söndag 21 juni 2009

Midsommarfirande och matta

I brist på midsommarblomster och jordgubbar bjuder jag i stället på en vy av Nilen.

Egyptier tycker att det är rätt konstigt att fira midsommar. Att fira att solen står som högst och att det är nu det bara blir varmare, och varmare, och varmare ett bra tag framöver. Och att man dessutom ska sitta ute i hettan och äta.

Men vi firade ändå midsommar med Kontoret. I brist på tillräcklig tid att införskaffa någonting svenskt och i total brist på jordgubbar ordnade vi i stället en BBQ som inte gick av för hackor. Rättare sagt, mr Mahmoud, kocken på Kontoret, ordnade med ett par kockkompisar som ordnade grillandet. Det var helt fantastiskt gott med grillad kyckling och grillad oxfilé, till det ris med pinjenötter, sallad, tahina, coleslaw och annat smått och gott. Efteråt fick vi tårtor och kakor. Dock ingen jordgubbstårta som sagt, trots att vi verkligen försökte på alla sätt att ordna det. Inte ens konditoriet som ända sedan i julas har sålt jättefina jordgubbstårtor har längre några gubbar kvar, de är slut.

När man firar i ett muslimskt land är det normala att det inte finns någon alkohol på kalaset, även om det finns undantag. Det innebär att man slipper huvudvärk dagen efter, i alla fall får man det inte av den orsaken. Dryckerna bestod uteslutande av juice och läsk och vatten.

Roligast på festen var nog ändå poolen. Det finns en liten pool i Kontorets trädgård och där plaskade barnen lyckligt omkring ända tills föräldrarna drog upp dem för att de skulle få lite mat i magarna också. Uppblåsbara flytleksaker var inköpta och det var perfekt för de barn som inte kunde simma. För de allra minsta fanns en sorts båtar med hål för benen, där satt de hur säkert som helst och kunde putta sig runt i vattnet. De lite större pojkarna gjorde som pojkar alltid gör, hoppar så att det ska plaska så mycket som möjligt. Och plaskade gjorde det! Tyvärr har jag inga foton av härligheten, för jag är en så urusel partyfotograf att jag har bestämt mig för att aldrig mer ta med kameran till olika tillställningar, det är bara pinsamt att sedan inte kunna dela ut i alla fall någorlunda hyfsade bilder.

I dag tog il-Make en semesterdag och vi åkte in till stan. Vi behövde en ny matta till hallen, för den vi hade var så himla sliten och ful. Det finns en bra mattillverkare här som säljer maskintillverkade mattor vilket vi tycker passar bra mycket bättre i en hall än en handknuten, dyr sak som man är rädd om. Och vi hittade en som var helt okej, och ganska billig. Dessutom hittade jag en liten matta som jag förälskade mig i, också den maskintillverkad men av bomull, så den köpte jag som sängmatta.

Min nya sängmatta. Mönstret är traditionellt egyptiskt, men jag förstod inte så mycket mer av vad försäljaren sa, så mer än så vet jag inte.

Efter mattköpet åkte vi in till Zamalek, stadsdelen som ligger på en ö mitt i Nilen och där bland annat svenska ambassaden ligger, och tog en liten promenad. Vi hade tur som tokar och hittade parkering på en skuggig gata nästan med en gång. Lunch blev pizza på det lilla italienska kafé där jag var i torsdags. Det visade sig att kocken kommer från norra Italien. Inte konstigt att maten var god!

7 kommentarer:

Marianne sa...

Låter som du trots brist på jordgubbar har haft ett par trevliga dagar. En vy över Nilen är inte fy skam. Här såg vi bara en vy över regniga Rengen (ja vår sjö heter så) och det namnet passar bra just nu, för skurarna kommer titt som tätt hela tiden.
Nu har jag två veckor kvar till semestern och efter den ytterligage några veckor kvar till jag får lägga av helt. Så jäkla gött det ska bli..:o)
Kramisar från Marianne i Sverige

Bert sa...

Och Nilen är lika bred som Luleälven, ser jag.

Sedan vill jag ha experthjälp. I ett korsord har jag ledorden "Förstad till Kairo", fyra bokstäver. Och det kan inte bli Giza. Hjääääälp!

Suzesan sa...

Godmorgon

Låter som din midsommarhelg har varit toppen trots allt. Skönt att du hittade de mattorna som du ville ha.

Jaha det var därför du tyckte maten var god på restaurangen. Italienskt. Bra att ni hittad dit.

Ha en bra dag
Kram
/Susanne

Otta sa...

Vilken underbar matta! Du får tipsa mig var när vi ses i Kairo! Ha en bra vecka...skall skriva lite mer rapport nu!
Kram

Marianne sa...

Marianne i Sverige: Ja det där med jordgubbsbrist är inte roligt i midsommartider, å andra sidan är jag överlycklig på födelsedagarna nu för tiden eftersom jag får jordgubbstårta med färska jordgubbar, som jag har önskat mig i hela mitt liv. Typiskt att det ska regna så himla mycket på just midsommarafton, å andra sidan firar vi ju midsommar helt fel dag, så vi kanske får skylla oss själva?

Jag förstår att du ser fram emot semestern!
Kramar!

Bert: Men det är bara halva Nilen du ser på fotot! Jag står på ön el-Gezirah som ligger mitt i Nilen när jag tar fotot, det här är vyn österut.

Förorterna har jag svarat på din blogg, som du kanske har sett.

Suzesan: Ja när det är italiensk mat man äter blir det per automatik godare när man vet att en italienare har lagat den : )

Kramar!

Otta: Vi köpte dem i Oriental Weavers butik i Mohandiseen. Ingenting märkvärdigt alltså! Nour kanske vet någonting om själva mönstret?

Lycka till med rapporterna!
Kram!

Saltistjejen sa...

Er midsommar later ju jattetrevlig! Inte sa midsomrig kanske men verkligen mysig med god mat och bra sallskap!!!
haha tycker det ar skoj hur olika traditioner verkligen kan ses annorlunda genom olika folks ogon. Och hur forknipat de dar gamla traditionerna anda ar med klimat och vader.... :-)
mattan var superfin! Kul att du hittade en till och itne enbart till hallen!
Kramar!

Marianne sa...

Saltis: Glömde ju skriva att en av de roligaste sakerna också var att två fästmör följde med. Låter inte så märkvärdigt, men det är inte vanligt i det här landet där de inte får umgås för mycket innan bröllopet. Den ena tjejen pratade jag rätt mycket med och hon var supertrevlig.

Jag är jätteglad för min nya sängmatta, den är lite annorlunda men passar perfekt i vårt lite (än så länge) för strikta sovrum.

KRAM!