lördag 7 juni 2008

Fredagstema Show and Tell: Ljus

Nu i juni kommer våra fredagsteman från Victoria i Florida, och dagens ämne är ljus. Det första jag tänker på är vårsolen, de där första värmande strålarna som är så ojämförligt underbara när de letar sig ner till en och tinar upp både kropp och själ. Sedan är det de ljusa sommarnätterna i Norden, när fåglarna börjar kvittra mitt i natten och man drömmer vidare med en hel symfoniorkester utanför fönstret. Fantastiska solnedgångar över Medelhavet när solens strålar får molnen att skifta i färg från ljust rosa till mörkt orange innan natten sänker sig och cikadorna börjar spela. Soluppgångar är dock inte det första jag tänker på eftersom jag är ganska trött om morgnarna och har därför (tyvärr) inte upplevt så många (förutom i ungdomen när man var på väg hem från någon fest i gryningen, förstås, när jag tänker efter).

Men jag har inga foton av det.

Annat som kommer i tankarna är alla minareter i Istanbul som lyser i regnbågens alla färger på kvällarna under Ramadan, fullmånen som går upp över den asiatiska kontinenten och speglar sig i Bosporens vågor, färjorna som glittrar där de korsar Bosporen på kvällarna, från den asiatiska sidan till den europeiska och tillbaka, ljusmasken av billyktor där de sniglar sig över de två väldiga broarna över Bosporen, fasadbelysningarna som smyckar de stora moskéerna och alla palats i Istanbul ...

Jag har inga foton av det heller.

Men jag har ett foto av vår lampa av försilvrad koppar som hänger över matbordet. Den köpte vi här i Kairo, i en liten hantverkstad på en slingrande gata i Gamla Kairo. Vid senaste besöket i Stockholm upptäckte jag en dyr Inredningsaffär som sålde likadana lampor för hur många tusenlappar som helst.


När vi tittade på den undrade vi vad det stod skrivet på den, det är ju arabisk skrift i mittbandet, men bestämde oss för att det får stå nästan vad det vill, för vi kan ändå inte läsa det. Nyfikna var vi ändå, så vi bad en kollega till Maken om hjälp.

- Citat ur Koranen, sa han. Men jag är inte säker ...

Sedan ringde han till en imam och fick hjälp med den exakta texten:

"Blosset befinner sig i en glaslykta, glaset är som en tindrande stjärna, som tändes från ett välsignat olivträd, vilket varken är från öster eller väster och vars olja nära nog skulle lysa, om ock ingen eld vidrörde den, det är ljus på ljus."

24:e suran, vers 35.
Översättning K.V. Zetterstéen

Fredagsbloggare:

Oj, hoppas jag fick med alla fredagsbloggare, hojta till om du saknar ditt namn!

10 kommentarer:

Nilla sa...

Vad fin! Kul historia. Ha det skönt.

Suzesan sa...

Marianne tack för tipset.Jag tog bort det. Tänkte jag skriver det här så du vet:)
Hade bara ett behov att skriva av mig! Men jag tror du har rätt!
Du e snäll du!
Fin vers på lampan lite unikt att ha en sån...och dessutom veta vad de säger och inte bara ha ett mönster.
Kram
Susanne

Marina sa...

http://www.anthrobase.com/Browse/Reg/Afric/NorthAfrica/browse_north_africa.htm en artikel om egypt i vart fall.

Jag minns i vart fall några fina solnedgångar i Egypten :) Hoppas jag kommer till Kairo någon fler gång, det är så härligt myller av liv där :)

Marianne sa...

Nilla: Tack! Och tack det samma!

Suzesan: Bra, tror jag.

"Alla" som ser lampan vill ha en likadan. Det blir ett jättefint sken från den, och om det är mörkt i resten av rummet blir det som ett ljusspel på väggen.

Kram

Marina: TACK! Ska genast gå in där. Där kan jag ju leta vidare också.

Vore kul om du kom hit. Jag gillar också folkmyller, förälskade mig i det i Istanbul. Speciellt vid färjelägena i rusningstid, det var något speciellt där.

Fritt ur hjärtat sa...

Vilken lysnande tolkning:-)) Jättefin lampa, jag har en stor kärlek till lampor!!

Marianne sa...

Simone: Tack! Själv har jag väldigt svårt att bestämma mig för om jag tycker om en lampa eller inte. Men den här blev jag bara kär i direkt där den hängde i taket bland mängder av andra pryttlar.

Hehe, "lysande" tolkning var en fyndig kommentar i det här sammanhanget!

Lullun sa...

Kul historia med lampan. Och i övrigt så behövdes det på något sätt inte foton för jag kunde på något sätt se det hela framför mig. Och oj vad jag drömde mig bort. Härligt! Tack! :-)

Marianne sa...

Lullun: Tack! Har du varit i Istanbul? Rekommenderas annars, fast Aaju kanske ska bli lite större först för att han ska ha kul han också. Det finns förresten ett Miniatürk, precis som ... Madourodam heter det har jag för mig, i Amsterdam. Ett minilandskap med alla kända byggnader i miniformat. Men han ska nog ändå bli lite äldre först för att det ska vara riktigt skoj.

Petra H sa...

Vilka fina minnen du har från Istanbul, jag förstår att du längtar tillbaka ibland.
Kul att ni har fått tag på en sådan vacker lampa, och så klart extra speciellt när ni vet vad som står på den!!
Det är lite som min kinesiska tavla som jag fick av en engelsk kompis som fick den gjord i Shanghai - det SKA stå typ mitt namn på den, men det är väl bara tecken som symboliserar något som låter som mitt namn (uttalat på engelska).. och egentligen kanske det står "dumma idiot till västerlänning som går på det här" - men fin är den iaf ;-)

Marianne sa...

Petra: Nä, det står säkert "Petra lev länge och lyckligt". Det röstar i alla fall jag för!

Visst är det roligt med sådana där speciella saker!