söndag 28 juni 2009

Inte världens vackraste ...

Krispig marängtårta med citronkräm.

... men möjligen världens godaste tårta. Den bakade jag i dag till il-Make för att fira hans födelsedag. Så nu är vi lika gamla under ett knappt halvår framåt, sedan blir jag äldst igen.

Receptet till tårtan tipsade Suzesan om (jag hittar inte receptlänken hos henne, men gå gärna in och läs på hennes fina blogg ändå). Jag lägger inte ut receptet här utan länkar i stället eftersom det är copyright. Om man nu kan ha det på recept, men för säkerhets skull. Citronkrämen kan man säkerligen använda till vanliga tårtbottnar också, i stället för vaniljkräm. Det var ganska enkelt att göra tårtan, och om du som jag bor i Utlandet och inte hittar puffat ris i paket, så duger vanliga riskakor (utan salt) alldeles utmärkt om man bryter sönder dem i ungefärlig risgrynsstorlek.

I övrigt firar il-Make genom att ha tagit ledigt på eftermiddagen för att kunna titta på någon biltävling. Toppen, tycker han. Tur med vädret har vi också, det är bara 34°C i dag, svalt och skönt.

17 kommentarer:

Lena sa...

Men den ser väldigt god ut! Och det är väl det som är meningen! Ha en fortsatt bra söndag.

Suzesan sa...

Snyyyyyygg tårta.

Den är nog världens godaste för den är sååågod och vilken tur det funkade med riskakorna. OCH NEJ jag vet inte heller var jag har den för jag har från början till slut glömt att göra etiketter. Första gången jag åt den tårtan blev jag bjuden.
Hon som bjöd blev orolig när vi slickade tallrikarna.

Men nån ska ju ha det så.... OCH tack för dina fina ord;)OCH ja vi har svalt idag med säkert bara 34grader. Så skönt.

Ha en bra dag i födelsedagens söndagslugn:)

Kram
/Susanne

Marianne sa...

Lena: Det blev verkligen jättegod! Jag rekommenderar det här receptet!

Ha en bra söndag du också!

Suzesan: TACK för receptet! Det är verkligen en höjdare! Har du gjort den själv efter att du blev bjuden? Den är lätt, trots att det är maräng som jag annars inte är så bra kompis med.

Nu ska jag ner i köket igen, Klas önskar sig oxfilé med stekt potatis och bearnaissås. Så det ska han få. Tårta till efterrätt.

Kramar!

Suzesan sa...

Japp flera gånger och det värsta är jag äter fööörrrr mycket. Men den jag har är inte citronkräm utan smörkräm som man kokar. Nästan likasamam förstås.

GOTT!Annars är de lika och sen brukar jag göra dubbel så jag får en långpanna x2. Blir lite annars när man viker den dubbel. Om man ska bjuda. Många. Måste nog köpa Vårgårda rispuffar och göra den i veckan.Jag gillar att äta Vårgårda rispuffar med.Gott.

Oxfilé det blev jag sugen PÅ NU. Men jag ska ha entrecôte.


Ha en bra kväll
Kram
/Susanne

Marianne sa...

Bara 34 gr.Puh ! Här är det ca 28 och det är mer än man står ut med. Men jag har tagit premiärdoppet i sjön idag. Tänk för en vecka sen var det bara 15 gr i vattnet. I dag var det 23 gr. Jätteskönt.
Hoppas nu att det fortsätter för om en vecka börjar semestern.
Kram från Marianne i Sverige.

Marianne sa...

Glömde det viktigaste. Tårtan. Den ser helt fantastiskt god ut. Mums !
Och så hälsa El-make så mycket på födelsedagen.

Jemayá sa...

Kakan ser helt underbart god ut!!:) kram

Jemayá sa...

Kakan ser helt underbart god ut!!:) kram

StrandMamman sa...

Oj vad god den ser ut!!
Svarade på din fråga om murbottenpanna på mitt midsommarinlägg, gå in och se på kommentarerna. Och så kan du ju pröva rabarberkakan, ifall det finns rabarber i Kairo???
Må så gott!! Kram!

Marianne sa...

Suzesan: Har du testat citronkrämen? Den är hysteriskt god! Jag gjorde bara halv sats eftersom vi inte skulle ha några gäster. Tänkte ett tag om jag skulle baka till hela kontoret, men de brukar alltid köpa tårta när någon fyller år, så då blev det lite tårta på tårta : )

Kram!

Marianne i Sverige: Så underbart att ni kan bada i sjön nu! Och jag håller tummarna för att vädret håller i sig under hela din semester!

Tårtan var verkligen mumsig, men så klart inte lika vacker som de tårtor din Annelie gör! Tack, jag ska hälsa honom.

Kram!

Jemayá: Den är supersmarrig! Testa, den är ganska enkel att göra.

Kram!

Strandmamman: Ja, tack för svaret! Nu förstår jag vad det är. Tyvärr finns inga rabarber här i landet, man kanske skulle ta med sig frön och introducera? Ha, jag kom på en jag ska prata med, han kan gott importera det : D

Kram!

Desiree sa...

Åh denna ser ju helt supergod ut Marianne. Det borde nästan vara förbjudet att lägga ut sådana här bilder ;-)
Maränger har jag ju inte vågat mig på fler gånger i Alabama för jag har ju misslyckats kapitalt alla gånger jag provat men här i Sverige kanske jag ska våga mig på detta recept och se om marängensförbannelse bara existerar i Alabama eller om det är jag som inte har den rätta marängtouchen.

Fritt ur hjärtat sa...

MMMM, den såg smarrig ut. Jag är en månad m året 2 år äldre än maken, av någon anledning tycker han det är fruktansvärt kul?!

Marianne sa...

Desirée: Nej, jag vet ju hur du kämpade med maränger ett tag, för att sedan helt lägga ner marängprojektet. Så jag var lite tveksam till om jag skulle göra den här. Men jag tänkte att jag chansade och om den inte blev bra så skulle jag göra en vanlig sockerkaksbotten med citronkrämen och allt det vanliga. Det kanske hjälper med det puffade riset, att det stadgar lite. Och så la jag folie över efter bara en tio minuter i ugnen så att det inte skulle bli bränt. Allt bränner i min ugn om jag inte lägger folie över, trots att jag sänker temperaturen. Urdum ugn. Testa! Lycka till!

Kram!

Simone: Hahaha, ja se småglin : D När jag var liten brukade jag alltid reta min kusin i Värmland, för han var TRE hela dagar YNGRE än jag! Han var så BARNSLIG bara för det, sa jag. Och han tog åt sig och blev jättearg jämt : D Har en känsla av att det skulle bli omvända kort om vi träffades i dag ...

Laura sa...

Den ser god ut också, så den måste ha varit tio gånger godare i verkligheten! :) Försenade gratulationer till il-make!

Kram!

Marianne sa...

Laura: Il-Make hälsar och tackar! Jo, tårtan var supergod! Den citronkrämen går inte av för hackor! Jag kommer att göra själva krämen till fler saker än bara den här tårtan.

Nu är det en katt nere i köksfönstret som piper, hör jag : )

Kram!

Truddelutt sa...

Precis så tänkte jag oxå när jag gjorde tårta i helgen. Spelar roll hur den ser ut, huvudsaken den smakar gott. Kom på det efter att jag försökt garnera den. *fnissar*

Marianne sa...

Truddelutt: Haha, det var samma här! Den blev så otymplig, men attans vad den var god!

Kram!