lördag 16 juni 2012

Lite lördagsbabbel

Hemskt vad fort den här dagen gick! Men vi har ändå fått en del gjort, i alla fall Maken som började dagen med att åka till tippen (vårt stamställe), och fortsatte med att lägga golv. Han har lagt ungefär en tredjedel av golvet, så till nästa helg ska det nog vara klart. Själv har jag jobbat.

Jag skrev ju för lääänge sedan att jag skulle börja baka, och då baka alla kakor i Jan Hedhs bok 277 sorters kakor. Men det har inte funnits mycket tid till några kakor under våren. De enda jag har hunnit med att baka lite av har varit enklare sorters småkakor, som de här bondkakorna. De blev goda, och jag har mer eller mindre varit beroende av småkakor hela våren.

Bondkakor på gång.

Färdiga!

Att jag inte har hunnit med mer avancerade kakor har delvis berott på annat än mycket jobb. För att kunna baka mazariner måste man ha mazarinformar, för att kunna baka vaniljhjärtan måste man ha hjärtformar, och för att kunna baka apelsinringar måste man ha savarinformar. Ju. Och det hade jag inte. Inte gick det att köpa här i Älmhult heller, men efter mycket om och men har jag hittat en del bra köksshoppar på nätet som har specialgrejor och inte bara häftiga tårtformar och cupcakesgrejor. Så nu är jag ganska välutrustad och hoppar av iver att få sätta igång. Men jag har en del grejor jag måste få färdiga först, innan jag kan börja. För jag kommer garanterat behöva en hel dag för att pilla ihop alla grejor som krävs för att göra den sortens kakor.


11 kommentarer:

Pettas sa...

Vilken ambition du besitter! 277 sorters kakor...kul och du gör det, då kan jag följa med via dig och Jan Hedhs bok:)

Bondkakor är alltid goda!

kram

Pettas sa...

Apropå kratt-temat igår så skrev jag som en kratta nyss...att du gör det, skall det naturligtvis vara:)

Marianne sa...

Karin: Jag har nog hört att du har gått kurs för honom! Och jag skulle OCKSÅ VILJA göra det! Men han tar nog inte nybörjare som mig : )

Vad säger du, ska man börja med mazariner eller med vaniljhjärtan? Jag har inte hittat någon agar-agar, så jag kan inte göra apelsinringar, som jag egentligen är jättesugen på att göra!

Kram!

olgakatt sa...

Jag kan intyga att de kakor du har bjudit mig på har varit klart godkända!
Men du, Marianne, gå kurs för Karin istället, jag tror det är matnyttigare än för Jan Hedh! Och så får du Ålandsluft på köpet.

Marianne sa...

Olgakatt: Ska vi åka dit tillsammans? Fast hon har det visst körigt nu i sommar om jag förstod rätt?

olgakatt sa...

Varför inte göra det mot slutet av säsongen, i september?
Det kunde vara jättekul!
Då är det nog lugnare också.

Desiree sa...

Mums, dina bondkakor ser väldigt goda ut. Skönt att det går att shoppas mycket på nätet som annars kanske inte finns just där man bor. Har du någon favorit site där du brukar shoppa köksprylar? Jag älskar sådana butiker.
Ha en fin fortsättning på helgen.
Kramar!

Katarina sa...

Vilken trevlig ide att ta sig igenom hans kak- eller bakbok, samtidigt som man utvecklar sina baktalanger. Den där boken ska jag kolla efter då jag kommer hem.

Kram

Suzesan sa...

MARIANNE när jag kommer och hälsar på dig...så kan jag lova att jag faktiskt ÄLSKAR bondkakor så visst det duger...hahaha. Helt okey. Tsss.

Gillade halvårskollen och hur Tjorvan smyger omkring överallt.


Dina katter känns som mina. Haha. Jag menar som om jag känner dem. Lite så. Mina första cyberkatter.
Kram
/Susanne

Marianne sa...

Olgakatt: September låter bra. Det tycker jag att vi bestämmer, med förbehåll att om jag söker ett jobb och får det, så måste jag nog jobba och inte börja med att ta semester. Eh, vi kanske ska fråga Karin också förresten : D


Desirée: Det är en himla tur att man kan handla på nätet nu för tiden! Hur skulle jag annars klara mig här ute på landet? Mina stammisaffärer har blivit:

Cordon-Bleu:
http://shop.cordon-bleu.se/sv/97-muffins-kakor-praliner?p=2

Bagaren och kocken:
http://bagarenochkocken.se/

Lyckas med mat:
http://www.lyckasmedmat.se/

är nog de tre som jag har handlat hos, och det har funkat bra. Sedan handlar jag hårschampo på Lyko:
http://www.lyko.se/

Förutom böcker som jag handlar på Bokus.se

Just det, hittade att Kicks har nätbutik också, vilket gjorde mig glad, för jag måste snart fylla på förrådet av olika krämer, och de har både Clinique och Elizabeth Arden.
http://www.kicks.se/

Har du något annat bra tips?

Kram!

Marianne sa...

Katarina: Jag är helt fascinerad av hans bok, men det är riktiga konditorikakor i just den. Typ mazariner och annat. Och det är noga, man ska göra allt själv, mandelmassa och vaniljsocker och allt. Och så måste man ha en bra hushållsvåg som väger på grammet rätt. Så det är mycket pill och pyssel, men det är just det som är roligt, att nörda till det hela lite. : )

Mina favoriter är Kurt Lundgrens citronbrysselkex.

Kram!


Suzesan: Jag hoppas att jag kan ha tid så att jag har bakat någonting lite mer avancerat än bondkakor när du kommer!

Vad gulligt, att katterna är dina första cyberkatter! Och visst var det kul som hon halkade med på några bilder! Hon följde lite efter mig när jag sprang runt och plåtade : )

Kram!