måndag 29 juni 2009

Hett tips i sommarvärmen

Isvattenflaska.

När det är så varmt att man svettas nästan hela tiden måste man se till att hela tiden få i sig tillräckligt med vatten. Då är det självklart godast om vattnet är kallt, gärna iskallt. Själv har jag under flera års tid haft ett system med 60 cl flaskor som jag förvarar i kylen och plockar fram varefter de tar slut, sedan fyller jag på dem på kvällen och stoppar in i kylen igen (springer inte och köper nya flaskor hela tiden, det är slöseri med vår jord). Då har jag koll på att jag har fått i mig tillräckligt med vätska samtidigt som jag kan släpa runt med flaskan utan att skvimpa och jag riskerar inte att spilla ut några större mängder över datorn. Mycket praktiskt.

Men, när det är varmt i luften blir vattnet snabbt fesljummet. Inte lika gott som iskallt vatten.

Nu har jag kommit på ett nytt system. Jag fryser flaskorna i stället. Då har jag garanterat iskallt vatten hela tiden eftersom isklumpen håller det smälta vattnet kallt. Ingen risk för ljummenhet inte.

Nu ska jag bara komma på det idealiska schemat för när de frysta flaskorna ska stoppas i kylen för att hinna tina lagom mycket så att tillgången till isvatten aldrig sinar. En sak är i alla fall säker, ska man ut i solen ska man ta flaskan direkt ur frysen.

17 kommentarer:

Desiree sa...

Smart idé Marianne. Den ska jag helt klart ta efter. Bra att fylla på flaskorna istället för att köpa nya. Det ser jag också till att försöka göra här. Förutom att det blir mer sopor om man köper nya hela tiden så kostar det ju också pengar som är helt onödiga. Ha en bra dag i hettan.

Bert sa...

Men kroppen mår bättre av att inte dricka kallt vatten. Det ska hellre vara "fesljummet". Personligen gillar jag inte iskallt.

Fritt ur hjärtat sa...

Jag gör också så. Det är också bra om man packar kylbag tiill stranden. Vatten och saftflaskor fungerar som kylklampar och väskan blir lättare i takt med att det tinas och dricks ur.

Otta sa...

Nu har du blivit en riktig Egyptier! :-) Du gör som många i Egypten gör, för det är precis som du skriver, godare med kallt vatten och det smälter så snabbt i de heta graderna.

Nu börjar det bli riktigt varmt i Malmö också! Har tom bränt mig lite för det var runt 25 grader i helgen, men jag behöver inte direkt pressa då jag vet att jag kommer att ha 4 veckor med sol snart!
Ha en bra vecka!
Kram

Musikanta sa...

Du kommer alltid med så bra tips! Nu ska jag försöka slita mig från datorn och gå och göra din smoothie som du la ut recept på för något halvår sedan! Tänker alltid på dig när jag tar fram mixern trots att vi aldrig träffats...
Kramar!

Ninni sa...

En riktigt bra idé som jag också praktiserar när vi åker ut till vårt svensk sommarställe. Vi har ju inte vatten där utan måste ta med oss från fastlandet och då blir det snabbt ganska odrickbart och äckligt ljummet. Men numera fryser vi in i den stadigare varianten av petflaskor(självklart använda flera gånger) och har fräscht vatten länge. Jag som dricker vatten jämt, både som törstsläckare och till maten tycker attt det är godast riktigt kallt.
Den där tårtan ser ju riktigt god ut...ska absolut testas.
Må så gott i värmen!
Kram Ninni

Taina sa...

Hm, här krävs lite research med andra ord. Du får föra lite statistik på tid och temperaturen.
Vi pratade faktiskt om det i helgen om vad man dricker när det är varmt. Vad är bäst? Att dricka varmt eller kallt? Smaksak antar jag, men visst är det gott med varmt kaffe på stranden?
Ha en fin dag och glöm nu inte att föra statistik!
Kramen

Marianne sa...

Desirée: Fast det gäller att ha dem lagom tinade när man tar fram dem, i dag var det bara en isklump i varje flaska, och den smälter lite för långsamt så jag har tre flaskor på gång samtidigt : )

Bert: Det är så sant, så sant. Men när det är mellan 35-45°C varje dag en längre period, dvs juni-augusti, då är det godare med iskallt vatten. Jag lovar. När det är normalvarmt, som i Sverige, då är det godare med ljummet vatten, det tycker jag också, annars fryser jag : D

Simone: Just det, smart, det blir ju kylklampar när man ska på utflykt! Här räcker det med att vara inomhus, trots AC, för att man ska behöva kylning. Men det är bergis bara för att jag är snål på energin, använder så lite AC jag kan.

Marianne sa...

Otta: Jaså, gör de så här? Det har jag aldrig sett! Haha, ja det gäller ju att anpassa sig!

Nu är det bara ett par veckor kvar tills du kommer till Egypten! Eller ja, nästan tre, men ändå. Kan tänka mig att ni längtar när ni är ifrån varandra så länge. Ja nej så du behöver ju inte ligga och pressa på Ribban!

Kram!

Ingrid: Haha, fast mellan varje bra idé så passarer ungefär hundra dåliga : D Visst är det roligt att man tänker på - och drömmer ibland om! - människor man aldrig har träffat, just för att någon har skrivit om någonting speciellt! Senast i natt drömde jag faktiskt om Annika, att hon var på väg hem i flygplan!

Kram!

Ninni: Gör du inte så i Brasilien också när det är som varmast? Jag dricker mycket vatten om somrarna, vaknar inte utan först en kopp kaffe och sedan en flaska vatten. Det är otroligt vad vatten hjälper mot trötthet, precis som om kroppen skriker efter fräsch vätska!

Oj, nu kom en kille från kontoret med TVÅ tårtor till MIG för att fira Klas födelsedag. Själv har han redan ätit tårta på kontoret ...

Kram!

Taina: Det lär vara bäst att dricka varmt eller ljummet, men när det är varmt som det är här bara måste man få i sig kalla drycker, ju kallare dess bättre! Kaffe på en svensk strand är bland det bästa som finns, men jag klarar däremot inte öl och drinkar som många gillar. Jag skulle bli dödsfull av alkoholen och värmen, på nolltid : D

Haha, jo, jag får änga mig åt lite seriös research. Just nu testar jag att ha dubbla mängden flaskor, dvs 10 stycken i stället för 5. Fem i frysen som jag i kväll innan jag går och lägger mig sätter i kylen, och så fem som jag då sätter i frysen. Och sedan skifta så. Det tror jag kan funka. Rapport kommer : )

Kram!

Otta sa...

Nour som guidar ökensafari just nu gör det ibland, men jag har förstått att det är ganska vanligt att man gör så.

Längtar gör vi, speciellt Nour har möjlighet att dagdrömma i sitt arbete och då kan han sakna mig extra mycket. Jag hinner knappt tänka på annat än arbete, vanligtvis, så jag hinner inte sakna lika mycket. Dessutom talar vi i telefon och sms:ar varje dag.

Jag funderar på om måndag den 20:e juli skulle passa dig bra? Vi bor på ett hotell i Dokki som ju inte är så långt från Zamalek. Vet ännu inte om Nour kommer att våga köra bil i Kairo eller inte, då han endast haft körkort i 1 år (men han kör bra!) då trafiken skiljer sig en hel del från Sharm...Om han kör kan vi hämta upp dig var det passar dig, så kan Nour vara lite chaufför för oss. Återkommer till detta!

Marianne sa...

Otta: 20 juli passar mig alldeles utmärkt! Jag ska skriva upp det. Men jag bor ute i obygden, vid Alex Desert Road, så det blir enklare om jag tar mig in till Dokki eller Zamalek eller liknande. Vi återkommer om tid och plats, absolut!

Nu sitter Stina för skärmen så jag ser inte vad jag skriver!

Kram!

Saltistjejen sa...

Marianne,
det finns även dåsåna där "iskubsformar" men där själva formen är avlång som en "pinne". De är jättebra också tycler jag. Eftersom isbitarna då blir avlånga och smala så kan man lätt stoppa ner dessa i en flaska. De smälter lite fortare än om man har hela flaskan i frysen och man kan variera hur många "pinnar" man vill ha i varje flaska beroende på hur länge det kommer ta innan man vill ha allt vatten "drickbart". Så om du ska dricka nästan direkt så kan du ju fylla på med mindre is och mer vatten, medan om du vet att du t ex ska ta med dig flaskan eller dricka under längre tid så kan du ta mer is och mindre vatten. Att ha sådana formar med "pinnis" äi frysen alltid är super för då kan man lätt fixa kallt ta-med-sig-vatten snabbt!
Kramar!!

Marianne sa...

Saltis: JAAA, TACK, NU begriper jag varför det finns isformar på Ikea som ser ut så!!!! Hahahaha, jag funderade faktiskt på dem sist jag såg dem, men kom inte på det själv! DET ska Klas få köpa med sig hem nästa gång han är i närheten av ett Varuhus! Tills dess får jag rotera flaskorna mellan kyl och frys!

KRAM!

Gunilla sa...

Råkade ut för detta med frysta flaskor i Peking för några år sedan men glömt av det tilsl nu (får skylla påå de pissiga svenska somrarna!) Men nu kan det vara idé att frysa in nån plastflaska.. för det är varmt i Svedala.. uppåt 30..*S*

Marianne sa...

G: Så de kör den metoden i Peking! Kul! Jag förstår att det inte är det första man tänker på när sommartemperaturen bara når en 20-25 grader ... Men nu kan det som sagt vara dags när det är värmebölja i Sverige! Gott att ha med till stranden!

Matildas fikarum sa...

I Australien hålls barnens lunchlåda kall på liknande sätt. Smörgåsarna läggs i mitten och frysta juicepaket på sidan av.

Marianne sa...

Matilda: Jaså, där ser man! Allt jag har gjort är att uppfinna hjulet på nytt : D