fredag 3 december 2010

Fredagsblandning

Jag tänkte jag skulle visa hur det såg ut här när det snöade som värst:

Här har det bara börjat.

Sedan vräkte det på lite mer.

Man kunde knappt se handen framför sig.

Det var alldeles prickigt i luften.

Lilla bilen hade kompisar att prata med i alla fall.

Ja, jistane mej, som man säger här i Småland.

Ska du köpa ett mjukdjur till någon? Då är det bra att köpa det på Ikea, för de skänker 10:- för varje mjukdjur som säljs till UNICEF och Rädda Barnen, som sedan ger pengarna till olika utbildningsprojekt för barn världen över. Själv har jag köpt två råttor som jag ska ge till kattflickorna när de kommer hem.

---

Jag hittade en annons som kanske kan intressera någon av er:

TV4 SÖKER UTLANDSSVENSKAR FÖR ATT MEDVERKA I PROGRAMMET FÖRKVÄLL
Vi söker alltså en familj som har åkt på en längre privatresa eller som blivit utlandsplacerade via jobbet. I programmet kommer man att prata om långresor och lyfta fram hur viktigt det är att förbereda sig innan man åker ut, samt vad man ska tänka på när man väl är på plats. En reseexpert från Europeiska reseförsäkringar kommer också att vara på plats. Programmet direktsänds i TV4 på tisdag kl 17.00, men familjen ska helst kunna vara på plats vid 15.00 för en repetition. Maila oss omgående på info@utlandssvenskar.com
---

Hörrni, jag funderade på varför man skottar ända ner till asfalten på vägbanorna. Där blir det nästintill glansis, det är i alla fall så halt att man verkligen får se upp när man går över gatan. På trottoarerna däremot är det "lagom" mycket skottat, så att det ligger ett snölager kvar som man liksom får fäste i med klackarna, där riskerar man inte att dratta på ändan. Någon som begriper sig på sådana underfundigheter?

---

I går lyssnade jag lite på radion, och hörde en tjej som blev intervjuad. De pratade om hennes scenföreställningar och lite annat, och jag visste inte alls vem hon var. Hörde aldrig hennes namn heller. Men hon lät så smart, trots att hon på rösten lät som en liten fjortis. Sedan började hon sjunga en Mariah Carey-låt - och då höll jag på att ramla baklänges, för vilken röst hon hade, tjejen! Tror hon skåpar ut ms. Carey med hästlängder. Och i morse var hon med på Gomorron-tv. Då fick man se lite från hennes senaste show som hon har skrivit, regisserat och spelat, allt helt själv. Och hon har ingen som helst skådespelarutbildning. Men maken till duktig tjej får man nog leta efter. Hon heter Shima Niavarani, håll ögonen öppna efter henne, det ska i alla fall jag göra.


Önskar er alla en trevlig helg!

21 kommentarer:

Pettas sa...

Det verkar nästan som att snön har väntat på att snöa:) och samlat snö i ladorna någonstans för att släppa flingorna lösa nu när du kom hem till moder Svea igen! Oj, så mycket snö ni har fått i Älmhult! Vi har också mycket snö men är ju mycket närmare nordpolen än vad ni är.

kram:)!

Saltistjejen sa...

Men himmel Marianne! Du ahr verkligen bytt ut sandstormar mot snöstormar du!!! ;-)
Och att skotta lagom är nog en konst. I Norrlad när jag bodde där var det alltid algom skottat. och SAND istället för salt! BRA!
Kul med programmet. Ska du sätlla upp?? ;-)
och du vilken tjej det låter som. KUL!
kramar och ha en fin helg i vinterlandet!

Annika sa...

Det där är vad man här i mina trakter kallar för en white out!!
WOW, så HIMLA vitt, vitt, vitt...
SNACKA om vinter, Marianne.
BARA att digga läget för sådär får ni det nu fram till mars ;-)
Härligt!!
Tjejen med röst som Mariah C!!! MY GOD, måste genast kolla upp henne på youtube.
Ha det så bra i din white out. DU får gärna skicka hit lite för nu har vi det kallt iaf.
KRAM!!!

Desiree sa...

Oj vad det värker ner! Imponerande.Här har det också riktigt vräkt ner snö idag stundtals. Tack för tipset om TV4 grejen det lät spännande kanske ska jag maila och höra av mig. Ha en fin helg i det snöiga vita Småland.
KRam!

Victoria sa...

Det var inte LITE snö ni har!! Underbart.

Du kanske har köpt likadana råttor som den som Neo har och jagar ibland. Han mjauar och har sig redan långt ner i trappen och hela korridoren när han kommer och visar oss sitt "byte". Han är för gullig.

Kram och ha en trevlig helg och andra advent!

brysselkakan sa...

Såg oxå henne på tv i morse! (Vi har ju svensk tv via parabol). Helt makalös tjej!

Marianne sa...

Karin: Haha, ja ni är ju nästan norrlänningar, eller eskimåer : D Men så är det nog, snön bara väntade tills jag kom : )

Kram!


Saltis: Den här stormen är bättre, den tar sig inte in i huset utan stannar utanför.

Jaha, så de kan knepet med att skotta i Norrland. Det kan de här också, men bara på trottoarerna. Synd.

Jag ska inte ställa upp i programmet, men vi hoppas att Desirée gör det!!!

Jag tror att Shima Niavarani kommer att gå långt. Mycket långt! Och det verkar hon vara värd!

KRAM!


Annika: White out! Tack, nu fick jag ett namn på det. Och det får gärna vara så här till mars, bara det blir VÅR sedan. Det är värre när det segar ut och segar på och aldrig tar slut.

Vet inte om hon ligger på YT, men jag måste nog kolla jag också. Men hon kommer att gå långt, så förr eller senare får du höra henne. Gomorronprogrammet ligger nog på Play, förresten, det var på ettan i dag, fredag.

KRAM!

Marianne sa...

Desirée: JA; hoppas att du anmäler dig och att de väljer dig! Du är ju på plats också, och kan vara där lagom i tid. Tänk vad roligt det hade varit att se dig på tv!!! Du har mycket att dela med dig av också, så du hade passat perfekt!

KRAM!


Vic: Liiite mer snö än ni har : D

Tänk om det är samma råttor? Vi får väl ta och fota dem och lägga ut dem på bloggarna så vi kan jämföra : ) De är himla söta i alla fall, jag har en grå och en vit. De står här på skrivbordet så att jag kan se dem.

KRAM och ha en härlig andra advent!!!


Brysselkakan: Visst är hon fantastisk! Jag är rätt svårflirtad, men jag föll pladask för henne!

Vi hade också svensk tv via SVT World. Lite väl många repriser ibland, men ändå en gudagåva!

Katarina på Filippinerna sa...

Oj, vad det snöar! Du, man brukar om man kan, skotta ner till asfalten, för då bygger man inte på mer snö, som sedan börjar smälta och blir is..

Det är en större konst i snöröjnings konsten hur man laggar upp snöröjningen en hel vinter beroende på snösmältningen och vägtrummor.

Det är ju inte så många år sedan norrbottniska företag fick resa ner till Stockholm för att lära dem snöröjning eftersom det finns många regler om var man för skyffla snö,, alltså inte i vattnet som Stockholm stad gjorde och få en miljö anmälan på sig!!

Väder är verkligen en fråga som aktiverar många svenskar.

Hur går det mer ert husletande? Finns det gott om bostäder i trakten?

Ha en bra helg!

Marianne sa...

Katarina: Jag tänkte väl det, att det var en intrikat konst i att röja snö på rätt sätt. Men om man ska gräva sig ända ner till asfalten, då borde man ju också skrapa helt rent, inte låta ett tunt lager/vissa fläckar ligga kvar som sedan blir is. Kan man tycka. Nå, jag ska inte klaga, trottoarerna är som sagt perfekta att gå på.

Tyvärr finns det inte mycket att välja på just nu vad gäller bostäder, folk väntar väl till efter jul/nyår för de vill inte ha folk springande innan jul. Men normalt sett är Älmhult ändå en ort med ganska stor omsättning eftersom folk kommer och går till Ikea. Vi har några hus på gång, nu är det lite nervöst att se var budgivningen hamnar. Jag kan tänka mig var och ett av de husen, så det är inget jag hoppas mer på än något annat. Bara vi får ett av dem ...

Hur går det för er? Suck, hinner ju aldrig läsa bloggar! Det var annat när man var lyxhustru, då hann man för det mesta. Men jag har inte gett upp!

Kram!

Laura sa...

Ja se det snöar, ja se det snöar, nu blir det vinter hurra! :D

Vad fint du har fångat snöstormen på bild! Den svepte över Åbo i morse och snön bara vräkte ner men nu har det slutat och solen tittar fram. En blek vintersol. :)

Ha en skön lördag!

KRAM!

Suzesan sa...

Precis det målnet kom klockan tolv hit. Det var annorlunda med så tät snö sååå mycket så mjukt och så mycket. Så man nöstan itne orkade titta på det. Himlen var lite rödaktig och man såg bara snö från himmel till jord.

Surt är det när man är sugen på nåt och de inte har det man vill ha:)och ja det ska lämnas lite snö så fötterna får grepp. Inte halkar omkring. Det gör de här.

Kram
/Susanne

Lotta sa...

Kul att det snöar så mycket! Det är samma här, dag ut och dag in. Ett riktigt vinterland är det utanför fönstret!

Det programmet måste jag se! Jag har en kollega som skrev sin avhandling om ex-pats och hur de upplevde sin situation och om de tänkte stanna kvar i det nya landet eller flytta hem när arbetet var färdigt. Jätteintressant!
Kram i snöyran!

Petra H sa...

Vilka härliga snöyriga bilder!! Ungefär så mycket snöade det här igår när vi var ute och gick - till och från metron och spårvagnen, för bilen har vi inte rört på flera dagar. Tråkigt att det smälte bort i Bryssel.
Jag har undrat exakt samma sak när det gäller skottning på trottoarerna. Men mina föräldrar som har en trottoarsnutt som de är ansvariga för (utanför huset) har samma dilemma samma år: det är mindre halt om de inte skottar helt, men om det börjar töa och sedan fryser blir det jättehalt och det är svårt att skotta då...

Marianne sa...

Laura: I natt snöade det igen, men i dag har det varit uppehåll. Och nu har det blivit lite varmare, bara ett par minusgrader. Men det är bra om det är minus, så att snön ligger kvar.

Kramar!


Suzesan: Visst är det lite mysigt när det snöar så där häftigt! Det blir en helt ny värld där ute.

Men här har de i alla fall det mesta man vill ha, och nu vet jag att jag måste beställa om det är något ovanligt kött jag är ute efter.

Kram!

Marianne sa...

Lotta: Det är häftigt med snön, en helt ny värld bara så där, helt plötsligt. Önskar det var så varje vinter, och att vintrarna var fulla med snö hela tiden. Och sedan ska det bli vår den första mars : )

Så intressant med en avhandling om ex-pats! Finns den att köpa någonstans? Den skulle jag vilja läsa.

Jag måste komma ihåg att se programmet i morgon!

Kram!


Petra: Åh, vad synd att det smälter bort hos dig. Fast det borde ligga kvar, det är ju problem i hela Europa säger de. Hm, inte hos dig, alltså.

Ja det är klart, att om det fryser till is blir det ju värre. Bäst är kanske att skotta ända ner till asfalten, men att göra det riktigt ordentligt så att det inte ligger fläckar kvar. Och sanda.

Kram!

Lotta sa...

Hej igen!
Jag ska se om jag kan ordna en till dig :-)

Anna, Fair and True sa...

Det var ordentligt med snö! Undra om någon utlandssvensk nappade på Förkvällsefterlysningen!

Marianne sa...

Lotta: Å vad gulligt! Det vore verkligen intressant att läsa!

Kram!


Anna: Snön når upp till knäna på mig! Och det är inte i snöhögarna, utan där den har fått ligga orörd!

Jag missade programmet, ska se om det går att se på nätet!

Uora sa...

Vilken skillnad i färg från dina egypten-bilder! Sverige om vintern är grått, vitt eller svart. Suck.

Marianne sa...

Uora: Haha, ja det är skillnad! Men jag slapp städa efter sandstormen som har varit nu i helgen, och snön stannar där den ska vara - ute! : )