fredag 12 juni 2009

Bästa köpet på länge

Vad är det här som ligger i gröngräset? En adressbok?

Nej, en Sony e-reader!

I går fick jag en Sony e-reader! TACK Vi som hjälpte mig köpa den i England och TACK K som tog med den hem till Kairo!

Jag är redan helt frälst! Det är det absolut bästa köp jag har gjort på väldigt länge.

För det första har jag nu tillgång till ett enormt utbud av böcker på både svenska och engelska. Jag kan både köpa böcker och låna böcker på svenska bibblan. Guld värt när man bor utomlands och bokhandlarna, även om de är bra, inte har så vansinnigt stort lager av engelsk litteratur och ingenting på svenska.

För det andra är den mycket lättare än en vanlig pocket, och alltså mycket lättare att bära med sig i handväskan. Dessutom är den mycket enklare att ha med sig i sängen eftersom man bläddrar genom att bara trycka på en knapp. Ljudlös ovanpå allt, så il-Make slipper vakna av pappersprassel.

För det tredje kan man förstora texten, så vi med "ålderssyn" slipper leta efter glasögonen när vi ska sätta eller lägga oss och läsa. När man förstorar text på datorn, t.ex. en PDF-fil, känns det konstigt och halvdant, som om stora delar av sidan försvinner, men det gör det inte här, det är fortfarande total känsla av boksida. På fotot har jag storlek medium på texten. Det är dessutom inte påfrestande för ögonen att läsa på den här skärmen eftersom den inte har bakgrundsbelysning som en datorskärm, utan använder någon slags kolteknik som jag inte begriper mig på men som fungerar. Notera att fotot ovan är taget i starkt Egyptiskt solsken nu på eftermiddagen, det är ändå fullt läsbart. Faktiskt lite bättre läsbart än en boksida, för en boksida tenderar att reflektera solen så att det blir lite för skarpt ljus i ögonen. Det blir det inte med läsplattan.

Sen ska vi bara inte tala om att man kan ha med sig ett antal (160 utan extra minneskort, ett par tusen med extra kort) böcker på resan, till sommartorpet, på bussen eller vad som helst, man måste inte välja i förväg. Att man kan "shoppa runt" när man ska köpa en bok och se var det är billigast, att man slipper komma hem med dubletter bara för att man glömde att man redan hade den där boken (man kan ju lätt trippa bort till bokhyllan och kolla om man är osäker innan man trycker på "köp"), att lilla maskinen kommer ihåg var jag slutade läsa så när jag somnar mitt i behöver jag inte leeeta utan den öppnar på rätt sida.

Man kan inte göra anteckningar i just den jag har, men man kan sätta bokmärken om man vill komma ihåg ett exakt ställe. Det finns andra som man kan göra noteringar i, men det är ingenting jag behöver.

Tyvärr är det svårt att köpa en e-reader i Sverige om jag har förstått saken rätt. De finns inte i någon affär, och de enda webb-shopparna som kommer upp är för mig totalt okända. Jag vill inte gärna lämna ut kontokortsnummer till konstiga ställen på nätet, så jag hoppas att någon av de rekorderliga nätaffärerna snart tar sig an det här lilla undret. Så att man inte MÅSTE ha kompisar som bor i rätt länder och andra kompisar som åker och hälsar på just dem.

20 kommentarer:

Annika sa...

VAD kul att ha dig tilbaks igen!!!
OCH nu har du fått din e-reader. Roligt om den verkar hålla vad den lovar!
Låter ju lockande det där att man kan ta hem svenska böcker också...Hmmm...jag som aldrig varit sugen börjar så smått tänka om :-)
KRAMAR!!!!

SweFlo sa...

Jag fick en i julklapp efter inte så lite hintar till maken. Absolut ett av de allra bästa inköpen någonsin! Just att den fungerar med svenska e-boksbiblioteket är kanon tycker jag! Och miljövänligt med, den laddas lätt via USB när datorn ändå är igång, plus tänl på alla TRÄD som sparas! Sonys eboksaffär här i USA har allt jag kan tänka mig, och som sagt, man kan ha hur många böcker laddade som helst, SÅ praktiskt när man reser!

Millan sa...

Ah wow vilken cool grej! Jag har aldrig ens hort talas om en sadan forrut. Men det later ju hur smidigt som helst. Sarskilt det dar med att kunna ta hem svenska bocker....
Kram!!

Saltistjejen sa...

Härligt att du är igång med bloggen igen!!!! Och TACK för ditt jättefina gulliga mail! Jag har inte hunnit svara än men det kommer.
Och DU vilken pryl!! DEN skulle jag haft när jag pendlade så mycket och kånkade runt med tunga böcker i väskan varje dag!
Jag blev supersugen nu! Främst för tt man på detta sätt kan få tag på svenska böcker!Men du hur fungerar egentligen det där med att låna böcker på bibblan????? Och vet du ifall det finns ngn form av standard för detta med e-böcker? Jag udnrar eftersomd et finns fler olika e-readers. Och hur fungerar det med mac och pc?? För Sony´s ereader stöder väl officiellt inte mac? Men du har väl en mac inte en pc? Eller krävs en pc också för att man ska kunna föra över böcker och ev kunna dekoda dem etc??
Och sist men inte minst, vad kostade den???
Sorry för alla frågor men jag blev ju som sagt sugen... Men vill veta lite mer först.
Hoppas nu att denna lilla "bok" kan hjälpa dig att återfå lite energi igen vännen!!!
KRAAAMAR!!

Marianne sa...

Annika: TACK, ja det är skönt att vara tillbaka också. Den enda jag har hunnit läsa hos i dag är Emma, hon har det ju inte lätt just nu, men alldeles strax ska jag ge mig ut på nätet och den första jag kommer till är dig : )

Det här är en fantastisk liten manick. Har du någon Sony-affär i närheten, eller någon annan som är välsorterad, så fråga om du kan få kolla på en. Det finns ju olika märken. Men Kindle från Amazon kan visst bara ta från Amazon, inte svenska böcker. SweFlo är ju också helt frälst visar det sig, och hon har redan haft sin i ett halvår nu. Just nu håller jag på med en bok som jag provköpte från Waterstone, men efter den står Ajvides senaste på tur, från bibblan!

KRAMAR!

SweFlo: Tänk att du också har en! Det är helt otroligt att man plötsligt får tillgång till en hel uppsjö svenska böcker tack vare den. Allt finns ju inte än, men det blir hela tiden mer och mer, och det finns fullt tillräckligt för att man ska vara sysselsatt ett tag : )

Och visst ÄR det bra att man sparar på naturen. Jag skulle tippa att jag har ett par-tre tallar i bokhyllorna ...

Just det, Sony har ju en egen e-boksaffär, den har jag inte hunnit kolla. Jag fick den i går eftermiddags, så jag har inte hunnit så mycket än, mer än att få igång den och testladdat. Just det, jag fick en CD med 100 klassiker på köpet, så jag har som sagt att göra ett tag.

KRAM!

Millan: Min är köpt på Sony Center i Brighton! Du borde ha en sån affär i Bristol också, kika in där och be att få titta på en. Det här är helt otroligt bra. Bibblan i Sverige har e-barnböcker också, och man kan se bilder i den. I min är det bara svart-vitt, men det kanske finns med färg också.

KRAM!

Marianne sa...

Saltis: TACK, ja, det är så skönt att vara igång igen! Man får inte gräva ner sig för länge, det var alldeles för länge som det var. Men det behövdes, nu är jag i balans igen.

Den här elektroniska läsplattan är definitivt en av de bästa uppfinningarna på länge! Men det stora abret är det där med pc/Mac. Sony funkar inte på Mac. Jag löser det genom att Klas har pc, inte bara på jobbet utan även hemma, så jag laddar hem via hans dator. Det du ska akta dig för om du vill ladda hem svenska böcker är Kindle från Amazon, för med den kan du BARA handla från Amazon. Å andra sidan är det väl de som har störst utbud när det gäller litteratur på engelska och de funkar visst med Mac. Det finns flera olika, Cybook och Beebook och allt vad det är. Men du hittar dem alla där på elib.se, och info om format och sånt.

Enklaste sättet att få alla detaljer är att gå in på www.elib.se I vänstra kolumnen har du rubriken e-böcker, och där kan du klicka dig fram och få massor av information och jämförelser och länkar till de olika tillverkarnas hemsidor.

Och det är via elib.se man lättast kommer till de svenska bibliotek som är anslutna med e-böcker också. Längst ner i vänstra kolumnen har du rubriken Bibliotek. Du måste ha ett svenskt lånekort på någon bibbla, men det kanske din mamma har om inte du har? Om inte kan du få låna på mitt nummer tills du har varit hemma och skaffat ett eget kort. Men det kan vi ta på mejlen i så fall.

Otroligt, jag var inne på elib för ett par dagar sedan och kollade, och det finns redan nya e-böcker. På svenska!

När man lånar en bok på bibblan så är den låst på något sätt så att man bara kan läsa den i en månad eller liknande, sedan måste man låna om den precis som med en vanlig bok. När man köper en bok så har man den för alltid, också det som en vanlig bok.

Min kostade 2.860 SEK. Inte så billigt, men värt varenda krona. Gå in i någon affär och be att få titta på de olika, det bara måste finnas något ställe på Manhattan som säljer flera sorter.

Nu tror jag att jag måste stoppa i mig lite mat för att få den sortens energi, sedan ska jag surfa runt!

KRAAAMAR!

Fritt ur hjärtat sa...

Å så skönt! Kul att du gillar ditt inköp. Min teknologiska gen ler lite och fattar egentligen inte... gud vilken tur att jag bor nära biblan och har Svenska böcker när jag vill. MEN Mest av allt är jag glad för att du mår bättre och är tillbaks! Har saknat dig i cybervärlden!

Grekland nu sa...

Vilken grej! Måste jag kolla upp, kanske vår förträffliga e-shop här i Grekland har en sån?? Kul också att du är back in shape. Kram!

KARLAVAGNEN sa...

DU ÄR TILLBAKA! HURRAAA! VILKEN UNDERBAR GADGET!!!

Marianne sa...

Simone: TACK, gulle dig! Jag har saknat er alla, men nu ska jag ut och surfa.

Ja du har ju tillgång till allt, så du behöver inte en sån här. Men jag lovar, den är guld värd för oss utlänningar. Och den är lätt att använda.

KRAM!

Ingabritt: Och jag är glad för att DU mår bättre! Förresten är Klas och hälsar på hos dig nu igen : ) Jag måste följa med någon gång snart, men inte när han åker så här ilsnabbt som nu. Han åkte natten som var och kommer hem i natt. Hu!

Kolla med din e-shop! Den är helt underbar för oss boktokar. Och som jag skrev till Saltis, gå in på www.elib.se och titta under rubriken e-böcker. Där finns massor av samlad information och länkar.

KRAM!

Karlavagnen: SÖTA DU! Du bara måste kolla på en sån här, det finns bergis i Madrid.

KRAM!

Gunilla sa...

Välkommen tbx-.- i ebokform eller irl.. eller hur som. Huvudsaken att du skriver igen!

Suzesan sa...

!Jaaaaaaaaaaa" sa jag bakom datorn. "Där är du ju igen."

Släpper man en katt högt uppeifrån så landar den alltid på fötterna. Nio liv.

Det är så med dig med, tror jag KattMamman-Hotell&Restaurang- Marianne;)

Jag läste ditt svar här nere och skrattade. Tycker allt att vi ska odla lite LITE horn om det behövs. Haha. Eller inte faktiskt. De som redan har det dära de sköter sitt så bra. ÄNDÅ. Bättre att vara snäll. Motverka sånt med snällhet. Lite kaxig kan vara ändå:)

Åhh en sån där har jag aldrig sett. Det va den du nämnde sist.En E-reader. Åhhh så ser den ut. Så bra att ha när man reser eller är på stranden eller ja...VILL HA! Har man flera böcker kan man ju byta direkt om den man läser är skit. Den förtjänade du.

(Jag skrattade så åt Karlavagnens kommentar/er.)

..."Vad vi är bra allihop, vi är som solar allihop"- ...haha.

För Nu är du tebaks. Marianne sparka smalbenen av den som ställde till det för dig *fniss* Absolut...Ge Klas en romantisk middag. Kör på det.
Ha en bra fredagskväll.


Många kramar
/Susanne

Anonym sa...

Hej Marianne,

Kul att du ar tillbax igen. Tack for ditt mejl. Jag skall mejla bilde till dig pa restaurangen sa du slipper vara nyfiken..! Fasen vad avis jag blir nar jag laser om ditt fynd!! Det later ju hur bra som helst...jag ar ett grymt bokfreak. Som tur ar har vi book trading i restaurangen sa det finns oftast massa bra att lasa. Senast laste jag Shantaram, har du last den? Riktigt bra bok tycker jag.

Stor kram Malin

Kersti sa...

Det låter som en helt perfekt pryl. Alldeles för bra för att vara sann. Synd att de inte går att hitta här i Sverige. Får höra med vännerna i Skottland om de kanske finns där. Kram

Marianne sa...

G: TACK söta du! Ja, det är skönt att vara tillbaks igen.

Kram!

Suzesan: Goa du! Ja det gäller att ha lite kattegenskaper här i världen, och så får man väl låta hornen sticka upp lite grann ibland. : )

Det är toppen att kunna byta bok hur som helst, dels om den är tråkig och dels om det visar sig att man är sugen på en helt annan än man trodde när man väl sitter på tåget eller bussen eller liknande. För att inte tala om när man har tio sidor kvar och måste ta med den när man åker till Sverige eller vänta med att se hur det går tills man är hemma igen! Jag vet inte hur många gånger jag har panikläst slutet av böcker.

Om folk börjar fråga efter läsplattor i affärerna och på webbsajter som NetOnNet och liknande, så kommer de nog snart. Hoppas du får en snart.

Åh, jag måste in till dig och se hur det går med mormor ...

KRAMAR!

Malin: TACK! Som sagt jätteskönt att vara tillbaks. Jag ska mejla dig också, jag har fått info om sopsortering! OCH översättningen, så klart. Ska bara bota huvudvärken innan jag sätter mig ordentligt här vid datorn.

En läsplatta är ideal för oss utlandssvenskar! Just att man kan variera med svenska böcker också, och det är minsann inte bara gammal skåpmat som finns som e-böcker. Även nya böcker, så nu blir det genast roligare att läsa recensioner.

Har inte läst Shantaram än, får nog sätta den på listan!

KRAM!

Kersti: Den är helt suverän! Men fråga i affärer när du ändå går förbi, och fråga nätsajter som NetOnNet, för när folk börjar fråga efter en viss sak så pressas de till att ta in dem. Men det dröjer väl, så prata med vännerna i Skottland, det går nog mycket fortare!

KRAM!

Otta sa...

Vad underbart att du är tillbaka!!!! Jag har varit så orolig! Tittat in på din sida ibland flera gånger om dagen för att se vad som händer.

Jättetråkigt med arabiskan, jag hoppas att du får möjlighet till någon kurs i höst. Du om någon kan knäcka deras språkkod!

Jag kommer den 18 juli till Kairo och då har vi några dagar där. Absolut skall vi träffas! Då kanske jag kan visa dig "mina" pärlshopar i Khan-el-khalil! Sedan bär det av till Sharm, sedan flyger jag från Kairo så det blir nog någon dag i slutet också.

Många många kramar
PS. Du får visa och berätta om din nya teknikpryl för sådan vill jag också ha...nu...

Marianne sa...

Otta: Tack rara du!

Har du mitt telefonnummer? Bäst jag skickar det till dig så att du kan slå en signal när du är här och så att vi kan bestämma. Du får gärna visa dina specialaffärer i Khan! Har du varit i Mounaya Gallery i Zamalek? Annars kan jag visa dig den.

Och påminn mig att ta med läsplattan och visa den. Det kanske går att få tag på en sån i Köpenhamn? Fast du reser ju förresten så mycket, så i något av alla länder bör det finnas!

Ååå vad roligt det blir att du kommer hit!!!

KRAMAR!

Otta sa...

Det skall bli roligt! Visa mig gärna Mounaya Gallery! Och skicka telefonnr! Nu skall jag och träna! :-) Kram

Anna, Fair and True sa...

Det var en sån som kvinnan på bussen hade faktiskt!

Marianne sa...

Otta: Ja visst ja, ska skicka!

Kram!

Anna: Då fick du ditt svar!

Kram!