fredag 19 februari 2010

Kryddor

Kryddor från Nomu.

Nu ska jag göra lite reklam, men inte för fabrikantens skull utan för er skull så att ni får tips och hittar lite ny inspiration i köket. Så även om Nomu inte säljer kryddor i det land där just du bor, kanske du kan få lite inspiration av recepten.

Nomu är en ny (för mig ny) serie kryddor från Sydafrika. Det tycker jag är rätt spännande, för annars tycker jag att man alltid bara rör sig i samma gamla matländer hela tiden. Det är Italien, Grekland, Thailand, Indien, USA, Sverige, Libanon ... Afrika tycker jag känns nytt och fräscht i matsammanhang.

Jag hade den stora turen att hitta den här kryddserien i min braiga köttaffär. Blev nyfiken och köpte Lamb Rub och African Heat. Och jag lovar, jag ska köpa fler kryddor i serien. Dessutom finns choklad som ska vara väldigt bra att baka på, så det ska jag så klart också prova. African Heat kommer med en inbyggd kvarn som dessutom går att justera storleken på. Just nu är jag helt tokig i African Heat och maler en skvätt över det mesta. Leverpastejmacka med African Heat är Da Shit, kan jag tala om. Starkt och o så gott!

Nomu har en hemsida med recept och olika tips och man kan prenumerera på recept som kommer hem i brevlådan (den elektroniska brevlådan). Och då är det så himla bra så att långt ifrån alla recept innehåller kryddblandningar från Nomu, utan det är bara helt vanliga kryddor som finns i alla (?) länder. Inget köptvång och man behöver inte misströsta om man inte hittar Nomu där man bor.

Nu blev jag sugen på en leverpastejmacka, bara för det.

20 kommentarer:

Suzesan sa...

Tack för tipset Marianne. Jag gillar de kryddburkarna med en kvarn. Några sorter finns här med kryddblandningar och de är så BRA!Leverpastejmacka är så gott. jag gillar att ha leverpastej på knäckebröd och då skall det vara kylskåpskall och likadant med smöret och MYCKET massor. Det går inte beskriva hur jag brer på det lixom. Faktiskt;)Lite personlig style på det. Likadant som att Kalles Kavir måste ringlas på brödet och inte nåt annat, för då går det inte att äta om man tillexempel brer ut den*fniss*

Ha en härlig helg Marianne

Kram
/Susanne

Suzesan sa...

*KALLES KAVIAR..*menade jag såklart.Inte *kavir;)

Kram
/Susanne

Magnolia sa...

Det låter onekligen spännande med lite nya kryddor att pröva och den där starka lät lite extra intressant. *s*

Desiree sa...

Tack för tipset. Den här kryddserien låter verkligen spännande. Jag hade gärna provat African Heat känner jag med en gång. Jag ska kolla in deras sida och recept. Kryddor är himla kul att använda. Att krydda rätt är verkligen viktigt för att få rätt touch och smak på rätten man lagar.

Annika sa...

Kul med lite kryddtips. Ska se om de där kryddorna finns i ngn affär här...
African Heat låter härlig!!
Kram!

Marianne sa...

Suzesan: Jaaaa, leverpastej på knäcke är så gott! Men nu får jag nöja mig med rostat surdegsbröd, det går inte av för hackor det heller. I Sverige brukade jag ha rätt tjocka lager av pastejen, men man lär sig att snåla när det är en bristvara så att det räcker så länge som möjligt. Kaviar tycker jag blir äckligt om det är för tjockt, det vill jag ha i bara ett tunt lager : )

Ha en skön helg du också!
Kram!

Magnolia: Kryddorna är superbra, har inte testat recepten än, men bara att läsa dem får det att vattnas i mun på mig.

Desirée: Jag tror du skulle älska African Heat! Och de andra också, du som alltid gillar att prova nya kryddor. Receptsidorna är så himla vackra också, bara det gör att man blir sugen.

Kram!

Annika: Jag såg på hemsidan att de säljs i USA i alla fall, fast var kollade jag inte. Nu kollade jag, men det står inte vilka affärer, bara importören. Men man kan ju alltid skriva till honom och fråga om man inte hittar.

Kram!!!

Jenny sa...

Vad kul med lite matinspiration!! Jag har varit lite skeptisk mot afrikansk mat sedan jag åt etiopiskt en gång och tyckte att det var helt förfärligt (för mycket jox för min smak, jag tycker om att kunna se vad jag äter) även om det ju kan ha varit mer restaurangen än just själva köket. Men African heat låter väldigt gott, så jag ska definitivt spana in sidan! Annars är jag väldigt sugen på mer libanesiska recept, eller mellanöstern överhuvudtaget, jag är helfrälst på den typen av mat just nu. Och så vill jag gärna laga mer asiatiskt. Åh vad det är roligt med mat :-D! Kram!!

Marianne sa...

Jenny: Nomu kör egentligen inte traditionell afrikansk mat, mer västerländsk. Men det blir ju ändå lite annat stuk när det kommer från ett nytt land, vilket jag tycker är himla roligt. Så deras recept är inte som etiopisk mat : )

Håller med, mat från Mellanöstern är supergod. Bäst kök har Turkiet (som egentligen är mer Medelhav) och Libanon. Hm, Turkiet är nog en mix av Medelhav och Mellanöstern. Men deras kök är helt fantastiskt.

Det ÄR kul med mat!

Kram!

Saltistjejen sa...

Vad roligt med lite ny inspiration!!1 det kan behövas. jag tycker tyvärr att min vardagsmatlagning alltför ofta hamnar i samma rätter...
Och visst är det kul om man upptäcker ett annnat lands mat! En av mina vänner har haft anknytning till Tanzania förr och hon gjorde en gång en kycklingrätt som var sååå god. <hon använde då bl a spiskummin vilket var en krydda jag aldrig tidigare använt. Men det blev så gott. Tyvärr har jag glömt receptet nu, men amn kanske ska ta och testa sig fram igen...?
Hoppas du får en fin helg!
kramar!!

Anne sa...

Håller helt med! Det känns som man rör sig i samma "kryddländer", även för mig låter afrikanska kryddor spännande och nytt. Ska hålla utkik även jag.
Nåt jag funderat på, kanske du vet, vad är egentligen rub. Det ser ju ut som vilken krydda som helst. Det går ju bra att gnida in vanliga kryddor i köttet också. Har inte riktigt förstått vad skillnaden mellan en rub-krydda och vanlig är...

KARLAVAGNEN sa...

Spaennande! Krydda paa en leverpastej macka - ja varfoer inte?!

ab sa...

Har just ätit något jag inte ätit på år och dag - entrecote med bearnaisesås! Det kändes som om det vore 1975. Lite African heat skulle nog göra susen - men vad består den kryddan av? Allergiker vill veta.

ab sa...

Nu hittade jag det själv på hemsidan - African heat = "chilli, paprika, black pepper and coriander".

Otta sa...

Tack för tipset! Nu skall jag gå på jakt efter dem...

Kram

Helly på vift sa...

Här finns det typ ingenting annat än lokala kryddor och tillbehör. Kollade på hemsidan och tyvärr så hade de ingen webshop...

Helly på vift sa...

Oj, läste mitt svar igen och värst vad negativ jag var, det var inget mot ditt inlägg bara lite smått irriterad på att jag aldrig hittar ingredienserna till mina recept.

Hoppas du får en riktigt bra dag. Kram!

Marianne sa...

Saltis: Jag tror det är så för de flesta, att vardagsmaten blir några väl beprövade rätter som man varvar runt mellan. Jag är likadan. Men de där rätterna förändrar sig ändå under åren, alltid en tröst.

Nomus recept är i stort sett västerländska, men ändå, att det är en människa i ett annat land än de gamla vanliga tycker jag är roligt. Någon ny touch blir det av det.

Hoppas du också får en skön och FRISK helg!
Kramar!

Anne: Jag letade fram rub på Nomus hemsida: http://www.nomu.co.za/products/how-to/how-to-rub Hon menar att en rub bara är ett verb som har förvandlats till substantiv i modernt språk, och att det ÄR vanliga kryddor. Ett nytt sätt att sälja det gamla, egentligen. Så om man tar en rub och gnider in köttet med, eller en annan kryddblandning eller en egen variant, det är inte så viktigt.

Kram!

Karlavagnen: Testa får du se. Och så lite grönt på också så blir det ännu godare. Har alltid lite grönsaker på min frukostmacka, ovanpå osten eller pastejen eller vad det nu är jag har. Fast inte på marmeladen, där går gränsen : )

Kram!

Marianne sa...

ab: GOTT! Det är kul med matnostalgi ibland. Jag tror inte de skriver ut allt på nätet. Så här står det på min burk: chili, havssalt, senap, svartpeppar, koriander, lök, vitlök, paprikaflingor, persilja och naturlig röksmak. Inga kemiska tillsatser.

Otta: Importören sitter i Ängelholm, såg jag på hemsidan.

Kram!

Helly: Det ÄR irriterande när man aldrig hittar ingredienserna. Jag förstår precis vad du menar. I Turkiet hittade jag nästan aldrig färska örter. Philadelphiaosten var för dyr. Kesella, nä. Här finns färska örter, och osten är lagom prissatt. Men vaddå fläskfile? Parmaskinka, glöm det. Osv osv. Så jag vet precis vad du menar!

Hoppas du mår bättre i dag!

Kram!

Anna, Fair and True sa...

Jag har exakt den där hemma! African Heat (inte lamb rub)! Köpte den samt en annan (minns inte exakt vad den heter) men har bara använt den ena (den andra) ännu. Ett tips på sydafrikansk mat är bouboti (osäker på stavningen), en köttfärs- och risrätt. Det finns också färdiga kryddmix/paste att köpa i Sverige för att göra den rätten.

Marianne sa...

Anna: Testa African Heat! Den är SUPERGOD! Det doftar lite citrus, typ, fast det är inget sånt i. Men den är hot, så var försiktig!

Boubouti ska jag googla på!

Kram!