onsdag 24 juni 2009

Onsdagsrecept: Mariannes färgglada laxpasta


Det här är säkerligen inte någon kulinarisk innovation, men i går hittade jag faktiskt på ett alldeles eget recept, utan att kika i någon kokbok eller använda gamla vanliga tricks. Så därför döper jag helt fräckt rätten efter mig själv, även om det är någonting som någon gammal köksräv har lagat sedan barnsben.

Näringsmässigt sett är det väl ingenting för den som håller på med GI-diet eller liknande som förbjuder det ena med det andra, men för oss som äter vanlig men nyttig mat tror jag det är en höjdare med nyttiga fetter och grönsaker.

Jag är inte så bra på det där med måttangivelser men jag gör mitt bästa även om du måste läsa receptet och ha måttet "på en höft" i huvudet, och kryddningen kan självklart bytas ut till någonting annat, bara det är någonting man tycker om.

Mariannes färgglada laxpasta (2 pers.)
2 portionsbitar lax
lagom mycket spagetti för två
2 små eller 1 stor rödbeta
1 morot
gräslök
2 stora klyftor vitlök
1 tsk torkade chiliflingor eller sambal oelek
salt
ca 1 dl olivolja

- Koka spagettin enligt anvisningar på paketet.
- Sjud laxen tills den är genomkokt. Ta bort ev skinn.
- Gör tunna flagor eller remsor av rödbetan och moroten med hjälp av potatisskalaren.
- Hacka vitlöken lite grövre än finhackat.
- Hetta upp olivoljan i en stekpanna. Tillsätt salt, chiliflingorna och vitlöken. Tillsätt sedan rödbetsremsorna. Stek/fritera någon minut innan även morotsremsorna får åka i. Låt det hela puttra någon minut, grönsakerna ska bara bli lite mjukare än i rått tillstånd men inte mosiga.
- Häll upp spagettin i en skål.
- Dela laxen i lagom stora tuggvänliga bitar och lägg dem tillsammans med spagettin.
- Häll över olivoljan tillsammans med grönsakerna.
- Rör om så att allt blandas.
- Strö över gräslöken.

Smaklig måltid!

Resterna är riktigt goda som kall pastasallad dagen efter, kan jag intyga.

Gräslök, undrar nu någon, finns det i Egypten eller är hon så duktig att hon odlar sina egna kryddgrönsaker? Nej, så duktig är jag inte, gräslök är faktiskt en av de örter (räknas det som ört eller krydda, förresten?) som finns nästan jämt. Gräslök, färsk rosmarin och timjan kan jag nästan alltid hitta i butiken. Småsaker som gör mig lycklig!

12 kommentarer:

Suzesan sa...

Ört Marianne så du hade rätt från början men det används som krydda:)Gott.

Guuud så gott, receptet måste inmundigas de närmsta dagarna. Jag ser att där är fina färger. Blandannat ser jag brandgul. Nu ska jag läsa om pappenheimare.

Min väninna gör så när hon har ett recpet som hennes eget så gör hon sätter sitt namn före och avlsutar med ny. Alltså att det kan vara nån annans recept och så gör hon om det och då blir det ny-tt.

Nååe inte många rättstavningsprov numera men vi hade ofta i svenskan. I skolan och då kom det alltid såna ord som inte används mycket... byråkratsvenska.
Synonymer till vanliga dödliga ord men "med ribban höjd" med annat ord.

Annars kommer ju oftast meddela lugnt nämna abborre.......med flera kanhända:)

Ja åhh vad jag ska lära Lilla Smulan-Knytet rättstavning.

Jag ska börja direkt.

Ha en bra dag

Kram
/Susanne

Annika sa...

Supergott låter det där!!
Gillar!
Det är lättfixat också en vanlig vardagskväll vilket alltid är bra.
Kram!!

Taina sa...

Imponerande, Marianne! Lax och pasta är ALLTID gott. Jag är en riktig pastaperson. Maken blir lite trött på det ibland. Kanske jag ska lägga ut ett av mina bästa pastarecept? Hmm, den brukar göra succè när den serveras.

Jag gillar också rödbetor och att ha det till den här rätten du själv komponerat ihop, verkar ju så läckert. Måste testa!
Kramen

Saltistjejen sa...

Ser otroligt gott ut!!!!! Mmmm! Blir hungrig här när jag sitter vid frukostbordet... ;-)
Vi äter mycket pasta så pastarätter är alltid bra! Och rödbetor älskar jag faktiskt! Men har aldrig provat det till pasta förr. Ska testa.
Kram!

Marianne sa...

Suzesan: Äsch, om Nigella eller Nicklas eller Nakna kockar eller någon annan blir stött får de väl höra av sig. Jag har i alla fall aldrig hört talas om laxpasta på det här sättet, men jag kanske bara inte har lyssnat : ) De snor rätt friskt själva har jag upptäckt, och jag lämnar alltid källhänvisning om det är någon annans.

Haha, du kan väl vänta liiite innan du lär Lillan stava : )

Kramar!

Annika: Ja vardagskvällar vill jag ha det lättfixat, för jag vet aldrig när Klas ska komma hem, allt mellan 5 och 9. Samtidigt är det skoj när det ser lite festligt ut. Lax är alltid gott.

Kramar!

Taina: JA, gör det, lägg ut ditt bästa pastarecept! Jag är egentligen rismänniska, men Klas gillar inte det så där jättemycket så jag begränsar till max en gång i veckan. Annars kan jag äta ris på längden och tvären.

Problemet med rödbetor är att de ska koka så infernaliskt länge, men på det här sättet var det riktigt smidigt.

Kram!

Saltis: Haha, vilken tur att du har mat framför dig om du blev hungrig! Pasta är bra för det går fort som det måste på vardagar.

Hu, nu är det 41 grader här, jag borde gå ut och sopa framför huset, men jag tror jag väntar tills solen är på väg ner ...

Kram!

Marianne sa...

Mums. Det där lät gott. Eftersom du döpt rätten efter dig kanske jag också får vara med på ett hörn hi,hi. Nu är vi inne i en risperiod. Och det på grund av att jag fått en riskokare nyligen. Tänk jag som egentligen avskyr allt vad köksmaskiner heter tycker att den här riskokaren är helt fantastisk.
Det är ju bara att hälla i ris o vatten och vips är det klart. Inget passa upp eller röra om eller kolla klockan. Nu hoppas jag bara att nån kan uppfinna en pastakokare också.Eller det kanske redan finns ?! Då skulle min lycka vara total i köket.
Kram från Marianne i Sverige

trollpackan sa...

Ser smaskigt ut!
Åt också lax igår, ugnsbakad med ris och romsås.
kramis!

Otta sa...

Jag ser att du nämner att det är 41 grader, då har jag ett bra tips! Åk till City Stars (eller liknande "finare" center) och köp en biljett till en av de engelsktalande filmerna - och njut av kylan! :-) Räkna bara med att det kommer att finnas småbarn och skrikande babies också, men det är sådant man får ta!

Angående laxen ser den smarrig ut, kommer nog att prova den, men med lite mindre olja så jag kan få in det i mitt Viktväktarliv. Jag har aldrig sett rödbetor i Egypten, men nu skall jag hålla utkik!
Kram

Emmama sa...

Vad GOTT! Jag har faktiskt tänkt göra pasta med lax nu nån dag för fisken här är fantastisk och nu har jag ju lite inspiration, så tack för det! :) Kram!

Ninni sa...

Det låter jättegott det där! Pasta och lax är ju säkra kort och passar de flesta. Så det här ska jag verkligen testa.
Kram Ninni

Marianne sa...

Marianne i Sverige: Du får självklart vara med på ett hörn! Riskokare är bara det bästa som finns! Jag köpte min för ett par år sedan och jag vill aldrig mer vara utan. Det är speciellt bra när man är sjuk. När man orkar masa sig upp sätter man på riset, sedan går man och lägger sig igen och när man vaknar nästa gång är det färdigt utan att ha bränt men fortfarande varmt och man kan äta nästan med en gång. Riskokare och glassmaskin vill jag inte vara utan! Överblivet ris är jättegott att steka, som pytt-i-panna fast ris. Testa det om du inte har gjort det. Allt passar till, vilka grönsaker man än har och vilken sorts kött eller fisk man än har.

Kramar!

Trollpackan: Romsås låter gott. Kan hitta rom här, så det kanske jag skulle prova någon gång.

Kram!

Otta: Jag kanske skrev det i kommentaren till inlägget i går, att vädret har vänt nu, så det är inte riktigt lika hett. Skönt. Annars är det verkligen ett bra tips, det räcker att åka till stormarknaden och gå runt bland kyldiskarna en stund, så fryser man!

Ja oljan kan man ju anpassa så att det blir lagom efter tycke och smak, det fina i kråksången är att det är två nyttiga fetter, först i laxen och sedan i olivoljan. Har du inte sett rödbetor här? Det finns nästan jämt tycker jag och det är toppen för jag brukar ha med det när jag gör potatis och grönsaker i ugnen. Jag brukar ta potatis, rödbetor, morötter, sötpotatis, lök, kål ... på med lite olivolja och kryddor och in i ugnen. Rödbetorna och sötpotatisen ger en fin "sötbalans" till det hela.

Kram!

Marianne sa...

Emma: Just det ja! Det är klart att det finns fin fisk i Skottland! Här finns nästan alltid skotsk lax att köpa - tyvärr röks den på ett rökeri här i Kairo och de har inte riktigt rätta knycken på det där. Jag köper mest norsk fryst lax i portionsbitar, den är lite billigare än den skotska och så känns den lite mer som hemifrån : )

Hoppas det blir gott!
Kram!

Ninni: Lax är så bra för det passar till nästan allt! Det ska vara vaniljsås som inte riktigt funkar så bra. Jag råkade faktiskt få det på ett buffébord en gång, det var ingen höjdare : D

Hoppas det blir gott!

Kram!