torsdag 4 februari 2010

Sorry och litteratur

En liten blomma till alla mina fina läsare.

Ledsen att jag bara lät det bli radiotystnad så där utan förvarning. Jag har känt mig lite lätt stressad de senaste dagarna för att dels få rent och fint här tills en av mina bästa kompisar kommer på lördag, dels att jobba undan så mycket som möjligt av nuvarande bokprojekt innan hon kommer, för sedan blir det en hel vecka utan tillstymmelse till jobb. Bloggvärlden blev lidande. Så blir det ibland, man måste prioritera när det blir för mycket.

Nu blänker det i alla fall här hemma, allt utom golven som jag tar i morgon. Till och med trappräcket av snirkligt gjutjärn blänker, alla fem trappor, och det tog en stund kan jag tala om.

Härom dagen hörde jag en litteraturdiskussion i Gomorron (jag tror länken funkar, bara inte hos mig), där Jessika Gedin pratade om det där med att man "måste" läsa vissa klassiker, lusten att läsa och så vidare. Jag tycker att hon sa många bra saker. För det första ska man läsa det man tycker om att läsa. Man måste inte läsa en bok man tycker är tråkig, även om det är en klassiker. Hon menade att man ska ge alla böcker cirka 40 sidor, men om man då tycker den är tråkig ska det vara tvång på att sluta läsa den eftersom det finns så många bra böcker att läsa i stället. Hon menade också att man inte ska göra det så märkvärdigt, man får göra hundöron i böcker och man får göra anteckningar. Hon sa också att man inte ska skämmas bara för att man gillar viss litteratur, hon sa att hon själv är helt galen i "true crime" och läser gärna om kända seriemördare och annat.

Bra tycker jag, tycker man inte att det är roligt att läsa James Joyce, då ska man läsa någonting annat.

Jag läste någonting annat, någonting som har blivit enormt upphaussat i tidningarna och som skulle vara så himla bra och spännande. Det var Hypnotisören av Kepler. Nä, säger jag bara, tummen ner. Saker och ting måste inte vara sanna i en bok, men de måste vara trovärdiga. Hur trovärdigt är det att man bara ringer Pappa och inte polisen när man vaknar av att man får ett nålstick i armen som man sedan domnar bort av efter att ha sett sin son släpas ut ur lägenheten? Även om Pappa är pensionerad polis skulle man väl vilja ha hundar och helikoptrar och hela armén, inte bara Pappa? Hur trovärdigt är det att sagde Pappa tar med Dottern till huset där han tror kidnapparen/mördaren finns och tar med henne in? Utan förstärkning? Mängder av dylika saker som hade kunnat göras på ett sätt så de blev trovärdiga. Dessutom slarvigt skriven i många stycken, hoppig och osammanhängande.

Läs någonting annat. Det är så jag undrar om recensenterna har fått betalt för att ge den här fina betyg. Av mig får den tummen ner, jag tyckte den var så dålig att jag till och med blev tvungen att skriva om den.

23 kommentarer:

Petchie75 sa...

Ingen fara, Marianne!! Ibland har man bara inte tid, ork eller lust att blogga. Men visst är det gulligt när folk börjar oroa sig för en när man är tyst en längre stund. Hoppas att ni får det riktigt mysigt under vännnens besök!
Jag tycker att MÅNGA svenska deckare är dåligt skrivna, INKLUSIVE Stieg Larssons böcker!! Visst, spännande kanske, men så dåligt språk, stav- eller syftningsfel etc. Det verkar som vem som helst kan bli publicerade, bara man har skrivit en deckare!
Jag är en sådan läsare som gärna vill avsluta böcker, även om det tar 100 år (vissa böcker har faktiskt tagit ÅR att läsa). Jag brukar dock känna att efter de första 100 år sidorna vet man om man kommer att gilla boken eller inte. Jag gör hundöron och antecknar i mina böcker, MEN inga "uppbockade" ryggar på pocketböcker! Jag gillar inte när sidorna riskerar att lossna från pärmarna... När min moster var på besök hos oss vågade hon inte läsa mina pocketböcker just för att hon viker upp dem totalt...
Ha en fin helg och trevligt besök!
Kram

olgakatt sa...

Världen är så full av bra och roliga böcker att det inte finns minsta anledning att pina sig genom nåt man finner tråkigt! Man hinner ändå inte med alla de roliga och bra på en livstid.

Maria B sa...

Tack för att du delade med dig av dina åsikter om Hypnotisören! Nu behöver jag inte köpa den för bland det värsta jag vet är när böcker är slarvigt skrivna. Liza Marklunds "Gömda" var förskräcklig! Läste kanske den första upplagan, vad vet jag... men det var så jag undrade hur man kunde ge ut något så uselt. Dessutom var den bitvis totalt osannolik. Tack så mycket för dina uppmuntrande rader tidigare! Känner mig redan piggare! :-) Ska fortsätta att beta av dina tidigare inlägg nu. Ha det gott tills vi hörs igen!

Magnolia sa...

ah intressant inlägg/diskussion! Jag har själv alltid varit av åsikten att man ska läsa det man tycker är intressant inte det andra tycker att man ska läsa - typ finkultur och sånt.

Musikanta sa...

När jag var ung läste jag ALLT även om jag tyckte att det var tråkigt. Jean Christophe av Romain Rolland var nog den tråkigaste boken som jag läst. Men den fanns i åtta band i min pappas bibliotek, som jag försökte läsa igenom så mycket som jag kunde.

Jag håller med om att H. var en helt osannolik bok och dessutom väldigt otäck. Har nästan glömt vad den handlade om trots att det bara var några månader sen jag läste den. Verkar vara skriven med tanke på att bli filmad redan från början. Den rullande husvagnen i slutet är ju helt absurd...

Det skulle nog gå väldigt långt innan jag gjorde några hundöron i böckerna dock. Är strängt uppfostrad med att vara rädd om böcker och att aldrig slänga en bok (tyvärr!!!). Därför ser det också ut som det gör hemma hos oss, MM har aldrig fått slänga en bok han heller...

Jag läste förresten en bok av Henning Mankell som jag blev så besviken på upplösningen i. Sen dess har jag aldrig läst något av honom.
KRAM/M

KARLAVAGNEN sa...

Ska precis börja läsa Hypnotisören... Återkommer med vad jag tycker om den.

Ha det nu kanontrevligt med kompisen!
Kram

Bert sa...

"...den var så dålig att jag till och med blev tvungen att skriva om den."

Har du!??
När kommer den ut?
Din version, menar jag.

;)

Desiree sa...

Skönt att höra att allt är ok och det var mycket jobb du var tvungen att koncenterar dig på. Så är det ibland och då måste man få ta sig en paus och prioritera annat. Kul att du snart får besök. Då känns det extra kul att hemmet är rent och fräscht. Jag håller verkligen med dig om att det finns alldeles för många bra böcker för att man ska tvinga sig att läsa böcker man inte är intresserad av eller tycker är sega. Sedan får kritiker tycka vad de vill och lovorda men alla har inte samma smak.

Millan sa...

Ibland racker tiden helt enkelt inte till. Jag har det sjalv sa just nu sa bloggar bara en gang i veckan. Trist... men battre an inget!
Intressant det dar med att lasa. Jag alskar att lasa och har en ratt bred litteratursmak men jag har alltid haft valdigt svart for att lasa saker pa 'kommando'. Att tex tvingas lasa vissa klassiker pa svenskan i skolan gjorde att jag inte tyckte sa mycket om dem. Tvanget tog bort lasargladjen. Samma hande med manga av de engelska och amerikanska klassiker som vi laste pa universitetsengelskan. Jag hade mest panik over vad tentan skulle vara over sa jag njot inte alls av de masterverk vi laste. Nu i efterhand har jag tagit fram vissa av de bockerna och last dem i lugn och ro och faktiskt tyckt att de var bra.

Trist med en bok som inte kanns realistisk alls. Den kommer jag inte att lasa.

Kram o trevlig helg. Ps, vad kul med besok fran basta vannen!!

Otta sa...

Jag har saknat dig!!! Men du skall inte ha dåligt samvete, man kan inte göra allt alltid.

Trevligt att du får besök! Hoppas att ni får en härlig vecka.

Jag hade tänkt att läsa den boken och har funderat på att köpa den, men nu är det avgjort...det blir det inget med! Låter inte som något jag skulle tycka om alls!

Mycket kram!

marsipan sa...

Hypnotisören tycker jag kändes som ett filmmanus..verkar vara en tydlig tanke på en kommande film.

Och hur trovärdigt är det att en svårt skadad person kan kuta omkring i nattskjortan, vintertid, på en kyrkogård och dessutom nästan slå ihjäl en människa.
Nä, håller med. Den här dissar jag fullständigt.
kramen!

Annika sa...

Jag håller med Petra om att många böcker är dåligt skrivna, dåligt språk etc.
Jag läste en Anna J-son deckare, P*ojke frsvunnen. Kunde knappt läsa ut den. Språket var uselt, historien höll inte.
Nej usch...
Däremot gillade jag Stieg Larsson.
Liza M ja...riktigt dåligt språk där också.
Har inte läst hennes deckare, men däremot hela Gömda-serien.
Gillar inte deckare.
Verkar som hela sveriges författarkår har fått deckarhybris. jag blir så trööööött...
Jag BRYYYYR mig inte om vem som är mördaren...
Blä.
Nej, livet är för kort för dåliga böcker. Om en bok inte håller "måttet" för mig så lägger jag ner den...
Hoppas att du får en fin helg!!
Kram!!

Marianne sa...

Oj.oj.oj. Här finns det en himla massa experter på litteraturen. Men som sagt, smaken är som baken - delad. Och tur är det för våra stackars författare som kanske inte alltid lyckas skriva som experterna tycker.
Och jag säger som Bert - När får vi se din version. Den måste bara bli sååååå mycket bättre. Kanske ett filmmanus.
/Kram

Anne sa...

Nyfiken, vad för bokprojekt håller du nu på med? Du kanske nämnt det i nåt inlägg men det har gått mig helt förbi i sådana fall.
Radioprogrammet låter bra!
Jag håller helt med det du säger (och som tydligen sades i programmet också), läsning ska vara lustfyllt och det finns ingen "fin" eller "bättre/sämre" litteratur. Jag tycker det är viktigast att folk läser, oavsett vad det sen är för nåt. Däremot kan det vara bra ibland att våga utanför sin "comfort zone" och ge böcker en chans som man inte alls tror är ens grej, genre eller smak. Ibland blir man positivt överraskad. Samtidigt, som vissa böcker "alla" läser, skriver och är så upphypat. När man sen nyfiket läser så blir man bara besviken och kan inte förstå storheten. Som det du nämnde om Keppler.
Det där med att ge en bok 40s är nog en rätt bra tumregel. Vissa böcker som blir enastående bra och uppskattade kan ta sin tid att komma in i. Samtidigt, har en bok inte blivit bra efter x-antal sidor så kan man nog med gott samvete lägga den åt sidan och inse att det här är inte för mig.

Trevlig helg, hoppas att du och ditt besök får riktigt roligt ihop!

Jenny sa...

Åh vad jag håller med dig; Det finns så OTROLIGt mycket bra böcker att det faktiskt går jättebra att skippa de dåliga, alldeles oavsett hur bra recensioner de fått! Jag ger mig gärna böcker som får bra recensioner, men ibland är det helt galet (Eller så är smaken som baken ;-)). Jag minns för 9,10 år sedan, när boken "White Teeth" var så otroligt omtalad om populär och jag tyckte den var SÅ tråkig och dålig! Välskriven, säkert, men trist. Jag läste aldrig klart den och det roliga är att av alla de som jag nånsin hört prata om boken så hade INGEN läst klart den! Och ändå var den då så poppis!? Who knows. Stor kram i alla fall!!

Kersti sa...

Ibland måste man göra anat än att blogga och det måste få vara ok.
Jag håller med om att man ska läsa det man gillar, men vill tillägga att man inte ska vara rädd att prova annat. jag är med i två bokcirklar det är bra för då kommer jag i kontakt med sånt jag aldrig annars skulle läst. En del gillar jag inte men jag har hittat många nya författare som jag verkligen tycker om och som jag hade missat annars. Ganska ofta tycker jag att jag läser böcker som höjts till skyarna i pressen men som jag tycker är illa skrivna. Ofta av "kända" människor. Irriterande tycker jag.

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Jag blev misstänksam redan när boken hårdlanserades så töntigt av förlaget och media sprang efter i en lydig flock och skrev. Avstår gärna från den. För tillfället är spekulativt våld det som minst intresserar mig i en värld där det redan finns alltför mycket grymhet och våld. Med det menar jag inte att man ska fly verkligheten men gärna fly det uppdiktade våldet skrivet i spekulativ anda.
En gång i tiden läste jag alla deckare jag kom över. Inte nu.

Marianne sa...

Petra: Du har rätt, många - alltför många - böcker är uruselt redigerade. Det är redaktörens uppgift att se till så att syftningsfel, platt språk och allt annat städas bort ur den bra historien. I alla fall i böcker av deckarslaget. Hur det är i mer poetiska böcker vet jag inte, där är nog redaktörens roll mer begränsad. Men sådana författare är också mer språkmedvetna, suger på orden och väger dem på guldvåg, vilket framför allt dussindeckarnas författare inte verkar göra. Och så borde man anställa fler korrekturläsare enligt min mening. Ett förlag utan tillräckliga korrekturläsare struntar i sina kunder, enligt min mening. Samma gäller tidningarna.

Ja du, en del böcker tar tid. Anna Karenina är jag fortfarande inte klar med ... Vi får se, tanken är att jag SKA avsluta den en vacker dag. Jag vill trots allt veta hur det går. Haha, den kanske finns som film?

Jag måste bocka upp mina pocketar, annars kan jag inte läsa när jag ligger på sidan och ska sova : ) Finböcker är jag däremot fånigt rädd om, som mina fina fotoböcker från Istanbul. Blir vansinnig när folk bläddrar slarvigt så det riskerar att bli skrynklor i de böckerna. Har faktiskt ett par riktiga rariteter, inte gamla men väldigt fina, som jag är extra rädd om.

KRAM!

Marianne sa...

Olgakatt: Det har du helt rätt i! Varför slösa bort tiden på någonting dåligt när det finns så mycket bra!

Maria: Liza Marklund har bara skrivit en bra bok, enligt mitt tycke. Och det var den allra första, Sprängaren. Den blev hon så känd för så efter det tyckte hon tydligen att hon inte behövde anstränga sig mer. Synd när det blir så. Henne köper jag aldrig efter att ha gått på ett par riktiga bottennapp.

Magnolia: Jag kan nästan bli allergisk mot finkulturen när de sätter sig på alltför höga hästar. Då grottar jag ner mig med någon riktigt blodig historia i stället : )

Marianne sa...

Musikanta: Tack för varningen, Rolland ska jag undvika om jag nu skulle ramla över den : )

Jag retade mig så mycket på Hypnotisören att jag inte ens tyckte den var otäck. Bara alldeles precis i början, innan jag hade börjat reta mig, tyckte jag det var läskigt.

Jag har också svårt att kasta böcker. Men jag lyckades faktiskt nu i sista flytten, en jag hade fått för påseende för ev översättning som jag blankt vägrade befatta mig med (äventyr i Afrika på 1800-talet när engelsmännen var sååå smarta och afrikanerna sååå korkade ...). Den lyckades jag dumpa i sopkorgen för jag tyckte det var bra nu när sopfolket kanske kan göra återvinningspapper av den i stället för att den ska stå där och innehålla en massa goja.

Kram!

Karlavagnen: Vad tyckte du? Jag är väldans nyfiken!

Kram!

Bert: Hahahaha! Jag får väl höra av mig till det där författarparet och erbjuda mina tjänster så kanske nästa bok blir bättre. De hotar visst att komma med en ny till sommaren. : )

Marianne sa...

Desirée: Just precis, alla har ju faktiskt inte samma smak, så bara för att någon kritiker tycker att en bok är fantastisk så måste ju inte jag göra det. Jag läser t.ex. aldrig chicklit, inte för att det är dåligt utan för att det inte intresserar mig, ungefär som deckare inte intresserar Annika. Det kan ju vara hur bra som helst ändå.

Kram!

Millan: Det är aldrig bra att läsa på kommando. Visst, i en del undervisning måste man ha med vissa böcker, men de tappar definitivt en hel del i det läget. Smart av dig att ändå plocka fram dem igen så att du får en chans att njuta av dem!

Kram!

Otta: Nej, Nadel är MYCKET bättre. Haha, utom hennes eviga tjat med den där Zelfa, jag är så trött på henne och hennes fånerier. Är det sig själv hon beskriver, tro? : )

Kram!

Marianne sa...

Marsipanen: BERGIS tanke på filmmanus redan från början, och det gör inte saken bättre. Storhetsvansinne redan från början. Den där scenen på kyrkogården var också för larvig, håller helt med. Alldeles för många sådana saker för att det skulle passera. Lite utspritt kan icke trovärdiga detaljer passera som krydda, men när det blir så här mycket funkar det inte.

Kram!

Annika: Så är det, det har börjat slarvas alldeles för mycket med redigering och korrektur. Jag läste också den där boken du nämner, och även om jag tycker om deckare tyckte jag att den var riktigt kass. Det HAR gått inflation i deckarskrivandet. Antar att det beror på att det är en bra kassako. Det är inga dåliga slantar de tjänar på de där böckerna, sist jag hörde var det väl en 80 miljoner för Stieg Larssons böcker. Visserligen extremt, men jag vet att C L-berg och kompani tjänar några miljoner om året. Man kanske skulle göra ett försök, trots allt?

Håller också med dig om att det inte bara ska handla om vem som är mördaren. En deckare ska precis som vilken bok som helst vara en resa genom hela boken. Inte bara början och slut med en massa vadd emellan.

KRAM!

Marianne: Ja det är just det som är poängen, att man är expert på sin egen smak. Och ska få läsa enligt den, inte enligt vad de fina kritikerna tycker.

Hehe, den där Hypnotisören var nog skriven med tanke på film, så det skulle inte förvåna mig om de har ett färdigt manus i byrålådan.

Kram!

Marianne sa...

Anne: Det är nästa bok i Barbara Nadels serie som utspelar sig i Istanbul. Den kommer att heta Dans med döden och utspelar sig i det otroligt fascinerande landskapet mitt i Turkiet som heter Kappadokien. Lite omväxling från Istanbul, alltså.

Jag tror att de nya ljudböckerna som folk lyssnar på i bilen etc är ett bra kliv framåt för litteraturen. Det finns en hel del människor som har börjat "läsa" genom dem, som får uppleva massor av bra böcker trots att de aldrig har öppnat en bok utanför skolans väggar. Det tycker jag är riktigt bra. För jag håller med dig, det är mycket bättre att läsa en kioskroman än att inte läsa. Vita serien och allt vad de hette är bra på det sättet, en enkel dörr in till annan litteratur.

Kram!

Jenny: White Teeth har jag nog aldrig hört talas om! Men OM jag snubblar över den så ska jag undvika den : ) Jag kom just att tänka på att man kanske ska försöka hitta sig en recensent som har ungefär samma smak som man själv, och så strunta i alla andra. Då kanske det funkar?

Kram!

Kersti: Bokcirklar är bra! Just som du skriver blir det av dem många tillfällen att möta nya författare som man kanske hade missat annars. Jag har tyvärr alltid lyckats bo i städer där det INTE finns svenska bokcirklar, och har inte lyckats starta någon heller. Men en vacker dag när jag är hemma i Sverige igen, då ska jag nog försöka hitta en.

Visst är det så, kändisar har en tendens att slarva just för att de ändå säljer. Respektlöst tycker jag. Kändisarna borde anstränga sig dubbelt så mycket i stället.

Eva: Hej och välkommen hit! Jag ska kika in hos dig också.

Visst känns det så, som om media springer efter som en lydig flock, som du skriver. Påfallande ofta är det bara böcker från större kända förlag som recenseras, småförlagen verkar inte ha råd att bjuda på tillräckligt fina luncher?