onsdag 24 februari 2010

Onsdagsrecept: Djävulskyckling

Lime.

Killen som hjälpte mig att uppgradera min dator och bytte operativsystemet gjorde ett alldeles utmärkt jobb. Men han glömde tala om att jag inte längre behöver ange något lösenord för att installera ett program eller uppgradera någonting via nätet. Så i dag när jag skulle installera WordFinder (engelsk-svenskt lexikon) och det inte gick, ja då blev jag tvungen att packa ner datorn och åka in för att få hjälp. Jag hade kunnat ringa, jag vet, men jag kan inte alla datorord och jag var osäker på om a) den som svarade kunde tillräckligt med engelska för att koppla mig till rätt person och om b) rätt person kunde tillräckligt mycket engelska för att instruera mig i någonting jag trodde var krångligt och c) om jag skulle begripa alla datorord.

Nu visade det sig som sagt vara så enkelt att jag bara behöver trycka OK utan att skriva in något eller ändra något i någon grundinställning långt bak i säkerhet och nyckelring och ..., men i alla fall. Säkra före det osäkra och jag fick mig en liten tur in till stan.

På vägen in såg vi en personbil som hade lyckats med konststycket att köra upp och fastna på mittbarriären av betong som är cirka, drygt 30 cm hög. Inte vet jag hur de hade burit sig åt, men det stod en massa människor där och ingen verkade skadad. Dessutom var det alldeles i närheten av en trafikpoliskur, så de fick hjälp.

Nu är det onsdag, och det var evigheter sedan jag delade med mig av ett onsdagsrecept. Dessutom vet jag att jag har lovat att lägga ut diverse recept som jag nu har glömt vilka recept det var. Snälla, om jag har lovat dig något specifikt recept, vill du vara snäll och påminna mig?

I dag ska ni i alla fall få recept på en riktigt god kyckling som jag hittade på Tasteline men tydligen är skapat av SvD.

Djävulskyckling 4 personer
1 kyckling ca 1,5 kg (eller kycklingdelar, det brukar jag använda)
1 dl olivolja
0,5 dl pressad citronsaft
3 vitlöksklyftor, hackade
1 röd chilifrukt, (urkärnad) och hackad
2 charlottenlökar (jag använder alltid vanlig lök)
3 msk persilja, hackad
50 g rumsvarmt smör
flingsalt
nymald svartpeppar

1. Dela kycklingen längs bröstbenet så det blir två halvor. Lägg dem i en form.
2. Blanda olivolja, pressad citron, vitlök och chili med 2 tsk flingsalt och generöst med nymald svartpeppar. Häll marinaden över kycklingen och gnid in den. Täck över med plastfolie. Låt marinera i kylen minst en timme eller helst över natten. Vänd då och då.
3. Blanda hackad lök och persilja med smöret och en nypa salt.
4. Sätt ugnen på 250°C grill och ställ in kycklingen under grillelementet med skinnsidan upp. Grilla tills skinnet fått lite färg och blivit krispigt. Vänd och grilla undersidan lika länge. (Jag har ingen grill i min ugn och det går lika bra utan det här momentet även om det säkert blir godare och snyggare med.)
5. Sänk värmen till 175°C. Gnid in det smaksatta smöret runt kycklingen, salta och peppra och placera den mitt i ugnen. Stek ca 50 minuter tills klar vätska rinner ut när du skär ett snitt i lårets tjockaste del. Innertemperaturen ska vara 82°C.

10 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Oj det var ett "farligt" namn på en kyckling som låter god! :-)
Tur med datorn! Det hade varit surt om det varit något annat som var trasigt nu efter att den fått sig en liten "omgång" av uppdateringar och liknande. Kan du komma in o kommentera i worldpress nu?
Hoppsas du mår bättre igen också.
Kramar!!

Marianne sa...

Saltis: Den kycklingen är riktigt god, tycker vi. Har gjort den ett par gånger nu.

Jo, nu (ta i trä!!!) kommer jag in på Wordpress igen. Det KAN vara så som jag skrev i mejlet i går ... Och visst var det tur med datorn!

Nu kom Klas REDAN! Han har inte kommit hem förrän åtta - nio den senaste tiden. Jaha, bäst jag börjar med maten!

Kramar!!!

Desiree sa...

Receptet lät väldigt gott och enkelt att fixa. Vi äter en hel del kyckling så det här blir perfekt. Tur att det ordnade sig med dator utan större krångel förutom att du då behövde packa ner den och åka iväg med den. Hoppas annars att allt känns bättre idag.
Kram

anna of sweden sa...

Attans att jag är allergisk mot kyckling ...

Marianne sa...

Desirée: Superenkelt recept. Och supergott, tycker vi. Sen kan man ju variera som vanligt : )

Tack, jo i dag känns det bättre. Hoppas det fortsätter så!

Kram!

Anna: Nej, vilken trist allergi! Kan du äta kalkon? I så fall funkar nog det. Eller kanske med kalv?

Kram!

Suzesan sa...

Ja men tack snälla KYCKLING som är så gott. Mums. Hungrig nu men det blir inte kyckling ikväll. Nån dag skall jag göra detta. Roligt namn på maten. Jag såg först rubriken och tänkte att du kanske stött på nån djävulskyckling någonstans. Hujedamej:)

Kram
/Susanne

Helly på vift sa...

Den verkar god och alla ingredienser finns här -Jipee! :-) Måste jag prova snart.

I vår familj är det jag som är datanörden och får alltid hjälpa till hos allt och alla. Har kommit på att det är så pass enkelt att installera programmen själv att jag heldre avstår från datahjälp om det inte behövs. De gör alltid något och sedan "glömmer" de att tala om det och när man frågar får de en alltid att känna sig som en idiot även om det är de som inte berättat.

Kram kram

Katarina sa...

Farligt gott, verkar rätten! Ganska enkel också, så den får jag prova framöver.

Jag älskar kyckling rätter.

Hoppas allt fungerar nu med datorn..

Petchie75 sa...

Åh, vad gott det låter och perfekt eftersom vi faktiskt har några färska (?? kanske inte så färska längre, ha ha) chilifrukter. Citron måste dock inhandlas, och det har jag ju ibland väldigt svårt att hitta här av någon konstig (säsong?) anledning! Och charlottenlök finns icke, till mina franska kompisars förtvivlan även om jag tycker att det brukar gå jättebra att ersätta med vanlig lök.
Kram och hoppas artt du mår riktigt bra nu!

Marianne sa...

Suzesan: Hahahaha, nä, jag har inte sprungit på någon farlig kyckling som har jagat mig : D

Jag ska göra den här kycklingen i kväll har jag bestämt mig för - nej, jag har glömt lägga den i marinad! Måste göra det på studs!

Kram!

Helly: Vilken tur! Äntligen finns allt hos dig!

Jag är bra på att använda datorer, men jag kan inte ett smack om allt det där bakom funktionerna. Kanske dags att intressera sig för den biten!

Kram!

Katarina: Ja den här är busenkel, jag gillar när man kan ställa in saker i ugnen och låta dem sköta sig själva. Måste som sagt se till att marinera kycklingen till i kväll!

Kram!

Petra: Jag har nog aldrig använt charlottenlök! Vet faktiskt inte ens vad det är för skillnad. Skamligt, jag vet. Får kanske be Klas köpa det när han är i Sverige nästa vecka så jag får testa. : D

Knasigt att det är ont om citron hos dig. Där om någonstans borde det väl växa som ogräs!

Kram!