lördag 9 juni 2012

En liten åldersbetraktelse

I dag skulle min mamma ha fyllt 89 år. Grattis lilla mamma, syrener var dina blommor.

Med anledning av en del jag har läst och hört på sista tiden, drar jag slutsatsen att vi måste dela in oss i en hemskans massa olika grupper, vi kan inte bara vara längre. Det verkar vara så här man ska dela in sig, för om man är "ung vuxen" och "ung medelålders" måste man väl även vara "ung gammal"?

Nyfödd
Spädbarn
Bebis
Småbarn
Förskolebarn
Nollare
Småskolebarn
Skolbarn
Fjortis
Tonåring
Ung vuxen
Ung
Fortfarande ung
Ung medelålders
Medelålders
Fortfarande medelålders
Förpensionär
Pensionär
Ung gammal
Gammal
Fortfarande gammal
Lastgammal

En sak jag verkligen uppskattade med Helsingborg var att man inte gjorde så himla stor sak av hur gammal någon var. Uteställena befolkades av allt från tjugoåringar till sjuttiofemåringar (efter det kanske man inte riktigt orkar gå på puben?) utan att det var någonting konstigt.

När vissa äter står de tydligen på huvudet!

3 kommentarer:

Bloggblad sa...

Jag har läst en del kommentarer från något äldre bloggare än jag, de tycker inte om beteckningen "gammal", man får tydligen säga "äldre". Men jag undrar om det inte är som med städare/lokaltekniker... samma sak i olika förpackningar.

Jag vet och inser att jag är jättegammal i en del yngre kollegors ögon, och en liten flicka i några mycket äldre bekantas. Allt är relativt.

Vissa dagar känner jag mig som hundra, när lederna stelnar och kroppen inte tål sena fester...

Min mamma skulle f.ö. ha fyllt 101 i år... Vilket ju får mig att verka rätt gammal, men om man betänker att hon var 40 när jag föddes, och alltså kunde ha varit min mormor, så blir jag genast lite yngre... ;)

Suzesan sa...

MARIANNE jag är tant...glömde du det???Tant Susanne och ung gammal och fortfarande gammal kommer bli lastgammal. Fjortis NEJ aldrig mer. Jösses så jobbigt det är det förstår jag nu. Att man orkade med det.

Marianne DU är som gumman i lådan(Av "Gubben i lådan")

Åhhh så fint med lilla blomman till din mamma.

Kram
/Susanne

Marianne sa...

Bloggblad: Önskar att folk kunde sluta tänka i ålderskategorier, jag är inte riktigt van vid det, inser jag. Alla år i utlandet har bidragit, där umgås man definitivt med de man tycker är trevliga, inte de som är i samma ålder, nödvändigtvis.

Men visst är det att bara byta förpackning med det där med beteckningar. Ibland kan jag förstå det, som när ett ord får en riktigt negativ innebörs så att folk får lida av det, men gammal tycker jag i så fall snarare är en ärofull beteckning. Tänk så mycket erfarenhet och kunskap gamla människor har som unga inte ännu har hunnit skaffa sig. Nå ja, det är som det är med den saken.

Det enda trista med åldern är det där med kroppen, som du påpekar. Att den inte orkar lika mycket längre. Man kanske ska bruka mer allvar med det där med motion?

Jag som alltid tyckte att min mamma var gammal (när jag var liten), hon var 33 när hon fick mig! Din mamma var definitivt äldre! : )


Suzesan: Klart vi ska bli lastgamla! Fattas bara! Men jag håller med, fjortis skulle jag inte orka vara igen. Jag har ju två fjortisar här i huset när barnbarnet kommer, hon och bästisen är fjortisar så det räcker och blir över! De kommer om några veckor. : )

Ska försöka vara ute ur lådan nu, tror det har lugnat sig lite med jobb, men jag höll riktigt på att drunkna ett tag. I fredags var jag så trött att jag gick och la mig på eftermiddagen, kom inte upp igen förrän lördag eftermiddag!

KRAMAR!