onsdag 12 september 2012

En dag i Växjö


Häng med på en liten tur till Växjö!

Först tar vi tåget från stationen i Älmhult.


Vi åker med Öresundstågen som går från Helsingör i Danmark via Köpenhamn och Kastrup, vidare till Malmö och därifrån upp förbi Eslöv-Hässleholm-Älmhult och vidare genom Småland hela vägen till Kalmar.

Det är ganska lite folk på tåget, så vi kan välja och vraka när det gäller sittplats.

Första stopp är Alvesta, en knutpunkt där man kan byta till Stockholmståget, bland annat. Samma Stockholmståg som susar förbi Älmhult i hundraåttio knyck så att man nästan blåser av perrongerna, men det är bara ett sådant tåg om dagen som stannar. Vill vi inte åka med just det, så kan vi åka hit till Alvesta och byta tåg.Jag ska erkänna att jag bara har klivit av tåget en enda gång i Alvesta, det var när jag följde Mathilda till Stockholmståget i somras. Det var väl inte så värst livligt där vid den tiden, men det verkade vara ett trevligt litet samhälle. 

Här ska Alvesta tydligen få ett färgglatt hus.

När man åker genom Småland slås man av att i alla fall en fördom stämmer: Det är mycket skog här i Småland. Det tar ungefär en timme från Älmhult till Växjö. Att det tar så lång tid beror på att tåget står still en bra stund i Alvesta. Jag vet inte varför, tror de byter personal eller något liknande. 

Men till sist närmar man sig Växjö!Det är lätt att hitta i Växjö, i alla fall om man bara ska till shoppingstritorna. Man går helt enkelt över gatan från stationen, och sedan upp en av tvärgatorna och går rakt upp.


Om man kikar till höger ser man Växjö domkyrka som har rötter till medeltiden. Redan på 1100-talet fanns här en biskopskyrka. Men i dag går vi inte in i den, för det har vi inte riktigt tid med. Däremot ska vi kika in på Åhléns. Jag behöver en omgång underställ i silke till vintern, det finns på Åhléns och Twilfit. Undertröja och långkallingar i silke, bättre finns inte! Man håller sig varm utan en massa bylsiga kliande saker, man får till och med plats med dem under riktigt tajta jeans.Och så ska vi kika in på Oil & Vinegar, en av Sveriges bästa krydd- och oljeaffärer. I dag ska vi bara köpa en olivolja, för vi har ju ett rätt stort lager kvar av de kryddor vi inte kan leva utan. Det här är en franchise-kedja, så den kanske finns i din stad också? Om du bor i Stockholm finns den definitivt, i Västermalmsgallerian om inte annat.Efter Oil & Vinegar måste vi in i Akademibokhandeln, för nu när vi har en riktig hushållsassistent måste vi ha lite bra bakböcker. Nätet i all ära, men man kan ju inte bläddra och se vad man vill ha! Då är det bra att kunna pipa in i en bokhandel.
Vi måste till Mac-affären också och lämna in laptopen för lite hälsokontroll, batteriet sväller när det blir varmt. Det var lite bråttom vid det här laget, så ni får föreställa er hur det ser ut.

 För det riktiga ärendet till Växjö är att kontrollera tuttarna. Och man vill ju inte komma för sent så att man får betala utan att få valuta för pengarna och till på köpet behöva oroa sig för ett nytt datum. I Växjö är det i alla fall väldigt enkelt att ta sig till sjukhuset, för man kilar bara tillbaka till stationen, där går man över gångbron över spåren och vips är man vid lasarettet!

Jag hann inte knappt sätta mig förrän de ropade upp mig, så det gick verkligen snabbt och bra. Svar om cirka två veckor. Trevliga är de dessutom, så det här ska absolut bli mitt förstahandsval när det gäller sjukhus. Egentligen är det meningen att vi ska åka till Ljungby, men dels kan man inte åka kommunalt dit, dels har jag hört att de inte ... ja, låt oss bara säga att de lär vara duktigare i Växjö.

Passade på att kika in på apoteket för att se om de hade någon trevlig duschkräm. Men jag blev riktigt, riktigt trött på allt vad apotek heter när jag var där. De säljer för det första en massa smink, för det andra glass och godis, för det tredje väskor och lite annat sånt, och till och med BÖCKER! Okej, jag är bara glad när folk läser, vad de än läser (nå, nästan i alla fall), men att apoteken ska diversifiera till den grad att de säljer deckare och annat! Om de ska sälja böcker borde det åtminstone vara böcker med medicinsk anknytning. Håhå, jaja.Tack för sällskapet!15 kommentarer:

Pettas sa...

Tack själv, nöjet är helt och hållet på min sida:)
Jag har varit till Växjö men minns inte särskilt mycket av staden som sådan, körde bara igenom till ett Waldorfdagis i utkanten eller så.

Kram

Marianne sa...

Det är en trevlig liten stad, jag tror det vore väl värt att undersöka den bättre än vi har gjort. Vi har allra mest varit till byggvaruhusen ...

Kram!

Anonym sa...

Tack för ett besök i en av mina gamla hemstäder!

Annika sa...

Tack själv!!
Växjö är en trevlig stad.
DET tycker jag. Trevligare än både Ljungby och speciellt Alvesta (astrist).
Alla får ursäkta nu. Men Småland äger iaf!! Som du vet är jag mkt svag för Kronobergs Län!
SEr redan nu fram emot att återvända till Kroksnäs (nära Vislanda) igen! UNDERBART vacker NATUR!!!
OCH nästa ggn ska jag se till att det blir en TRÄFF med DIG!!
KRAMAR!!

ExPIAtriate wife sa...

Jag gillar Vaxjo och vad mysigt att aka tag! Det kan jag ocksa sakna ibland.
Ang. att vara morkradd sa har jag alltid varit sa dar fanig. Nar Elias var liten och vi skulle lara honom att sova i eget rum kandes det varre for mig att sova ensam tror jag! Och ja, maken ar ju borta ofta men nu har vi i alla fall Teresa i huset. Vagar inte tanka pa hur det skulle vara att flytta hem!
Hund ar jattevanligt bland expats har, nastan alla vara grannar har hund, tyvarr ar maken jatteallergisk sa det inte att tanka pa!
Kram!

Monica P sa...


I Växsjö utbildade sig min bror till folkskollärare och hittade sin underbara Gerd som utbildade sig till småskollärarinna. 1946 eller så...pappa och jag körde med häst och vagn till järnvägsstationen i Lit, Jämtland, och skickade matpaket och annat till honom. Tunnbröd, rökt fläsk, ost...och en tramporgel för man skulle lära sig spela psalmverser inför skolbarnens morgonandakt.

I Alvesta utbildade sig vår yngste son till lastbilschauffär 1998 eller så...vi skjutsade honom dit från Motala med lite möbler och annat. Första egna boendet, nånstans där ditt flerfärgade höghus står.


Musikanta sa...

Jag säger som Karin och Annika, tack själv för tågfärden och promenaden i Växjö. Det är farktiskt bra när man blir kallad till tandläkare eller läkare, för då kommer man iväg till stan. Eller till Linköping ibland som i mitt fall och passa på att gå på IKEA :-)!
I Växjö domkyrka blev min bror prästvigd och min morbror begravd, men det var väl minst tio år sen. Måste åka dit och hälsa på min moster som bor där och som ska fylla hundra på Luciadagen innan det blir försent...
Kram från Ingrid

Marianne sa...

Brysselkakan: Ja, vad roligt! Och när du säger det så minns jag att du har sagt att du har bott där. Ni brukar väl åka dit när ni åker till Sverige?


Annika: Haha, ja det finns inte mycket i Ljungby, inte! Vi har inte riktigt fattat vad som räknas som centrum där ens en gång ... Men Växjö är fint.

JA nästa gång bara MÅSTE vi ses! Jag HOPPAS HOPPAS HOPPAS att det blir i sommar som kommer! Då måste ni komma och se hur vi bor, för vid det laget måste insidan vara klar - och då har vi två gästrum om ni vill sova över!

KRAMAR!


Pia: Jag tycker mycket bättre om att åka tåg än att köra när man ska till olika städer här runt omkring. Mycket enklare och så kan man sitta och läsa och ha det skönt, för mycket annat kan man inte.

Ja men vilken tur att ni har Teresa så att du slipper vara rädd när han är ute och reser!!! DET är ju skönt! Synd att han är så allergisk ...

Kram!

Marianne sa...

Monica: Vilka fina minnen du har från Växjö! Om än det var din bror och inte du som läste där. Och när man får en fin svägerska på köpet, då kan man skatta sig lycklig!

Och Ljungby! En ganska lugn by att lämna ungdomarna till sitt första boende, skulle jag tro : )


Ingrid: Ja det har du rätt i, då måste man ta sig i väg till någon stad! Nu lämnade jag in min läptop där, så det blir snart ett återbesök. Men det får vänta till efter Åland.

OCH vad bra att du snart ska åka till Växjö! Men vänta lite till, så att vi har gästrum klart så att ni eller du kan bo här när ni kommer till Älmhult!!! För det hade varit SÅ roligt att träffas! Så kan vi bjuda hit Olgakatt också!

Kramar!

Juliannie sa...

Nämen det här var ju festligt! Jag var också i Växjö i veckan! Och tycker att det är en riktigt fin och fräsch (kan man säga så?) stad, trevlig på alla sätt. Jag bodde på hotell Elite Park och kan verkligen rekommendera det om någon tänker sussa över! Och den där fina sjön, som man enligt vår värd (trevligt, duktigt folk från lasarettet) kunde promenera runt på en timme! Jag var där på en lunch till lunch nätverksträff för en "metod" på mitt jobb och hann tyvärr inte gå i alla små fina affärer, utom Åhlens ;) Snabbtåget från Stockholm tycker jag däremot är jobbigt, jag blir så åksjuk... :/ Nästa gång får det bli åksjukepiller.

Anonym sa...

Ibland så, min bästa kompis bodde där fram tills i våras och vår äldsta som bor där igen sedan i maj. Men i övrigt, nä det är inte dit vi åker utan det blir mer Järna och så Bruzaholm utanför Eksjö.

Katarina sa...

Tack för åkturen. Kul att få följa med på ett hörn, jag har nämnligen aldrig varit där! Kram

Musikanta sa...

:-)! Du får hojta till när gästrummen blir färdiga, vore inte så dumt att slippa åka fram och tillbaka samma dag. Det är ju ganska långt i alla fall för oss...
Kramar från Ingrid

Marianne sa...

Eva: Men vad roligt! Synd att vi inte kunde ses, men kanske nästa gång. Jag måste ta mig tid att se mer av Växjö än bara affärsgatan. : ) Men det blir lätt så när man bor så här ute på vischan, affärerna lockar. Såg en skymt av sjön i alla fall från sjukhuset.


Brysselkakan: Jag drog nog den slutsatsen av att ni åkte till Växjö förra julen. Tänk så många felaktiga slutsatser man kan dra av att läsa någonting en enda gång! : )

Marianne sa...

Katarina: Jag kanske får försöka göra en bättre exposé över Växjö någon gång. Jag ska erkänna att jag verkligen inte vet mycket om staden, vilket är lite skamligt. Det är ju bara att läsa på nätet innan man åker, så ser man mer. Next time!

Kram!


Ingrid: Det ska jag absolut göra! Klas ska köpa golv och tapeter till "sitt" gästrum nu i helgen, sedan blir det väl fixat under nästa vecka. Sedan ska vi möblera och det tar väl ett par veckor, men SEN är ni mer än hjärtligt välkomna!

Kramar!