söndag 30 september 2012

Min hushållsassistent

Allra först ska jag berätta att jag är medlem i Buzzador, vilket innebär att man får prover av produkter som man ska testa, dela med sig av till vänner och bekanta och tala om - ärligt - vad man tycker, bland annat genom att blogga om produkten. När det gäller kapitalvaror får man dem inte gratis, utan får köpa dem till ett förmånligt pris.

Den första kampanj som jag är med i är en hushållsassistent - OBH Nordicas Hercules. Och nu har jag testat den några gånger och kan tala om vad jag tycker:

Jag älskar den! Den gör det ju så mycket enklare att baka! Den är stabil och har en stor rostfri skål, tillbehören är rejäla och känns inte "plastiga" och den är lätt att jobba med. Hastigheterna är steglösa, så det är lätt att bestämma med vilken fart den ska jobba. Den är snygg också, så den kan mycket väl stå framme på bänken hela tiden så man slipper kånka på den fram och tillbaka. För den är ganska tung - ett måste om en sådan här maskin ska vara stabil.

Men det finns ett par nackdelar. När man ställer in den på en lite snabbare hastighet "vandrar" den, så den skulle kanske må bra av att stå på ett plastunderlägg av något slag så att den inte brakar in i flaskorna med olivolja som är närmsta granne på bänken. Locket är lite byngligt att sätta på, eller så är det jag som inte riktigt har fattat, och hålet i locket är lite för litet när man ska tillsätta mjöl. Fler nackdelar än så har jag inte hittat.

Ett tillbehör som jag har velat ha i flera år nu är en köttkvarn. Och nu har jag en som följde med min Hercules! Den ska jag testa i eftermiddag genom att göra egen köttfärs på fransyskan jag hittade till bra pris. Äntligen kan vi ha koll på vad som finns i köttfärsen! Korvstoppningen får dock vänta lite, men senast till jul ska jag använda det tillbehöret. Som med allt annat måste ju hemgjord korv bli så mycket godare än köpe ...

Några bilder:

OBH Nordicas hushållsassistent Hercules.

Degen blandas.
Så här fina blev de första bröden jag bakade.
Genom att degen knådas ordentligt, blir degen också bättre. Så här bra kan man inte
knåda för hand - om man inte är Starke Adolf, och det är inte jag.
Jag bakade frukostbullar att ta med på Ålandsresan, receptet var av Jan Hedh. Och enligt
honom skulle man lägga degen att jäsa i en plastbunke med lock. Jag tog en för liten bunke ...

Men bullarna blev goda, trots att degen försökte rymma ur bunken.


Godisbullar är också gott att ha med på en bilresa, så jag bakade Badbullar.

Badbullarna blev goda, men de ser ju inte alls ut som de skulle. 

7 kommentarer:

olgakatt sa...

Jag välsignar också min huhållsassistent!
Det är en Elektrolux, drygt 40 år gammal men still going strong. Används förstås mest till bakning men även malning av kött och tillagning av leverpastej. Korv har jag aldrig gjort men äppelmos nån gång.
Jag begriper inte hur man kan baka matbröd eller stora bulldegar utan en assistent, då får man verkligen vara starke Adolf! Just nu har jag en massa Röstånga Mölla-bröd i frysen så jag behöver inte baka bröd på ett tag.

Pettas sa...

Haha, ni har det bättre förspänt än vad jag har det just nu, som inte har en gnutta bröd för tillfället:). Inte ens i frysen, så här blir det att baka bröd för oss två imorgonbitti. Elektrolux är det som gäller här också.

Jag knådar degarna ungefär 21-22 minuter...

kram
Karin

Bloggblad sa...

Min assistent som jag köpte -77 och var så stolt över, fick jobba hårt i många ambitiösa husmorsår. Men sen brann den en gång när jag körde en tung deg - och jag skaffade ingen mer.

Desiree sa...

Den ser jättefin ut Marianne. Den förstår jag att du är glad i. Jag har ju min KitchenAid som jag gillar jättemycket. Jag håller med om att bakande av bröd blir så mycket bättre med en köksmaskin. Som du säger så kan man inte knåda lika bra som en sådan om man inte heter starke Adolf. Mums allt du bakat ser otroligt gott ut. Kul att du även köpt med en del av extra utrustningen. Jag har inte gjort det men känner att det räcker för mig då jag mest använder den till att baka med.
Ska bli spännande att höra vad du tycker om köttkvarnen.

ExPIAtriate wife sa...

Snygg var den! Och vilka fina bakverk det blev! Kottkvarn later spannande, det finns inget godare an hemlagad kottkorv!
Kram!

Marianne sa...

Olgakatt: Nej, det är väl därför jag inte har bakat så mycket matbröd förut, jag har ju inte haft någon assistent. Nu ska jag bara knixa till handlaget också så att jag känner när det är lagom etc, så att brödet blir så där gott. Men som Karins bröd lär jag aldrig kunna baka.

Visste inte att man måste ha en assistent till äppelmos, men det är klart, om man kör äpplena genom köttkvarnen måste det bli bra. Kvitten måste vara bra där också, för det är annars rätt jobbigt att skära i små bitar, de är så hårda. I alla fall de stora som man kan köpa i Turkiet.


Karin: 21-22 minuter ska jag komma ihåg! Men för dig som är proffs på att baka kan det inte vara en så stor affär som det är för mig, jag måste liksom planera och fundera och läsa innan jag kan sätta igång. Så nybakt på morgonen får allt vänta ett tag till! : )

Kram!


Bloggblad: Men du bakar ändå? Kanske dags att skaffa en ny då, så att du slipper det där tunga med bakningen?

Svar på ditt brev kommer strax!

Kramar!

Marianne sa...

Desirée: Jag ska göra ett inlägg om köttkvarnen också, den var jättebra! Enkelt som bara den att göra köttfärs, så vet man att det inte är ändrade datum eller kött som har legat på golvet i någon fabrik. Själva smaken blir det inte någon större skillnad på, tror jag, men känslan!

Ja du har ju en fin KitchenAid, jag har länge spanat på en sån men de kostar ju en del i det här landet.

Kram!


Pia: Hemlagad korv är absolut bäst! Jag litar INTE på vad fabrikanterna stoppar i korvar man köper i affären. Skulle tro att det är ganska mycket skräp som åker i dem, förutom alla konserveringsmedel och annan smörja.

Kram!