söndag 2 september 2012

Getingstick del 2

Vallmons frökapsel.
Från Linnés Råshult.

Det här getingsticket blir bara värre och värre. Nu är det svullet långt ner på foten också. Pratade med sjukvårdsupplysningen förut i dag, och de rekommenderade mig att åka till vårdcentralen i morgon om det inte har blivit bättre. Och de tyckte att jag skulle åka till akuten i dag om det blir värre. Det HAR blivit värre men jag orkar inte åka ända till Ljungby för det här. Det får bli vårdcentralen i morgon i stället.

Vad de kan göra är att ge mig en korttidsbehandling (det kanske bara är en enda dos) av kortison (tabletter), så att svullnaden går ner. Då kommer jag att kunna gå, även om jag nog kommer att ha besvär i en vecka lite drygt. Kanske också lite potentare antihistamin än de receptfria. Ungefär så tror jag det ser ut.

I dag sitter jag högt med benet, baddar då och då med Salubrin, och stryker på mer kortisonsalva lite då och då.

Men det är så himla typiskt, jag som hade kommit igång så bra med träningen! När man inte ens kan gå kan man knappast springa, så jag är i stort sett sittande i stället för att skaffa mig kondition. Fy, dumma geting!9 kommentarer:

Uora sa...

Oj - du kanske skall åka till vårdcentralen i alla fall. Du kan behöva cortison men också adrenalin..

Jag tänkte exakt samma en kväll för ett par veckor sedan - men det blev ambulans mitt i natten och mycket bråttom! Har nog aldrig åkt med en bil som åkte så snabbt någon gång...

Nu får jag bära med mig adrenalinspruta och 15 cortisontabl. överallt.

Marianne sa...

Hej Uora! Vad roligt att höra ifrån dig igen! Fast inte lika roligt med din ambulansfärd. TUR att det gick bra! Var det en geting som stack dig också? Jag tror inte att det ska bli så illa för mig, för jag har tagit antihistamin, och det var i lördags jag blev biten. Så om jag skulle få en anafylaktisk reaktion så skulle det redan ha hänt.

Men i morgon blir det vårdcentralen!

Uora sa...

Jag vet inte vad som stack mig men jag såg ett insektbett före handen svullnade upp för mycket.. det var två dygn före så reaktionen kan komma senare, jag hade också tagit antihistamin förstås men det räckte inte :-( Hoppas det går bättre för dig! Ta hand om dig!

Kul att du har börjat blogga mera igen! Jag kommer kanske i gång igen i november hoppas jag :-)

Musikanta sa...

Du måste vara mycket allergisk för getingstick i alla fall. Jag har blivit biten ett par gånger och det har knappast blivit någon svullnad alls. Iväg till VC så fort de öppnar i morgon!
Kramar!

Suzesan sa...

MARIANNE åk till akuten om du blir sämre. GENAST.

Tänker på om det var en jordgeting som stack dig. De har värre gift än de vanliga. Indirekt farliga. Mycket aggressiva.

Guu' jag vet hur dålig jag var när jag blev stucken där benet viker sig mot skinkan.
Gick med barnvagn på gräsmattan i bikini. När jag tog ett steg så stack den mig. Då inte konstigt då den klämdes. MEN så ont det gjorde och jag skrek så högt. Vrålade. Tur jag ahde Toss i barnvagn för jag svimmade nästan. Sen svullnade benet hela vägen ner och gjorde så ont. SÅ ONT.Jag klarade mig ändå från att åka in. men hade kontakt med sjukvårdsupplysningen och de sa till mig att åka akut om det blev värre.I flera dar kunde jag knappt gå för det vara så svullet. hela benet och illrött.

Men jag vet detta nu och sån tur att man inte får ett sånt stick i halsen eller munnen...! En granne tillmig hon är också allergisk och har allt hemma.

Även adrenalinspruta hemma.

Kram
/Susanne

Anne-Marie sa...

Usch för getingar. Jag skulle nog få samma reaktion som du fått eftersom jag är allergisk mot getingstick. Till och med myggbett blir mycket större än vad de flesta upplever. Hoppas att svullnaden lägger sig och att det gör mindre ont. Kramar!

SweFlo sa...

Fy bubblan alltså! Hoppas verkligen det fixar sig, INTE kul! Kram!

Marianne sa...

Uora: TACK! Det gick bra för mig. Men jag tycker inte att kortisonet hjälper som jag trodde att det skulle. Trodde att jag skulle kunna gå vid det här laget! Och han tyckte inte jag behövde bättre antihistamin, det tror jag ...

Jättekul om du också kommer igång med bloggandet igen! Kram!


Ingrid: Jag har varit på VC! Pratade med en kille i dag, han hade blivit biten av fem getingar på en gång, det var bara ett av betten som blev en liten bula och sedan var den borta efter någon timme ... FUSK! Nu har jag lämnat blodprov för att se om/hur allergisk jag är för getingar.

Kram!


Suzesan: Usch, ja vilken tur att du hade Toss i vagnen! Jag skrek också till, och sedan svor jag en lååång ramsa. Nu har jag lärt mig att jag ska vara påklädd ordentligt när jag är ute och grejar i getingsäsong!

Kram!

Marianne sa...

Anne-Marie: Så du är också känslig för mygg! Jag tål de svenska hyfsat bra, men bulgariska och turkiska tål jag inte alls. Har varit så svullen att jag har fått ont i vissa leder av svullnaden när vi bodde där. Fy. Nu gör det lite mindre ont och en liten del av svullnaden har lagt sig, men det blir rödare och rödare ...

Kram!


SweFlo: Jo då, det här kommer att gå över en vacker dag, men jag vill att det ska bort NU! : ) Jag vill i alla fall kunna stå och gå ordentligt. Kan inte laga mat just nu, för jag kan inte stå stilla överhuvudtaget. Fy när jag skulle betala på apoteket, fick tjinga plats i kön och gå och sätta mig, sedan fick jag gå fram och tillbaka när det var min tur. Såg väl inte klok ut ...

Kram!