onsdag 7 november 2012

Lite av varje

  • Först och främst är jag GLAD att Obama vann. För det har betydelse för resten av världen, vem som styr i det stora landet i väster. Och vi vet att Obama inte är en krigshetsare som ska anfalla en massa andra länder. Nu får vi hoppas att han lyckas få igenom en massa bra förändringar i USA, så att amerikanerna får det lite bättre.
  • I somras, så där i slutet av juli, stod jag här med en påse delikatesspotatisar som var bortglömda och hade börjat mögla. I stället för att kasta dem stoppade jag ner dem i jorden lite här och var, framför allt i rabatten vid ytterdörren. Tänkte att antingen blir det potatisar av dem, eller så blir det gödsel. Det blev potatisar! Så vi åt färskpotatis här i slutet av oktober. Det var inte så många, men det räckte till flera middagar åt oss två.  • Vi har bra grannar av flera olika orsaker, en är att de gillar att plocka svamp (vilket inte jag kan för jag kan ingenting om svampar) och plockar tydligen alltid för mycket. Så vi fick en massa trattkantareller av dem i år också. TACK! Dem har vi torkat och lagt i en burk. Förra året torkade vi dem genom att lägga dem på tidningar, vilket tog evigheter. I år trädde jag upp dem på sytråd och hängde upp, och vips var de torra på bara någon vecka. Så nu vet jag hur man ska göra.  • Man kan inte påstå att flyttgubbarna i Egypten är slarviga. I alla fall inte de som packade vårt flyttgods till Sverige. För när vi packade upp en kartong hittade vi vår gamla ved som vi har släpat med oss ända från Bulgarien, väldigt torr bokved, med andra ord. Och den var så fint inslagen i papper, varje vedträ var för sig!  • Vi har fortfarande en del kartonger att packa upp, och en del möbler att skaffa och ställa upp. Bland annat ska jag ha en dagbädd/gästsäng i "mitt" gästrum innan det kan bli klart där. Men "Makens" gästrum är fullt brukbart nu. Sen måste vi ha bokhyllor som passar i "biblioteket" och lite sånt. Så det är inte klart här än. Nu håller Maken i alla fall på att sätta upp rullgardinerna för fönstren här vid skrivbordet, så jag slipper ha en stor kartongbit för så att jag kan jobba trots att solen skiner. (Solen skiner bara in på ett bländande sätt på vintern, när den står lågt.) 

  • Mathilda var här på höstlovet, och vi saknar henne jättemycket nu när hon inte är här längre. Här är en bild när finaste tjejerna säger hejdå för den här gången.

13 kommentarer:

Pettas sa...

Inte illa alls med nypotatis i oktober!:) Även här hittade vi ett par kok när jag vände landet upp och ner. Några blindgångare hade blivit många.
Inte illa heller med välinslagen torr bokved.
Inte illa med svampplockande grannar som delar med sig.
Hur mycket bra som helst med andra ord. Och Obama är kvar, tack och lov.

Ha det allra bäst, där borta i väst!

Kramar!
pst. halsduken var länge kvar runt halsen på Julle, sedan tog ett fotbollsfan bort den och lade dit sin klubbhalsduk. Så Julius har varmt om halsen i höst

Marianne sa...

Karin: Potatis är ju hur bra som helst att stoppa i jorden, tydligen. Och inte behöver man vara så petig med dem heller, verkar det som. Så mycket godare när de är egna! Kul att ni också fick senpotatisar.

Vad bra att Julle håller sig varm och go! : D

Ha det allra bäst ni också, där borta på öarna i öster!

Kramar!

Anonym sa...

VIlken bra idé att du satte potatisen och så härligt med nypotatis i slutet på oktober! Jag skrattade ikväll när jag kollade posten i brevlådan, reklamblad om trädgårdsmästartjänster till lägenheter?? Och det påminner mig att jag MÅSTE fixa "Ingen reklam tack" på brevlådan!!
Jag förstår att Mathilda är saknad, när ses ni nästa gång?
Det var ju tur att maken sätter upp rullgardiner, du kan ju inte sitta och huka bakom en kartongbit ;-) Fler bilder från hemmet, please! Så lovar jag att lägga upp bilder från vårt nya hem även om det är SÅ RÖRIGT fortfarande med ouppackade kartonger... Vi har förresten faktiskt kartongbitar på golvet som skydd i vardagsrummet eftersom O spenderar varje helg med att skruva ihop Ikeamöbler!

Saltistjejen sa...

Vad otroligt kreativt att sätta potatis så ni fick färskpotatis under hösten! :-) GOTT!
och fint får ni där hemma tycker jag. Förstår att det känns tomt sedan Mathilda åkt hem igen. Kommer hon ner något till jul?
Så roligt att hon fått en så bra vän hos er grannflicka!
Och att Obama vann är det flera som är glada och tacksamma för! :-)
KRAM!

Marianne sa...

Petra: Hahaha, ja visst behöver man trädgårdskonsult när man bor i lägenhet! : D Snacka om att det är någon som bara ville bli av med jobbet. Jag har inte satt upp "Ingen reklam", för bland reklamen ligger en massa saker som jag vill ha, t.ex. kommunens utskick varje månad ...

Förhoppningsvis kan Mathilda komma ner till jul. Kanske inte över själva julen, men resten av jullovet. Vi får se när vi kommer närmare. Men vi pratade lite om det. Välkommen är hon i alla fall. Över själva julen kommer Klas föräldrar och ena bror. Vi måste ta över från dem nu, det är dags att de får slippa tänka och bara komma och sätta sig vid dukat bord.

Hahaha, nä men jag var ju tvungen att göra något här i går när solen var jättestark och jag inte kunde se vad jag höll på med. Sedan fick den sitta kvar tills jag fick rullgardiner, tänkte jag. Annars hade jag bara fått hålla på att krångla hela tiden.

Okej, fredag ska Klas ta ledigt för att göra "klart" här, så till helgen ungefär lovar jag att fotografera! Hur det än ser ut! MÅSTE få besked om mitt objektiv nu, så två skäl att åka ner till databutiken!

Klas brukar lägga mattor och filtar på golvet när han skruvar möbler.

KRAMAR!

Marianne sa...

Saltis: Haha, ja det var rena chansningen, kändes bättre än att kasta mat. Och det lönade sig.

Ja, vi pratade om att hon ska komma till jul, eller efter juldagarna, men vi har inte pratat med föräldrarna om det, och det är ju de som bestämmer. Men jag hoppas att hon kan komma då. Och jag hoppas att Daniel vill komma då också, men jag misstänker att han har annat för sig som är roligare än farmor, han har ju tyvärr ingen tjej här : (

Ja visst är vi tacksamma för att det blev Obama! Jag vågade knappt hänga med i valet i år, var nervös för att det skulle bli en krigshetsande mormon ...

KRAM!

ExPIAtriate wife sa...

Har i Mellanostern andas vi ut efter valet. Vad som forvanar mig ar att manga av mina amerikanska grannar som anda bott har i Dubai flera ar anda ville se en republikansk president!
Sa gott med nypotatis pa hosten, finns det nagot godare?
Sa mysigt med besok ocksa!
Kram!

Millan sa...

Haha jo men det ar ju lite som nar man slapar med sig gammal mat, kryddor och annat som redan gatt ut, nar man flyttar :-). Men ved var nagot nytt!

Forstar att det blir tomt nar Mathilda aker hem! Men sa gott att ni har en sa go relation att hon kan komma och vara hos er sapass ofta anda. Och sa skoj for henne att ha en sa fin kompis nere hos er ocksa!

Vad fint det var pa nya ikeavaruhuset! Jattefint!

Kram

Katarina sa...

Nypotatis! Vad gott! Ni ser ut att ha arbetat på väl i ert nya hus, roligt. Men av någon anledning brukar det bli en och annan kartong som sällan eller aldrig blir uppackad, det är iallafall min egna erfarenhet. Kram

Musikanta sa...

Jag tyckte också det var roligt att Obama vann, även om han tydligen inte åstadkommit så mycket under de här åren. Hoppas han får lite mer vind i seglen nu när han inte behöver att bekymra sig om att blir återvald.

Så söta flickor, förstår att du längtar efter Mathilda. Det ska bli roligt när de yngsta barnbarnen blir så stora att de blir ett verkligt sällskap!
Kramar

Anonym sa...

ås så sött, blev lite rörd över bilden med er ved. Det är samma här; alla som hjälper oss är så otroligt försiktiga och fina. De som packar matvarorna i butiken överlastar aldrig påsarna, och speciellt känslig mat får sin egen lilla påse innan den stoppas ner i den vanliga påsen.Man blir bortskämd med omtanken. KRAMIS Mimmi

Marianne sa...

Pia: Ja ibland undrar man om folk blundar hela tiden. Likadant med folk som bor utomlands och bara klagar hela tiden på allt i landet! Det har jag inte heller begripit, varför bor de då där?

Nej, det är inte mycket som slår nyupptagen potatis! Så till våren ska det ner nya pärer i jorden, lite här och var där det passar, så kanske man kan få goa potäter nästa år också!

Kram!


Millan: Hahaha, ja en del sånt har väl åkt i soporna, ska jag erkänna : D Fast veden ville vi inte göra oss av med, för bokved är dyrt (finns det ens?) här och det brinner länge och bra.

Det är mest för Moas skull som Mathilda kommer hit, inte för att det är kul att vara med farmor : D

Jag hade hoppats att vi skulle göra en större räd på varuhuset i morgon, men Klas har andra planer, så det blir kanske inte förrän nästa vecka. Men det ser jag fram emot!

Kram!


Katarina: Jo, nu är vi "klara", dvs trappan och två toaletter återstår, plus förrådet. Sedan är det utsidan som gäller. Men nu ska vi i alla fall röja i ordning här i helgen. DET ska bli skönt.

Vi brukar vara rätt duktiga med att packa upp alla kartonger, så det ska vi nog göra nu med.

Kram!

Marianne sa...

Ingrid: Jag har för mig att han har fått kämpa som en galning för det han har fått igenom, eftersom republikanerna stoppar honom i kongressen eller senaten, vilket det nu är. Plus att det kan vara farligt att vara för tuff om man vill bli omvald, tydligen.

Ja, det blir roligt när dina tre små blir större så att ni kan göra en massa saker ihop!

Kram!


Mimmi: VISST är de noggranna! Kul att de är lika noggranna i Dubai som de var i Kairo! Jag vet inte hur det funkar hos er, men på Carrefour i Egypten fick man inte ge dricks till dem som packade matkassarna. Men jag brukade alltid smyga åt dem en peng i alla fall, för de hade ju inte det där jobbet för att de var så himla rika, direkt ...

KRAMAR!