måndag 5 november 2012

Arvegods

Jag i Los Angeles, eller rättare sagt Santa Monica, 1962. Jag var 5 år. Det var då jag
fick min första Barbie, gissa vem som var först med att ha en Barbie i mina
kvarter! Fina amerikanska 50-talskläder hade jag till henne. Glömmer aldrig
hennes röda balklänning med liten pälsbrämad bolero.

Jag har mängder av gamla diabilder som min mamma lämnade efter sig, foton från 1955 och framåt. De foton som är tidigare sitter inklistrade i album, tack och lov. Jag tänkte att jag kanske skulle kunna skanna dem, och på så sätt göra någonting av dem, men som bilden ovan visar funkar det inte något vidare bra. Jag får nog helt enkelt sålla ut dem jag tycker borde sparas, och sedan ta dem till en duktig fotoaffär som kan göra papperskopior - och kanske skanna med specialmaskiner - åt mig.

Om det är kulturhistoriskt intressanta foton kan man kanske höra med Nationalmuseum om de vill ha dem, släktfoton ska vidare till barnen, och en del kan man nog kasta. Jag menar resor till Wien 1998 vet jag nog inte någon som är intresserad av, till exempel.

Jaha, så var det med den saken. Synd, annars hade jag kunnat plåga er med en hel del nostalgi!

---

Att jag inte har hört av mig på några dagar beror på att jag har jobbat. Som vanligt blir det antingen eller på den här kanten. Antingen har jag inget jobb alls, eller så har jag så mycket att jag sitter nästan dygnet runt. Nå, riktigt så illa är det inte just nu, men när det har varit lite stökigt här på dagarna (man får trots allt inte riktig arbetsro när Maken är hemma) får jag sitta på kvällarna.

---

Mathilda har åkt hem till Stockholm igen, så nu är både jag och Moa lite ledsna för det. Det var så roligt att ha henne här. Och nu när vi i alla fall har ett gästrum färdigt var det riktigt bekvämt för dem att bo här. Ja för de har ständigt pyamasparty när Mathilda är här, utom när vi tvingar dem att vila en natt lite då och då.

---

Tror ni att ruschen har lagt sig nu så att man kan åka till Ikea och faktiskt handla lite möbler? Vi behöver några grejor för att få färdigt här. Vi får nog satsa på det i veckan.


15 kommentarer:

Anna, Fair and True sa...

Vår skanner kan man skanna negativ i

olgakatt sa...

Annars kan ni åka till Norrgavel. Om det är för trångt på IKEA, menar jag...

ExPIAtriate wife sa...

Vi har scannat gamla foton och sant och fort over Super 8 filmer pa CD, det ar alltid roligt att ha kvar!
Kram!

Juliannie sa...

Å så kul att se dig som liten tjej i din fina klänning i USA! Då är vi nästan samma årgång - jag är född -54, tänkte väl nästan det :) Jag hade en väldig fin klänning när jag var ca 5 år som min farbror köpt i USA åt mig och den fick alltid heta "amerikaklänningen" :)
Gamla foton är så himla roligt och att sätta sig med diabilder och titta på dem med projektor är så kul! Lycka till med skanningen!

Pettas sa...

Så näpen och söt du var! och är! Förstås.
Lycka till med foton, Ikea och livet överhuvudtaget.
Ha en fin dag Marianne!

kram

Monica P sa...

Det ska vara RIKTIGA KORT, inte bara elektroniskt nånting på en liten pinne...jag har en del album med kort från tiden mina föräldrar förlovade sig...20-tal... ett fåtal från min egen barndom, ingen kamera i vårt hem, och tiotusen kort på barnbarnen på såna där flashpinnar som man måste ha en dator för att kunna se. Hur kul är det?
Ja, jag vet att man kan låta framkalla dem, och har gjort det flera gånger. Men jag vidhåller i alla fall att det är bättre med vanliga pappersfoton som man har ansträngt sig lite med för att inte slösa på film...

Eva i Tyresö sa...

Jag har en enkel apparat som gjorde att jag kan scanna mina dia själv. Billigt enkelt.
Jag är inte så värst på teknik annars. PLEXGEAR heter den.

Annika sa...

Jag har set vänner som scannat in sina negativ med bra resultat.
Tror nog du ska kunna lyckas med bra resultat.
SÖT är du iaf 1962 i Santa Monica.
Hur är det på IKEA nu?
Lugnare?
KRAM!!

Suzesan sa...

Åh vad fin. Så liten...hihi.

Men kolla med fotoaffärerna annars. Kanske de kan göra nåt bra om det inte är bra skärpa.

Pappa har en massa dia och där är några foton på mig som jag vill ha. En av bilderna har pappa tävlat med och fick pris. När jag sitter påpälsad på en kälke.

Hoppas ruschen lagt sig,

Kram
/Susanne

Suzesan sa...

Så som andra sagt. Det går att scanna negativ.

Jag skickar mina foton till FUJI-Film. SÅ BRA. Några dar sen har jag pappersfoton. Har massor DOCK!

Kram
/Susanne

Marianne sa...

Anna: Jag har nog inte en tillräckligt sofistikerad skanner, för bättre än som syns här blev det inte. Och det är ändå inte negativ, utan dia.


Olgakatt: Hahaha, ja jag försökte få en tur dit i lördags när vi hade släppt av Mathilda på tåget i Alvesta, men Klas tyckte det var för långt. I själva verket var det att han skulle hem och titta på F1. : )


Pia: Ja, jag har sett annonser om att föra över Super 8, får kolla sådana annonser lite noggrannare!

Kram!

Marianne sa...

Eva: Ja visst är vi nästan samma årgång! Jag är 56:a. : ) Jag hade också fina amerikaklänningar, glömmer aldrig min gula med blommor och smock, och min blåa med spetsbrodyrer ...

Haha, ja jag får nog skaffa en projektor!


Karin: Tack! Jo, jag var rätt söt på den tiden. Sa mamma i alla fall : D

Kramar!


Monica: Ja visst är det bäst med riktiga kort på papper! Men jag tänkte att jag först vill ha in dem i datorn, sedan kan man skicka iväg och göra böcker av fotona. Det är ännu bättre än att bara ha foton som ska klistras in i ett album. Och då kan man visa här på bloggen också : )

Marianne sa...

Eva: TACK!!! Jag ska genast kolla upp Plexgear! Det hade ju varit det bästa!


Annika: Jag måste nog ha en speciell apparat för att få bra bilder från diabilderna, för med vanliga skannern funkar det uppenbarligen inte. Haha, tack! Det var annat på den tiden, då var man söt som socker. Utom när jag var sur som en sur citron : D

Har inte varit på Ikea sedan, men vi ska nog dit på fredag, Klas har tagit ledigt då så att vi ska få färdigt här hemma. Tror det är bra där nu!

KRAMAR!


Suzesan: Det är bra skärpa på bilderna, bara skannern som är för dålig för diabilder.

Vad roligt att din pappa har fått pris för foton på dig! KLART att du måste ha dem! Om inte på dia, så på papper, det vet jag att man kan framkalla, fast det kostar ju en del, så man får sålla när det är för många bilder.

Jag har också skickat till Fuji, de är bra.

Kramar!

Anonym sa...

Men finns det inte speciella scanners (inte särskilt dyra) för just diabilder? Jag tror minsann det faktiskt!! Vi tittade på diabilder för några år sedan hemma hos mina föräldrar, efter att min far suckat djupt över hur BESVÄRLIGT det var att ta fram projektorn och filmduken. Min syster, mor och jag tycket att det var jättemysigt!!
Vi har en hel låda full med videofilmer som O tycker att vi ska försöka digitalisera eftersom de tar sådan plats. Min käre fader kan konvertera om videofilmer men igen så är det så HIMLA BESVÄRLIGT eftersom man måste spela hela kassetten... Jag har sagt till honom att han behöver ju inte TITTA samtidigt, det är ju bara att sätta på filmen och sedan gå och göra något annat. Jag vet inte om det är åldern men han tycker att mycket är besvärligt nuförtiden!?
Jag vill se bilder på gästrummet!!
Stor kram!

Marianne sa...

Petra: Jo, som Eva skriver här ovan finns något som heter Plexgear, ska sticka in till databutiken och höra med dem.

Hahaha, ja det har nog med åldern att göra, om din far tycker att allt är HIMLA BESVÄRLIGT : D Grejen är nog att man vill ha samma koll på saker och ting som man hade förr, men med de nya teknikerna behövs inte det. Kanske, jag vet inte.

Haha, jo, bilder kommer snart.

Kramar!