tisdag 30 juni 2009

Mammon vinner

Så kom deras rätta jag fram till slut i alla fall. Allt fildelarkungarna i The Pirate Bay ville var att tjäna pengar. De som alla andra. Det tråkiga med soppan är att de har gömt sig bakom någon slags ideologi och dragit en hel generation av ungdomar vid näsan. 60 miljoner får trion för TPB!

För nu är det FILDELARNA som ska tjäna pengar, och det kommer i fortsättningen att KOSTA PENGAR att ladda ner piratkopior från nätet. Jag tror jag skrattar ihjäl mig! NEJ TACK, säger jag. Jag betalar hellre till det musikförlag/bokförlag/filmbolag eller vad det kan vara som har AVTAL med upphovsrättsinnehavaren! Alla gånger!

Jag hoppas att hovrätten höjer skadeståndet som tingsrätten dömde skurkarna i TPB att betala. Till 60 miljoner!

Het, hetare, hetast

Hur varmt det än är orkar de tre spelevinkarna Cous-Cous, Muffins och Mums-Mums ändå spralla omkring. I morse lekte två av dem utkikar och klättrade upp i trädet utanför köksfönstret. Jag var självklart tvungen att föreviga stunden.

Cous-Cous kikar ner från höjderna.

Muffins gömmer sig bakom en grenklyka.

Muffins och Cous-Cous leker Följa John medan Mums-Mums sitter hos mamma Cleo på marken och tittar på.

Det är VARMT här. Dygnets svalaste temperatur var mellan 05.00 och 06.30, då var det bara 26°C. Sedan har det stigit med alarmerande hastighet. Det var redan 30°C kl 08.00 i morse och mellan 09.00 och 10.00 - alltså på bara en halvtimme - steg temperaturen med två hela grader från 35°C till 37°C. Var ska detta sluta, månne? Visserligen har det kanske lugnat sig något nu, för den sista halvtimmen har det bara höjts en grad till 38°C. Men den varmaste tiden på dygnet brukar vara vid 17-tiden, så det finns gott om tid för alla möjliga sorters värmerekord.

Luftfuktigheten ligger bara på 12%, det tackar vi för.

Och NÄR lägger AC:n i sovrummet av? Du gissade rätt. I går kväll. Reparatören har fullt upp och hinner inte komma i dag, han kommer i morgon. Däremot kommer rörmokaren i dag och fixar slangarna från varmvattenberedaren i köket så att jag inte ska bli skållad, det har börjat läcka misstänkt mycket från den nu. Jepp, så mina kära hantverkare är på ingång igen.

Själv sitter jag nu och sörplar isvatten. Jag planerar att fortsätta med det.

måndag 29 juni 2009

Världens gulligaste människor!

Det ringde på dörren när jag höll på att tömma tvättmaskinen.

- Vad är det nu då, är det någon hantverkare som ska komma och laga någonting jag inte vet om? muttrade jag för mig själv och gick ner och öppnade.

Utanför stod mr Omr från Kontoret med två paket i händerna, inslagna i foliepapper.

-Happy birthday mr Klas, sa han och log stort. (Han talar inte så mycket engelska.)

Så här fina paket kom han med:

Ser ni så fint dekorerat det understa paketet är?

Jag satte naturligtvis paketen i kylen direkt, för jag tänkte att det var tårta till il-Make på hans födelsedag. Så jag öppnade inte och kikade, det var ju inte till mig, tänkte jag. Men jag hade svårt att hålla mig, och jag var bara tvungen att tala om att han hade fått paket. Så jag ringde och frågade om han inte var på Kontoret.

- Joo, jag är här, sa il-Make.
- Men, mr Omr var här och lämnade paket, och jag tror det är tårta, sa jag.
- Ja men det är en tårtbit till dig, de tyckte att du också skulle få, vi har redan ätit tårta här, sa han.

Är det inte gulligt, så säg! Jag sprang genast ner till kylen och öppnade paketen. Det här hittade jag:

Chokladtårta med ananas och chokladbitar med frukt och nötter!

En STOR tårtbit och en chokladask! Mumsigt värre!

Egyptierna på Kontoret är helt enkelt världens gulligaste människor!!!

Hett tips i sommarvärmen

Isvattenflaska.

När det är så varmt att man svettas nästan hela tiden måste man se till att hela tiden få i sig tillräckligt med vatten. Då är det självklart godast om vattnet är kallt, gärna iskallt. Själv har jag under flera års tid haft ett system med 60 cl flaskor som jag förvarar i kylen och plockar fram varefter de tar slut, sedan fyller jag på dem på kvällen och stoppar in i kylen igen (springer inte och köper nya flaskor hela tiden, det är slöseri med vår jord). Då har jag koll på att jag har fått i mig tillräckligt med vätska samtidigt som jag kan släpa runt med flaskan utan att skvimpa och jag riskerar inte att spilla ut några större mängder över datorn. Mycket praktiskt.

Men, när det är varmt i luften blir vattnet snabbt fesljummet. Inte lika gott som iskallt vatten.

Nu har jag kommit på ett nytt system. Jag fryser flaskorna i stället. Då har jag garanterat iskallt vatten hela tiden eftersom isklumpen håller det smälta vattnet kallt. Ingen risk för ljummenhet inte.

Nu ska jag bara komma på det idealiska schemat för när de frysta flaskorna ska stoppas i kylen för att hinna tina lagom mycket så att tillgången till isvatten aldrig sinar. En sak är i alla fall säker, ska man ut i solen ska man ta flaskan direkt ur frysen.

söndag 28 juni 2009

Inte världens vackraste ...

Krispig marängtårta med citronkräm.

... men möjligen världens godaste tårta. Den bakade jag i dag till il-Make för att fira hans födelsedag. Så nu är vi lika gamla under ett knappt halvår framåt, sedan blir jag äldst igen.

Receptet till tårtan tipsade Suzesan om (jag hittar inte receptlänken hos henne, men gå gärna in och läs på hennes fina blogg ändå). Jag lägger inte ut receptet här utan länkar i stället eftersom det är copyright. Om man nu kan ha det på recept, men för säkerhets skull. Citronkrämen kan man säkerligen använda till vanliga tårtbottnar också, i stället för vaniljkräm. Det var ganska enkelt att göra tårtan, och om du som jag bor i Utlandet och inte hittar puffat ris i paket, så duger vanliga riskakor (utan salt) alldeles utmärkt om man bryter sönder dem i ungefärlig risgrynsstorlek.

I övrigt firar il-Make genom att ha tagit ledigt på eftermiddagen för att kunna titta på någon biltävling. Toppen, tycker han. Tur med vädret har vi också, det är bara 34°C i dag, svalt och skönt.

lördag 27 juni 2009

Tål ingenting nu för tiden

Flamboyant.

Oj, oj, oj, oj! Jag tål visst ingenting nu för tiden. Och då menar jag att vara uppe sent på nätterna. Vi hade så trevligt i går kväll där vi satt och åt och pratade i trädgården att klockan bara flög iväg. Dessutom vände vädret lite och det kom en sval (!) vind, så det var så där riktigt ljuvligt, vi satt inte som i en bastu som det annars lätt blir när man sitter utomhus, även på nätterna i det här landet. Vips hade klockan blivit hur mycket som helst och jag kom inte i säng förrän vid tre i morse.

Och det är det jag inte tål, tydligen. Jag har sovit ett par timmar nu på eftermiddagen, men jag var så trött att jag till och med drömde om hur trött jag var, att il-Make ville ha mat och att jag släpade mig runt i köket med kastruller i händerna och att jag bara somnade hela tiden! Hahaha, då är man trött när man är för trött för att sova!

Så nu är det väl bäst att jag pallrar mig ner till kastrullerna medan ögonen är öppna, annars blir det väl ingen mat i dag. Men någon avancerad matlagning, det blir det inte!

fredag 26 juni 2009

Tacksamt otacksam

Du Lilla, som i morse tyckte att jag skulle sluta fotografera och ge henne mat i stället.

I dag är jag väldigt tacksam för att jag slipper gå på bröllop. Hu så otacksamt! Det är en ny kille på Kontoret som gifter sig, han är säkerligen hur trevlig som helst, men jag har aldrig ens sett honom på avstånd. Alla på Kontoret är bjudna och det är så klart väldigt trevligt, men också kutym (verkar det som) och de som vet säger att vi inte kommer att bli saknade om vi inte kommer - det är bara några få som tänker gå.

Enligt inbjudan börjar kalaset kl 21.00 i kväll. Det betyder att man bör vara där cirka 22.30 och att det inte händer ett smack förrän cirka 23.30-24.00. Helt förståeligt eftersom traditionerna grundades på den tid det inte fanns AC, och vilken brud vill att sminket ska flyta och känna svettfläckarna växa? Men jag är väldigt kvällstrött, och att gå på fest som börjar så sent känns faktiskt rätt jobbigt.

Så jag är tacksam över att vi inte behöver gå. Jag är dessutom säker på att vi inte kommer att vara saknade eftersom det är en 200-300 inbjudna gäster.

Jag är dubbelt tacksam över att inte behöva ge mig av i kväll eftersom vår vän P som bodde här tidigare är på besök och kommer på middag i kväll! Det är SÅ HIMLA ROLIGT att ni bara inte anar hur glad jag är.

Så dagen har gått åt till att åka till köttaffären och stormarknaden för att införskaffa alla ingredienser till kvällens grillkalas, och att förbereda allt som ska förberedas:

Marinerade biffar
Kokt (låtsas ny)potatis
Mangosalsa
Vitlökssmör
Sallad

Till dessert hemgjord hallonglass.

Allt är nu färdigt för il-Make att ta över när det blir dags att grilla. Själv tänker jag nu gå och fräscha till mig lite, det hinner jag precis innan hon kommer!

Jag hoppas att ni alla har en trevlig fredag!


PS. Jag hinner inte svara på kommentarer nu, men lovar att göra det i morgon!

torsdag 25 juni 2009

Djursjukdomar

funny pictures of cats with captions
see more Lolcats and funny pictures

Jag har varken det ena eller det andra (vad jag vet), bara så in i bänken ont i skallen. Så jag går och lägger mig igen.

Hoppas ni andra inte ens har det utan att ni är pigga, friska och glada.

Ha en skön torsdag!

onsdag 24 juni 2009

Onsdagsrecept: Mariannes färgglada laxpasta


Det här är säkerligen inte någon kulinarisk innovation, men i går hittade jag faktiskt på ett alldeles eget recept, utan att kika i någon kokbok eller använda gamla vanliga tricks. Så därför döper jag helt fräckt rätten efter mig själv, även om det är någonting som någon gammal köksräv har lagat sedan barnsben.

Näringsmässigt sett är det väl ingenting för den som håller på med GI-diet eller liknande som förbjuder det ena med det andra, men för oss som äter vanlig men nyttig mat tror jag det är en höjdare med nyttiga fetter och grönsaker.

Jag är inte så bra på det där med måttangivelser men jag gör mitt bästa även om du måste läsa receptet och ha måttet "på en höft" i huvudet, och kryddningen kan självklart bytas ut till någonting annat, bara det är någonting man tycker om.

Mariannes färgglada laxpasta (2 pers.)
2 portionsbitar lax
lagom mycket spagetti för två
2 små eller 1 stor rödbeta
1 morot
gräslök
2 stora klyftor vitlök
1 tsk torkade chiliflingor eller sambal oelek
salt
ca 1 dl olivolja

- Koka spagettin enligt anvisningar på paketet.
- Sjud laxen tills den är genomkokt. Ta bort ev skinn.
- Gör tunna flagor eller remsor av rödbetan och moroten med hjälp av potatisskalaren.
- Hacka vitlöken lite grövre än finhackat.
- Hetta upp olivoljan i en stekpanna. Tillsätt salt, chiliflingorna och vitlöken. Tillsätt sedan rödbetsremsorna. Stek/fritera någon minut innan även morotsremsorna får åka i. Låt det hela puttra någon minut, grönsakerna ska bara bli lite mjukare än i rått tillstånd men inte mosiga.
- Häll upp spagettin i en skål.
- Dela laxen i lagom stora tuggvänliga bitar och lägg dem tillsammans med spagettin.
- Häll över olivoljan tillsammans med grönsakerna.
- Rör om så att allt blandas.
- Strö över gräslöken.

Smaklig måltid!

Resterna är riktigt goda som kall pastasallad dagen efter, kan jag intyga.

Gräslök, undrar nu någon, finns det i Egypten eller är hon så duktig att hon odlar sina egna kryddgrönsaker? Nej, så duktig är jag inte, gräslök är faktiskt en av de örter (räknas det som ört eller krydda, förresten?) som finns nästan jämt. Gräslök, färsk rosmarin och timjan kan jag nästan alltid hitta i butiken. Småsaker som gör mig lycklig!

tisdag 23 juni 2009

Utrotningshotade ord

Ogräs i en kruka i trädgården som jag inte kan med att utrota.

DN har i dag en artikel om utrotninghotade ord i svenska språket. Tydligen hade Lotta Olsson för ett tag sedan gjort ett upprop där man skulle adoptera ett ord eller uttryck som i dag anses föråldrat och som inte längre används. Uppropet fick stort gensvar och nu finns en lista över de ord som folk har adopterat och lovat att använda minst tio gånger under år 2009.

Den här listan får mig att känna mig uråldrig. För jag använder flera ord och uttryck som tas upp där, utan att anse dem som gamla och förlegade och i behov av återupplivning.

Här är de ord i listan som jag använder, kanske inte dagligen, men lite då och då:

Emellertid
Använda apostlahästarna
Inmundiga
Yppa
Till min glädje
Lättja
Behändig
Väl bekomme
Måhända
Okunnighet
Tillbringa i stället för anglicismen ”spendera”
Dock
Åbäke
Tillbringare
I sinom tid
Att känna sina pappenheimare
Kanhända
Brandgul i stället för det svårböjligare ”orange"
Pytte- i stället för jätte-
Ensamstående i stället för ”själv”
Skamlig eller genant i stället för ”skämmig”
Var i stället för ”vart”
Vidta åtgärder i stället för ”göra åtgärder”
Starta i stället för ”starta upp”
Härförleden

Listan tar också upp en del uttryck som inte finns i min vokabulär.

Använder ni de här orden och uttrycken? Eller är det jag som är gammaldags?

måndag 22 juni 2009

Fåglar, hetta och studielån


Härfågel (Upupa epops) Fotot är från förra året.

Attans vad det är varmt att sitta i solen! Jag fick för mig att jag borde få liiite färg på mina stackars armar och ben, så jag satte mig i solen i trädgården en stund. Men jag orkade bara sitta i en kvart - tjugo minuter, sedan kändes det som om jag skulle få värmeslag. Inte konstigt om det är 38°C i skuggan, förstås.

När jag satt där i solen hörde jag ett konstigt ljud inne hos våra tyska grannar. Ti-ti-ti-ti-pfffhhh, ti-ti-ti-ti-ti-pfffhhh.* Det visade sig vara ett par härfåglar som uppvaktade varandra. Den ena pickade runt i gräset och låtsades vara ointresserad (honan?) och den andra stod bredvid och sjöng och struttade sig (hanen?). Fast jag misstänker att honan verkligen inte var intresserad, för plötsligt kilade hon in i nästa trädgård och försvann medan hanen stod kvar på samma plats och försökte övertala henne att komma tillbaka.

De sista två dagarna har det skrivits en del om att utlandssvenskar smiter från att betala sina studieskulder. Jag vill bara meddela att jag INTE hör till dem som smiter. Jag betalar för närvarande 1.156:- varje månad, och det lär jag få fortsätta med till året innan jag går i pension, då har jag betalat av allt. CSN har en väldigt bra hemsida där man kan logga in med en pinkod och få fullständigt klart för sig vad som är betalt och vad som är kvar att betala. Där kan man också räkna ut vilken effekt det får om man betalar in mer än man måste osv. Jag går in där i januari varje år, och sedan förprogrammerar jag för hela året hos min internetbank så att amorteringen dras och betalas varje månad. Lätt som en plätt, så det går inte att skylla på att man inte får papper osv. Ett studielån ska betalas av, precis som vilket annat lån som helst. Om jag lånar 100:- av min kompis måste jag betala tillbaks, samma gäller när man lånar pengar av hela svenska folket! Det tycker i alla fall jag!


*På Wikipedias hemsida står att de låter helt annorlunda, men så lät det i mina öron. Jag kanske hör illa, får skylla på det.

söndag 21 juni 2009

Midsommarfirande och matta

I brist på midsommarblomster och jordgubbar bjuder jag i stället på en vy av Nilen.

Egyptier tycker att det är rätt konstigt att fira midsommar. Att fira att solen står som högst och att det är nu det bara blir varmare, och varmare, och varmare ett bra tag framöver. Och att man dessutom ska sitta ute i hettan och äta.

Men vi firade ändå midsommar med Kontoret. I brist på tillräcklig tid att införskaffa någonting svenskt och i total brist på jordgubbar ordnade vi i stället en BBQ som inte gick av för hackor. Rättare sagt, mr Mahmoud, kocken på Kontoret, ordnade med ett par kockkompisar som ordnade grillandet. Det var helt fantastiskt gott med grillad kyckling och grillad oxfilé, till det ris med pinjenötter, sallad, tahina, coleslaw och annat smått och gott. Efteråt fick vi tårtor och kakor. Dock ingen jordgubbstårta som sagt, trots att vi verkligen försökte på alla sätt att ordna det. Inte ens konditoriet som ända sedan i julas har sålt jättefina jordgubbstårtor har längre några gubbar kvar, de är slut.

När man firar i ett muslimskt land är det normala att det inte finns någon alkohol på kalaset, även om det finns undantag. Det innebär att man slipper huvudvärk dagen efter, i alla fall får man det inte av den orsaken. Dryckerna bestod uteslutande av juice och läsk och vatten.

Roligast på festen var nog ändå poolen. Det finns en liten pool i Kontorets trädgård och där plaskade barnen lyckligt omkring ända tills föräldrarna drog upp dem för att de skulle få lite mat i magarna också. Uppblåsbara flytleksaker var inköpta och det var perfekt för de barn som inte kunde simma. För de allra minsta fanns en sorts båtar med hål för benen, där satt de hur säkert som helst och kunde putta sig runt i vattnet. De lite större pojkarna gjorde som pojkar alltid gör, hoppar så att det ska plaska så mycket som möjligt. Och plaskade gjorde det! Tyvärr har jag inga foton av härligheten, för jag är en så urusel partyfotograf att jag har bestämt mig för att aldrig mer ta med kameran till olika tillställningar, det är bara pinsamt att sedan inte kunna dela ut i alla fall någorlunda hyfsade bilder.

I dag tog il-Make en semesterdag och vi åkte in till stan. Vi behövde en ny matta till hallen, för den vi hade var så himla sliten och ful. Det finns en bra mattillverkare här som säljer maskintillverkade mattor vilket vi tycker passar bra mycket bättre i en hall än en handknuten, dyr sak som man är rädd om. Och vi hittade en som var helt okej, och ganska billig. Dessutom hittade jag en liten matta som jag förälskade mig i, också den maskintillverkad men av bomull, så den köpte jag som sängmatta.

Min nya sängmatta. Mönstret är traditionellt egyptiskt, men jag förstod inte så mycket mer av vad försäljaren sa, så mer än så vet jag inte.

Efter mattköpet åkte vi in till Zamalek, stadsdelen som ligger på en ö mitt i Nilen och där bland annat svenska ambassaden ligger, och tog en liten promenad. Vi hade tur som tokar och hittade parkering på en skuggig gata nästan med en gång. Lunch blev pizza på det lilla italienska kafé där jag var i torsdags. Det visade sig att kocken kommer från norra Italien. Inte konstigt att maten var god!

torsdag 18 juni 2009

Lite allmänt svammel

Jag tror att det här är en vattentunna. Observera att muggen är fäst i trädet med ett snöre. Fritt för alla att dricka?

Tog en lätt promenad på stan i dag med min Trevliga Granne och kompisen K, hon som tog med min läsplatta från England. Vi kikade lite i affärer och jag köpte rosentvålar som doftade äkta ros och som har rosenblad i sig, en fotbalsam som ska hjälpa mot torra hälar, olivolja och olivsalt. Allt ekologiskt, självklart, eftersom det faktiskt finns här.

Vi åt lunch på en oansenlig liten italiensk restaurang som visade sig ha jättegod mat. Pizzan var precis som svensk pizza : D, tunn och god! Dit måste jag ta med il-Make när vi blir sugna på pizza nästa gång.

Handlade också en liten minipresent till svärfar som snart fyller år. Men jag talar inte om vad det är eftersom jag vet att han kikar in här lite då och då.

I morgon är det midsommarafton. Vi är bjudna hem till några svenskar på äkta svenskt knytkalas med dans kring midsommarstången och allt, men tyvärr kan vi inte gå eftersom vi ska fira midsommar på Kontoret. Nå, det blir säkert trevligt om än inte särskilt svenskt eftersom vi inte får tag i några svenska varor. Inte ens jordgubbstårta blir det eftersom jordgubbarna är helt slut och återkommer inte förrän framåt vintern. Mr Mahmoud, kocken på Kontoret, har engagerat en kockkompis som ordnar BBQ, och det är ju alltid gott.

Nu funkar AC:n i tv-rummet igen, men vi är inte färdiga med hantverkare för den här gången. De hittade en läcka på taket där en del rör är dragna, så de kommer tillbaka på lördag igen. Jippiii! Not! Hur gulliga och trevliga de än är så är jag innerligt trött på hantverkare just nu.

Och till LAURA: Jag kan inte kommentera hos dig! Så jag skriver här GRATTIS till Ahmets examen och ha det JÄTTEBRA hemma i Finland!

GLAD MIDSOMMAR önskar jag alla er som firar i morgon!

onsdag 17 juni 2009

Onsdagsrecept: Svalka och koffein i ett

Ett glas kallt kaffe svalkar i hettan.

Det var evigheter sedan jag la ut ett onsdagsrecept, så nu mjukstartar jag med en riktigt enkel grej: Frappé eller kallt kaffe eller vad man nu vill kalla det. Egentligen ska det väl göras med riktig espresso bryggt på en fin sorts bönor, men om man är lat (som jag) eller inte har en espressomaskin, går det alldeles utmärkt att göra det på snabbkaffe. Det är egentligen det enda snabbkaffe duger till tycker jag, att göra kallt kaffe av.

Frappé - Kallt kaffe
Ett par teskedar (eller hur starkt man nu vill ha det) snabbkaffe
3-4 dl kall lättmjölk (eller vilken sorts mjölk man nu gillar och mängd beroende på hur stort glas man nu har)
socker om man vill ha det i sitt kaffe

Mixa med en stavmixer eller i en vanlig mixer. Häll upp i ett glas. Känn livsandarna återvända i hettan.

Sedan kan man alltid skeda i lite vaniljglass, men så här en vanlig onsdagseftermiddag när man bara tar paus i förberedelserna inför middagen duger det alldeles utmärkt utan glass. Och precis som med allt annat kaffe kan man smaksätta med karamell och annat vad man tycker om, men jag föredrar "rent" kaffe.

I kväll får vi besök av några av il-Makes kollegor, en kille från Turkiet och en tjej från Rumänien. Turken känner jag sedan vår tid i Istanbul, men den rumänska flickan har jag aldrig träffat. Trevligt ska det bli och jag har förberett genom att lägga kyckling i marinad, satt en potatissallad i kylen och gjort hallonpannacotta som också står i kylen. Bara lite sallad kvar, sedan är min insats klar. Grillandet hör som bekant till det manliga släktet här på vår jord och det lämnar jag så gärna över och får i stället möjlighet att sätta mig och prata med gästerna. Inte alls fel!

Samtidigt är det lite cirkus med hantverkare igen. De är jättetrevliga och kommer som de ska och gör vad de ska, men det blir ändå lite stökigt och bökigt. Varmvattenberedaren är nu inte längre livsfarlig eftersom rören är bytta och jag riskerar inte att bli skållad som med de gamla som höll på att spricka. Bara AC:n i tv-rummet kvar, de kunde inte göra klart i dag eftersom de behövde skaffa någon reservdel. Det ska bli vansinnigt skönt när den funkar igen, för det är den som svalkar in i arbetsrummet där jag sitter. Den som finns här inne blåser mig rakt i nacken, så det är inte så jätteskönt att ha den på.

Nej, nu ska jag sluta svamla för i dag.
Ha en skön onsdag allihop!

tisdag 16 juni 2009

De växer de små

Il-Make och jag stod i köket i går kväll och kikade ut på kattungarna och konstaterade att de växer med raketfart.

- Men klättrar de inte upp i trädet?
- Jo då, men de kommer inte så långt än. De har försökt klättra ända sedan första början, men kommer bara upp någon halvmeter.

Jag vet inte om Cous-Cous hörde vad vi sa, men just då tyckte hon det var dags att visa vad hon kunde. Jag fick naturligtvis rusa efter kameran.

Cous-Cous på väg uppför stammen på vårt träd.

- Vad snackar ni om? Kommer bara upp en halvmeter! Ha! Jag kommer minsann upp till toppen jag!

Muffins, Mums-Mums och Cous-Cous undrar vad jag håller på med och varför jag gömmer mig bakom den där konstiga saken jämt.

Nu vet jag också att Muffins och Mums-Mums är pojkar, för de visade stolt upp sina klockspel härom dagen. Cous-Cous är flicka. Nu håller de sig inte bara till vår lilla gård framför köket, de är så stora att de följer med mamma Cleo ut på äventyr om dagarna.

måndag 15 juni 2009

En litterär lista

En av våra bokhyllor.

Jag känner för en lista i dag, och hos Anna Fair and True hittade jag en gammal lista som hon hade för snart ett år sedan. De flesta av er kanske redan har sett den, men inte i min version, så jag lånade den av henne.

Det är en lista som är sammanställd av BBC och tar upp de 100 mest älskade böckerna i Storbritannien. Enligt programmet har den genomsnittlige vuxne britten bara läst sex av alla böckerna på listan. Nu ska vi se hur många jag har läst.

Jag har översatt titlarna till svenska när så har varit möjligt utan att leta alltför mycket på Internet.

1) De jag har läst är i fetstil.
2) De jag har på min läslista är i kursiv stil.

(Att bara ha sett filmen gills inte!)

1 Stolthet och fördom (Pride and Prejudice) – Jane Austen
2 Sagan om ringen (The Lord of the Rings) – JRR Tolkien
3 Jane Eyre – Charlotte Brontë
4 Harry Potter serien – JK Rowling
5 Dödssynden (To Kill a Mockingbird) – Harper Lee
6 Bibeln - ja sedan får vi ju se om det blir mer än bara en plan. Koranen har jag också tänkt läsa.
7 Svindlande höjder (Wuthering Heights) – Emily Brontë
8 1984 – George Orwell
9 Den mörka materian (His Dark Materials) – Philip Pullman
10 Lysande utsikter (Great Expectations) – Charles Dickens
11 Unga kvinnor (Little Women) – Louisa M Alcott
12 Tess av D'Urberville (Tess of the D’Urbervilles) – Thomas Hardy
13 Moment 22 (Catch 22) – Joseph Heller
14 Shakespeares kompletta verk (Complete Works of Shakespeare)
15 Rebecca – Daphne Du Maurier
16 Bilbo - En hobs äventyr (The Hobbit) – JRR Tolkien
17 Fågelsång (Birdsong) – Sebastian Faulks
18 Räddaren i nöden (Catcher in the Rye) – JD Salinger
19 Tidsresenärens hustru (The Time Traveller’s Wife) – Audrey Niffenegger
20 Middlemarch – George Elliot (Marian Evans)
21 Borta med vinden (Gone With The Wind) – Margaret Mitchell
22 Den store Gatsby (The Great Gatsby) – F. Scott Fitzgerald
23 Bleak House – Charles Dickens
24 Krig och fred (War and Peace) – Leo Tolstoy
25 Liftarens guide till galaxen (The Hitch Hiker’s Guide to the Galaxy) – Douglas Adams - Den här har jag börjat på ett antal gånger, för det var en sån där bok man SKULLE läsa på 70-talet, men ...
26 En förlorad värld (Brideshead Revisited) – Evelyn Waugh
27 Brott och straff (Crime and Punishment) – Fyodor Dostoyevsky
28 Vredens druvor (Grapes of Wrath) - John Steinbeck
29 Alice i Underlandet (Alice in Wonderland) – Lewis Carroll
30 De susar i säven (The Wind in the Willows) – Kenneth Grahame
31 Anna Karenina – Leo Tolstoy - Faktum är att den ligger långt fram i kön.
32 David Copperfield – Charles Dickens
33 Böckerna om Narnia (Chronicles of Narnia) – CS Lewis
34 Emma – Jane Austen
35 Övertalning (Persuasion) – Jane Austen
36 Häxan och lejonet (The Lion, The Witch and The Wardrobe) – CS Lewis
37 Flyga drake (The Kite Runner) – Khaled Hosseini
38 Kapten Corellis mandolin (Captain Corelli’s Mandolin) – Louis De Bernieres
39 En geishas memoarer (Memoirs of a Geisha) – Arthur Golden
40 Nalle Puh (Winnie the Pooh) – AA Milne
41 Djurfarmen (Animal Farm) – George Orwell
42 Da Vincikoden (The Da Vinci Code) – Dan Brown
43 Hundra år av ensamhet (One Hundred Years of Solitude) – Gabriel García Marquèz
44 En bön för Owen Meaney (A Prayer for Owen Meaney) – John Irving
45 Den hvitklädda qvinnan (The Woman in White) – Wilkie Collins
46 Anne på Grönkulla (Anne of Green Gables) – LM Montgomery
47 Fjärran från vimlets yra (Far From The Madding Crowd) – Thomas Hardy
48 Tjänarinnans berättelse (The Handmaid’s Tale) – Margaret Atwood
49 Flugornas herre (Lord of the Flies) – William Golding - Jag började på den här men översättningen var så tråkig så jag bestämde mig för att vänta. Det var en gammal översättning.
50 Försoning (Atonement) – Ian McEwan
51 Berättelsen om Pi (Life of Pi) – Yann Martel
52 Dune – Frank Herbert
53 Cold Comfort Farm – Stella Gibbons
54 Förnuft och känsla (Sense and Sensibility) – Jane Austen
55 En lämplig ung man (A Suitable Boy) – Vikram Seth
56 Vindens skugga (The Shadow of the Wind) – Carlos Ruiz Zafon
57 En berättelse om två städer (A Tale of Two Cities) – Charles Dickens
58 Du sköna nya värld (Brave New World) – Aldous Huxley
59 Den besynnerliga händelsen med hunden om natten (The Curious Incident of the Dog in the Night-time) – Mark Haddon
60 Kärlek i kolerans tid (Love in The Time of Cholera) – Gabriel García Marquèz
61 Möss och män (Of Mice and Men) – John Steinbeck
62 Lolita – Vladimir Nabokov
63 Den hemliga historien (The Secret History) – Donna Tartt
64 Flickan från ovan (The Lovely Bones) – Alice Sebold
65 Greven av Monte Cristo (Count of Monte Cristo) – Alexandre Dumas
66 På drift (On the Road) – Jack Kerouac
67 Jude the Obscure – Thomas Hardy
68 Bridget Jones dagbok (Bridget Jones’s Diary) – Helen Fielding - Asså, jag kom inte så långt, jag tyckte den var rätt tråkig ...
69 Midnight’s Children – Salman Rushdie
70 Moby Dick – Herman Melville
71 Oliver Twist – Charles Dickens
72 Dracula – Bram Stoker
73 Den hemlighetsfulla trädgården (The Secret Garden) – Frances Hodgson Burnett
74 Notes From a Small Island – Bill Bryson
75 Odysseus (Ulysses) – James Joyce - Hähä, nä, jag tror den är alldeles för litterär för mig : )
76 Glaskupan (The Bell Jar) – Sylvia Plath
77 Swallows and Amazons – Arthur Ransome
78 Den stora gruvstrejken (Germinal) – Emile Zola
79 Fåfängans marknad (Vanity Fair) – William Makepeace Thackeray
80 De besatta (Possession) – AS Byatt
81 En julsaga (A Christmas Carol) – Charles Dickens
82 Cloud Atlas – David Mitchell
83 Purpurfärgen (The Colour Purple) – Alice Walker - Men jag har sett filmen : )
84 Återstoden av dagen (The Remains of the Day) – Kazuo Ishiguro
85 Madame Bovary – Gustave Flaubert
86 En ömtålig balans (A Fine Balance) – Rohinton Mistry
87 Fantastiska Wilbur (Charlotte’s Web) – EB White
88 The Five People You Meet in Heaven – Mitch Albom
89 Sherlock Holmes äventyr (Adventures of Sherlock Holmes) – Sir Arthur Conan Doyle
90 The Magic Faraway Tree Collection – Enid Blyton - Jag vet inte om den här finns på svenska?
91 Mörkrets hjärta (Heart of Darkness) – Joseph Conrad
92 Lille prinsen (The Little Prince) – Antoine De Saint-Exupery
93 Getingfabriken (The Wasp Factory) – Iain Banks
94 Den långa flykten (Watership Down) – Richard Adams*
95 Dumskallarnas sammansvärjning (A Confederacy of Dunces) – John Kennedy Toole
96 Fem svarta höns (A Town Like Alice) – Nevil Shute
97 De tre musketörerna (The Three Musketeers) – Alexandre Dumas
98 Hamlet – William Shakespeare
99 Kalle och chokladfabriken (Charlie and the Chocolate Factory) – Roald Dahl
100 Samhällets olycksbarn (Les Miserables) – Victor Hugo

Tjugosex stycken blev det. Det var ju bra att jag fick 100 klassiker på köpet när jag köpte min läsplatta, så jag kanske kan förbättra statistiken lite.

Är det någon som vet någon bok i den här listan som man bara måste läsa för att den är så bra?


* Den långa flykten av Richard Adams är faktiskt en av de böcker som fick mig att vilja bli översättare. I det engelska originalet finns en fågel som sjunger "knee-dip, knee-dip, knee-dip". Det är översatt till "knä-djup, knä-djup, knä-djup". Alltså, behöver jag tillägga någonting? Sedan ska jag inte påstå att jag är världsbäst, men om nu översättaren fick hjärnsläpp borde väl redaktör eller korrekturläsare ha snappat upp det?

söndag 14 juni 2009

Mr President och lite till

Jag erkänner, jag har snott den här bilden från en tidning på nätet, närmare bestämt New York Post. Jag hade hemskt gärna tagit ett alldeles eget foto, men jag får nöja mig med att veta att han befann sig bara tio minuter från mig när någon annan tog det här fotot.

President Obama var ju här i Kairo för drygt en vecka sedan. En stor dag som gav genklang över hela världen. De flesta här i stan var nog glada över både besöket och det han sa, men samtidigt var alla väldigt irriterade över det besvär besöket åsamkade alla Kairobor.

I princip hela stan stängdes av. Säkerhetspolisen samlade in legitimation av alla som bodde i närheten av de platser där Obama skulle åka förbi eller besöka. Boende längs gator och vägar där kortegen skulle gå fram fick stränga order om att inte parkera på gatan, inte gå ut på balkongen under vissa tider - de fick inte ens kika ut genom fönstren! Affärer i berörda områden fick inte öppna förrän på kvällen.

Jag och de flesta med mig insåg vad detta skulle göra med trafiken på de gator och vägar som var öppna, så vi stannade helt enkelt hemma den dagen. Jag pratade med en person som hade suttit i bilen, blickstilla i över två timmar, medan Barack Obama besökte pyramiderna, de fick helt enkelt inte köra någonstans i området runt omkring.

Är det så här i Washington DC hela tiden, eller är man extra hårda i sådana här länder? Jag minns när Clinton besökte Sofia i Bulgarien, han hade ett par tusen människor med sig och hela stan var stängd. Och på Operan här i stan satt president Mubaraks hustru bakom skottsäkert glas, i en alldeles egen bur utan kontakt med oss i vanliga.

Stackars människor, jag är väldigt tacksam över att varken jag eller il-Make är någon sorts högdjur eller kändis!

Svininfluensan har nu nått hit till Egypten också, något som tydligen sätter skräck i myndigheterna. Det är nämligen väldigt omständligt att landa på flygplatsen i Kairo just nu, eller i alla fall att ta sig igenom den och ut genom alla kontroller. Först måste man fylla i en hälsodeklaration och naturligtvis finns inga pennor tillgängliga, utan alla måste låna av varandra. Sedan är det en dam som kontrollerar så att namn och adress är läsbara. Efter det måste man stå i kö fram till en värmekamera där man ska ställa sig i rätt position under en viss tid för att ta tempen, medan läkare och sjuksköterskor i vita rockar och munskydd svärmar runt som oroliga nattfjärilar och ropar till varandra. Det tar tid! I Aten och Thessaloniki har de också värmekameror som man måste passera, men där är nyckelordet just 'passera', så det tar tar ingen extra tid.

Man kanske får vara tacksam över att de har en värmekamera i alla fall, och inte längre tar tempen i örat på alla passagerare ...

Och så vill jag lägga till en sak om läsplattan. Den första e-bok jag läste på den var en bok jag köpte från Waterstone i England. Den var tydligen gjord med en bra teknik så att texten liksom löpte på, även om sidbrytningarna i den förstoring jag hade kom mitt i så märktes inte det, utan det flöt på genom hela kapitlet. Först när det var ett nytt kapitel blev det ett avbrott, precis som i en vanlig bok. Nu lånade jag en bok från bibblan i Sverige, och den är gjord med en inte lika bra teknik. I den här är sidorna fasta, eller hur jag ska uttrycka det, så att det liksom blir hopp mellan de verkliga sidorna i den vanliga boken. Svårt att förklara det här, men summa summarum vill jag säga (eftersom jag har sagt att det är så suveränt) att vissa böcker tydligen inte är gjorda med den bästa tekniken. Om jag har förstått saken rätt har den bättre tekniken dock kommit till Sverige och man har nu börjat använda den. Bara så att ni vet, om någon springer och köper sig en läsplatta, så ni inte tycker jag ljuger och ni blir besvikna. Det är trots den här lilla missen helt suveränt att kunna låna nya svenska böcker från bibblan där hemma!


lördag 13 juni 2009

Min hjälte

Fotot lånat från FreeFoto.com

I dag är jag extra glad för att min käre make ligger och sover här hemma. Det kunde lika gärna ha gått så illa att han aldrig mer hade gjort det.

Natten mellan torsdag och fredag åkte maken från Kairo till Aten där han bytte plan för att åka vidare till Thessaloniki i norra Grekland. Allt var som vanligt och han höll precis på att somna till, men blev klarvaken av att någonting brakade till och att planet tvärbromsade. Det visade sig att bara några sekunder innan planet skulle lyfta, alltså i full fart, hade en fiskmås flugit rakt in i ena motorn.

TACK till den duktiga pilot på Olympic Airways som lyckades tvärbromsa planet! Du är min hjälte!

Det blev fullt uppbåd med brandbilar och utrymning av planet, men ingen människa hade kommit till skada. Däremot gick det inte att flyga med planet, för motorn var totalkvaddad.

Maken blev naturligtvis kraftigt försenad till sitt möte i Thessaloniki, men genom att alla ställde upp och jobbade till sent på kvällen lyckades han ändå göra det han skulle, för att sedan återvända hem till Kairo med nattplanet.

Så nu ligger han och sover och det är han väl värd! Att resa på det sättet, två nätter i streck och jobba hela dagen däremellan, är jobbigt nog när allt går som det ska. När olyckor sker blir det ännu jobbigare.

Och jag är som sagt evigt tacksam för att han är hemma igen, frisk och välbehållen.

fredag 12 juni 2009

Bästa köpet på länge

Vad är det här som ligger i gröngräset? En adressbok?

Nej, en Sony e-reader!

I går fick jag en Sony e-reader! TACK Vi som hjälpte mig köpa den i England och TACK K som tog med den hem till Kairo!

Jag är redan helt frälst! Det är det absolut bästa köp jag har gjort på väldigt länge.

För det första har jag nu tillgång till ett enormt utbud av böcker på både svenska och engelska. Jag kan både köpa böcker och låna böcker på svenska bibblan. Guld värt när man bor utomlands och bokhandlarna, även om de är bra, inte har så vansinnigt stort lager av engelsk litteratur och ingenting på svenska.

För det andra är den mycket lättare än en vanlig pocket, och alltså mycket lättare att bära med sig i handväskan. Dessutom är den mycket enklare att ha med sig i sängen eftersom man bläddrar genom att bara trycka på en knapp. Ljudlös ovanpå allt, så il-Make slipper vakna av pappersprassel.

För det tredje kan man förstora texten, så vi med "ålderssyn" slipper leta efter glasögonen när vi ska sätta eller lägga oss och läsa. När man förstorar text på datorn, t.ex. en PDF-fil, känns det konstigt och halvdant, som om stora delar av sidan försvinner, men det gör det inte här, det är fortfarande total känsla av boksida. På fotot har jag storlek medium på texten. Det är dessutom inte påfrestande för ögonen att läsa på den här skärmen eftersom den inte har bakgrundsbelysning som en datorskärm, utan använder någon slags kolteknik som jag inte begriper mig på men som fungerar. Notera att fotot ovan är taget i starkt Egyptiskt solsken nu på eftermiddagen, det är ändå fullt läsbart. Faktiskt lite bättre läsbart än en boksida, för en boksida tenderar att reflektera solen så att det blir lite för skarpt ljus i ögonen. Det blir det inte med läsplattan.

Sen ska vi bara inte tala om att man kan ha med sig ett antal (160 utan extra minneskort, ett par tusen med extra kort) böcker på resan, till sommartorpet, på bussen eller vad som helst, man måste inte välja i förväg. Att man kan "shoppa runt" när man ska köpa en bok och se var det är billigast, att man slipper komma hem med dubletter bara för att man glömde att man redan hade den där boken (man kan ju lätt trippa bort till bokhyllan och kolla om man är osäker innan man trycker på "köp"), att lilla maskinen kommer ihåg var jag slutade läsa så när jag somnar mitt i behöver jag inte leeeta utan den öppnar på rätt sida.

Man kan inte göra anteckningar i just den jag har, men man kan sätta bokmärken om man vill komma ihåg ett exakt ställe. Det finns andra som man kan göra noteringar i, men det är ingenting jag behöver.

Tyvärr är det svårt att köpa en e-reader i Sverige om jag har förstått saken rätt. De finns inte i någon affär, och de enda webb-shopparna som kommer upp är för mig totalt okända. Jag vill inte gärna lämna ut kontokortsnummer till konstiga ställen på nätet, så jag hoppas att någon av de rekorderliga nätaffärerna snart tar sig an det här lilla undret. Så att man inte MÅSTE ha kompisar som bor i rätt länder och andra kompisar som åker och hälsar på just dem.

söndag 7 juni 2009

Det är jag som är liket

Jag kan av olika orsaker inte berätta vad som har hänt. Inte mer än att JAG får betala för vad andra har gjort. JAG och INGEN ANNAN drabbas av att det finns människor som går över lik för att få det de vill ha, och att andra har reagerat på det utan att tänka på konsekvenserna.

Det har inte med maken att göra, och det har inte med egyptier att göra, det har inte ens med mig att göra egentligen, för jag har inte varit inblandad på något sätt.

Det är är ingenting emot mig som person, för den som har fattat beslut har aldrig ens träffat mig.

Men det är ändå jag som är liket i det här fallet. Det är ändå jag, personligen, och ingen annan i hela världen som får betala.





Jag ber om ursäkt för att jag inte orkar svara på kommentarer, skriva inlägg eller läsa några bloggar just nu. Jag ber att få återkomma när jag har näsan över vattenytan igen.

tisdag 2 juni 2009

Mitt stackars lilla huvud

Egyptisk get. Fattar säkert mer arabiska än jag.

Nyss hemkommen från skolan och det snurrar i huvudet av alla glosor. Många substantiv i dag, sånt som bok, bord, kvinna, man, bil, boll, glasögon osv. Dessutom lägesprepositioner som bakom, framför etc.

Den där förleden som man ofta ser när man ser transkriptioner från arabiska, som el-Alamein, el-Make etc står för bestämd form. Men jag får hädanefter döpa om el-Make till il-Make, för al- och el- använder man bara i standardarabiskan, här i Egypten är det alltid il-. Och så finns det en egenhet med den där artikeln, och det är att il- ändrar form framför vissa bokstäver som kalllas solbokstäver. Så om jag ska säga 'väskan', il-shanta, blir det i stället ish-shanta eftersom sh är en solbokstav. När det är månbokstäver händer ingenting. Med just det. Om det händer någonting med någonting annat är ännu en väl förborgad hemlighet. Men det är lite gulligt att ha sol- och månbokstäver.

Vi är bara fem elever i klassen, det är jag från Sverige, Per från Norge, Luca från Italien, Nathalie från England och Jayanthi från Frankrike. Alla de andra är enbart här för att plugga arabiska, tror jag, Jayanthi har jag inte hunnit prata så mycket med än.

Jaha, nähä, jag ska inte sitta här och svamla mer, jag måste göra läxan. Och försöka klistra fast några av de där orden i minnet!

måndag 1 juni 2009

Arabiska


Första dagen i skolan och nu kan jag skriva fyra bokstäver! Prov på det kan ni se på bilden. Det står Bääb, vilket betyder dörr eller port.

Min lärare, mr Mohammed, var mycket pedagogisk med bokstäverna, vi ska få lära oss fyra stycken varje gång vi har honom, vilket är två dagar i veckan (tre dagar i veckan ska vi ha mrs. Mona). Lagom många på en gång med andra ord med tanke på att de ändrar form beroende på om de är fristående, står först i ordet, mitten i ordet eller i slutet av ordet. De första fyra var Alef, Beh, Teh och The, och om man tänker på att det heter AlfaBeTe så är det logiskt att de tre kommer först.

Ja och så fick vi lära oss en femte bokstav faktiskt, Hamsa som är en liten krumelutt som är så liten att den måste ha någonting att sitta på, och förekommer alltså bara över andra bokstäver.

Kanske ska tillägga att man alltså läser och skriver från höger till vänster.

Nu kan jag presentera mig: Ana ismi Marianne. Tala om var jag kommer ifrån: Ana min Suwed. Säga att jag är svenska: Ana Suwediyya. Och så kan jag naturligtvis också tala om var du, han och hon kommer ifrån och heter, var jag bor och var jag inte bor.

I arabiska är det olika ändelser på orden beroende på om det är till/om en kvinna eller man man pratar. Så om jag ska tala om vad el-Make heter får jag säga Huwwa ismak Klas och om han ska tala om vad jag heter får han säga Hiyya ismik Marianne. Och så fortsätter det. Tyvärr är det enligt rykten bara cirka 10% som följer någon regel, resten är undantag och egna konstruktioner. Bara att lägga på minnet alltså.

Jag tycker att den här skolan och kursen verkar väldigt bra, måste jag säga. Intensivt men också pedagogiskt, så allt har inte bara försvunnit i ett sus av olika böjningar och omöjliga ord, tvärtom. Vi har fått säga saker och ting i kör, svara på frågor, träna på varandra, skriva (med latinska bokstäver), lyssna på band och försöka svamla ihop egna meningar. Och magistern lovade att efter fyra kurser kan vi läsa enklare saker i tidningarna, prata med alla om det mesta och förstå mycket av vad som sägs på radion. Jag påpekade att han aldrig hade undervisat mig förut, och han skrattade och lovade i alla fall att det var så, det visste han efter att ha undervisat i 23 år. Vi får hoppas att han har rätt och jag är verkligen sugen på att bara köra stenhårt nu minst fyra kurser på rad. Nå, en kurs i taget, först ska jag klara av den allra första veckan.

Men om det blir någon lektion på torsdag återstår att se. Då får vi ju fint besök när president Obama kommer. Jag tänkte han kunde få ta vårt sovrum så sover vi i källaren. Planerar blåbärspannkakor till frukost. Va? Ska han inte bo hos oss? Nähä, but a girl can always dream, can't she? Jo, just det torsdag. Då ska Obama hålla tal till människorna i arabvärlden från Cairo University som inte ligger så långt från skolan, och jag befarar att hela stan kommer att stängas av när han ska till och från. Jag hoppas dock att han tar helikopter. Saken ska undersökas, har skolan lovat.

Bäst jag repeterar dagens lektion nu, eller tror ni de accepterar att man skyller på att man inte hade tid för man läste bloggar?