måndag 25 juni 2012

Det är så mysigt nu på hösten

Man får tända en brasa att värma sig vid.


Man får användning för sina fina rosa regnkläder när man undersöker regnpölar och går till grannen för att klappa Mjauen.
Eftersom jag inte har föräldrarnas tillstånd att lägga ut en bild, passar det perfekt med en misslyckad bild. Ni fattar själva hur söt hon är!

Och så känns det bra att vara inne och baka.

Det är lätt att göra mandelmassa: Skålla och skala mandlar. Mixa sedan med samma mängd, i vikt räknat, socker. Jag använder min matberedare, det funkar bättre än mixern tycker jag. Packa in massan i plastfolie och låt ligga och mogna till dagen efter. Det blir då den mandelmassa som konditorerna kallar 50/50.

I morgon ska jag baka chokladbiskvier. Eftersom både Mathilda och svärisarna kommer till helgen, och eftersom Maken fyller år lagom framåt helgen, kan det vara bra att ha lite kakor att tugga på till kaffet. Då passar chokladbiskvier bra eftersom de kan frysas och därmed göras i lite god tid innan, så att man inte får allt i sista minuten. Tårta ska det förstås också bli, det blir samma som i midsomras.

Den här gången har jag lite bekymmer med matplaneringen. Mathilda är vegetarian, så det bästa är att laga antingen fisk eller den sortens mat där man bara kan steka upp en sojabiff eller liknande i stället för en köttbit. Alltså inte lasagne och liknande, för då får man laga två rätter. Och så är svärmor laktosintolerant, så jag måste komma ihåg att köpa alla mejeriprodukter av den laktosfria varianten. Svärisarna äter inte lök, och inte starkt, och Maken har fått för sig att han inte gillar citron, helt plötsligt. Lite vitlök går däremot bra. Någon som har några bra tips?

Men vad är det här för väder? I dag var det så mörkt som om det var mitt i vintern! Jag gick runt och tände överallt, men inte hjälper det särskilt mycket med dessa eländiga energisparlampor! LED är bra, de ger rejält ljus, men energilamporna ger exakt det slags skymningsljus som jag ser som sämst i. Måste se till att byta all belysning till LED, det blir ju billigare i längden dessutom.

12 kommentarer:

Bloggblad sa...

Nu tycker jag mig se en viss ironi mellan raderna...

När det gäller mat kan jag inte ge några tips. Jag har fullt sjå att få ihop till middag varje dag till maken och mig. Men idag har min husmoderlighet blommat: jag har gjort flädersaft!

olgakatt sa...

I sjukhusmatsalen får man ibland vegetarisk lasagne som är jättegod! Det finns massor av recept på sådan på nätet.
Idag skördade jag de första egna potatisarna och följde ett mossagårdsrecept där man svängde de nykokta läckerheterna med smör, rapsolja, salt och peppar, dill och krossad vitlök. Det var sagolikt gott! Vi åt helt vegetarisk middag med bl a ugnsbakad färsk vitkål till.

Freedomtravel sa...

Hmmm... sommaren kanske är en årstid som man har ställt in i år...??

KARLAVAGNEN sa...

Kom hit! Å tanka sol och värme! Gästsängen är bäddad! Norwegian och Ryanair flyger hit bl a.

Marianne sa...

Bloggblad: : )

Bra att du sa det, jag måste ta vara på flädern också! Jag gjorde inte det förra året (skäms) men i år ska jag göra det.


Olgakatt: Om det bara hade varit så enkelt. Alla vill nämligen inte ha vegetariskt heller.

Bra potatisrecept! Det ska jag också göra. Svärfar har ont i magen också, men om man tar bort pepparn så får var och en peppra själva, och samma sak med vitlöken. Det blir bra!

Marianne sa...

Freedomtravel: Så är det! Var kan man klaga? SMHI?

: )



Karlavagnen: Vad skönt det hade varit! Men nu får jag som sagt svärisar och barnbarn, sedan lite semester med Klas, och sedan måste jag nog börja jobba igen. När kommer du till Sverige förresten? Du är ju inte så långt härifrån då!

Annika sa...

HAHA>
Igår då jag landade på ARN var det storm, regn och 11 grader.
SOM höst, ja!!
Och idag ser det inte mkt bättre ut.
Underbart att vara HÄR är det ju ändå!
Men det är klart att jag hoppas på värme jag också!
Gott med mandelmassa!!
Kram!!

Desiree sa...

Ja nu får det ta och bli lite sommar. Kanske får vi gå och nynna på Idas sommarvisa för att det ska bli lite mer sommar eller vad säger du Marianne. Baka gillar jag att göra. Låter perfekt med biskvierna som du kan fixa iordning i förväg. Det var allt lite klurigt att komma på mat som passar hela gänget. Du skulle kanske kunna göra en vegetarisk lassange med spenat, squash, tomat och använda dig av soja eller havregrädde. Eller så kanske ni skulle kunna grilla och göra lite olika spett. Grönsaksspett för Mathilda och kött spett för er andra. Inkokt lax är annars både gott och sommrigt med färsk kokt poatis till. Jag kan tipsa om detta receptet som jag gjorde för någon vecka sedan som blev riktigt gott.
http://www.alltommat.se/recept/Inkokt-lax-med-ingefara-avokadomajo-och-artsallad---18565
Den borde funka om Mathilda äter fisk. Lite tips iallafall.
Nu blev jag allt inspirerad av att göra egen mandelmassa när jag ser hur god din ser ut.
Kram!

Suzesan sa...

Hahaha så gulligt inlägg. Lite väs som från katterna. Lixom. Nästan så som på den tiden då vi fick en LISTA till köket på vad alla inte tålde och var allergiskt emot och så skrek KÖKSCHEFEN...tror de detta är nåt SJUKHUS eller??På hotellet och vi skrattade så vi kved. Du skulle sett listan.

Fisk tipsar jag om men kolla så lillMathilda gillar fisk. Med äggsås kanske. Om hon äter ägg. Vissa vegetarianer gör det. Så laktosfritt till det. Grädde och smör och så kan alla äta. Förhoppningvis. Skicka dem till McDonalds annars;)

SKOJAR.

Åhh jag läser inkokt lax. Så gott.

kram
/Susanne

ExPIAtriate sa...

Har tyvarr inga bra mattips, ar urkass pa vegetarisk mat!
Hoppas ni far lite sol och varme dar hemma! Jag hade garna skickat ivag en sisdar 20 grader, har finns det sa det racker och blir over.
Kram!

Marianne sa...

Annika: Skönt att höra att du har landat ordentligt! Ja fy va, 11 grader mitt i sommaren! Det värsta innan dess har varit 13 grader, det var någon gång på 90-talet. Man får lust att ta på sig mössa och vantar!

Hoppas nu att du får riktigt fina dagar trots vädret!

KRAM!


Desirée: TACK för receptet! Nu visar det sig att svärisarna inte kommer, men det här kan nog Mathilda också tycka om. Det ska jag absolut testa.

Innan jag började göra mandelmassa själv har jag alltid avskytt mandelmassa och marsipan. Men hemgjord är ju så gott så gott! Då vet man också att man inte får fusk gjort på aprikoskärnor, det kanske är det som har gett den där äckliga smaken?

Jag har gått här och nynnat på Idas sommarvisa hela dagen, och nu ser det faktiskt ut att hjälpa, för solen lyser faktiskt! BRA förslag det där! : )

Kram!

Marianne sa...

Suzesan: Hahaha, ja det är inte lätt nu med alla allergier som folk har. Om jag hade hotell- eller restaurangkök hade jag nog tänkt ut någon rätt för varje av de vanligaste allergierna, så att det fanns någonting för alla. Det kanske kan vara något: öppna en allergirestaurang : D

Jo, Mathilda gillar fisk, jag har bestämt mig för att jag gör det recept Desirée tipsade om. Svärisarna kommer inte, visar det sig. Sedan har jag fyllt frysen med sojakorvar och quinoa-biffar och allt vad det är : )

Kram!


Pia: Falafel är rätt gott, och om du söker på kikärtsbiffar här på min blogg hittar du ett bra recept. Men det hade inte varit något för svärisarna - som tyvärr inte kommer den här helgen som tänkt. Vilket i och för sig underlättar, men trist ändå.

Skicka gärna 20 grader, det behöver vi!

Kram!