söndag 14 juni 2009

Mr President och lite till

Jag erkänner, jag har snott den här bilden från en tidning på nätet, närmare bestämt New York Post. Jag hade hemskt gärna tagit ett alldeles eget foto, men jag får nöja mig med att veta att han befann sig bara tio minuter från mig när någon annan tog det här fotot.

President Obama var ju här i Kairo för drygt en vecka sedan. En stor dag som gav genklang över hela världen. De flesta här i stan var nog glada över både besöket och det han sa, men samtidigt var alla väldigt irriterade över det besvär besöket åsamkade alla Kairobor.

I princip hela stan stängdes av. Säkerhetspolisen samlade in legitimation av alla som bodde i närheten av de platser där Obama skulle åka förbi eller besöka. Boende längs gator och vägar där kortegen skulle gå fram fick stränga order om att inte parkera på gatan, inte gå ut på balkongen under vissa tider - de fick inte ens kika ut genom fönstren! Affärer i berörda områden fick inte öppna förrän på kvällen.

Jag och de flesta med mig insåg vad detta skulle göra med trafiken på de gator och vägar som var öppna, så vi stannade helt enkelt hemma den dagen. Jag pratade med en person som hade suttit i bilen, blickstilla i över två timmar, medan Barack Obama besökte pyramiderna, de fick helt enkelt inte köra någonstans i området runt omkring.

Är det så här i Washington DC hela tiden, eller är man extra hårda i sådana här länder? Jag minns när Clinton besökte Sofia i Bulgarien, han hade ett par tusen människor med sig och hela stan var stängd. Och på Operan här i stan satt president Mubaraks hustru bakom skottsäkert glas, i en alldeles egen bur utan kontakt med oss i vanliga.

Stackars människor, jag är väldigt tacksam över att varken jag eller il-Make är någon sorts högdjur eller kändis!

Svininfluensan har nu nått hit till Egypten också, något som tydligen sätter skräck i myndigheterna. Det är nämligen väldigt omständligt att landa på flygplatsen i Kairo just nu, eller i alla fall att ta sig igenom den och ut genom alla kontroller. Först måste man fylla i en hälsodeklaration och naturligtvis finns inga pennor tillgängliga, utan alla måste låna av varandra. Sedan är det en dam som kontrollerar så att namn och adress är läsbara. Efter det måste man stå i kö fram till en värmekamera där man ska ställa sig i rätt position under en viss tid för att ta tempen, medan läkare och sjuksköterskor i vita rockar och munskydd svärmar runt som oroliga nattfjärilar och ropar till varandra. Det tar tid! I Aten och Thessaloniki har de också värmekameror som man måste passera, men där är nyckelordet just 'passera', så det tar tar ingen extra tid.

Man kanske får vara tacksam över att de har en värmekamera i alla fall, och inte längre tar tempen i örat på alla passagerare ...

Och så vill jag lägga till en sak om läsplattan. Den första e-bok jag läste på den var en bok jag köpte från Waterstone i England. Den var tydligen gjord med en bra teknik så att texten liksom löpte på, även om sidbrytningarna i den förstoring jag hade kom mitt i så märktes inte det, utan det flöt på genom hela kapitlet. Först när det var ett nytt kapitel blev det ett avbrott, precis som i en vanlig bok. Nu lånade jag en bok från bibblan i Sverige, och den är gjord med en inte lika bra teknik. I den här är sidorna fasta, eller hur jag ska uttrycka det, så att det liksom blir hopp mellan de verkliga sidorna i den vanliga boken. Svårt att förklara det här, men summa summarum vill jag säga (eftersom jag har sagt att det är så suveränt) att vissa böcker tydligen inte är gjorda med den bästa tekniken. Om jag har förstått saken rätt har den bättre tekniken dock kommit till Sverige och man har nu börjat använda den. Bara så att ni vet, om någon springer och köper sig en läsplatta, så ni inte tycker jag ljuger och ni blir besvikna. Det är trots den här lilla missen helt suveränt att kunna låna nya svenska böcker från bibblan där hemma!


18 kommentarer:

Otta sa...

Vilken härlig bild!

Som vanlig dödlig är jag mycket trött på alla kontroller som sker i Egypten. Att ständigt behöva visa att jag och Nour är gifta, att han hela tiden skall visa sitt ID-kort och att de hela tiden frågar var jag kommer ifrån. I vissa fall har jag blivit mycket uppretad och visat det - men jag vet att jag får vara försiktig, om inte annat för Nours skull. Det gäller ju att också hålla munnen under kontroll överhuvudtaget!

Då vet jag vilket kaos det kommer att vara när jag landar! Bara vetskapen kan få temperaturen att höjas några grader.

Ha en bra söndag! Kram

KARLAVAGNEN sa...

Tyvärr är det nog så att strikta kontroller behövs numera.

Man får bara acceptera det.

Anna, Fair and True sa...

Såg en på bussen härom dagen som använde en e-bok från Sony. Vilken var det du köpte nu igen?

Marianne sa...

Otta: Ja, nu är du förvarnad, det tar evigheter på flygplatsen just nu. Synd att de inte har en bättre kamera, alternativt litar på den och låter det flöda som i Grekland.

Jag tror att ni hamnar i många fler kontroller än jag gör eftersom ni är en egyptier och en utlänning. Jag har aldrig varit med om att bli kontrollerad med leg osv. Jo, en gång, när jag råkade fotografera ett ministerium, fast det var en åsna som var mitt motiv : ) Men de var så söta och rara så, poliserna, och så fick jag ett färskt sockerrör av dem : D

Kram!

Karlavagnen: Jo, visst är det bra att de försöker fånga upp så att det inte kommer onödig smitta i landet, men de krånglar till det i onödan. I Grekland litar de på tekniken och passagerarflödet flyter, här är det enorma köer till de olika punkterna i kontrollen. Det hade kunnat flyta på bättre, om man säger så. Sist Klas flög tog de alltså tempen i örat på var och en ...

Anna: Jag tror att det kommer börja säljas i Sverige snart, det måste bara komma dit också. Sony, som sagt. Den är suverän!

Emmama sa...

Fantastisk bild, den ser nästan ut som ett kollage! :) Vi kan låtsas att du tagit den om du vill.. :) Ha en skön kväll! Kram!

Marianne sa...

Emma: Jaaa, låtsas att jag tog den och fick komma så nära : )

Ha en jätteskön kväll du också, vännen!

KRAM!

Musikanta sa...

Jag är glad att jag slipper sitta i en glasbur om jag någon gång går på operan eller teatern. Hur orkar dessa människor? Tänk att ha en livvakt efter sig när man går och shoppar eller är ute i trädgården.

Men då skulle han förstås vara jättesnygg och rar. Inte undra på om folk blir förälskade i sina livvakter. De träffar ju dem mer än sina respektive. Sen måste kändisarn ju också ständigt vara oroliga för sina barn.

Den där e-plattan kommer nog snart hit. Men jag måste nog lära mig min i-pod först innan jag köper någon ny invecklad teknisk tingest...
Varm kram/M

ab sa...

Fin bild! Man förstår att de var jätterädda att något skulle hända Obama i Egypten - då hade de haft hela amerikanska försvarmakten i hasorna. Jag tycker det var rätt modigt (och nödvändigt) för Obama att komma på bnesök. Jag tror inte kontrollen är fullt så strikt i DC.

Läsplatta? Nja... låter enormt praktiskt, särskilt för resor, men jag skulle sakna bokkänslan. Gissar förstås att plattan ändå blir en stor hit.

Anonym sa...

Hej! Jag har nyss hittat din blogg och läser den med nöje!
Jag är också svensk, men bor i Alexandria, permanent (i stort sett) sedan fem år (pensionerad).
Jag läste med intresse om din läsplatta för en sådan vill jag ju egentligen också ha, mest för att kunna läsa i sängen.
Jag vet inte vad du har för program när du laddar ner böcker. Själv använder jag oftast MobiPocket Reader när jag lånar från biblioteken hemma och då kan jag ändra teckenstorlek och ändå ha en "hel" sida på skärmen. Men det är på datorn det.
Hoppas att du skriver mer om dina erfarenheter med läsplattan.
Många hälsningar
Lilian i Alexandria

StrandMamman sa...

Här i landet har nu 5 fall av svininfluensan konstaterats. Vet inte hurudana granskningar de gör på flygfältet. Känns nog rätt avlägset med hela influensan ännu, få se hur det blir till hösten då det sägs att var tredje-fjärde person kommer att drabbas...

Läsplatta vill jag gärna testa nångång, låter väldigt intressant. Går den alltså med vanliga batterier, eller är den laddningsbar?

sanne sa...

Lite skojsig bild..ser ut som om han just håller på att droppa en tomte eller något annat lite rödklädd Kan ju bli så med bilder ibland!*skratt*
Men vad händer med en person som "bara" har vanlig feber? Feber är ju inte automatiskt kopplat till svinflunsan... märkligt..
Kramis!

Marianne sa...

Ingrid: Nej, jag fattar inte heller hur de orkar, ständigt påpassade av både livvakter och fotografer. Så skönt att man kan gå och slappa i ett par fula shorts och en t-shirt och osminkad utan att hamna på första sidan av Kvällspressen!

Så du har en iPod, den tror jag är svårare än en läsplatta, för på läsplattan ser man ju i alla fall vad man håller på med : )

Kram!

ab: Visst är det så, det hade varit fullständig katastrof om det ens hade kastats ett par skor mot honom, så det var säkert nödvändigt att ha total avspärrning. Men det ställer onekligen till det i människors dagliga liv. Sista siffran jag hörde (inofficiell) var cirka 22-23 miljoner i Kairo. Så du kan tänka dig om hela Skandinavien hade stått still under en dag ...

Jag tänkte som du första gången jag hörde talas om läsplattor, men jag har definitivt ändrat mig. Fördelarna när man bor i utlandet är oslagbara. Bara en sån sak som när jag sist var i Sverige och köpte en av dina böcker och gav den prioritet bland de 20 kg man får ha med sig - och så visade det sig att jag redan hade den! Nu kan jag köpa en jag inte redan har i stället, och ta ett kg Bregott i resväskan i stället : ) OCH jag kan köpa den/låna den när som helst, inte bara när jag är i Sverige. Jag tror kanske inte att jag hade hoppat på det om jag hade bott i Sverige och inte reste mycket i jobbet. Nu är den rena himmelriket för mig.

Lilian: HEJ vad roligt! Välkommen hit!!! Så du bor i Alexandria! Jag vet bara ytterligare en svensk som bor där, han jobbar på Lecico och hans fru flyttar nog ner i sommar/höst. Och så de på Institutet förstås, men dem känner jag inte. Står du med på svensklistan www.cairovikings.com så att du får info om svenskträffar? Gå gärna in där annars och registrera dig, så får du ett mejl nästa gång det är en träff. Det är en kille som heter Martin som håller i det.

Jag ska ladda ner MobiPocket också, jag har inte gjort det än. Än så länge har jag bara laddat Adobe Digital Editions och Sony e-library, men den senare går inte att ladda på Mac som jag har, utan jag har det på makens pc. Adobe är gratis, och man kan låna från Sverige via den också. Undrar om man inte kan ladda den direkt från elibs hemsida?

Jag kan definitivt rekommendera en läsplatta! Det är mycket bekvämare än att läsa på datorn, även om man har en laptop som man kan bära med sig till läsfåtöljen. Och den är enkel att hantera. Lite pyssligt när man laddar hem första gången, men när man väl har fattat vilken ikon man ska dra i för att få den till läsplattan, osv, är det jätteenkelt. Batteriet räcker i evigheter också, cirka 7000 sidvändningar, vilket är några böcker ... Skriv gärna på nyaaventyr@gmail.com om du har specifika frågor, så ska jag försöka besvara dem!

Marianne sa...

Strandmamman: Ja, här sitter man och är tuff, vem vet, man kanske själv drabbas av den där influensan en vacker dag. Men jag tröstar mig med att jag överlevde asiaten när jag var prematurt spädbarn, så jag kanske klarar den här också?

Läsplattan har laddningsbart batteri. Den här laddas genom att man stoppar in USB-kabeln i datorn, och den är fulladdad efter fyra timmar. Sedan håller den i 7000 sidvändningar! Förutsatt att man inte bara läser mastodontverk som Anna Karenina är det ju ett antal böcker man kan läsa innan man måste ladda igen. Hur har ni det med svensk litteratur i Österbotten? Har ni stort utbud eller är det begränsat? Har ni tillgång till allt som ges ut i Sverige, eller är det bara ett visst urval? Om det är begränsat är det verkligen någonting för dig, för då öppnar sig oanade resurser!

Kram!

Sanne: Haha, det kanske är en marsipantomte som står uppställd där! Ärligt talat ser den lite photoshopad ut!

Jag vet inte vad de gör med dem som har vanliga bonnförkylningar med feber. Tar in dem till sjukan och kollar upp dem? Bergis! Klas blev hemsläppt i alla fall, det var det viktigaste : )

KRAM!

Annika sa...

Bra bild på Obama...The NY post fick till det bra där...
NEJ, nej så är det inte alltid i Washington DC!!! Absolut inte.
Ja, jag vet ju att säkerheten var extrem vid "insvärningen" i jan, och alltid då han ska paradera (vilket ju i princip aldrig händer förutom vid insvärning), men annars? NEJ!!
Man kommer tom ganska nära Vita Huset!!
Vilket säkerhetsuppbåd i Kairo. OCH man fick inte ens titta ut genom fönsterna!!??? Otroligt...
Och svininfluensan...ja, vilket kackel...och vad jobbigt det låter vid flygplatsen, suck...
KRAM!!

Marianne sa...

Annika: Vilken tur att ni inte har det så i WDC hela tiden. Fullständigt galet, även om man förstår att de blir nervösa. Tänk vad med pengar alla affärsidkare förlorade den dagen!

Men det var BRA att han var här och det var BRA det han sa! Hoppas nu att alla lyssnade ordentligt.

Ja jag förstår inte det där med flunsan, för jag har för mig att dödssiffrorna ligger lägre än en vanlig flunsa. Vad är det då att gapa så mycket om? Skillnad om det verkligen är hög dödlighet, men det verkar det inte vara. Ja, ja.

KRAM!

StrandMamman sa...

Vi har nog tillgång till det mesta av svenska böcker, svenska veckotidningar, ser (nästan bara) på de svenska tv-kanalerna, hör Sveriges radio etc. Sen har vårt eget bibliotek också samarbete med svenska eLib, så det skulle gå enkelt att direkt via bibliotekets hemsida låna böcker till en läsplatta.

Cecilia sa...

Nu har jag sett det här inlägget så många gånger men jag får aldrig till en kommentar.
Det är en härlig bild på Mr President!!
Ja fy för tjatet om svininfluensan,det blir som med fågelinfluensan.Först att evigt kacklande om den och sen knäpptyst så gott som.Nej men jösses tog de tempen i örat på passagerare.Det måste ha tagit lååång tid.
Kramar!

Marianne sa...

Strandmamman: Bra att ni har tillgång till allt hos er, kan tänka mig att utbudet är bättre i svenskbygder än i t.ex. Helsingfors. Det är sååå bekvämt med den här läsplattan!

Kram!

Cecilia: Visst är det trist när tekniken strular! Jo, de tog tempen i örat på folk! Inte klokt. Undrar vad de gör om man har feber, även om det är av helt andra orsaker. Så det är i och för sig en förbättring nu med värmekameran.

Kram!