.

Minimalistisk hall.
Nu är det lite roligare i hallen, även om ytterdörren ännu inte är bytt, och även om lampknappen är
fel, för den är alldeles för gul. Tjorvan gillar när dörren står på glänt så att hon kan gå ut och in som hon vill.

Tvättstugan var INTE fräsch.
Nu känns det bättre att hantera kläder i tvättstugan. Dörren står på
glänt mot förrådet, det är en annan kattväg som vi använder främst
när det är lite kyligt ute. Kattlucka? Det kommer så småningom.

Höll på att glömma vardagsrummet. Så här såg det ut för ett tag sedan.
Och nu ser det ut så här. Detta är dock inte färdigt, en del ska vara kvar här nere, annat ska upp
när det är färdigt där. Ja och så ska det ju till gardiner och fönsterbrädor och tavlor. Yavash, yavash,
säger man i Turkiet. Shuaya, shuaya, säger man i Egypten. I Sverige säger man En sak i taget, eller
Sakta men säkert.
Det syns inte så bra, men jag är extremt nöjd med den gröna nyansen i sovrummet. Gillar också
de nya garderoberna som jag faktiskt TVINGADE Maken att byta. Fy för att ha haft kvar de
gamla som luktade rök. (Jag röker fortfarande inte, snart ett år.)

Lite annat har hänt också. Vi har fått en Svärkatt. Dvs svärföräldrarna har fått en liten katt som
heter Ester. Hon är av Brittisk korthårsras, så hon är väldigt fin. Och gullig är hon också.

Mathilda (vänster) kom hit över påsk, hon längtade såå efter farmor. Hahaha! Men hon längtade
efter sin BFF Moa, och Moa längtade efter sin BFF Mathilda. De passade på att bjuda familjerna
på pannkaksbuffé, tror det var fem olika sorters pannkakor. Gott och mumsigt, vi hoppas att
flickorna bjuder på någon annan god middag när Mathilda kommer nästa gång, vilket är om två veckor.

Jag har blivit lite pelargontokig. Det är säkert Olgakatts fel, för det
var av henne jag fick den gamla vita som står längst bort. Närmast
kameran en Mårbacka, och den mörkrosa är en tulpanpelargon Patricia Andrea.
Kaktusen kommer från Kairo, jag tog ett skott strax innan vi satte oss
i bilen och åkte hemifrån för sista gången.

Och nu är det sommar! I dag hittade jag det första mogna smultronet. Mmm ...