måndag 10 september 2012

Aubergine


Den här ulliga lilla gulliga är en aubergineblomma! Jag köpte en liten, liten planta i försomras, och satte den i rabatten utanför ytterdörren. Prima söderläge. Sedan har den stått där och slokat, kämpat och funderat på om den ska lägga ner hela projektet eller om den ska överleva. Till slut bestämde den sig: Jag ska leva!

Och nu, mina damer och herrar, presenterar den en liten ullig gullig blomma!

Jag kan tala om att det inte var lätt att fotografera den lilla sötnosen, för hela plantan är bara cirka tio centimeter hög, dessutom står den mellan några lite högre växter som liksom inte tillåter att man sätter sig bredvid, och blomman är så klart inte riktad framåt, rakt mot söder, utan så där lite åt sidan. Till slut fick jag helt enkelt lägga mig helt ner på marken.

Det gröna strået i bakgrunden är förresten en gräslök, närmaste grannen.

Tyvärr kommer det väl inte bli någon aubergine, för det hinns nog inte med innan frosten kommer och nyper alla små växter i baken. Jag får se, jag kanske gräver upp den och sätter den i ett söderfönster innan dess, så kanske, kanske kanske vi kan få se början på en aubergine i alla fall.7 kommentarer:

Pettas sa...

Så klart du måste gräva upp din lilla aubergine och ta in den. Annars fryser den ju...:)
Söt är den som bara den.
Vi åt aubergine idag...inte så söt som din. Längre;)

kram

Marianne sa...

Karin: Ja det får jag nog göra. Kanske redan den här veckan, så att det inte plötsligt kommer en stor elak frost och nyper den lilla medan jag är hos dig på Åland.

Kram!

Desiree sa...

Vilken söt liten blomma. Väldigt vacker. Aubergine är väldigt gott och kan användas på många olika till lagningssätt. Tar du in den nu så att den får övervintra i kruka över vintern och sedan planterar du ut den till försommaren? Skulle vara väldigt coolt om den gav frukt och det blev en aubergine.
Kram!

Taina sa...

Eller gör som min granne, som slängde sin bananplanta rätt ut i skogen och nu har den vuxit upp till en ganska så stor planta! Kanske vi har bananer i skogen här nästa år? Snacka om global uppvärmning. Snart är det bara aporna som saknas. Ja, jag kan ju alltid slänga mig upp i plantan så länge.

Kram kram

Annika sa...

Aubergine är nog den enda grönska jag tycker ILLA OM.
HAHA.
Tycker verkligen inte om den.
Men blomman är ju lite söt, tur det :-)
Garvar åt Tainas kommentar.
SÅ kan det gå!!
HAHA,
Det finns en trädgård här i Reston där hippeägarna gått helt överstyr med bananplantorna. Ser helt skumt ut, men lite kul samtidig.
Bananer nästa för dig kanske? ;-)

Marianne sa...

Desirée: Ja visst är det gott! Nästan nationalrätt i Turkiet, där åt vi det ofta.

Ja, jag får nog gräva upp den lilla och ta in den, men jag vet inte om den lever så länge som till nästa vår? Jag får rapportera vad som händer med den!

Kram!


Taina: Hahaha, nä några bananer tror jag inte klarar det här kalla klimatet! Men det är ungefär så jag har gjort med alla våra växter ute i rabatten, bland annat de ruttna potatisarna som snart tänker dela med sig och bli fler! Fast jag skulle vilja ha en bananplanta i en vinterträdgård!!!

Kram!


Annika: Jag undrar om du har fått någon aubergine som är gott tillagad? För jag vet att många här i Sverige inte kan laga aubergine, den blir torr och konstig.

Haha, vad roligt att ni har en hippieträdgård i Reston! Du får fotografera!

Kram!

Suzesan sa...

GULLIG....

Aubergine är GOTT. På rätt sätt.

Skrattade åt bananplantorna och säger då som såååå....hippies...haha kanske ska kolla under de stora bananplantornas blad om det växer nåt där...nåt annat som hippies oftast gillar;)

Inte menar jag aubergine. Inte.

Kram
/Susanne